Odla cannabis: indica, sativa och hybrider

Cover

Cannabisplantan är mångsidig, tålig och—till skillnad från många andra plantor—kan den överleva i nästan alla världens klimat. Dock, tack vare evolutionen (och senare även selektiv odling), har arterna anpassat sig till miljöerna där de odlas och därför är finns det stora variation mellan olika cannabisplantor idag.

ATT FÖRSTÅ CANNABISENS UNDERARTER

Det finns tusentals unika cannabissorter och var och en har olika egenskaper som påverkar tillväxt, produktionspotential, smak och arom samt psykologiska effekter på levande varelser. Sorterna kan grupperas i en av tre cannabisunderarter: Cannabis sativa, Cannabis indica, och Cannabis ruderalis.

Majoriteten av fotoperiod-sorter (sorter som startar blomning baserat på en förändring i ljuscykeln) innehåller olika mängder av både indica- och sativagenetik. Ruderalis är å andra sidan en typ av autoblommande cannabis som blommar baserat på ålder och anses ofta vara underlägsen fotoperiod-cannabis rent morfologiskt. Även om det finns mer att säga i detta avseende, kommer återstoden av denna artikel huvudsakligen att fokusera på de tydliga egenskaperna av indica och sativa så att den genomsnittliga odlaren kan få en bättre tanke på vad den kan förvänta sig.

CANNABIS INDICA

Cannabis indica härstammar från de regioner som idag är Indien, Pakistan, Turkiet och Afganistan. Med ett ursprung i de hårda och varierade miljöerna i Hindukush-bergen, utvecklar dessa kraftiga buskar breda, mörkgröna blad för att suga upp allt tillgängligt solljus, blomma snabbt och producera ett överflöd av täta knoppar.

ODLINGSINFORMATION

Tack vare den korta växtcykeln som indica erbjuder, för att inte tala om dess korta längd, kan de vara ganska behändiga för hemmaodlare utan för mycket tid, utrymme eller resurser till hands. Bara tänk på det; en kompakt buske som avslutas snabbt är enklare att underhålla (särskilt inomhus) än en lång och smal trädliknande planta. Även utomhus är indicas motståndskraftiga och skrattar fluktuerande temperaturer i ansiktet—kom bara ihåg var de kom ifrån. Dessutom gör den snabba blomningstiden för indicas att utomhusodlare kan skörda före den första frosten.

ODLINGSTIPS

Även om indicaplantor vanligtvis utvecklar sig till en julgransliknande form, kan denna växt tämjas och manipuleras för att jämna ut taket och rikta mer ljus till alla tillgängliga knopplatser. Tekniker som beskärning och grundlig LST (lågstressträning) kan användas för att ge din planta en optimal form för robust hälsa och enorma avkastningar. När du är nöjd med hur den ser ut, kan du ändra din vegetativa planta till blomningsfasen genom att minska ljustimmarna inomhus till 12 timmar på och 12 timmar av.

INDICA

En av de största "nackdelarna" du måste se upp för med indicas är även en av dess största styrkor: kompakta knoppar. Det är ju så att när knopparna växer i storlek och blir tyngre, är det större risk att det utvecklas mögel, särskilt i fuktiga regioner med temperaturer som fostrar pester och patogener. Undvik detta problem genom att noggrant kontrollera det miljömässiga förhållandet inomhus, eller genom att bygga nödvändigt skydd utomhus (vid händelse av regn, hög luftfuktighet m.m.). Att ha ett litet växthus eller skjul där du kan gömma dina plantor från dåligt väder kan vara ett bra försiktighetsåtgärd.

TYPISKA EGENSKAPER FÖR CANNABIS INDICA

• Kort, buskig växt
• Breda, mörkgröna blad
• Kompakta knoppar
• Kort blomningstid
• Motståndskraftig för temperaturfluktuationer
• Känslig för mögel och pester

Verkar indica vara din typ av sort? Bra! Kolla in vår lista med topp 10 indicasorter för att starta din odling!

Northern Light
Northern Light S1
500 - 550 gr/m2
100 - 160 cm
8 - 9 veckor
THC: 18%
Sativa 0% Indica 100%
575 - 625 gr/plant
180 - 220 cm
Sent i September
Balanserad, Berusande, Klar

Köp Northern Light

CANNABIS SATIVA

Cannabis sativa förekommer huvudsakligen i de varma och torra klimaten i Afrika, Asien och Centralamerika. Dessa sorter växer sig långa och eleganta med långa, tunna blad. Då de kan bli över än 3 meter höga, tar Cannabis sativa vanligtvis längre tid att mogna än indica.

