De sista veckorna av blomning

DEL 1 / INTRO

Efter veckor av stigande spänning är den efterlängtade skörden äntligen inom räckhåll. Plantorna har växt otroligt snabbt under deras tre första veckor av blommande och har gått igenom en riktig förvandling, efter det började knopparna sakta men säkert få sin form. Fler och fler vita hår började dyka upp och formade basen för eventuella knoppar, så som vi suktat efter så länge.

Efter fem veckor av blom borde det ny finnas hårda, THC-drypande buds på din planta, som fortfarande växer och expanderar men som nu lagt den största delen av sin utveckling bakom sig. De blommande delarna borde fortfarande vara underbara och gröna, och THC - produktionen på full gas. Löven runtom knopparna kommer bli klibbigare och klibbigare och de många THC-rika kådkörtlarna som produceras på dem kommer senare användas för att skapa en fin bit av hash med.

Så vid skörden som är runt hörnet kommer vi ha löven som vi trimmat kring knopparna, och även de större löven som innehåller THC, som vi båda kommer lägga åt sidan och torka ur väl. Vi kommer då också behöva välja om vi vill göra vatten-hash eller skuff. Det kommer mer om detta i skörd-sektionen.

 

DEL 2 / BLOOMING BOOSTERS

Använda Näringsämnen På Cannabis

I alla fall, så länge som du inte gett dina plantor en överdos av gödsel borde själva synen av din odling vara tillräcklig för att det ska vattnas i munnen på dig. Det borde se underbart ut under den starka HPS-belysningen, vilket skapar de flertaliga THC-körtlarna på dina buds med en glimt i ögat.

Eftersom blommande plantor har extra krav efter fosfor och kalcium, ger vi dem pk 13-14 som en extra stimulans för utvecklandet av blomningen. Dessa substanser finns i varje grundläggande näringsmix, men i lägre volymer, och med pk 13-14 kan vi råda bot på dess avsaknad. Knopparna kommer vara hårdare och mer kompakta som ett resultat. Om du är en nybörjare med att odla, börjar du bäst med de grundläggande paketen av gödsling, vilka innehåller basgödsel med alla NPKs (Kväve, Fosfor och Kalcium-ämnen), plus en pk 13-14 och en rot-stimulator.

Med dessa grundläggande produkter kommer du kunna odla dig själv en fantastisk skörd. Om du håller tungan rätt i mun och det ser ut som om din skörd kommer komma vid problemfritt, så kan du applicera ett antal produkter så som en blom-stimulator och/eller boosters och enzymer. Det finns ingen mening att lägga till dessa relativt dyra produkter direkt eftersom de bara hjälper till så länge allt har gått bra till under tillväxten. Eftersom du som relativt ny utan tvivel gjort några misstag, kommer dessa produkter bara vara en overkill och inte bidra med något av värde.

När du väl jobbat igenom dina huvudsakliga misstag kommer dessa produkter minsann bidra med något av värde för din eventuella skörd. Enzymer tar hand om att ta bort gamla rot kvarvaror och reducera saltuppbyggnaden i ditt medium som kommer från att ge dem ytterligare näring. När du använt samma flaska av gödsel ett tag kommer du märka att det byggs upp en vit, kristallik ansamling på toppen. Dessa är de salter jag snackar om. Genom att använda organiska näringsämnen så som Plagron kan du också minska uppbyggnaden av salt, eftersom dessa innehåller märkbart mindre nivåer än bio-materialsgödslen.

 

DEL 3 / OM KRUKOR OCH ENHETLIGHET

Storlek På Krukor Som Växer Kaniner

Stoleken av de krukor vi använt är beroende av det antal plantor vi odlat och hur många veckor av tillväxt vi gett dem. Dessa faktorer är sammankopplade. Om vi har ett stort antal plantor måste vi använda mindre krukor och ge plantorna mindre tid att växa till sig. Till exempel, om vi har 16 plantor inom en kvadratmeter och ger dem en tillväxtperiod mellan 5 och 9 dagar, kommer plantorna må bra av 5 liters-krukor.

Om vi skulle minska det antalet till 10 plantor och ge dem en tillväxtperiod på 10-14 dagar kommer plantorna behöva 7-11 liters-krukor. Så desto färre plantor vi odlar, ju större krukor kommer vi använda och desto längre tid till att växa kommer vi ge dem. Skörden kommer vara mer eller mindre densamma oavsett vilken metod du använder dig av. Den enda skillnaden är den totala tid vi behöver för att få vår skörd. Så någon med 16 plantor som använder sig av den populära blomperioden på 8 veckor kommer ta ungefär 2 månader och fem dagar från början till slut.

