By Miguel Ordoñez


Astmatiker är naturligtvis väldigt bekanta med tillståndet av sammandragna lungor. Yrsel, andfåddhet, väsande andning och liknande känslor är vanliga upplevelser, och astmaattacker kan vara farliga om du inte är försiktig.

Tillsammans med allt det, om du är en astmatiker som njuter av att röka marijuana så kan livet bli lite mer komplicerat. Du sliter mellan att njuta av din älskade ört och att undvika det förvärrande som du kan utsätta dina lungor för. Det är bra att inte behöva hantera rök eller ånga i dina lungor, men lindringen som kan komma med det gör det ganska frestande.

Det ställer då frågan: kan du använda medicinsk marijuana som astmatiker? Kommer det att hjälpa ditt tillstånd eller bara göra det sämre? Den här artikeln bör besvara dessa frågor.

Vad är astma och vad orsakar astma?

Man vet att astma orsakar svårigheter att andas och det visslande, väsande ljudet varje gång du andas in. Men vad exakt händer under en attack?

Här kommer en översikt, och den är inte vacker.

Till att börja med smalnar luftvägarna i dina lungor då de sväller. I vissa fall kan slem också utvecklas i andningsorganen. En del människor hanterar det bra och betraktar det som ett mindre problem. För andra kan det dock i värsta fall vara dödligt.

Nästa logiska fråga att ställa bör vara "Riskerar jag att få astma?". Delar av det är ärftligt och om du har nära anhöriga som är astmatiker, så finns det en risk att även du blir det. En annan viktig markör är naturligtvis om du lider av allergier, då de ofta är länkade med astma.

Sedan bör du även notera vissa livsstilsfaktorer som att vara överviktig, kedjeröka cigaretter såväl som exponering för föroreningar och passiv rökning samt inhalering av andra farliga kemikalier.

Men vad är då orsakerna till astma? Flera externa faktorer kan trigga en attack, som luftburna allergener, vissa livsmedelstillsatser och till och med kall luft. Även vissa vanliga medicinska tillstånd som en lätt förkylning eller mer komplexa sådanna som gastroesofageal refluxsjukdom (eller mer känd som GERD) där dina magsyror tar sig upp till halsen.

Läkemedel som beta-blockerare, ibuprofen och aspirin kan också orsaka astma. Tillsammans med det är upplevelser av stress och andra starka negativa känslor föregångare till astmaattacker.

What is Asthma and What Causes It?

Astmasymptom

Astmaattacker varierar från en person till en annan. En del skulle få frekventa attacker så fort de exponeras för en av utlösarna, medan andra endast skulle uppleva en under exempelvis ansträngande träning eller en intensiv emotionell episod.

Oavsett kommer symptomen se likadana ut oberoende av vilken astmatiker som upplever dem. Du vet att du har en fullskalig astmaattack om du upplever följande:

 • Väsande varje gång du andas in. Du kommer i synnerhet att se detta hos barn, och det är ett ganska smärtsamt ljud att höra.
 • Andfåddhet, som om du precis sprungit ett maraton.
 • Hård, torr hosta som försämras av väsandet. Dessa är vanligtvis orsakade av ett virus likt influensan.
 • Avbrutna sömncykler på grund av andningsbesvär.

Som vi nämnde tidigare kan astmaattacker vara dödliga om de behandlas dåligt. Du vet att ditt tillstånd blir värre varje minut om du fortsätter att kämpa även efter några puffar från en snabblindrande inhalator. En toppflödesmätare är också en bra mätare på luftflödet i dina lungor.

Så, om du fortsätter att uppvisa de primära symptomen och toppflödesmätaren inte visar främjande resultat, så är det dags att söka professionell hjälp.

Hur påverkar cannabis astmatiska patienter?

Trots att det nu finns olika sätt att konsumera cannabis på i denna tidsålder med legalisering, så är rökning fortfarande den föredragna metoden av många. Och verkligheten är den att många örtälskare fortfarande inte kan pausa sina vanor, trots deras befintliga tillstånd.

Så för att ge svar på de kvarvarande frågorna och de långvariga debatterna så ingrep vetenskapen slutligen. I april genomförde en grupp experter forsknin[1] på tre astmatiska patienter som behandlades med medicinsk cannabis.

Studiens deltagare rapporterade en förbättring av sitt tillstånd, så forskarna bestämde sig för att gräva djupare i deras data. Först visade det på cannabisens bronkdilaterande effekt, där cannabis essentiellt slappnade av musklerna i lungorna för att utvidga luftvägarna. De noterade även att cannabis verkade ha en lugnande effekt på lungorna.

Det finns dock fortfarande den andra faktorn med att rök ska komma in i lungorna, vilket också orsakar irritation i luftvägarna. Det kan även leda till igångsättning av kronisk bronkit om det sker i överflöd, även om det vanligtvis inte sker.

How Does Cannabis Affect Asthmatic Patients?

Bör du röka medicinsk marijuana för astma?

Nu när vi har gått igenom och diskuterat några av de huvudsakliga fördelarna, så kommer vi nu att fokusera på de potentiella långsiktiga riskerna att röka med astma:

 • Stora vätskefyllda säckar även kända som bulla[2] kan enkelt utvecklas i dina lungor om du röker cannabis. Med tanke på det faktum att du redan har att göra med astma, så kan vi föreställa oss att det är det sista problemet du vill ta itu med.
 • Över tid, kan bulla utvecklas into pneumothorax[3], även känt som lungkollaps, som är ett livshotande tillstånd.

