Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés

Tidslinjen för odling av cannabis

En översikt över de fem stadierna av cannabisodling.

Odling av cannabis kommer med många ovissheter. Cannabisodlingen kan som sagt delas upp i fem olika stadier, oavsett vilka frön du har valt.

Komma Igång

Video id: 484396327

Innan du bara börjar kasta frön i jorden bör du tänka på vilken typ av odlare du vill vara. Kör du en inomhus-operation eller arbetar du ute i det fria? Har du utrustningen som passar din odlingsmiljö? Har du sett till att välja frön som kommer att trivas där du planterar dem, inomhus eller ute? När vi talar om den sista punkten bör alla blivande odlare veta skillnaden mellan fotoperiod och autoblommande cannabisplantor. Det finns några viktiga skillnader att notera.

Fotoperiod-plantor

Huvudmarkören för en fotoperiod-planta är potentialen för obegränsad vegetation - så länge du håller växterna på en 18/6–24/0 ljus/mörk cykel. Vi kommer att prata mer om det senare, men det betyder att dessa plantor kan motstå fler misstag i odlingsprocessen. Det innebär också att du kan säkerställa att din planta producerar den bästa möjliga grödan när du börjar blomningen. Allt du behöver göra för att sätta igång processen är att justera ljuscykeln till 12/12. Detta blir ännu mer användbart när du kan skapa obegränsade kloner av din optimerade planta. Den största nackdelen är att den tar längre tid att bli redo för skörd i jämförelse med autoblommande plantor. Men, du får en större avkastning och vanligtvis mer kraftfulla plantor när du väl är där.

Autoblommande Plantor

Hur dessa skiljer sig från fotoperiodplantor finns skrivet i namnet. Oavsett om du känner att plantan är färdig så börjar den att blomma vid en viss tid beroende på sortens genetiska programmering. På ett sätt är dessa plantor lättare för nybörjare eftersom det är mindre att tänka på när det gäller ljustäckning och cykeljustering. Å andra sidan, på grund av den begränsade vegetationstiden, har du mindre tid att rätta till några misstag. Detta är inte idealt för nybörjare, men det faktum att det bara tar två och en halv månad från groning till skörd är definitivt tilltalande. Autos tenderar att producera lägre, mildare avkastningar än deras motsvarande fotoperiod-plantor, men moderna framsteg minskar gapet.

5 Steg Av Cannabisodling

Nu när du är bekant med skillnaderna mellan fotoperiod och autoblommande-sorter kan vi börja bryta ned varje steg som är involverat i odling av cannabis.

Steg 1: Groningsfasen — 1–7 Dagar

The Cannabis Cultivation Timeline

Redan när din planta enbart är ett frö, kommer det arbete du lägger in att diktera dess framgång eller misslyckande. Groning är stadiet då den första roten spirar ur fröets skal, vilket tar mellan 1–7 dagar. Den våta pappershandduks-metoden är en klassisk metod här, men det kommer dock orsaka en mängd små fibrer över hela din nya rot. Du kan naturligtvis plantera direkt i jorden, men du måste se till att både temperaturen och fukten är rätt.

Steg 2: Groddplanta — 2 Veckor

The Cannabis Cultivation Timeline

Genom att bryta igenom groningsfasen kommer plantan nu in i groddplantans fas. Vid denna tidpunkt kommer de att behöva cirka 18 timmar eller mer med dagsljus. Efter två veckor eller så med ordentlig vård är de dock på god väg mot robust tillväxt.

Det är nu de börjar se mer ut som cannabisplantor. Det kommer att finnas en räfflad sida per blad till en början, men bladen kommer att komma närmre sin typiska form med 5-7 "fingrar" i slutet av denna period. Tills de får äkta blad anses plantorna vara fröplantor. Förutom det ökande bladantalet, är en livlig grön färg ett annat tecken på en frisk planta. För att hålla dem friska är det främst viktigt att hålla ett öga på vatten och renlighet. Plantor är fortfarande ömtåliga, så bara lätt bevattning är nödvändig. Renlighet är lika viktig på grund av deras sjukdom- och mögel-känslighet. Det perfekta hemmet för cannabisplantor är en propagator, idealiskt med 70 % relativ luftfuktighet och en temperatur kring 20-25°C, antingen under vita CFL- eller LED-lampor.