Om du har 10 plantor kommer det ta dig ungefär två månader och två veckor. Med andra ord kommer det ta längre tid för att få samma skörd. Kommersiella odlare finner det i synnerhet speciellt viktigt att få sin skörd på en så kort tid som möjligt. Detta är varför de ofta planterar 20 plantor på en kvadratmeter och bara ger dem 1-3 dagars tillväxt beroende på det medium de använder sig av. På detta sätt kan de skörda varje två månader om de använder en art som gör sitt jobb på 8 veckor. Generellt så tar det längre tid för en sativainfluerad planta att blomma än för de med dominanta Indicagener.

Så du kan se att du kan vägledas mycket av ditt ursprungliga val av planta likväl som blomperioden och de eventuella effekterna hos det torkade rökmaterialet. Om du föredrar en mer ’uppåt’ höghet än en mer kroppslig tung höghet är det klokt att välja en Sativakorsning som tar lite längre tid att blomma, runt 8-10 veckor. Trots det måste du alltid ta hänsyn till att det alltid är en unik process att odla från frö till planta och det kommer alltid finnas tidigt blommande, medium långblommande och senblommande individer i ditt urval.

Om du läser någonstans att en speciell sort är ’väldigt uniform’ betyder det att det kommer vara en väldigt liten skillnad i tid för skörd mellan vuxenplantorna. Så du kan förvänta dig att 80% av plantorna till slut kommer ha precis samma tid av tillväxt, och att när en sort är mindre uniform så kommer det finnas större skillnader mellan plantorna i deras blomperiod som vuxna plantor. Detta är också en viktig faktor du borde ta hänsyn till när du väljer en speciell sort.

 

DEL 4 / KLIMAT

All näring och vatten du gett dina plantor under deras blomningsfas måste ta vägen någonstans. Vattnet dunstar från löven på din planta och flyter sedan fritt i ditt odlingsrum. Sedan starten av blomningen hade plantorna väldigt lite vegetation och var ganska små, då släpptes lite fukt ut i luften av plantorna. Tack vare detta var luftfuktigheten om något för låg istället för att den var för hög. Eftersom våra gröna plantor växer mer snabbt i ett fuktigt klimat än i den torra hettan producerad av HPS-lamporna, kan du förse dem med en snabbare utveckling och tillväxt under den första veckan(-orna) genom att låta luftfuktigheten öka.

Det lättaste sättet att åstadkomma detta utan att köpa en luftfuktare ät genom att lägga till en dimmer till din ventilator. Med en dimmer kan du variera hastigheten av luftströmmen. Att koppla in en dimmer är praktiskt eftersom du kan kontrollera klimatet bättre med den. Utöver det så behövs inte alltid en ventilator på full fart utan en dimmer, det slösar inte bara på el utan skapar mer oljud än nödvändigt. Det är faktiskt inte ventilatorn i sig som producerar ljud, utan luften som strömmar ur den.

Så du klarar dig bättre med en dimmer under de första veckorna; det kommer inte bara låta pumpen jobba lugnare, den kommer även suga ur mindre fuktig luft, och på så sätt hålla luftfuktigheten på en högre nivå och låta dina groddar utvecklas snabbare. Så snabbt som plantorna blir större kan du låta pumpen göra ett större jobb, eftersom plantorna producerar ännu större kvantiteter av fukt, och du kommer behöva försäkra dig om att fuktigheten inte blir för hög när formationen av knopparna är på sin väg, runt den fjärde veckan av blomning.

En för hög luftfuktighet can leda till att de stenhårda knoppar börjar mögla under deras sista veckor av tillväxt. När fuktigheten är för hög är chansen större att fukt tränger in i knoppstrukturen, som fortsätter växa runt denna och fångar fukten. Denna fångade fukt kan utveckla mögel. Sorter av weed som utvecklar speciellt kompakta knoppat har en större chans att utveckla mögel än en sort med en mer luftig struktur, som inte fångar luft lika lätt.

När du väl upptäckt mögel inuti en bud är den så gott som förlorad, eftersom möglet varit aktivt inuti innan den blev synlig på utsidan av knoppen. När du har en välutvecklad bud och ett konstigt gulfärgat löv sticker fram från mitten av den trots att du verkligen gett henne all rätt näring - så borde du dra ut det långsamt. Om lövet lossnar lätt är knoppen infekterad. Så var säker på att du har en bra ventilator igång under de sista veckorna. Det är en investering när du börjar, men ett ’måste’ om du vill vara säker på att du får din skörd utan några problem.

Ventilatorn ser inte bara till att den varma, fuktiga luften sugs ut, utan det ser även till att den friska CO2-rika luften sugs in i utrymmet där dina plantor växer. De kommer behöva denna friska luft för att kunna fortsätta växa och blomma i en optimal takt. Försök att säkerställa luftfuktigheten hålls under 50% under de sista veckorna. Så klart kan du odla i en garderob utan någon ventilator genom att hålla dörren på glänt, men du kommer inte få optimala resultat. Om du ska göra något, så gör det bra. Dimmern i kombination med ventilatorn kommer låta dig bemästra miljön bättre, och ett enastående klimat ökar din mängden och kvalitén på din skörd.

