Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

Den kompletta guiden till att gro cannabisfrön

Den kompletta guiden till att gro cannabisfrön

Innan du kan stifta bekantskap med en mängd fina knoppar, finns det flera steg av cannabisodlingen man måste ta sig igenom. Om du inte kan få cannabisfrön att gro, så har du ingen planta att skörda. Ge dina frön den bästa möjliga starten i livet genom att läsa vår odlingsguide. 


KONSTEN ATT FÅ DINA ATT CANNABISFRÖN ATT GRO

Man antar ofta att den vegetativa fasen och blomningsfasen är de mest kritiska delarna i en plantas livscykel. Men om du inte vet vad du gör, är risken för misslyckande stor, och planeringen när det kommer till groning kan både hjälpa eller stjälpa dina plantor. Att ge dina cannabisfrön den bästa möjliga starten på sin resa, är ett säkert sätt att främja en hälsosam och robust planta.

Små, sköra och i desperat behov av en hjälpande hand, det finns flera sätt du kan få dina cannabisfrön att gro på.

Alla metoder har olika grader av framgång, med både fördelar och nackdelar. Det är viktigt att notera, att även med avancerad odlingsexpertis och bästa möjliga utrustning kan man i slutändan stå där med ett par misslyckade frön. Hos Royal Queen Seeds tillhandahåller vi ett brett utbud av högkvalitativa vanliga och feminiserade cannabisfrön. Vi etiketterar vår genetik tydligt så du inte behöver oroa dig för några oönskade överraskningar.

Video id: 484382081

VAD SKA MAN LETA EFTER I CANNABISFRÖN

Oavsett var du får dina frön ifrån, är det bäst att ge dem en enkel (och försiktig) inspektion innan plantering. Oftast kommer alla frön att börja gro; dock kan frön av dålig kvalitet ge en svagare planta. Dessvärre är det inget du kan veta innan plantan tagit sig en bra bit in i både den vegetativa- och blomningsfasen.

För att undvika besvikelser, har frön med en mörkare färgning en bättre chans att gro, medan ljusgröna eller vita frön har större risk att misslyckas. Även om mörka frön ser aningen skadade ut, bör de planteras ändå. Det finns en god chans att de kommer gro ändå, även om det yttre skalet är aningen krossat.

GRONINGSTEMPERATUREN SPELAR EN AVGÖRANDE ROLL

Innan vi hoppar rakt in i odlingsmetoderna, finns det ett par gyllene regler. För bästa resultat, rekommenderar vi att du håller dig inom dessa riktlinjer, oavsett hur du väljer att odla. Med det sagt, är temperaturen en av de mest avgörande bland alla de faktorer man ska överväga. Frön kommer alltid söka upp även minsta lilla fukt, men de använder temperatur som ett tecken på att de behöver göra det.

 • Den optimala temperaturen är mellan 22° och 25°C (71–77°F)
 • Din odlingsmiljö bör vara fuktig, men aldrig våt
 • Relativ luftfuktighetsintervall bör vara mellan 70% och 90%
 • Frön föredrar lysrör (Cool White kod 33)
 • Minimera mängden fröhantering
 • I hydroponisk/mineralulls-pluggar, är det optimala pH-värdet 5,8–6,2
-15 °C ⚠️ DANGER ZONE
17 °C IDEAL NIGHT TEMPERATURE
23 °C IDEAL DAY TEMPERATURE
+25 °C ⚠️ DANGER ZONE

VAD ÄR DEN FÖRVÄNTADE TIDEN FÖR ATT GRO?

Tre fundamentala principer kommer aktivera fröna och få den första pålroten att växa: värme, fukt och mörker. Med löften om fukt kommer en enskild rot att långsamt ta form och utveckla sig till den cannabisplanta vi känner till och älskar. I rätt förhållanden, kommer fröna att börja utveckla sig inom 12-36 timmar från det att fukt introduceras för dem.

Tidsåtgången kan variera då det beror på hur optimal din odlingsmiljö är (se de gyllene reglerna ovan). Även en dålig odlare kan få ett frö att gro, men det kan ta ett par veckor, och självklart ökar risken att det blir en svagare planta.

ATT VÄLJA DIN GRONINGSMETOD

VATTENGLAS-TEKNIKEN

Glass Of Water Approach

Detta är en av de minst effektiva metoderna, men den är genomförbar. Otroligt enkel att genomföra, och nybörjarodlare kan komma att välja att låta sina frön gro i ett glas vatten. Fyll ett glas eller en skål till hälften med vatten som är cirka 22°C (71°F).