Steg 3: Vegetativa fasen — 2 veckor till oändlighet

The Cannabis Cultivation Timeline

Vegetativ tillväxt associeras vanligtvis med att man vid någon tidpunkt planterar om, då plantorna växer ur det medium de startade i, oavsett om det är Rockwool block eller en pappersmugg fylld med jord eller kokosjord. Fortsatt utveckling av rotzonen och robust förgrening är de största prioriteringarna för odlaren. Den optimala miljön för vegetativ tillväxt är en relativ luftfuktighet på 50-75 % och ett temperaturintervall på 20-28ºC, under antingen en LED-lampa eller MH-lampa.

Autoblommande sorter har ännu mindre tid i lekhagen än fotoperiod-sorter, eftersom de flesta autos kommer att påbörja blomning efter endast 2-3 veckors av vegetativ tillväxt. Det är av denna anledning som många auto-odlare planterar sina autoblommande-frön direkt i den slutliga behållaren. Med autos börjar klockan ticka i dubbelfart redan från groningsfasen.

Fotoperiodsorter kan fortsätta sin vegetativa tillväxt på obestämd tid, så länge som 18+ timmars ljus och lämpliga förhållanden råder. Det är detta som gör det möjligt för inomhusodlare att behålla moderplantor (för tex kloning) i åratal och varför utomhusodlare planterar under våren. Inomhus eller utomhus 18+ timmars ljus underlättar även när man ska ta sticklingar.

Detta är tidpunkten för att kruka upp fotoperiod-plantor till sin slutliga behållare, minst ett par veckor innan man byter till blomning eller innan sommaren utomhus.

Medan fotoperiod-sorterna kan hållas i veckor eller till och med månader för att möjliggöra alla typer av beskärning och trimning för att öka avkastningen som toppning, FIM, LST eller till och med en ScrOG, så är auto-odlaren något begränsad av tiden.

Steg 4: Blomning — 6–12 Veckor

The Cannabis Cultivation Timeline

I detta skede skiftar odlarens och plantornas fokus till produktion av knoppar, och odlaren drömmer redan om en frostig marijuana-skörd inom en snar framtid. Luftfuktigheten måste minskas till 40-50% och temperatur bör hållas mellan 20-28°C.

Cannabisplantor kommer ge dig en indikation om deras kön först i den tidiga blomningsfasen. Vanligtvis kommer de första två veckorna av blommande feminina plantor att utveckla pistiller eller "hår" för att bekräfta sitt kön.

Om du ser "bananer" eller något som liknar ett kluster av druvor som sticker ut från blommor eller var som helst på stammen, så har du en manlig cannabisväxt. Om du ser både hårstrån och "bananer" har du en hermafrodit, som bör tas bort direkt.

Fotoperiod-sorter kommer endast börja blomma när dess ljuscykel är rätt; inomhus så byter odlaren enkelt till en 12-12 ljus/mörk cykel för att starta blomstertillväxt.

Utomhus så dikteras odlarens schema av moder natur och blomningen börjar bara på sommaren/hösten när dagsljuset minskar naturligt, vilket ger en längre, mer gradvis blomningsperiod. Cannabisodlare på norra halvklotet hänvisar inte till oktober som "Croptober" för ingenting.


Fastest Flowering Strains

Quick One
Quick One
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Easy Bud
Easy Bud
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Royal CBDV
Royal CBDV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Epsilon F1
F1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
F1
Titan F1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Watermelon
Watermelon
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Royal Cheese
Royal Cheese
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Speedy Chile
Speedy Chile
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Purple Queen
Purple Queen
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Royal CBG
Royal CBG
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Milky Way F1
F1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Tatanka Pure CBD
Tatanka Pure CBD
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks

Naturligtvis följer autoblommande sorter inte reglerna på grund av sina ruderalis-förfäder, så de kommer att börja blomma ungefär en månad efter groning. Autos föredrar att stanna i en 18+ timmars ljuscykel även vid blomning och kommer att vara mer produktiv på en ljus/mörk cykel som skulle hämma fotoperiod-sorterna från att blomstra.

Blomning varar vanligtvis 7-10 veckor för fotoperioder av indica- och hybrider, medan de mer sativa-dominerande sorterna kan ta 10-14 veckor för att mogna helt.