 

DEL 5 / HÅLLA NERE LJUDNIVÅN

Håll Ljudet Utanför Växande Rum När Du Växer Kaniner

For those of you who have your growing space set up in the vicinity of a bedroom, then there can be a problem of complaints about the noise made by the ventilator. There are various ways of reducing the noise. First and foremost you have the aforementioned dimmer, since a ventilator that is not running at full speed makes less noise. So try and run yours at about 75-80%.

That is why it is always best to go for a ventilator with too great a capacity rather than too little. A large ventilator running at half speed makes less noise than a small ventilator running flat out. If this does not help sufficiently, then you can have the ventilator built into an insulated box. Just attaching a length of hose to the ventilator already reduces the sound considerably because the sound is not immediately dispersed but runs first along the hose, by which it is reduced in volume.

Should these efforts still not give you the results you wish, then you can fit a sound muffler to your ventilator. This looks something like a carbon filter; a metal tube that you fix to your ventilator so that the sound produced must first pass through the tube, where it is reduced. Then simply fit a normal hose to the muffler and you'll find the noise has largely been filtered out.

DEL 6 / DE SISTA 2 VECKORNA

Bud Utveckling

The majority of the bud development will have happened by the 6th week if we are growing a medium long-blooming variety. In the last two weeks the buds will be mostly ripening and not growing further in size to any great extent. The buds that were chock full of bonewhite hairs will now begin to turn slowly brown. Depending on which variety you are using and the climate of the space, this ripening can take a variable amount of time to finish.

Once some 80% of the little hairs have turned brown then it is time for digging those clippers out the cupboard and preparing for harvest. Of course you can also influence the sort of high you get from your cannabis by harvesting your buds a little earlier or later. The longer you wait to harvest, the 'stonier' the cannabis will be; if you harvest it a little earlier then you will get more of a 'head high'. So you can make your mind up according to your own personal preference.

Since we usually aim for some sort of golden 'middle way,' we will go for harvest when 80% of the hairs are brown. Do not forget that sometimes white hairs can turned brown by influencing the climate or messing with the humidity. It does not automatically mean that the plant is sure to ripen once you get a few brown hairs. A bud that has died off or that has been infected by mould will also develop brown hairs. Harvesting is not an exact science but in short, if you have a mostly brown hairs and a few of the lowest buds still have white hairs, you can safely go ahead and start chopping. You have to look at the plant as a whole when you are doing your 80% calculations. In order to experience the varieties of high you can achieve, you might want to harvest at staged intervals, and once they are dried take each sample for a test smoke.

As the end approaches nearer you will find that one variety holds on to its nutrients more than the other. So for example a K2 will hold on to its nutrients longer , which means you have to stop feeding it in the last week and a half. The plants will remain a crisp green despite doing this, the hairs will continue to darken in colour, and the buds will slowly ripen, taking on a marvellous appearance with their wonderful layer of THC sprinkled all over them.

Since there is still a lot of nutrition left over in the medium (exactly how much depends on the medium you are using) and the leaves also contain considerable nutrients within them, we stop feeding them for the last 1.5-2 weeks of bloom. If you are growing hydroponically then don't cease feeding until the last five days, as the yellowing process will happen very quickly if you are growing in water only. In soil-filled pots, or on coco and suchlike there is still quite a lot of nutrient left in that needs to be used up.

What happens when you stop feeding your plants is that they will take up and use all remaining available nutrients from the pots or medium, and once this has been done they will suck their leaves dry to get the nutrients out of these too. In other word, even after stopping with feeding the plant still has more than enough nutrients. You can still apply bloom stimulator given that this is not a nutrient substance. The leaves will slowly turn yellow and this is a sign that there is very little nutrient remaining in your buds by harvest time.

In this way you also save a few weeks or days of nutrient expenses. Yellowing is therefore a good thing because having excess nutrients in them will add nothing to your buds. Eventually you will be able to remove some of the larger leaves from your plants in the last week or few days before the harvest, which will save you some trimming and will also allow more light down to the lowest buds and give them a better chance of adding some last minute weight before coming under the shears. This done, it leaves little else to do in the last few weeks but to savour the results of the source of your excitement...


Part. 1: The Germinating Phase. Give your seeds the best possible start in life by reading our definitive guide to germination.

Del. 2: Tillväxt. Eller vegfas. Cannabis cultivation: tillväxt- eller vegfas.

Del. 3: Blomningsfasen. Marijuana blomningsfasen.

Del. 5: Skördetid. Lär dig varje steg I cannabisskörden och processen efter skörden.

ÄR DU ÖVER 18 ÅR GAMMAL?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.