Efter 3-5 dagar kommer fröet börja öppna sig och du bör se jättesmå vita spetsar uppenbara sig. När dessa rötter uppnår en längd på 1-2 cm så ska du med extrem försiktighet förflytta dem från vattnet till förberedda jordkrukor.

Jordkrukorna kommer behöva små hål (ungefär 10-15 mm djupa) för de nya fröna att placeras i. När fröna är säkra, kommer du vilja placera ett lysrör 13-15 cm ifrån för att främja tillväxt. Slutligen får du inte riskera att övervattna dina frön i detta tidiga skede. Använd en sprutflaska för att se till att de håller sig fuktiga men inte genomblöta.

 • METODEN MED EN VÅT KÖKSHANDDUK

Wet Kitchen Towel Method

Troligtvis en av de vanligaste metoderna för att få ett frö att gro. Kökshandduks-metoden finns i flera iterationer. En del odlare använder bomullspads eller absorberande pappersbitar. I denna guide kommer vi använda en kökshandduk då det ofta redan finns tillgängligt och håller fukten relativt bra.

Placera en kökshandduk på en plan yta. Lägg dina frön med ett par centimeters mellanrum och placera sedan en andra kökshandduk ovanpå. Du måste säkerställa att båda kökshanddukarna är fuktiga, men inte våta. Återigen, när de små vita rotspetsarna uppnår 1-2 cm, så flyttar du fröna (försiktigt) till jordkrukor. Använd samma regler som ovan för planteringstekniker.

 • PLANTERA DIREKT I JORD

Planting Directly Into Soil

Att plantera direkt i ditt odlingsmedium gör att du slipper att flytta frön när de är som mest sköra. Den första rotspetsen är täckt med mikroskopiska fiber som kan skadas enkelt. Med tanke på att de båda ovanstående metoder är mer benägna att få temperaturvariationer från deras miljö, är plantering i jord ett mycket säkrare alternativ.

Börja med att fylla krukorna med en förstklassig jord som har blötlagts i vatten. Många odlare föredrar även att spetsa vattnet med en rot-stimulator. Gör ett hål som är cirka 10-15 cm djupt. Detta kommer bli dina fröns nya hem. Avlägsna fröna från paketet och placera dem i de förgrävda hålen. Täck fröna löst, men var försiktig så du inte pressar ihop jorden ovanför fröet för mycket. Roten kommer kämpa för att penetrera stabil jord och därmed sakta ner tillväxten. Bespruta lätt toppen av krukan, där du placerade fröet, så att ditt odlingsmedium håller sig fuktigt.

Om du inte gillar tanken med att blötlägga din jord på förhand, kan du använda en spray för att spraya hålen innan du planterar varje frö. Med tillräcklig fukt runt dina frön kan du fortfarande främja att en rot ska utvecklas.

Dina odlingskrukor kommer behöva vara placerade i en fuktig miljö som är inom temperaturintervallerna listade under våra gyllene regler. Efter 4-10 dagar bör du se en ung fröplanta ta form, medan rötterna har börjat utveckla sig under jorden. Hela plantan och dess jord kan nu överföras till en större kruka där normala odlingsrutiner bör starta.

 • ATT ANVÄNDA MINERALLULLSBLOCK

Using Stone Wool Blocks

Att bibehålla optimal temperatur (mellan 22-25°C/71–77°F) och fukt för groning är klurigt. Att lämna frön ute i en öppen miljö eller en fönsterkarm är långt ifrån optimalt; ett gör-det-själv klimatkontrollerat skåp skulle göra det hela mycket bättre. En värmande matta är perfekt för att bibehålla en konstant temperatur, men den tacklar inte problemet med fukt.

Du kommer behöva investera i en del unik utrustning, men genom att använda mineralullsblock kan du skapa en perfekt utopi för att odla cannabisfrön. Blötlägg mineralullsblocken på samma sätt som du skulle göra med ett jordmedium. Ullet kommer bevara fukten och förhindra behovet av vatten under de tidiga faserna av groningen. Efter ullblocken blötlagts så sätt dem i en plastlåda som även har ett lock.

Kupolen i plastbehållaren kommer skapa ett litet tropiskt klimat för dina frön. Om du sedan placerar alla komponenter i ett temperaturkontrollerat skåp, kommer du ha skapat en självbevarande tillförsel av fukt—inget behov att behöva röra fröna igen innan det är dags för dem att överföras till ditt slutliga odlingsmedium som en ung fröplanta. Vid användning av mineralullblocks-metoden, kommer dina frön att gro på en till två dagar.

