By Miguel Ordoñez Reviewed by: Carles Doménech


Så här ser situationen ut: du är på en fest med en massa vänner. En av dem tänder en joint och börjar skicka runt den. Alla deltar utom du. Du avstår för att förbereda dig inför ditt drogtest före anställning om två dagar. Men det slutar med att du andas in det mesta av röken i rummet. Yrkesrisk.

Detta får alarmklockorna att gå i ditt huvud. Ditt sinne börjar löpa amok. "Är det möjligt att misslyckas på ett drogtest utan att röka?". "Kommer jag att testa positivt för cannabis och inte få jobbet? Jag tog inte ens ett bloss!".

För dem som älskar sin magiska ört har denna situation sannolikt hänt för många gånger. Det är en situation som ger upphov till en legitim fråga: kan du misslyckas med ett drogtest från passiv rök?

Related story

Vad är THC?

Vad är effekterna från passiv gräsrök?

Som det visar sig är det inte så ofarligt som man ju kan tro.

Denna 2016 studie[1] på laboratorieråttor visade förändringar i artärflödet under minst 90 minuter. Och dessa symtom visade sig efter bara en minuts exponering för cannabisrök.

Sedan har vi frågan angående "passivt röksrus" eller "kontaktsrus". Utifrån forskningen så beror allt på situationen.

Låt oss ta denna 2015 Johns Hopkins University-studie[2] som referens. Den involverade två experiment: det första innebar 12 kandidater inskränkta i ett litet, oventilerat rum i en timme. Sex av dem var rökare, medan de andra sex inte var det.

Rökgruppen brände igenom tio "högpotenta jointar" som vardera
innehöll 11,3 % THC (inte hög styrka enligt nuvarande rekreationsstandarder). Deras rökfria motsvarigheter började så småningom uppleva en mer "behaglig" känsla, men kände sig också mindre pigga och lite tröttare.

 Passiv rökning av marijuana: Kommer det att synas på ett drogtest?

Det andra experimentet gjordes istället i ett ventilerat rum. I det här fallet kände icke-rökarna inte samma effekter, förutom "hunger". Studien gjordes dock vid lunchtid, så det kunde ha varit en faktor.

Forskare drog slutsatsen att ett kontaktsrus från passiv gräsrök verkligen är möjlig. Rökning måste dock göras "under extremt oventilerade förhållanden" för att orsaka mindre försämring.

 • Kan marijuanarök absorberas genom huden eller håret?

Kort svar: ja till båda. Låt oss börja med hårabsorption, som, baserat på forskning, kan bli svårt. Den här avhandlingen [3] avslöjade till exempel att mörkare hår innehåller mer THC än ljusare hår. Vilket innebär en nackdel för mörkt och rött hår när det gäller drogtester på hår jämfört med blonda hårstrån.

Förklaringen[4] är att mörkhåriga människor har en högre koncentration av melanin. Melanin håller tydligen fast vid vissa droger i mycket högre nivå.

Hudabsorption är ganska förväntad med tanke på förekomsten av topisk cannabis. Cannabinoider som THC och CBD är lipofila[5]. Det betyder att de kommer att lösas upp i fetter, vilket gör det lättare för dem att tränga in i huden. De har dock en lägre biotillgänglighet, särskilt utan absorptionsförstärkare och når inte blodomloppet lika lätt.

Can Marijuana Smoke Be Absorbed Through the Skin or Hair?

Vad säger forskning om passiv marijuanarök?

I ett tidigare avsnitt diskuterade vi de möjliga fysiologiska och beteendemässiga effekterna av passiv marijuanarök.

Att ta itu med hur exponering för cannabisrök kan påverka en person biologiskt genom en undersökning av prover.

I en 2015-studie[6] kallades totalt 26 individer in för att delta. Åtta var cannabisanvändare med i genomsnittsgrad på 12 år av rökning. De konsumerade enligt uppgift cirka 1,5 gram marijuana per dag. I andra änden av spektrumet fanns 18 icke-användare.

Alla testpersoner befann sig i en speciellt utformad rökkammare, iklädda engångspapperskläder. De var planerade att delta i tre experimentella rökningspass som varade en timme vardera. Urin-, blod-, hår- och munvätskeprover togs senare in, trots detta analyserades endast urinproverna.

Två typer av cannabissorter användes i studien. Den ena hade ett lägre THC-innehåll vid 5,3 % och den andra hade en mycket högre potens vid 11,3 %.

De övergripande resultaten indikerade att spårmängder av THC kan dyka upp i ett drogtester med "extrem exponering för rök". Det måste dock vara på de lägsta gränsvärdena. Gränsvärdet bestämmer koncentrationen av ett ämne i proverna som visar ett positivt resultat.

Kommer jag att visa positivt på ett drogtest från passiv marijuanarök

Så, kommer passiv rökning att synas vid ett drogtest?

