Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

En guide till de sista veckorna av din cannabis blomningsfas

En guide till de sista veckorna av din cannabis blomningsfas

Dina Cannabisplantor Är Nästan Redo Att Skördas

Efter veckor av uppbyggd spänning, är den efterlängtade stunden för skörd äntligen inom räckhåll. Plantorna har snabbt tagit sig igenom de tre första veckorna av blomning och går igenom en fantastisk förvandling. Vita pistiller har uppstått och format grunden för knopparna som du har dreglat över av förväntan.

Efter att ha blommat i cirka fem veckor, finns det nu solida cannabinoid-drypande knoppar på dina plantor som fortfarande växer och expanderar—men den största delen av deras utveckling ligger redan bakom dem. Dina blommande plantor bör fortfarande vara fina och gröna då de sätter igång sin THC-produktion på alla cylindrar. Bladen runt knopparna börjar även bli klibbigare, och de många THC-rika trikomerna som producerats på dem kommer senare användas för att göra en trevlig dos av hasch.

Då skörden ligger runt hörnet, är det bra att behålla alla blad du trimmar från dina plantor, då även de innehåller THC och senare kan användas till att göra hasch eller kief. Mer om detta i vårt skördesavsnitt.

Att Använda Bloom Boosters

Så länge du har tagit väl hand om dina plantor, vattnat dem ordentligt och inte administrerat allt för mycket näringsämnen, bör bara synen av din odling få munnen att vattnas. Oavsett om du odlar inomhus under en odlingslampa eller utomhus under solen, så kommer de många hartskörtlarna på dina plantor att gnistra då ljuset dansar över dem.

Blommande cannabisplantor har ytterligare krav på fosfor och kalium, så det är värt att ge dem PK 13/14 som extra stimulans för blomutvecklingen. Dessa substanser förekommer i alla vanliga näringsämnesblandningar, men i lägre volymer. Med lite ytterligare PK 13/14, kan du få tätare och mer kompakta knoppar. Om du är ny inom odling, kan det vara bäst att börja med basnäringsämnen för cannabis med KFK (kväve, fosfor och kalium), plus en PK 13/14-tillsats för blomning och en rotstimulator.

Med dessa basprodukter kommer du själv kunna odla en riktigt bra skörd. Om plantorna är friska kan du applicera ett antal ytterligare produkter som en blomningsförstärkare och/eller boosters och enzymer. Om dina plantor kämpar, så är det dock inte så lönt att tillföra dessa, ofta dyra produkterna, då de bara kan hjälpa så länge allt flyter på som det ska. Då nybörjare tenderar att göra misstag, kan dessa produkter med stor sannolikhet bli överflödiga och inte direkt nödvändiga.

Enzymer hjälper till att reducera saltansamlingar i din jord som kan komma från gödning av extra näringsämnen. Efter att ha använt samma flaska med näringsämnen ett tag, kommer du ibland märka av en vit kristallinavsättning på den. Detta är samma salter som även ansamlas i din behållare över tid. Genom att odla med ekologiska näringsämnen kan du minska ansamling av dessa salter då de innehåller betydligt lägre nivåer än mineralnäringsämnen.

Bloom Boosters: För- Och Nackdelar

Fördelar

• Kan främja knopputveckling
• Kan maximera avkastning
• Kan främja potens och smak

De sista veckorna av blomning

Nackdelar

• Inte särskilt användbart för nya cannabisodlare
• Behövs ej om du redan använder bra basnäringsämnen till cannabis
• Kan öka risken för övergödning
• Extra utgifter

De sista veckorna av blomning

Beräkna Blomningsperioden Med Hjälp Av Krukstorlek

Den optimala krukstorleken kommer bero på hur många plantor du odlar och antalet dagar/veckor av den vegetativa fasen du ger dem. Dessa två faktorer är ofta sammankopplade med varandra: Om du har ett större antal plantor att packa in i ett litet utrymme, så behöver du använda mindre krukor och ge plantorna mindre tid i tillväxtsfasen. Till exempel, om du har 16 plantor på en kvadratmeter och ger dem en vegetativ period på mellan 5 och 9 dagar, kommer plantorna vara nöjda med femliterskrukor.

Om du skulle minska antalet till 10 plantor och ge dem en lite längre tillväxttid på 10-14 dagar, så kommer plantorna behöva krukor som rymmer 7-11 liter. Ju färre plantor du odlar, desto större krukor kan du använda och längre tid kan du ge dem för tillväxt. Slutligen, avkastningen kommer bli mer eller mindre den samma oavsett vilken metod du använder. Den enda skillnaden är den tid det tar att nå skörd.

Någon med 16 plantor med en vanlig blomningsperiod på 8 veckor kommer behöva cirka två månader och fem dagar från start till mål.

Om du har 10 plantor, kommer det ta cirka två månader och två veckor. Med andra ord, det kommer ta längre tid för dig att få samma avkastning. I synnerhet kommersiella odlare anser att det är viktigt att ta sig till skörd så snabbt som möjligt. Det är därför de ofta trycker ner 20 plantor på en kvadratmeter och endast ger dem 1-3 dagar för den vegetativa fasen beroende på vilket medium de använder. På detta sätt kan de skörda varannan månad om de använder en sort som gör jobbet på 8 veckor. I allmänhet tar plantor med lite mer sativainfluenser längre tid att blomma än de som domineras av indica-gener.

