Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Max Sargent

Skörda cannabis: Hitta rätt tidpunkt

Harvest Time


Att veta hur man skördar cannabis på rätt sätt är avgörande för att få ut så mycket som möjligt av sin gröda. Efter månader av noggrann vård, uppmärksamhet och till och med hängivenhet till dina plantor är det minsta de, och du, förtjänar att få till det (näst)sista steget av processen rätt. Det kanske verkar som att allt är klart när det är dags att skörda, men det finns fortfarande mycket att göra, och mycket som kan gå fel.

Video id: 540076385

När ska man skörda cannabis

Det första vi måste lista ut när det kommer till att skörda cannabis på rätt sätt är att veta när man ska skörda. Om vi skördar för tidigt så kommer all THC inte att vara fullt utvecklad. Om vi skördar för sent så kommer den att ha börjat degraderas till CBN. För maximal mängd THC och de mest kraftfulla rusen måste vi skörda i rätt tid!

Följande sektioner går igenom fler knep du kan använda för att se om dina knoppar är färdiga att skörda.

Frö - informationsblad

Först och främst, när du köper ett cannabisfrö så ska det medfölja indikationer på när plantorna är redo att skördas. Det kommer att uttryckas antingen som antal dagar eller veckor vid inomhusodling (t.ex. 55-60 dagar eller 8-9 veckor) eller som en specifik månad eller tid i månaden för utomhusodling (t.ex. slutet av september).

Denna statistik säger inte exakt när det är dags att skörda. Det ska snarare tas som riktlinjer. Skörda inte exakt 9 veckor efter att blomningen börjat bara för att det står så på fröpaketet. En del plantor tar längre tid medan andra är snabbare. Men den här statistiken bör dock hålla dig på banan och hjälpa dig att ta beslutet, om allt går som det ska.

Bladen blir gula

Yellow Leaf

Fläktbladen kommer att bli gula under en odling. Men när en plantas livscykel går mot sitt naturliga slut, blir allt fler blad gula då plantan slutar att producera klorofyll och slutligen förbereder sig på att dö.

Återigen kommer denna egenskap inte att säga exakt när man ska skörda, utan det kan snarare tas som ett tecken på att skördetiden är nära (eller har passerat).

Pistiller

Pistils

Pistillerna är ett mer tillförlitligt sätt att meddela dig när din planta är mogen för skörd. Dessa små pollenfångande hår börjar livet som vita/genomskinliga. När de mognar blir de ogenomskinliga och får en mörkröd-brun färg. I allmänhet är plantan redo för skörd när 90 % av pistillerna har fått denna färg.

Att leta efter detta täcken, är ett sätt att ta reda på när man ska skörda. Men det är inte det bästa sättet. Andra faktorer kan göra att plantor kan fortsätta att producera omogna pistiller, även om resten av plantan är mogen, vilket kan leda till att odlare tror att den aldrig är klar.

Trikomer

Trichomes

Att söka signaler från själva trikomerna är det bästa sättet att veta när man ska skörda cannabis. Det är trots allt inom trikomerna som THC produceras. För att se dem tydligt behöver du bara köpa ett billigt förstoringsglas.

Det ideala förhållandet för skörd är:

 • 70 % vit
 • 15 % bärnstensfärg
 • 15 % genomskinlig

Denna metod är felsäker då trikomerna aldrig ljuger.

För mer detaljer kan du ta en titt på vår avsedda artikel om hur man bestämmer rätt tid för att skörda cannabis.

Förbered inför cannabisskörd

Så gott du kan hjälper det att förvandla ditt odlingsutrymme till ett skörd-/efterskördutrymme. För det vill du att temperaturen ska vara runt 20°C och luftfuktigheten på cirka 50 %.

Den bästa tiden för att starta själva skördeprocessen är tidigt på dagen, på en torr dag. Om du odlar utomhus har du mindre kontroll över de miljömässiga variablerna. Så titta på väderprognosen och välj det bästa ögonblicket.

Samla de nödvändiga verktygen du behöver för att skörda marijuana

För att skörda cannabis så behöver du inte mycket när det kommer till utrustning. Men det finns några essentiella saker som du behöver för att allt ska gå smidigt:

 • Förstoringsglas: Ett förstoringsglas, en lupp eller en mobilkamera fungerar. Dessa används för att inspektera trikomerna.
 • Trimsax: En vass och robust sax behövs för att klippa upp plantan. Mogna plantor är hårda och träiga, så en bra sekatör är bäst.
 • Handskar: Trädgårdshandskar kan vara till hjälp när man hanterar de hartsrika grenarna.
 • Uppsamlingsbricka. Du behöver något att placera dina grenar på när du skördar. En stor bricka eller en låda fungerar bra.
 • Arbetsyta: En uppstyrd och ren arbetsyta kommer hjälpa dig igenom de olika stegen av skörden.
 • Fläkt: En enkel oscillerande fläkt hjälper till att cirkulera luften när man torkar gräs.
 • Hängare: Dessa gör att du kan hänga cannabisgrenarna för torkning.
 • Örttork (valfritt): Den kan ta hand om torkningen av ditt gräs, istället för att hänga upp den.
 • Burkar: Du vill använda lufttäta glasburkar för att härda din skörd på ett säkert sätt.

