Så förvarar Man Cannabisfrön Korrekt

Så förvarar Man Cannabisfrön Korrekt

Cannabisfrön med sina hårda yttre skal verkar ganska tåliga. Och medan naturen definitivt har designat dem för att klara en variation av förhållanden så är cannabisfrön inte oövervinnerliga. Snabba förändringar i temperatur och hög luftfuktighet kan exempelvis snabbt förstöra en batch med frön. Som tur är, är det enkelt att ta hand om dina frön. Fortsätt läsa för att lära dig mer om det.

DINA FRÖN ÄR LEVANDE

Många människor glömmer det, men det är sant—dina cannabisfrön är levande organismer. Innan de gror är de dock i ett viloläge (likt en del djur som går i ide). Och precis som alla levande saker kan frön dö. När du förvarar dina frön vill du ge dem optimala förhållanden för att säkerställa att de håller sig till du är redo att odla och plantera dem.

OPTIMALA FÖRHÅLLANDEN FÖR CANNABISFRÖN

Cannabisfrön har tre huvudfiender:

  • Ljus
  • Luftfuktighet
  • Temperaturförändringar

Optimal förvaring av dina frön är på en sval, mörk och torr plats. När det är möjligt, så förvara dina frön i originalförpackning. Hos Royal Queen Seeds, har vi specialutformat vår förpackning för att skydda våra frön tills du är redo att plantera dem.

Om dina frön utsätts för ljus eller hastiga temperaturförändringar, kommer dessa förhållanden att trigga fröna att använda upp sina näringsämnesförråd innan de någonsin ser jord, vilket innebär att de inte har de näringsämnen de behöver för att gro. Hör luftfuktighet, å andra sidan, kan trigga svamp att växa på dina frön.

LUFTFUKTIGHETENS EFFEKTER OP CANNABISFRÖN

Luftfuktighet är utan tvekan ett av de största hoten mot dina frön. Här kan du se hur olika luftfuktighetsnivåer (% relativ luftfuktighet) påverkar dina cannabisfrön:

 

LUFTFUKTIGHETENS

LUFTFUKTIGHETENS EFFEKTER OP CANNABISFRÖN

80 - 100%  Fröna drunknar och vissnar efter 12 timmar.
40 - 60% Fröna börjar gro.
20 - 30% Rekommenderas att lagra dina frön.
18 - 20% Uppvärmning kan förekomma, vilket får dina frön att svettas.
12 - 14%   Över tid skapar mängden luftfuktighet en grogrund för svamp både inuti och utanpå dina frön.
8 - 9% Över tid attraherar denna luftfuktighetsnivå insekter och pesticider.

 

VAR OCH HUR FÖRVARAR MAN CANNABISFRÖN

För kortvarig förvaring fungerar ett mörkt skåp eller en mörk byrå med stabila temperaturer vanligtvis bra. Försök att hålla dina frön borta från områden i ditt hus som är känsliga för naturliga temperaturförändringar.

Om du till exempel bor på en plats med väldigt varma dagstemperaturer och kalla nätter, så försök att skydda dina frön från dessa förändringar och förvara inte dem utomhus i ett skjul eller garage.

För långvarig förvaring är det bäst att hålla dina frön i en försluten behållare i frysen. Kom ihåg att öppning av frysen faktiskt kan orsaka ganska kraftiga temperaturförändringar. Om du har en andra frys som används mer sällan än den du har i köket, så använd den för att förvara dina frön.

Än en gång, om möjligt så förvara dina frön i dess originalförpackning. Om du öppnar en fröförpackning och har frön över, så flytta över dem direkt till en försluten och lufttät behållare.

Exempelvis är ziplockpåsar utmärkta eftersom du kan avlägsna all luft från dem för att skapa en nästa vakuumförsluten behållare för dina frön. När du vakuumförpackat fröna lägger du dem i en mörk plastpåse eller mörk behållare för att skydda dina frön från kylskåpets ljus. 

Kom ihåg att moderna kylskåp är väldigt torra. Det är superviktigt att dina frön inte utsätts för dessa förhållanden, då bristen på luftfuktighet kan få dem att öppna upp sina näringsreserver för att hålla sig vid liv.

KAN MAN FÖRVARA FRÖN I FRYSEN?

Ja, cannabisfrön kan förvaras i frysen. Ju lägre temperatur, desto långsammare förfaller dem. Dock är det vanligtvis inte nödvändigt att frysa in dina frön. Uppfyller du de förhållanden vi nämnt ovan, bör du kunna förvara dina frön i upp till fem år och fortfarande få en hög grobarhetsgrad.

ATT VETA VILKA FRÖN SOM SKA PLANTERAS OCH VILKA SOM SKA FÖRVARAS

När du är redo att odla dina frön så ska du inspektera dem och odla alla frön med skada på det yttre skalet först. Det yttre skalet på dina frön är designade för att skydda volatil genetik på insidan. Frön med sprickor på yttre skalet är mycket mer sårbara och bör inte förvaras.

På Royal Queen Seeds, sätter vi stolthet i och vill säkerställa att varje odlare endast har den bästa genetiken i sin odling. Det innebär att vi inspekterar alla våra frön innan paketering. Om du noterar någon skada på dina RQS-frön, så kontakta vår kundservice med en gång.

ATT VETA VILKA FRÖN SOM SKA PLANTERAS OCH VILKA SOM SKA FÖRVARAS

TIPS PÅ HUR MAN FÅR GAMLA CANNABISFRÖN ATT GRO

Alla har vi någon gång hittat ett udda frö någonstans längst in i ett skåp eller i en byrå. Här får du några tips på hur man får gamla cannabisfrön att gro:

  • Blötlägg fröna på förhand i berikat kolsyrat vatten

Innan du odlar dina gamla frön så försök att blötlägga dem i kolsyrat vatten berikat med fulvosyra, germination booster, väteperoxid eller gibberellinsyra. För bästa resultat, använd rumstempererat vatten och blötlägg dina frön i 12 timmar på en mörk plats.

  • Ärra dina frön

Äldre frön har ofta ett extra hårt yttre skal. Att skrapa detta skal försiktigt med sandpapper kan hjälpa fukt och värme att ta sig in i skalet när det är dags för groning. Försök att ärra dina gamla cannabisfrön precis innan du blötlägger dem för att hjälpa dem att spira.

  • Ta bort ett frös rygg

Ryggen är den aningen upphöjda sidan av ditt frö. Precis som andra delar av skalet kan ryggen bli extra hård över tid. Att avlägsna den försiktigt med ett vasst Stanleyblad kan hjälpa ditt frö att spira.

  • Dela och öppna ditt frö

I ett sista försök att odla gamla frön, kan man skapa en liten skåra i fröets skal. Dock är det inte någon mirakelkur och du måste vara väldigt försiktig för att undvika att skada insidan av fröet.

Kom ihåg att en del gamla frön inte kommer att gro oavsett hur mycket du försöker. Om möjligt så undvik att köpa fler frön än du planerar att plantera så du slipper problem när det är dags för groning.

ÄR DU ÖVER 18 ÅR GAMMAL?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.