By Luke Sholl

Så använder man cannabis ansvarsfulltSå använder man cannabis ansvarsfullt

Så använder man cannabis ansvarsfullt


Milliontals människor över hela världen använder cannabis. Många njuter av att använda den rekreationellt för att varva ner, slappna av, boosta kreativitet och ansluta till andra. Det är ingen hemlighet att cannabis producerar eufori och får oss att känna oss glada. Även de mest världsliga uppgifterna blir plötsligt lite småunderhållande efter att man blossat på en joint. Men denna positiva effekt kan slå snett. Efter en stund kan användare känna sig beroende av cannabis för att känna några positiva känslor över huvud taget.

Hos Royal Queen Seeds förespråkar vi ansvarsfull användning av cannabis. Vi anser att örten ska förbättra ens liv, inte hindra det. Ansvarsfull användning hjälper en individ att hitta den rätta balansen när det kommer till cannabiskonsumtion. I stället för att förlita sig på plantan för att fungera, kan den nyttjas under särskilda stunder då man verkligen kan uppskatta vad den har att erbjuda.

Nedan kommer du att upptäcka principerna för ansvarsfull cannabisanvändning. Men först, för att skapa en stark grund, kommer du att lära dig hur cannabis fungerar i kroppen och de potentiella negativa effekterna av cannabisanvändning.

Så fungerar cannabis i kroppen

Har du hört talas om det endocannabinoida systemet (ECS)? Detta nätverk gör det möjligt för cannabis att arbeta på ett väldigt unikt sätt inuti kroppen. ECS är känt som vår "universella regulator" och hjälper till att få varje system i vår kropp att arbeta smidigt. Det består av tre huvuddelar: receptorer, signalmolekyler som kallas endocannabinoider ("endo" betyder inuti) och enzymer.

Nästan varje cell i kroppen besitter cannabinoidreceptorer och våra endocannabinoider binder till dessa platser för att skapa fysiologiska förändringar. De är involverade i att reglera i stort sett allt, inklusive avfyrning av neurotransmittorer, hudhälsa och bendensitet.

Som av en händelse innehåller även cannabis cannabinoider, förutom att dessa kemikalier heter fytocannabinoider ("fyto" betyder "planta"). Faktum är att det var upptäckten av fytocannabinoider som ledde till uppenbarelsen av ECS. Kort sagt kan fytocannabinoider binda till cannabinoidreceptorer inuti kroppen eftersom de och endocannabinoiderna delar en liknande struktur.

Om du läser den här artikeln har du troligtvis hört talas om THC. Som den huvudsakliga psykotropiska beståndsdelen i cannabis, binder denna molekyl till CB1-cannabinoidreceptorer i hjärnan och katalyserar ett rus. Varje gång du röker en joint eller äter en matvara med THC, intar du molekyler som förändrar funktionen för en av de viktigaste systemen inuti människokroppen.

Olika sätt att konsumera cannabis

Det finns många sätt att konsumera eller på annat sätt inta cannabis. Människor har njutit av cannabis i tusentals år, även om våra förfäder var begränsade till att röka, äta och dricka den. Många av oss njuter fortfarande av dessa metoder, men modern teknologi tillåter oss att även konsumera cannabis på nya och spännande sätt.

Rökning

Några av de mest rökbara cannabisprodukterna inkluderar blommor, hasch, kief och dabs. Såväl som att välja vad man ska röka, kan cannabisanvändare även välja hur de vill röka det. Vanliga metoder inkluderar joints, blunts, bongar och pipor.

Att röka cannabis ger ett snabbt igångsättande av effekter. Vid inhalering passerar cannabinoider genom alveolerna i lungorna in i blodet och sedan till hjärnan. Även om det är ett effektivt sätt att bli hög på, så finns det en del uppenbara negativa effekter med att röka gräs. Att exponera cannabis för höga temperaturer orsakar förbränning som frigör cancerframkallande ämnen och toxiner.