Ditt urval av cannabisfrön kan styras av den blomningstid de kräver, såväl som andra faktorer som smak och effekt. Om du föredrar ett mer "upplyftande" rus framför en tung kroppsberusning, kommer du sannolikt vilja ha en sativa-dominant korsning som tar lite längre tid att blomma, vanligtvis mellan 8-12 veckor. Men även då får man inte glömma att varje planta är unik. Det kan alltid finnas tidigblommande, normalblommande och senblommande individer i din cannabisodling, även från samma sort och samma frön.

Om du läser någonstans att en särskild sort är "väldigt enhetlig", så innebär det att det kommer vara en liten skillnad i skördetid bland samma omgång av kultivarer. I detta fall kan du förvänta dig att 80% av plantorna blommar samtidigt. Men det finns även sorter med mindre enhetlighet och större skillnader i blomningstid. Du bör ha detta i åtanke när du väljer en särskild cannabissort.

Klimatkontroll

Blommande cannabisplantor kräver speciella klimatförhållanden för att trivas. Oavsett odlingsstadium, behöver cannabis bra ventilation för att säkerställa en god hälsa. När det gäller luftfuktighet, behöver blommande plantor betydligt mindre fukt i luften än fröplantor eller tidiga vegetativa plantorna.

Ideal Luftfuktighet

Vid blomningsfasen bör du ha en målsättning på runt 40-55% relativ luftfuktighet. Det enklaste sättet att uppnå det, utan att skaffa en luftfuktare, är att addera en dimmerkontakt till dina frånluftsfläktar. Med en dimmer kan du variera hastigheten på luftutsläppet och därmed påverka klimatet i ditt odlingsrum. En fläkt utan en dimmer kommer dessutom alltid att drivas i full hastighet, även om det inte behövs. Detta kommer inte bara slösa på elektricitet, även skapa mer oljud än nödvändigt.

Med en enkel dimmer kan du ställa in din frånluftsfläkt så den suger ut mindre fukt under de första veckorna av den vegetativa fasen, så dina unga plantor utvecklas snabbare. Så snart dina plantor blir större, kan du låta fläkten arbeta lite mer, då plantorna börjar producera mer fukt. Faktum är att när dina plantor väl är i full blomning, runt den fjärde veckan av blomningen, bör du säkerställa att dina plantor inte får mer än 50-55% relativ luftfuktighet.

De sista veckorna av blomning

Mögelkontroll

Allt för hög luftfuktighet under de sista veckorna av tillväxten kan leda till utveckling av mögel och bladmögel på dina knoppar. Detta beror på att fukten stängs in och skapar en ideal grogrund för en mängd patogener. Det är värt att notera att sorter som utvecklar särskilt hårda knoppar har en större risk att utveckla mögel än de med en luftigare struktur.

Om du noterat mögel på en knopp, kan du se den som förlorad då möglet länge har orsakat förödelse på insidan innan det blivit synligt på utsidan. När du har en välutvecklad knopp och du ser ett udda och gulfärgat sockerblad sticka ut från mitten, så är det bäst att försiktigt dra ut det. Om bladet frigörs enkelt är det troligt att knoppen är infekterad. Så det är bäst att du ser till att du har bra luftflöde runt dina plantor under de sista veckorna av blomningen. Om du är osäker, investera i en avfuktare.

Ventilation

Förutom fuktighetsnivån, gör rörlig luft i allmänhet en stor skillnad på dina plantors hälsa. Ett frånluftsystem eller en stående fläkt säkerställer inte bara att varm och fuktig luft avlägsnas, utan de kan även säkerställa att frisk, CO₂-rik luft sugs in i utrymmet. Plantorna kommer behöva den friska luften för att växa och blomma i optimal hastighet. Om du odlar i ett skåp eller ett liknande, mindre utrymme, så kanske du inte ens har plats för en fläkt, men du kan åtminstone hålla dörren på glänt för att möjliggöra lite friskt luftutbyte.

Med ditt utsug kopplat till en dimmer, kan du enklare bemästra miljön i ditt odlingsrum och få större avkastningar och högkvalitativa skördar.

Ventilation

Tips På Hur Man Håller Ljudnivån Nere

Om du odlar inomhus kan oljud från dina frånluftsfläktar vara ett problem. Men oroa dig inte, det finns många sätt du kan minska detta på. Som vi redan nämnt, så är det första du kan göra att skaffa en dimmer för att kontrollera hastigheten (och därmed oljudet) från dina fläktar. Att helt enkelt minska dem till 75-80% kan göra en stor skillnad.

Det innebär även att det alltid är bättre att välja en frånluftsfläkt med en aningen större kapacitet, än någon med för lite. Om du har en stort utsug, kan du enkelt ta ner dimmern till halva hastigheten så den inte för så mycket oljud. Om detta inte hjälper, kan du även försöka att sätta dina fläktar i en isolerad låda. När du ansluter ett rör till fläkten, kan detta göra en stor skillnad då ljudet inte omedelbart skingras, utan först går genom röret.