Så skördar man marijuana: Steg för steg

I följande sektion kommer vi att förklara exakt hur man skördar sin cannabisplanta. Beroende på storlek och antalet plantor du har, kan det vara en ganska involverad process. Så förbered dig på att behöva jobba en del.

1. Klipp grenarna

Cut the branches

Klipp av varje knoppfylld gren nära noderna (där grenen möter huvudstammen). Man behöver inte ta grenar som inte har några knoppar. Lägg grenarna försiktigt på uppsamlingsbrickan för du vill inte förstöra blommorna.

Eller klipp hela plantan

Beroende på plantans storlek så kanske du går direkt på grenarna, eller så klipper du ner hela plantan först. Om plantorna är ganska små så kan det vara behändigt att klippa ner hela och sedan ta av grenarna.

Om du har en väldigt stor planta är det dock mycket lättare att ta av grenarna medan plantan fortfarande står upp.

För att ta ner hela plantan klipper du den ungefär 12 cm från jordlinjen i en 45 graders vinkel.

2. Trimma fläktbladen

Trim Fan Leaves

Fläktbladen är de stora bladen som växer över hela plantan. Klipp av dem och spara dem tillsammans med allt annat trimmat material för att göra te eller cannasmör.

3. Trimma sockerbladen

Trim Sugar Leaves

Nu, innan du hänger upp dina grenar, måste du trimma sockerbladen för att minska risken att rotröta förstör hela din skörd. Sockerblad har fått sitt namn från sin täta täckning av trikomer - så se till att spara dem och använd dem till någonting!

Klipp sockerbladen nära knoppen, men var försiktig så du inte klipper i själva knoppen. Att trimma är en konst på sitt sätt. Primärt påverkar det sättet som knoppar torkar och härdar, vilket påverkar den slutliga kvaliteten. Utöver det kan en bra trimning ge knopparna det förstklassiga och exklusiva utseendet. En del odlare bryr sig inte så mycket om det, medan andra tar det väldigt seriöst.

4. Häng grenarna

Hang your branches

Slutligen måste du hänga dina grenar. Häng dem upp och ner med tillräckligt utrymme mellan varje gren. Miljön bör vara 20°C med 50 % relativ luftfuktighet och mörk, då ljus bryter ner THC. Använd den oscillerande fläkten för att hålla luftflödet igång i rummet, då det kommer att minska risken för rotröta.

Gör ditt bästa för att säkerställa att utrymmet är fritt från pester och smittämnen.

5. Samla rester

Var du än har lagt grenar, såsom på brickorna och arbetsytorna, kommer det sannolikt att finnas fallna trikomer. Samla dem och använd dem till att göra cannasmör eller blanda dem i ett befintligt förråd med kief. Vi vill inte slösa!

Skörda olika sorter

Om du odlar cannabis måste du lära dig att identifiera när plantorna är redo att skördas. Alla sorter mognar i olika takt, så att gissa fungerar inte. Exempelvis kan de snabbaste autos vara redo inom 7 veckor från groning, medan de långsammaste sativa kan ta upp mot 15 efter att de har börjat blomma! Att förstå sig på sina individuella plantor och deras signaler är ett måste för en bra odlingspraxis!

Pröva En Progressiv Skörd, När De Lägre Blommorna Inte Är Fullt Mogna

Om blommorna högst upp har ett betydande antal molniga och bärnstensfärgade trikomer, vilket indikerar att de är mogna och redo för skörd, men kristaller på de nedre knopparna fortfarande är grumliga och långt ifrån redo, kan du använda en teknik som kallas progressiv skörd för att säkerställa att varje bit gräs du klipper är fullkomligt moget.

Även kallad för delvis skörd eller bitvis skörd. Den här metoden är så enkel att du blir förvånad över att du inte tänkte på den på egen hand. Klipp helt enkelt av de enskilda knopparna som är färdiga, trimma bort de återstående grenarna och bladen efter behov för att blottlägga de omogna blommorna för mer ljus. Vänta sedan några dagar och fortsätt kolla efter tecken på att de är redo att skördas.

De flesta inomhusväxter kräver bara två cykler av progressiv skörd med cirka två veckors mellanrum, men större odlingar kan behöva mer.

Observera att de flesta växter mognar uppifrån och ner eftersom toppen får mest ljus, blir den delen oftast mogen snabbare. Men varje växt är en individ, och du kanske hittar en märklig fenotyp som mognar från botten och upp. Och vissa växter mognar jämnt från topp till botten, så de är inte kandidater för progressiv skörd.