Rökning

Vejpning

Vejpning nyttjar lägre temperaturer än rökning. Det tillhandahåller tillräckligt med värme för att förånga cannabinoider, terpener och andra målkemikalier utan att förbränna plantmaterialet. Som ett resultat exponeras användare för färre skadliga kemikalier samtidigt som man matchar rökningens snabba igångsättande.

Det finns många typer av vaporizers att välja mellan, inklusive stora skrivbordsmodeller lämpliga för hemmaanvändning och portabla pennor som är ideala för att vejpa på språng. Olika vejps är kompatibla med olika produkter, inklusive blommor (knoppar), hasch och koncentrat.

Vejpning

Ätbara produkter

Om du någon gång tagit en ätbar produkt så vet du att de producerar en väldigt annorlunda effekt jämfört med att inhalera cannabis. Infuserade brownies, kakor och drycker erbjuder ett rus som slår hårdare och varar längre.

Men varför slår ätbara produkter så hårt? Hemligheten ligger i hur kroppen bearbetar THC efter att vi äter den. Denna administrationsrutt skickar molekylen genom matsmältningssystemet och sedan till levern som känner igen den som en främmande substans. Levern använder enzymer för att bryta ner den, vilket omvandlar den till metaboliten 11-hydroxy-THC, en mycket mer kraftfull molekyl.

Ätbara produkter

Sublingualt

Sublingual administration refererar till att placera en substans under tungan. När det gäller cannabisoljor och tinkturer så ger det THC och andra cannabinoider nästan omedelbar tillgång till blodomloppet. De diffunderar genom ett tunt skikt av vävnad i kapillärbädden innan de förs till hjärnan.

Sublingualt

Topiskt

Kommer du ihåg att vi berättade att ECS ockuperar hela kroppen? Den yttrar sig även på huden, där den reglerar cellproliferation, differentiering och allmänhälsa.

Topiska cannabisprodukter så som blams, krämer och lotioner kan rikta in sig på cannabinoidreceptorer i huden. Dock kommer endast en liten del av cannabinoiderna som appliceras på huden att penetrera blodomloppet, så förvänta dig inte att bli hög efter att du smörjt in dina armar med THC-rik kräm. Med det sagt, en del företag har utvecklat depotplåster och andra leveranssystem som förbättrar absorptionen av THC och andra cannabinoider genom huden.

Topiskt

De negativa effekterna av att använda cannabis

Cannabis är känd som en säker, naturlig substans. Jämfört med många andra droger har cannabis en mer imponerande säkerhetsprofil. När man läser om gräs online, kommer man ofta över kommentarer som "cannabis har aldrig dödat någon" och "det är omöjligt att överdosera cannabis". Men att prata i absoluthet härrör nästan alltid från partiskhet. Låt oss ta en titt på fakta om cannabisens säkerhet, inklusive negativa effekter, överdosering och dödsfall.

Kortsiktiga effekter

Cannabisanvändare upplever ibland akuta negativa effekter. Dessa kan förekomma efter att endast ha använt cannabis i små mängder och under korta perioder. De inkluderar:

Ångest Förvirring
Paranoia  Illamående
Försämrat minne Greening out

Långsiktiga effekter

För mycket av det goda kan vara dåligt, ingen substans på jorden kan fly från denna axiom. Att använda cannabis i höga volymer och under långa perioder kan resultera i fler fysiska och mentala hälsoproblem, så som:

Förändrad hjärnutveckling (huvudsakligen hos tonåringar) Reducerad tillfredsställelse och förändringar i hjärnans belöningssystem
Cannabisrelaterat hyperemesissyndrom Lungproblem på grund av frekvent rökning
Depression (det finns en koppling, men inga tydliga bevis) Ökad risk för psykos

Är det möjligt att överdosera cannabis?

