Skördetid

Part 1 / Intro

Slutet närmar sig, och förhoppningsvis har jag kunnat bidra till att era trädgårdar nu är fyllda med massa vackra gröna babes. I alla fall så har ni alla nu förmågan att kunna odla cannabis av toppkvalité, även om du som nybörjare kommer göra några misstag som oundvikligen kommer påverka storleken och i en viss utsträckning även kvalitén av din skörd. Om saker gått riktigt snett under vägen, lär dig från dina misstag och försök att undvika dem nästa gång.

När det kommer till kritan så är det oftast väldigt dumma misstag som görs, så fortsätt att samla på dig så mycket information du kan; kunskap är makt! Om allt gått ganska bra under de senaste 8-10 veckorna av blommande, vilket många sorter behöver för att helt fullborda sin blomning, så är det nu tid för skörd. Så länge som du inte lyckats ge dem en överdos av näring, så kommer några riktigt bra buds nu vara synliga på alla dina plantor.

 

Att överdriva saker kan göra skada, och det är alltid bättre att ge för lite än för mycket. Desto närmare och närmare du kommer till slutet av blomningsperioden, ju mer kan du minska styrkan hos ditt näringsvatten, och även sluta nära dem helt under den sista veckan(-orna). Det kommer inte skada dina plantor om de blir gula, det är faktiskt ett bra tecken. Plantorna suger ur minsta lille droppe av näring de har från sina egna löv, vilket betyder att det kommer finnas mindre överblivna näringsämnen i dina knoppar. Som resulterar i en bättre rök.

Part 2 / Våt-trimning

Det finns olika sätt du kan skörda dina plantor på. Vilken du väljer beror mycket på vilket antal plantor du har och deras storlek. Den vanligaste metoden och den som jag uppskattar mest är den när en ”våt”-trimmar sina buds. Vi går vidare genom att direkt trimma plantorna en för en precis när de mognat klart. Vi tar en mognad planta och skär av grenarna en för en och tar bort löven kring knopparna.

Detta lövverk innehåller mycket THC så vi lägger dessa åt sidan för att senare kunna göra vattenhash eller ’skuff’ av. För att förbättra den eventuella kvalitén på hashet kan vi undvika att blanda in stora löv med lite eller inga THC synliga på dem efter lövtrimningen. De stora täckbladen can faktiskt tas bort 2-3 dagar innan du påbörjar den faktiska trimningen, eller tidigare än så.

Genom att göra detta kommer du göra trimningen aningen lättare och även snabbare, eftersom du bara hade behövt ta bort de stora löven under trimningen i alla fall. Du kan själv välja om du vill göra detta eller inte. En fördel med att avlägsna de större löven lite tidigare, typ en vecka innan skörd, är att de nederst belägna knopparna på din planta kommer vara mycket mindre än de översta eftersom de berövats på ljus. Med med den plötsliga ökningen av tillgängligt ljus kan dessa skjuta upp i storlek under den sista veckan, och mogna ännu mer.

Genom att våt-trimma kan du trimma mycket kortare och finare än vad du kan med torkade knoppar, och detta kommer presentera budsen på bästa sätt. Det tar lite tid att vänja sig vid detta första gången då du måste finna det bästa sättet att kunna trimma dem. Men efter tio minuter eller så kommer du vanligtvis funnit den teknik som är snabbast och på samma sätt bäst. I sig själv är det inte svårt att trimma, men den bästa tekniken kommer de dig det bästa slutresultatet.

 

Försäkra dig också om att ha ett par extra sekatörer redo när du väl sätter igång. Det finns olika typer av trimnings-sekatörer på marknaden, och jag skulle säga att det är bäst att testa olika sorter eftersom alla har sina egna preferenser. När du bestämt dig för vilken din favorit är så kan du vi framtida skörd alltid vända dig till denna.

Billiga sekatörer och saxar är inte vassa nog och eller snart är helt slitna lämpar sig mindre bra om du verkligen vill få jobbet gjort. Dessa orsakar bara mer problem än det är värt i det långa loppet - så väl som de gör trimningen längre. Efter en kort stund av trimning kommer du ha en stor mängd THC kladdat över dina sekatörer. Om du inte har någon sorts produkt med dig som kan ta bort de klibbiga håren kan det vara ganska svårt att få dina sekatörer rena igen.