Lär dig varje steg i cannabisskörden och processen efter skörden

Det Är Dags Att Trimma Dina Blommor

Trimning eller manikyr är nästa steg. Det är en nödvändig process för att arrangera knopparna och för att förhindra att sockerlöv överskrider dina förvarings-burkar. Allt du behöver för den här uppgiften är en bänkskiva, en bricka, några latexhandskar och en sax. Det finns två sätt att trimma din skörd: våt-trimning eller torr-trimning.

Våt-trimning avser att manikera dina blommor omedelbart efter skörden när fuktinnehållet fortfarande är högt. Detta minskar risken för mögelbildning eftersom alla sockerblad avlägsnas innan knopparna torkas, vilket förhindrar att fukten fastnar. Nackdelen är att det är en väldigt klibbig process. Handskar är ett måste. Men det finns ett stor fördel; du kan skapa sax-hash av hartset som limmar sig till ditt trimningsverktyg.

Torr-trimning innebär att manikera dina blommor efter att de har torkats. Den här metoden är bättre när du brukar en miljö med låg luftfuktighet och låg risk för mögel. Torrklippning resulterar också i att knopparna blir tätare och kompakta, en estetik som många odlare värderar.

Oavsett vilken metod du väljer så är uppgiften fortfarande densamma. Du har valet att klippa av sockerbladen medan knopparna fortfarande är fästa vid grenar, eller så kan du ta bort enskilda knoppar och rensa upp dem separat. Se till att behålla dina sockerblad, eftersom de kan användas för att göra hash och andra extrakt.

Lär dig varje steg i cannabisskörden och processen efter skörden

Torka Dina Knoppar

Nästa samtalsämne handlar om att få din skatt till torkrummet. Att torka cannabis är viktigt för att avlägsna fukt från utsidan av knopparna för att förhindra mögelbildning. Dessutom är det inte trevligt att röka vått gräs. Innan du börjar torka, tillägna ett utrymme till din operation. Detta kan vara ett reservrum eller till och med odlartältet du använde. Om du har lämnat dina blommor på grenar, måste du sätta in en tvättlina att hänga dem från. Annars placerar du bara knopparna på ett torkställ.

För optimalt resultat bör cannabis torkas långsamt. Det kan tyckas lättare att köra knopparna i ugnen, men detta kommer endast att minska smaken. Terpener, kemikalierna som ger cannabis sin smak, är flyktiga och försämras vid höga temperaturer. För att starta torkning måste du uppnå en rumstemperatur på cirka 21°C och en relativ luftfuktighet på 50%. Placera en hygrometer i torkutrymmet för att mäta båda dessa faktorer. Om dina värden är för höga, använd fläktar, luftkonditionering och en avfuktare. Om de är för låga, installera en värmare och luftfuktare.

Torkning tar vanligtvis 2–7 dagar. Vaka noga över dina blommor varje dag och berör vid dem för att bedöma fuktnivåer. Så småningom bör stjälkar och blommor knäppa när de böjs istället för att böjas. När detta inträffar är det dags för nästa steg.

Video id: 484380359

Kurera Din Cannabis För Mjukhet

Har du någonsin rökt något starkt gräs bara för att upptäcka att det slits i halsen? Detta är resultatet av okurerad cannabis. Kurering lägger till betydande tid till slutet av odlingsprocessen, men det tillför så mycket värde till en skörd. Det är en långvarig torkningsprocess som tar bort fukt från det inre av blommor, något som torkning själv inte kan uppnå.

Kurering kommer att förbättra smaken på din skörd och ge den en mjuk, behaglig rök. Det gör detta genom att bryta ner molekyler som klorofyll som irriterar luftvägarna.

Kurering kommer också att öka styrkan i din skörd. Innan knopparna värms upp under rökning, förångning och kokning, existerar THC som THCA. Denna cannabinoidsyra bryts ned (dekarboxylerad) till THC under höga temperaturer, eller med tiden. Kurering främjar denna process och ökar långsamt THC-nivåerna.

Det är ganska mycket en ställ-och-glöm process. Allt du behöver är några syltburkar—tillräckligt för att innehålla hela skörden.

Video id: 509743497

Fyll upp varje burk löst till cirka 75% kapacitet, försegla dem och förvara dem på en sval, mörk plats. Till att börja med kommer den återstående fukten att flytta ut från insidan av knopparna, vilket gör att ditt lager blir återfuktat. Genom att öppna burkarna några minuter flera gånger om dagen—en process som kallas "burping" (rapning) —släpper du ut denna fukt och tillåter utbyte av frisk luft. Upprepa denna process under den första veckan.

Under veckorna två och tre måste du bara öppna dina burkar en gång om dagen i några minuter då fuktinnehållet minskar. Efter tre veckor har dina blommar kureras tillräckligt och kommer att ge en mjuk rökupplevelse. Vissa odlare med stort tålamod väljer att öka kurerings-perioden i upp till åtta veckor för att maximera smak och styrka. Om du planerar att lagra under en lång tid, så tänk på att du kan kurera din cannabis i över sex månader utan att skada din förvaring.

Over and under-watering

Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Odlingsguide Ämnessökare

Categories
eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37754 recensioner