Det finns inga registrerade överdosdödsfall från människor som enbart använder cannabis. Droger såsom opioider orsakar frekventa överdosdödsfall då de hämmar andningscentren i hjärnan. Bristen på cannabinoidreceptorer i dessa regioner innebär att dödsfall på grund av överdosering av cannabis är nästan okänt.

Är cannabis farligt?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Cannabis kan både göra nytta och skada. Trots att växten kan förvärra mental ohälsa och orsaka allvarliga fysiska reaktioner, så tolererar många arbetare örten väl.

Dock kan cannabis vara dödlig i väldigt sällsynta fall. Men dessa dödsfall är inte associerade med en vanlig överdos. Det finns minst två registrerade dödsfall[1] hos patienter med cannabisrelaterat hyperemesissyndrom. Detta tillstånd orsakar en toxisk reaktion till THC som involverar frekventa kräkningar och buksmärtor och orsakas sannolikt av genetisk predisposition.

Hur jämför sig gräs mot andra droger?

När man tittar på dödlighetsstatistiken för andra droger, är det tydligt att cannabis är mycket säkrare. Opioider och alkohol dödar miljontals människor varje år, medan dödsfall direkt orsakade av cannabisöverdosering är i stort sett obefintliga.

Är cannabis beroendeframkallande?

Cannabisberoende är en riktig diagnos. En del människor kan behålla ett hälsosamt förhållande till cannabis i årtionden utan att drabbas av beroende. Dock blir en andra människor beroende av marijuana efter att enbart ha använt plantan en kort tid.

Varje gång vi konsumerar THC lyser vi upp neuroner involverade i hjärnans belöningskrets och vårt nervsystem börjar värdera avslappningen och euforin. En del människor njuter av en joint eller ätbara produkter då och då och behöver inte ständigt mätta sina CB1-receptorer med THC. Men genetiska och psykologiska skillnader innebär att en del användare snabbt kan utveckla en samhörighet till cannabis som visar sig som missbruk.

The National Institute on Drug Abuse hävdar att cirka 30% av cannabisanvändare[2] upplever någon form av beroende. Bara i USA uppfyller 4 miljoner cannabisanvändare kriterierna för cannabisberoende år 2015 och 140 000 av dessa individer söker behandling för sitt missbruksförhållande till plantan.

Människor som upplever marijuanaberoende uppvisar flera kännetecknande symptom, inklusive:

Slöhet Paranoia
Socialt tillbakadragande Depression
Irritabilitet Tappar intresset för tidigare hobbyer
Försöker sluta att använda cannabis men återgår till gamla användarmönster

Människor som utvecklar marijuanaberoende börjar ofta använda cannabis funktionellt. Men detta beteendemönster kan snabbt leda till att man använder cannabis på mer missbrukande och hänsynslösa sätt.
De som drabbas kan sätta cannabis framför allt annat och röker varannan timme, misslyckas att slutföra dagliga uppgifter och låter relationer falla åt sidan.

Principerna för ansvarsfull cannabisanvändning

Nu är du bekant med den negativa sidan av cannabis. Men hur ser hälsosam och ansvarsfull cannabisanvändning ut? En lång lista med framgångsrika affärsmän, idrottare och kändisar använder cannabis regelbundet, men lever fortfarande tillfredsställande och givande liv. De flesta av oss kan nyttja cannabis på ett positivt sätt, men vi måste ta oss an örten med rätt sinnesstämning.

The National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML) känner till ett och annat om cannabis, och de lobbar aktivt mot USA:s regering till fördel för plantan. Gruppen har också föreslagit en lista med principer som definierar ansvarsfull cannabisanvändning. Spana in dem nedan.

Endast vuxna

Unga människor kan inte få tillgång till alkohol och vissa receptbelagda läkemedel. Många substanser påverkar helt enkelt unga på annorlunda sätt. Samma restriktion bör tillämpas till cannabis. Trots att många som läser detta har experimenterat med cannabis under tonåren, så kan örten påverka hjärnutvecklingen negativt och leda till mentala hälsoutmaningar senare i livet.