De kortsiktiga riskerna är inte heller så vackra. De kan enkelt förvärra dina astmatiska symptom och göra din dagliga upplevelse mycket mer eländig. Följande kommer du sannolikt att uppleva om du inte är försiktig med dina rökningsvanor:

 • Väsande utandning
 • Andfåddhet
 • Utvecklande av slem
 • Förvärrad hosta
 • Lunginfektioner

Andra former av cannabis för astma

Då rökning definitivt är borta från listan med alternativ, finns det andra sätt att konsumera cannabis för att möjligen lindra astmasymptom? Som tur är visar det sig att det finns några stycken.

Här är ett par andra metoder du kan prova:

 • Vejpning

Du har troligtvis hört om jämförelserna mellan rökning och vejpning, och du har säkert en metod som du föredrar. Men om vi pratar om vad som är det mest "hälsosamma" alternativet för personer med astma, så kokas allt ner till de fysiska och kemiska förändringarna som sker med knoppen när du vejpar eller röker den.

Med vejpning gör enheten att din cannabis blir tillräckligt varm för att frigöra föreningarna inuti. Den värmen aktiverar både cannabinoiderna och terpenerna som finns i plantan och frigör dem i ångform, som du efterföljande inhalerar.

Rökning, å andra sidan, bränner plantmaterial och gör det således carcinogent (innebär att det potentiellt kan orsaka cancer om det konsumeras i tillräckligt stora mängder). Dessutom, enligt American Lung Association[4], kan cannabisrök frigöra mer tjära i jämförelse med tobak.

Om du verkligen behöver din dos av cannabis, så är vejpning ett av dina bästa val om man bortser från cannabisolja, tinkturer och ätbara matvaror. Det kanske inte är 100 % säkert, men det är definitivt det bättre alternativet i jämförelse med rökning, särskilt om du har astma.Other Forms of Cannabis For Asthma

Vaping
 • Inhalator

Tack vare legalisering har medicinska experter gjort framsteg inom sina respektive fält för att betona och tillmötesgå fördelarna som cannabis ger. Nu för tiden kan astmatikernas trogna vän, inhalatorn, faktiskt användas som en pålitlig apparat för konsumtion.

Cannabisinhalatorer liknar vaporizers i användningen av ångor i stället för rök. Huvudskillnaden är dock att med denna får du mer precisa doser.

Cannabinoiden går in i lungorna via ett drivmedel, väldigt likt sättet en vanlig inhalator fungerar på. Och som vi nämnde ger dessa inhalatorer dig precisa doser. Du får samma mängd vid varje enskild puff, vilket innebär att du inte konsumerar för mycket och inte äventyrar din kropp på något sätt. Dessa inhalatorer är vanligtvis THC-dominanta också, så se till att du tittar ordentligt på etiketten om du behöver en med CBD eller andra cannabinoider i betydande antal.


Den bästa delen med cannabisinhalatorer, tillsammans med allt annat, är det faktum att de är väldigt oansenliga. Du kan enkelt få plats med den i fickan och ta ett par puffar när du känner för det. Även om någon ser dig, så kommer det bara att se ut som om du puffar genom en inhalator för din astma. Föreställ dig att ha den friheten vart du än är!

Inhaler

Traditionella astmabehandlingar vs. cannabis

Oavsett vilket behandlingsalternativ din läkare skriver ut till dig så beror det på tillståndets allvarlighetsgrad. Traditionella behandlingsmetoder kan komma i form av utskrivna läkemedel och andningsövningar, men den snabblindrande inhalatorn är det vanligaste alternativet man väljer.

Men med den definitiva möjligheten att införa THC i inhalatorerna, kan de som är drabbade av astma mycket väl njuta av det bästa från båda världar med omedelbar och långsiktig lindring från den försvagande sjukdomen som dessvärre inte har någon riktig bot ännu.

Det behöver definitivt göras fler studier om relationen mellan cannabis och astma. Men om vi ska vara ärliga: cannabis har noterats ha lugnande, avslappnande effekter på många användare och dessa kan tjäna alla astmatiker bra. Att röka örten kommer inte på fråga, men alternativa konsumtionsmetoder är definitivt värt att titta på.

Medical DisclaimerMedicinsk ansvarsfriskrivningsinformation listad, refererad till eller länkad till på den här webbplatsen är endast för allmänt utbildningssyfte och tillhandahåller inte professionella medicinska eller juridiska råd.

Royal Queen Seeds godkänner, förespråkar eller främjar inte olaglig användning av droger. Royal Queen Seeds kan inte hållas ansvariga för material från referenser på våra sidor eller på sidor som vi tillhandahåller länkar till, som godkänner, förespråkar och främjar lag laglig eller olaglig användning av droger eller olagliga aktiviteter. Vänligen konsultera din läkare innan du använder några produkter eller metoder som listats, refererats till eller länkats till på denna webbplats.

External Resources:
 1. Medical Cannabis in Asthmatic Patients - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Bullae: Pictures, Treatment, Symptoms, and More https://www.healthline.com
 3. Pneumothorax (Collapsed Lung): Types, Symptoms, and Risks https://www.healthline.com
 4. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
 5. Encyclopédie Larousse en ligne - bulle pulmonaire https://www.larousse.fr
 6. Pathologies - Réagir en cas d'urgence : Pneumothorax | ameli.fr | Assuré https://www.ameli.fr
 7. Catalogue en ligne OFDT Documentation https://bdoc.ofdt.fr
 8. Bulla. Diccionario médico. Clínica Universidad de Navarra. https://www.cun.es
 9. Neumotórax: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra https://www.cun.es
 10. Lungenzysten: einfaches Bild – viele Ursachen https://healthcare-in-europe.com
 11. Pneumothorax – Wikipedia https://de.wikipedia.org
Ansvarsfriskrivning:
Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.