 • RQS Jordpluggar

RQS Soil Plugs

RQS Jordpluggar är ännu ett bra alternativ när det kommer till att gro frön. De är enkla att använda och innehåller en noggrant utformad ingrediensformula designad för att hjälpa fröplantor att trivas. Sammansatta av torv och kokos av högsta kvalitet, tillhandahåller de en utmärkt balans av luftning och vätskeretention.

Detta säkerställer att fröna inte torkar ut, samtidigt som det även förhindrar svampsjukdomar som orsakar den fruktade dämpningen.

RQS Jordpluggar innehåller viktiga mikronäringsämnen som fröplantor behöver för optimal tillväxt och utveckling. Tillsättningen av aktiva biologiska ämnen hjälper även till att etablera rot-mikrobiomet med gynnsamma organismer som avvärjer patogener och hjälper till med näringsupptag samt nedbrytande av ekologisk massa. Vidare innebär pluggarnas pH-värde att cannabisrötter enkelt kan absorbera näringsämnen utan risk för utestängning.

De är superenkla att hantera och löser alla problem vid omplantering. När roten väl börjar synas, kan du omplantera fröplantor direkt i jord eller i hydroponiska system.

För att använda RQS Jordpluggar, placera ett valfritt frö i varje plugg. Placera dina pluggar i en fröbricka och spraya dem med vatten—bara tillräckligt för att fukta dem. Använd ett genomskinligt plastlock för att bibehålla luftfuktigheten och ha som mål att få temperatur- och luftfuktighetsförhållandena som vi nämnt ovan. Använd en liten hygrometer för att hålla koll på dessa viktiga siffror.

 • ROYAL QUEEN SEEDS FEMINISERADE STARTER KIT

Royal Queen Seeds Feminized Starter Kit

Det finns givetvis ett mycket enklare sätt att få frön att gro. Optimalt för nybörjare är feminiserad starter kit från Royal Queen Seeds som har allt du behöver för att kickstarta ditt kommande cannabisprojekt.

Royal Queen Seeds Feminized Starter Kit innehåller:

 • 3x RQS Critical feminiserade frön
 • 20x Easy-Start frökrukor
 • 1x Propagator Pro
 • 1x paket Bacto
 • 1x perlit
 • 1x lysrör
 • 1x instruktionsmanual
 • 4x AA-batterier
 • 1x Royal Queen Seeds katalog

*Du kommer även behöva ett mått och något att röra om med (ej inkluderad i detta kit).

 1. Avlägsna försiktigt foliet från baksidan av fröpaketet och placera dem varsamt i en torr behållare. Vi återkommer till dem om ett par steg.
 2. Du kommer behöva en låg behållare som är tillräckligt stor för att rymma frölådan. Fyll behållaren med 1 liter ljummet vatten (22-25°C/71–77°F). Häll i paketet med Bacto-enzym och låt det lösas upp innan du sätter frölådan i behållaren för att blötläggas. Frölådan behöver bara sänkas ner i 5-10 sekunder. Ta inte bort Bactoblandningen efter att frölådan blötlagts.
 3. Efter du tagit bort frölådan från grundbehållaren sticker du 10-15 mm djupa hål jorden på varje kruka, och överför försiktigt dina frön från den torra containern till varje hål. Kom ihåg, ett frö per kruka.
 4. Strö ett 15 mm tjockt lager av perlit med den medföljande propagatorn i botten av vattentanken. Använd den återstående Bactoblandningen från steg två för att fylla botten av vattentanken, men täck inte perliten helt med vatten.
 5. Placera din frölåda i propagatorn, justera väggarna och positionera locket. Locket kommer med en på/av-kontakt för de redan fästa lamporna.
 6. Kontrollera vattennivån i din tank en gång om dagen. Ditt mål ska vara att bibehålla en jämn nivå. Efter 1-7 dagar bör fröna ha spirat, med synliga blad. När fröplantan är 3 cm hög så flyttar du över den till ditt slutgiltiga odlingsmedium.
Video id: 484368580

OM DU ÄR OSÄKER, TÄNK PÅ VÅRENS VÄDERFÖRHÅLLANDEN

Oavsett vilken metod du väljer, så tänk alltid på vilka väderförhållanden det naturligt sett är på våren. I dess naturliga miljö, skulle cannabisfrön börja spira i linje med årstidsförändringen från vinter till vår. Fukten är fortfarande hög och temperaturerna ökar naturligt. Ställ alltid följande fråga till dig själv: "Avspeglar mitt groningsupplägg vårens väderförhållandet". Om svaret är ja, finns det en bra chans att groningen blir en framgång.