Rök inte (eller ät) och kör

Cannabis påverkar vårt omdöme, reaktionstid och motorik, vilket gör den osäker att konsumera[3] innan man sätter sig bakom ratten. Ansvarsfulla cannabisanvändare bör aldrig ge sig ut och köra efter att man tagit en blunt eller konsumerat ätbara produkter, då det kan vara riskfyllt både för en själv och andra.

Var uppmärksam på var du kan använda cannabis

Den amerikanska psykologen och psykedeliska förespråkaren Timothy Leary myntade termen "set and setting”. Han utvecklade konceptet som ett sätt att optimera hallucinogena upplevelser och minimera risken för dåliga "trippar". Cannabisanvändare kan även nyttja den här principen för att reducera chanserna att ett rus slår snett.

“Set” refererar till användarens sinnesstämning när den använder cannabis. Att vara i en god sinnesstämning kommer öka oddsen för en trevlig upplevelse. Örten tenderar att tvinga oss att konfrontera saker vi skjuter upp eller undertrycker, vilket kan vara oroande.

“Setting” refererar till var du befinner dig när du använder cannabis, och vem du är med. Var röker eller vejpar du? Tolererar du THC bättre i ett fullsmockat, socialt utrymme, eller ensam ute i naturen? Att lära sig var man har den bästa upplevelsen kommer göra att du får ett trevligare och mer produktivt förhållande till örten.

Motstå missbruk

Det låter enkelt, eller hur? Givetvis bör ansvarsfulla cannabisanvändare försöka motstå att använda cannabis till den grad att det försämrar hälsan, personlig utveckling och prestation. En del av oss har mer kontroll över vår cannabisanvändning och kan enkelt sätta gränser. För de som sliter med beroendetendenser är det mycket mer utmanande att hitta en balans.

Respektera andras rättigheter

Ansvarsfulla cannabisanvändare ska kunna inse att inte alla delar deras syn på cannabis. Vi måste överväga hur vår cannabisanvändning kan påverka andra. Att ta en blunt på en busshållplats eller i parken kan upplevas som påträngande för människor som inte uppskattar lukten eller röken. Ta hänsyn till andra när man röker cannabis är viktigt, i synnerhet på offentliga platser.

Andra steg för att upprätthålla ett ansvarsfullt förhållande till cannabis

Ovanstående principer utgör ett bra ramverk för ansvarsfull cannabisanvändning, men det finns en del andra logiska överväganden att ta hänsyn till när det kommer till att använda cannabis på ett säkert sätt.

 • Använd inte cannabis när du är gravid eller ammar

Kvinnor bör inte använda cannabis under graviditet eller amning. Cannabismolekyler, inklusive THC, kan nå barn i livmodern och bröstmjölken efter födsel. Att använda cannabis under den här tiden kan ge barn negativa kognitiva, sociala och motoriska effekter[4].

 • Blanda inte cannabis med alkohol

Att dricka före man använder cannabis kan intensifiera effekterna av THC och att blanda cannabis med alkohol i allmänhet kan öka sannolikheten för en negativ upplevelse. Även om en del har hittat sin "sweet spot" vid användning av båda substanser, så kan kombinationen av dem öka oddsen för att man "greening out".

 • Använd inte cannabis när du tar vissa läkemedel

Totalt 380 läkemedel interagerar med cannabis, 26 av dem gör det på ett allvarligt sätt. Patienter bör konsultera sin läkare innan de använder örten om de tar ett receptbelagt läkemedel.

 • Förvara din ört medvetet

Att använda cannabis ansvarsfullt inkluderar även att hålla din ört förvarad på ett medvetet sätt. Förvara ditt gräs på en diskret och säker plats—idealt i en lufttät glasbehållare som döljer lukten. Ha din behållare bortom räckhåll från husdjur och barn. Använd ett lås för att minimera risken för oönskade inbrott.