Ett dåligt set kommer snabbt gå sönder om gångjärnet hämmas av för mycket THC. Så om du arbetar med billiga sekatörer, så är det extra viktigt att ha ett extra par som du kan byta till så fort som möjligt som ett problem med det första paret visar sig.

Part 3 / Torrtrimning

En annan metod du kan använda är att trimma plantorna torrt. Med denna teknik, kommer du först låta plantorna torka ut innan du faktiskt börjar trimma dem. Grenarna knipsas av och hängs eller läggs i ett torkrum. Att torka plantorna först på detta sätt tar lite längre än om dina knoppar trimmats vått. Det är en metod som huvudsakligen används när en har ett stort antal plantor och en brist av tid.

 

Torkade buds är mindre lätta att trimma och blir inte lika fina. Det finns en relativt större förlust av THC eftersom detta lätt skakas av på grund av rörelser när det är torkat. Detta är väldigt relativt; det finns fortfarande en övergripande mängd närvarande på knopparna och plantmaterialet. Ju torrare plantmaterialet är, desto lättare skakas det av. Denna metod används också främst på cannabis som odlats utomhus.

De enorma utomhusplantorna hängs uppochner i ett torkningsutrymme och är sedan systematiskt skördade. När en odlar stora mängder av mindre plantor inomhus används också denna metod. Det finns inget dåligt sätt att trimma, det beror bara på vilket odlingssystem som passar dig mer än ett annat.

Part 4 / Trimningsutrymme

Försök att få ett rum som är lämpligt ventilerat där du väljer att skörda. Om ditt odlingsutrymme är stort nog, lämpas det bäst att hålla sig där medan du har ventilatorn igång samtidigt. Om du måste göra det i ett annat rum kommer du märka att plantorna ger ifrån sig en rätt stark odör, och du kanske märker att du måste hålla dörren stängd för att bara kunna öppna den för att hämta nästa planta för att hålla det under kontroll.

Försök att försäkra dig om att du aldrig stör grannarna. Även om lukten av färsk cannabis luktar helt gudomligt för rökare så kan många civila finna den starka lukten upprörande. Att använda en liten vacuumpump utrustad med ett kolfilter kommer hjälpa till att hålla nere lukten under trimning, eller så får du hållas i ett utrymme där det inte finns någon risk att orsaka något obehag. Mestadels kommer du snart inse att du inte märker av den penetrerande cannabislukten då du vant dig. Denna underskattning av hur stor inverkan du gör kan enkelt resultera i tårar.

Part 5 / Torkrum

Det är väldigt viktigt att få ett bra avslut på skörden eftersom att det skulle vara en evig skam att få se sina buds bli mögliga efter så många månaders hårt arbete. Det ideala stället att lämna dina knoppar till att torka skulle vara ett kallt mörkt rum som hålls vid 15-22 grader.

Det är inte viktigt att försäkra att rummet är väldigt varmt eftersom de aktiva ingredienserna behöver lite tid för att fullständigt mogna så att du kan få en hygglig effekt när du röker cannabis. Det är bättre att torka knopparna långsamt över två veckor istället för att lämna dem i ett varmt tum för att få dem i ett rökbart tillstånd så snart som möjligt.

Detta förbättrar verkligen inte kvalitén. Att försöka torka ur dina knoppar så snabbt som möjligt genom att stoppa dem i mikron eller ugnen bara för att du råkar ha slut på röka är helt meningslöst. De kommer inte bara skarpt och dåligt, utan du får även en så svag höghet som inte är säkert njutningsbart. Cannabis behöver tid för att nå sin fulla styrka. Det är inte bara för att det är torrt som det är redo för konsumtion.