ODLINGSINFORMATION

Sativas behöver mycket ljus och högre temperaturer för att trivas—detta med tanke på att deras naturliga livsmiljö är belägen relativt nära ekvatorn. Dessa plantor kräver även ett större utrymme, har mycket luftigare knoppar och förblir i blomningsfasen i fler veckor än de flesta indicas. Till dess fördel kräver dessa plantor vanligtvis mindre gödningsmedel och att man göder mer sällan än indicaplantor. Dessutom, tack vare dess luftigare knoppstruktur, är blommorna mindre känsliga för mögel och överflödig fukt.

SATIVA

ODLINGSTIPS

Sativaplantor kan vara känsliga och ha mindre klorofyll än indicas på grund av deras tunna blad. Detta innebär även att du behöver ge dina sativaplantor tillräckligt med ljus, värme och luftfuktighet. Medan du kanske är rädd att odla dina indicas i tropisk miljö, så kommer sativaplantorna att känna sig som hemma i det varma och klibbiga vädret.

För de med en del odlingserfarenhet, kan du tämja höjden på dina sativaexemplar genom att använda screen of green-tekniken (ScrOG). Genom att placera en skärm ovanför din planta och slingra ny tillväxt genom nätet, skapar du ett platt tak med knoppar som optimerar tillgängligt utrymme och avkastningspotential. Likt indicas, kräver vanliga (fotoperiod) varianter en förändring i ljuscykel för att börja blomma. Ha i åtanke att plantorna kan fortsätta att växa på höjden under de första veckorna av blomningsfasen, så se till att du har utrymme att tillmötesgå denna växtspurt.

TYPISKA EGENSKAPER FÖR CANNABIS SATIVA

• Lång, gänglig växt
• Tunna, ljusgröna blad
• Luftiga knoppar
• Längre blomningstid
• Behöver högre temperatur och luftfuktighet
• Mindre känslig för mögel

För de som är lagda åt sativa-hållet rekommenderar vi vår lista med topp 10 sativaexemplar som passar ditt tycke!

Shining Silver Haze
Haze x (Skunk x Northern Light)
600 - 650 gr/m2
80 - 120 cm
9 - 11 veckor
THC: 21%
Sativa 75% Indica 25%
600 - 650 gr/plant
180 - 220 cm
Sent i oktober
Tung

Köp Shining Silver Haze

HYBRIDER

Trots att du kan hitta 100% indica- eller sativasorter, så innehåller de flesta sorter på marknaden idag varierande nivåer av bådas genetik. Som ett resultat av det kan dessa "hybridsorter" vara indica-dominanta, sativa-dominanta eller delade 50/50. Denna mångsidighet gör det möjligt för odlare att skapa nya sorter som skördar de bästa egenskaperna från både indica och sativa samtidigt som man eliminerar de mindre fördelaktiga egenskaperna. Till exempel kan en välutvecklad hybrid innehålla den täta knoppstrukturen och korta blomningstiden från en indica, kombinerat med de bästa egenskaperna från en viss sativa-sort för att erbjuda det bästa av två världar.

Kommer du ihåg att vi refererade till ruderalis-sorter tidigare? Hybrider kan även innehålla denna genetik, även om ruderalis framför allt tillförs för att minska blomningstiden då dess andra egenskaper anses vara underlägsna. En del fotoperiod-cannabissorter innehåller små mängder ruderalis, men denna genetik finns mest i autoblommande sorter.

Vanligtvis ärver hybrider den enkla tillväxten av indicaplantor samtidigt som de behåller de högt eftertraktade effekterna som sativas erbjuder. Därför har hybrider blivit det som både hemmaodlare och kommersiella odlare vänder sig till.

TYPISKA EGENSKAPER FÖR CANNABISHYBRIDER

• Tar morfologi från både indica och sativa
• En allmänt kort blomningstid
• Goda avkastningar
• Robust och motståndskraftig växt

Tror du att en hybrid är rätt sort för dig? Kolla då in vår lista med topp 5 Skunk-hybrider för rikligt doftande och robust cannabis. Det kan helt enkelt inte gå fel med Skunk. För att få ett rus som skjuter upp dig i yttre rymden, och en smakprofil som skördar det bästa av båda sorter, så kan du inte förbise vår lista med topp 5 OG Kush- hybrider.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.