GE DINA FRÖN DEN BÄSTA MÖJLIGA STARTEN I LIVET

I de flesta fall, kommer groningen lösa sig utan problem. Dock finns det ett par felsökningsproblem vi kan hjälpa till med.

 • BELYSNING

Det första är belysning. Ditt frö/unga fröplanta kommer endast behöva lysrör eller CFL-odlingslampor, åtminstone till att börja med. Medan plantor behöver ljus för att trivas, kan för mycket av det goda skada cannabisen under de första veckorna.

Positionera lamporna cirka 15 cm från fröna. När dina fröplantor utvecklat sina första ordentliga blad (de kommer ha ojämna kanter), kan du flytta lamporna så nära som 5 cm. Om du är orolig för att skada din fröplanta så placerar du din hand mellan bladen och din lampa. Om du inte kan hålla din hand där i tio sekunder utan att det blir för varmt, så flyttar du lamporna ytterligare 2 cm bort från plantan. Upprepa tills du är bekväm med temperaturen.

Då unga fröplantor växer ganska snabbt, kommer du behöva fortsätta att justera lamporna för att uppnå bästa resultat. Efter två veckor under lysrör, kommer du kunna ändra till kraftfulla HPS- eller MH-lampor.

Lighting
 • FRÖN SOM ÄR UPP OCH NED

Få inte panik, om möjligt kommer rötter alltid växa neråt. Det är inte nödvändigt att försöka att ompositionera fröet själv. Att störa fröet i detta kritiska läge kommer göra mer skada än nytta. I de flesta fall så är det inte en rot du ser sticker ut från fröets topp, utan snarare cannabisplantans stam.

Om du någon gång är osäker så vänta ett par dagar på att de första bladen (hjärtbladen) framträder. Så länge ett fröets krav har tillmötesgåtts, bör fröplantan klara av resten själv. Det bästa sättet är att inte få panik; följ de gyllene reglerna så kommer din unga fröplanta vara redo att överföras till en större kruka på nolltid.

Upside-down Seeds

GRONING

NÄR BÖRJAR MAN MED GÖDNING?

Det beror på vilket odlingsmedium du använder, men i de flesta fall behöver du inte tillsätta några näringsämnen under de första 2-3 veckorna. Det kommer finnas mycket näringsämnen tillgängligt i jorden, även odlingar i kokosblock kommer endast behöva tillförsel av näringsämnen efter en ungefär vecka. Om du väljer kokos eller hydroponisk, bör näringsämnen tillföras med 0,25 gånger dess vanliga styrka. När de första bladen framträder, ökar du detta i steg om 0,25 per bladuppsättning. För nybörjare rekommenderar vi alltid att man använder ett jordmedium. Det gör det möjligt att lära sig känna till komplikationerna med att odla cannabis mer effektivt, och kan vara det minst straffande om man gör misstag.

Ett enkelt sätt att se om mer näringsämnen behövs är genom att observera bladen. De sågtandade bladen kommer bli ljusgröna om näringsämnesförrådet töms.

Om de lämnas så tillräckligt länge, kommer bladen så småningom bli gula. Detta är ett tydligt tecken på att mer näringsämnen behövs. Din planta kommer inte dö om bladen blir gula, men det är en läglig påminnelse om att det är dags att göda din unga fröplanta.

Kväve är det ofta det mest behövda näringsämnet under perioder av kraftig tillväxt. När fröplantan blivit gödd, kommer bladens färg återgå till normalfärg. Beroende på hur lång tid du väntat på att åtgärda detta, kan det ta ett par timmar eller en hel dag.

LUTA DIG TILLBAKA OCH SLAPPNA AV

De första veckorna av fröplantans utveckling kräver väldigt få ingripanden. Näringsämnen, som vi nämnt tidigare, kommer behöva mindre justeringar precis som lamporna. Men nu när ditt frö väl börjat gro har du ett några lugna veckor framför dig. Luta dig tillbaka, slappna av och njut av att din cannabisplanta tar form.

När dessa första veckor har passerat, kan du behandla din fröplanta som om den är i den vegetativa fasen, och ändra till strikta belysningsrutiner och högintensivt ljus. Under groning ska du alltid komma ihåg de gyllene reglerna, och om du är osäker bör du fråga dig själv om du har skapat "vårförhållanden". Om du är säker på att allt är på rätt spår, behöver du bara observera och förundras av skapelsen av din helt egna cannabisplanta.

Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Odlingsguide Ämnessökare

Categories
eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37754 recensioner