När du sprider ut dina knoppar att torka i deras rum måste du se till att de har bra luftcirkulation under och över. Att lägga dem på en tidning eller något annat som inte är luftat är därför inte särskilt klokt. Det finns speciella torkningshyllor att köpa och jag rekommenderar de verkligen för att torka din cannabis på. Dessa är hyllor med spända trådar utöver som i sin tur ger knopparna väl med luft på sina undersidor. När du bara lägger de mot en bit kartong så kommer en sida av knoppen i kontakt med kartongen vilket inte kan släppa ifrån sig sin fukt med samma lättja, vilket avsevärt ökar risken för mögel.

 

Du klarar dig bättre med att lägga skördade buds bredvid varandra heller än att staple dem på varandra. Om mögel skulle existera sprids de inte lika lätt mellan varandra på så sätt. Ca 75% av den skördade knoppen består av vatten som måste tas bort. När denna fukt har problem med att dunsta ökar risken för mögel. Om du börjar med 500 gram av blöta buds kommer du i slutändan bli kvar med 125 gram av torrt rökmateriel.

En för låg temperatur kan också betyda att knoppar spenderar för lång tid fuktiga, vilket också leder till en ökad risk för mögel. Det finns alltid mögelsporer flytandes i luften, men de får bara fotfäste när du skapar de dåliga förutsättningarna de älskar. Otillräcklig ventilation tack vare att ha placerat de skördade knopparna i ett för litet eller tätt utrymme, eller genom att lämna de att torka på en hård yta istället för en luftad yta är några av de vanligaste orsakerna för mögel. Rädslan av mögel är ganska oberättigad så länge du håller dessa faktorer i baktanke.

Part 6 / Ripening

Det är en stor skillnad mellan att mogna och torka cannabis. Efter bara en vecka är de små knopparna vanligtvis torra, medan de mellan till stora knopparna behöver två veckor. Om du har några riktigt stora jävlar i din trädgård kan de behöva några dagar mer än så. Du kan alltid välja mellan att torka enorma buds som de är eller att dela upp dem först, eftersom strukturen av stora knoppar är uppgjort av många mindre buds som växt samman.

Mindre knoppar torkar snabbare så om tid är en viktig faktor är det bättre om du delar upp dem. Tricket med att se om ditt cannabis verkligen är bra och torrt är att ta en stor knopp och försöka bryta dess kvist. När kvisten lätt bryts är knoppen bra och torr. Försök inte försäkra dig själv om att de är klara genom att ta en liten knopps kvist och bryta den. Alla dina buds behöver torka ut ordentligt innan du kan mogna dem. De torkade  knopparna kommer vara gott rökningsbara efter två veckor. De är inte på sin absoluta topp, med de kommer få jobbet gjort.

 

Äntligen är det tid att testa dem, med vetskapen om att det bara kommer bli bättre i framtiden. När dina buds är rätt och slätt torra kan vi ta hand om förvaring. För att hålla kvalitén hög hos din cannabis kommer du behöva förvara det i ett kallt mörkt utrymme. Så sätt det bara i en ljustät plastbehållare eller glasbägare i ett mörkt utrymme. Ljus förstör THC. Om några av dina buds inte är torra nog och de förvaras tillsammans med andra, kommer de alla bli fuktiga igen, även de som faktiskt var torra.

Nu måste du lämna dina knoppar där de är under två veckor så att de kan mogna, vilket kommer få oss att ha väntat i en månad efter skörd. Tack vare mognadsprocessen kommer knopparna smaka bättre, och högheten kommer vara bättre. Som jag sa, cannabis behöver tid. Efter denna månad kommer smaker vara ganska väl utvecklad, även om några sorter behöver lite mer tid än andra för att kunna nå sin topp. Naturligtvis kommer knopparna vara bra, men de kan alltid bli en gnutta bättre…

Slutet gott allting gott, nu när vi är kvar med en stor volym av lövtrim som blev över, droppandes med THC, som vi har planer att göra något fantastiskt utav. Så att vi inte bara har ett bra stash med rökmateriel utan även kunna göra bra vattenhash eller hasholja, testa våra cannabisrecept när vi lagar mat, och mer….

ÄR DU ÖVER 18 ÅR GAMMAL?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.