Andra steg för att upprätthålla ett ansvarsfullt förhållande till cannabis

Har du problem med cannabisanvändning?

Självreflektion hjälper oss att granska våra liv, hitta områden där vi släpar efter och identifiera hur vi kan förbättras. Det är sunt att fundera över vår cannabisanvändning då och då. Hjälper en vejp var trettionde minut dig att leva ditt bästa liv eller kan du uppnå mycket mer om du väljer en måttlig väg istället?

Om du drar slutsatsen att du använder cannabis på ett ohälsosamt sätt, så finns det flera steg du kan ta för att rätta till det. Ta en toleranspaus kan hjälpa dig att rensa skallen, reflektera över din cannabisanvändning och fysiskt återställ din hjärna för att förbättra din respons på örten i framtiden.

- Varför börja?

Först och främst, att ta en toleranspaus kan hjälpa till att förbättra ditt liv om du använder för mycket gräs. Att ta lite tid bort från det hjälper dig att återfå en känsla av kontroll och ger dig mycket tid att fullfölja andra saker. Dessutom ger du ditt endocannabinoida system en andningspaus.

Långsiktig användning av THC-rik cannabis orsakar nedreglering av CB1-receptorer, platserna som THC binder till för att producera sina effekter. Detta innebär att du behöver mer cannabis över tid för att känna samma effekter. Kommer du ihåg de första gångerna du rökte? Det behövdes förmodligen bara några bloss för att känna ett ordentligt rus. Efter flera månader av cannabisanvändning, innebär CB1-reglering att du behöver röka mycket mer för att känna ett rus av samma magnitud.

Under en toleranspaus börjar celler att uttrycka fler CB1-receptorer igen. Efter ett par veckors abstinens kommer du märka att det krävs mycket mindre för att du ska få ett rus. Det innebär att du sannolikt inte behöver använda i närheten av lika mycket cannabis för att känna dig tillfredsställd.

- Det kommer inte att bli lätt

Att stoppa alla typer av vanor kräver disciplin och ansträngning. En del människor kan klara av att sluta omedelbart, men du kan behöva behöva reducera din konsumtion långsamt över tid för att göra en toleranspaus enklare. Du kanske även kommer att uppleva en del abstinenssymptom om du slutar för tvärt (mer om det nedan).

- Använd träning som en ersättning

Att träna fungerar som ett motgift för många problem. Det håller inte bara dig fysiskt frisk, utan hjälper även till att hålla vår mentala hälsa i schack. Träning ökar även endocannabinidnivåerna. Aerobisk träning, såsom löpning, cykling och simning tvingar vår kropp att producera högre nivåer av anandamid (lyckomolekylen), som hjälper till att förbättra vår sinnesstämning.

- Dubbla dina passioner

Ibland kan rökning av en joint fylla oss med motivation och hjälpa oss att zona in i våra passioner. Men det finns inga tvivel om att ett rus även kan bidra till lathet och att man undviker att göra det man älskar. Använd din fritid och mentala klarhet till att lägga mer energi på dina passioner. Detta kommer inte bara hjälpa till att distrahera dig, utan du kommer troligtvis se din produktivitet skjuta i höjden under den här perioden.

Symptom på cannabisabstinens

Det kommer som en överraskning för många gräsanvändare att cannabisabstinenssymptom existerar. Människor antar ofta, på grund av dess naturliga status och relativa säkerhet, att cannabis inte utgör några problem när det kommer till att stoppa tvärt. Lyckligtvis är cannabisabstinenssymptom betydligt lättare än de för andra substanser, men det kan fortfarande tära ordentligt både mentalt och fysiskt. Det inkluderar:

Irritabilitet Sömnproblem
Huvudvärk  Influensaliknande symptom
Ångest och depression

Cannabisabstinens sker vanligen över fyra veckor. Så här ser tidslinjen vanligtvis ut:

 • Vecka 1: Irritabilitet, ångest och sömnproblem kickar in
 • Vecka 2: Abstinenssymptomen toppar och influensaliknande symptom börjar ofta
 • Vecka 3: Symptomen börjar avta
 • Vecka 4: Cannabinoidreceptorerna börjar uppregleras och symptomen skingras

Cannabisabstinenssymptom suger, men det finns några saker du kan göra för att mildra dem. Här är några tips på hur du kan göra resan lättare:

Drick tillräckligt med vatten Håll dig aktiv, träna
Ät en balanserad kost Praktisera avslappningstekniker såsom meditation
Lägg dig tidigt Håll dig social och sök stöd från familj och vänner

Så röker man gräs på ett ansvarsfullt sätt

Efter att du tagit en toleranspaus så kanske du väljer att börja använda cannabis igen. Du gav dig själv tid att reflektera, förbättrade din kost och sitt sömnschema, och förhoppningsvis tränade du mer också. Så var passar då cannabis in i denna nya hälsosamma livsstil? Vad kan du göra för att säkerställa att din marijuanaanvändning förblir balanserad? Ta reda på det nedan.

Välj den bästa tiden på dagen

Det finns en tid på dagen för allt. Kaffe fungerar bäst på morgonen, medan lugna örtteer är ideala innan läggdags. Men cannabis då? Att använda örten blir plötsligt mycket mer njutbart när du slutfört alla dina uppgifter för dagen.

Reservera cannabis för sociala sammankomster

Våra frekventa beteenden stelnar snart till mönster. Om du börjar använda cannabis ensam hemma igen, kommer du troligtvis upptäcka att du är tillbaka i samma loop. Varför inte reservera dessa speciella effekter till sociala sammankomster och uppleva dem med vänner? Njut av den sociala sidan av cannabis och rid på vågen av fnitter och längtan med människor du värdesätter.

Ta det lugnt

Kom ihåg, dina CB1-receptorer har precis multiplicerats. Börja inte med att gå på för hårt med ätbara produkter. Ta det lugnt och hitta din "sweet spot" När du når den så stanna där ett tag och njut innan du kommer ner. Det finns inget behov av att tända eld på varje liten bit av gräs i huset.

Spara ditt förråd till speciella tillfällen

Att röka cannabis kan förstärka våra upplevelser. I stället för att röka gräs i samma rum varje dag, så spara det till de minnesvärda upplevelserna. Ta en vejp på stranden eller längs en skogsstig, eller laga en sats ätbara produkter innan du ger dig ut på en campingresa.

Överväg olika cannabinoidprofiler

Moderna cannabisanvändare är inte begränsade till THC. Du kan även välja CBD-rika sorter för en effekt med ett klart huvud, utan att få ett rus över huvud taget. Det finns många sorter som erbjuder varierande THC- och CBD-förhållanden, vilket ger det bästa från båda världar. Ta reda på vilka sorter som fungerar bäst för dig när det kommer till att hålla dig produktiv, balanserad och hälsosam.

Är du fast i gamla hjulspår?

Om du kämpar med att använda cannabis på ett hälsosamt sätt så är du inte ensam. Många människor svarar bra på tipsen som nämns ovan, men andra behöver mer hjälp. Du behöver inte bära all denna vikt själv. Börja med att prata med dina nära vänner och din familj om din situation. Om du fortfarande inte gör de framsteg du vill så överväg att dela ditt problem med en medicinsk professionell.

External Resources:
 1. Cannabinoid Hyperemesis Syndrome Survey and Genomic Investigation https://www.liebertpub.com
 2. Is marijuana addictive? | National Institute on Drug Abuse (NIDA) https://www.drugabuse.gov
 3. Does marijuana use affect driving? | National Institute on Drug Abuse (NIDA) https://www.drugabuse.gov
 4. Cannabis use in pregnancy and breastfeeding: The pharmacist’s role https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Ansvarsfriskrivning:
Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.