För det mesta, nej. Att ha spårmängder THC i ditt system motsvarar inte nödvändigtvis ett positivt drogtest. Som vi nämnde i avsnittet ovan kräver drogtester vissa gränsvärden för att bestämma ett positivt eller negativt resultat. Nedan förklarar vi detta koncept mer detaljerat.

 • Blod- och urindrogtester

Till skillnad från urinprov, som testar för THC-metaboliter så försöker blodprov att upptäcka THC i sig och utförs vanligtvis bara på sjukhus. Som sådan är urintestning standard och mycket vanligare.

I USA är gränsvärdet för THC - specifikt THCCOOH - i urin 50 ng/ml[7].  Deltagarna som inte rökte i ovannämnda experiment producerade nivåer på cirka 20 ng/ml THC.

Ett liknande experiment gjordes[8] i Nederländerna 2010. Åtta volontärer exponerades för tre timmars cannabisrök i en coffeeshop. Den högsta nivån av THC som hittades hos deltagarna var vid 7,8 ng/ml. Denna siffra var mycket lägre än 25 ng/ml som var gränsen vid den tiden.

 Passiv rökning av marijuana: Kommer det att synas på ett drogtest?
 • Drogtest Saliv

År 2004 gjordes en studie[9] på fem aktiva marijuanarökare. Alla placerades i ett rum och fick röka cannabiscigaretter med en mycket låg THC-halt på 1,75 %. Deltagarna rökte under de första 20 minuterna, men volontärerna förblev i rummet i fyra timmar.

Även med den långa exponeringen hade saliven som samlades från dem efteråt THC-koncentrationer från 3,6 till 26,4 ng/ml. Dessa siffror under dessa förhållanden var fortfarande långt under den nuvarande gränsen på 50 ng/ml.

 • Drogtester på hårsäckar

Som vi nämnde i ett tidigare avsnitt håller mörkare hår mer THC än ljusare hår på grund av melaninet. Men räcker det för att visa positivt vid ett drogtest?

Låt oss kolla på den här 2015-studien med två experiment. Den första fick en ensam deltagare att ta 50 mg THCA-A dagligen under en 30-dagarsperiod. Trots dessa höga nivåer var THCA-A som hittades i individens håranalys mindre än 1 procent av vikten.

Det andra experimentet hade två deltagare som tog dronabinol, en oral form av THC-medicin som används för att behandla aptitförlust. De två individerna tog tre 2,5 mg kapslar per dag under en 30-dagarsperiod.

Resultatet: ingen THC upptäcktes när deras huvudhår, skägghår och kroppshår undersöktes.

 Passiv rökning av marijuana: Kommer det att synas på ett drogtest?

Vad du ska göra om du är orolig över passiv marijuanarök

Vi har presenterat flera studier för dig. 

Det övergripande utlåtandet är att sannolikheten för att misslyckas med ett drogtest från passiv inandning av begagnad gräsrök är liten till ingen, särskilt under ventilerade förhållanden.

Men om du fortfarande är orolig är det här några saker du kan göra:

 • Håll dig borta: Om du är inbjuden till en fest och du vet att det kommer att finnas cannabis i närheten, säg bara nej.
 • Hydratisera: Förse ditt system med vatten cirka 24 till 48 timmar före testet. Tanken är att späda ut spårmängderna av THC i urinen.
 • Ta lite zink: Zink hjälper till att minska upptäckten av THC i ens system under de följande 12 till 18 timmarna. Om du använder det, gör det enligt den exakta kemistens rekommendationer.

Förhoppningsvis gav den här artikeln dig den sinnesfrid du letade efter!

External Resources:
 1. One Minute of Marijuana Secondhand Smoke Exposure Substantially Impairs Vascular Endothelial Function https://www.ahajournals.org
 2. Non-Smoker Exposure to Secondhand Cannabis Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Practical Aspects of Drug Testing in Human Hair https://www.samhsa.gov
 4. FAA Medical Certification & Drug Testing https://www.leftseat.com
 5. Absorption – A Complete Guide https://www.cannify.us
 6. Non-Smoker Exposure to Secondhand Cannabis Smoke https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Cutoff levels for drugs and drug metabolites https://www.nrc.gov
 8. Concentrations of delta9-tetrahydrocannabinol and 11-nor-9-carboxytetrahydrocannabinol in blood and urine after passive exposure to Cannabis smoke in a coffee shop https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 9. Passive cannabis smoke exposure and oral fluid testing https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 10. https://www.researchgate.net/publication/279846256_Delta9-Tetrahydrocannabinolsaure_A_-_Studien_und_Untersuchungen_zur_Anwendung_als_Cannabis-Konsummarker_in_der_forensischen_Toxikologie
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595642/
Ansvarsfriskrivning:
Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.