Om allt detta fortfarande inte hjälper dig att minska oljudet, kan du även fästa en ljuddämpare på din fläkt. De ser ut som ett kolfilter med ett metallrör som du fäster på din fläkt. Du kan därefter sätta ett vanligt kanalrör till ljuddämparen och slutligen kan du njuta av ett ljud som reducerats betydligt.

Blomningsfasens Sista Två Veckor

Om du odlar sorter med en genomsnittlig blomningstid, kommer största delen av knopparnas utveckling ske under den 6:e blomningsveckan. Under de sista två veckorna kommer knopparna mest att mogna och inte växa så mycket mer. Vid denna punkt kommer de tidigare nämnda vita pistillerna på knopparna långsamt att bli bärnstensbruna. Beroende på vilken sort du odlar, såväl som miljömässiga faktorer, kommer mognaden av knopparna ta olika lång tid att fullända.

Kontrollera Pistiller Och Trikomer

Ett sätta att få en aning om när man ska skörda är genom att inspektera pistillerna. När cirka 80% har gått från vita till bruna, är det troligt att ditt gräs är redo att plockas. Ha dock i åtanke att andra faktorer kan påverka att pistillerna blir bruna, så om du vill ha mer exakthet bör du överväga trikomtestet. Att kontrollera trikomerna är det mest bombsäkra sättet att veta när det är dags att skörda.

Trikomerna är de jättesmå, klibbiga, kristalliknande utbuktningarna på knoppar och blad som producerar de goda sakerna från cannabis, såsom cannabinoider och terpener. Trikomer är jättesmå, så du kommer behöva en lupp eller ett mikroskop för att se dem. De ser ut som minichampinjoner på stammen med ett jättelitet, runt huvud.

När din cannabis blommar, ändrar dessa trikomer färg från kristallklara till mjölkvita, och slutligen till en bärnstensaktig färg. Om det jättelilla "champinjonhuvudet" fortfarande är helt kristallklart, så är det fortfarande en bit kvar. När de flesta trikomer har fått en mjölkvit färg bör din cannabis vara klar. Men vid vilken tidpunkt du skördar kan även påverka resultatet av ruset från planta. Att skörda när trikomerna mestadels är mjölkvita, med bara ett par bärnstensaktiga huvuden, resulterar vanligtvis i ett mer "upplyftande rus". Väntar man på att fler bärnstensaktiga huvuden uppkommer, så kommer effekten vara mer lugnande. De flesta odlare väljer att skörda när omkring 15% av trikomerna har blivit bärnstensaktiga och resten är mjölkvita.

Cannabis-Bud-Ready-for-Harvest

Avsluta Näringscykeln / Spolning

I slutet av blomningen, kan det fortfarande finnas mycket näringsämnen kvar i odlingsmediumet och på bladen. För att förhindra fräna smaker och obehagliga kemikalier i ditt gräs kan du bara sluta tillföra näringsämnen under de sista 1,5-2 veckorna av blomningen. Om du odlar hydroponiskt, bör du inte sluta med gödningen förrän de sista fem dagarna, då de endast växer i vatten. Men när du odlar i krukor med jord eller kokos block med grova fiber, kan det finnas mycket näringsämnen kvar som vi vill att plantorna ska använda upp.

När du slutar med gödningen kommer dina cannabisplantor ta upp de näringsämnen som finns kvar i odlingsmediumet. Därefter kommer de suga sina blad torra för att även få ut näringsämnen från dem. Det är därför dina cannabisplantor kommer bli gula under den senare delen av blomningen. Att inte behöva göda dina plantor under de sista veckorna ger en extra förmån—du sparar pengar då du skippar de extra utgifterna.

Under denna tvåveckorsperiod kan du då och då spola ditt medium med rent, pH-balanserat vatten för att bli av med alla mineralansamlingar som ligger kvar i jorden. Se till att vattna tills jorden är totalt genomblöt för att ta upp alla näringsämnen, vattna den sedan igen, lika mycket och låt allt dränera ut från botten under ett par minuter. Se dock till att inte vattna för ofta, då du inte vill skada din planta precis innan skörd.

Cannabis-Plant-Ready-for-Flushing

Beskärning

När bladen blir gula under senare delen av blomningen, behöver du inte oroa dig för att något är fel då det är fullt normalt. Det är faktiskt ett gott tecken, då det visar att dina plantor använder upp alla överflödiga näringsämnen.

En del odlare beskär sina plantor långsamt under de sista veckorna eller dagarna före skörd och avlägsnar några av de största bladen för att låta de lägre knopparna få mer ljus. Då gula löv vanligtvis skrumpnar och faller av av sig själv, kan det bespara dig lite beskärningsarbete. Annars, i denna sena blomningsfas, så kan du känna dig fri att beskära av alla gulnande blad då de har uppfyllt sitt syfte. Detta kommer även göra det enklare att skörda.

Lycka till med odlingen!

Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

Categories
eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37823 recensioner