Autos blommar egentligen bara i 30-45 dagar, med en mycket mer plötslig övergång till denna fas. Att välja feminiserade autos är ett klokt val för nybörjare som inte vill skapa ett större förråd av frön.

Det är alltid bäst att utvärdera om en cannabisplanta är redo att skörda genom att titta närmare på de harts-täckta knopparna. Att använda en billig lupp för zooma in på plantas trikomer, för att se till att de är mjölkiga eller bärnstensfärgade istället för mer genomskinliga, bekräftar just detta.

När du har bekräftat att du har en mogen marijuana-gröda, är det dags att ta fram klippsaxen och skörda. Efter två veckors långsam torkning i papperspåsar eller genom att hänga upp hela grenar på en lina, i rumstemperatur och cirka 50% relativ luftfuktighet så har du lyckats skapa ditt egna cannabis-förråd.

The Cannabis Cultivation Timeline

Steg 5: Skörd Och Härdning — 1–2 Månader

Skörden är den mest njutbara delen av processen. När det gäller att hitta rätt tidpunkt för skörd, är plantans trikomer det första du bör titta på. Detta är de körtlar som innehåller de flesta av plantans cannabinoider och terpener. När blomningsfasen börjar kommer trikomer att ha ett genomskinligt utseende. När du märker att ca 60% eller mer har växlat från genomskinliga till grumliga, är det skördetid. Vissa odlare väntar tills cirka 90% har ändrat färg, för att få en mer lugnande slutprodukt. För en omfattande guide om ämnet, läs vår blogg om skörd av cannabis.

Plantans lövverk är ett annat viktigt tecken. Toppmognad indikeras av att bladen blir allt mer gula. Detta betyder att knopparna utnyttjar plantans näringsämnen till fullo, precis som de borde göra. När du väl ser båda dessa tecken är det dags att trimma och härda din produkt.

Våttrimning sker strax efter skörden medan knopparna fortfarande har en hög vattenhalt. De är klibbigare, och det komplicerar processen något, men totalt sett är det mycket vanligare och lättare. Torrklippning, om du har utrymme, är bekvämare för din sax. Det tar dock mycket längre tid för dina knoppar att torka efter skörden.

Till sist ska vi härda produkten. Om du våttrimmar måste du torka knopparna efteråt, men har du torrtrimmar är du redo för nästa steg. Skaffa några lufttäta glasburkar och fyll dem två tredjedelar fulla med knoppar. Härdning blir av med kvarvarande fukt, socker och klorofyll, vilket säkerställer en lenare slutprodukt. Öppna burken en eller två gånger per dag under de första två veckorna för att släppa ut gammal luft och kontrollera om mögel har uppstått. Efter ytterligare torkning behöver du bara kontrollera burkarna en eller två gånger per vecka. Efter några veckor bör dina knoppar vara redo att rökas! För mer information om torkning och härdning av örten, kolla in våra bloggar Bästa tips för att framgångsrikt torka och härda dina färska cannabisknoppar och Hur du härdar dina cannabisknoppar.

The Cannabis Cultivation Timeline

Våt Trimning

Du kan trimma dina cannabisväxter på ett av två sätt: våt eller torr. Båda har sina egna fördelar, och varje odlare har sin egen preferens. Våt trimning avser klippning av sockerbladen som omger knopparna, omedelbart efter skörden, medan plantan fortfarande har ett högt vatteninnehåll och känns "våt". Denna metod är vanligast och utan tvekan den enklaste, eftersom det inte kräver ett stort rum för att torka ut växter i förväg. Dock är våt trimning en oerhört klibbig verksamhet. Hartset från blommorna kommer att täcka både dina händer och din sax, men det finns en fördel med detta. Genom att skrapa av hartset från dina saxar då och då, kommer du snabbt att bygga upp ett utbud av "sax hash", vilket gör att du kan smaka av din skörd tidigt.

Torr Trimning

Torr trimning äger rum efter att hela skörden har torkats och det finns ett lågt vatteninnehåll kvar i knoppar och blad. Att trimma torra knoppar är definitivt smidigare för din sax, eftersom den inte blir lika översvämma av harts. Emellertid kan det vara svårare att hantera torra knoppar, vilket kan leda till en potentiellt mindre visuellt tilltalande slutprodukt. Dessutom kräver torr trimning en del utrymme. Odlare hänger vanligtvis hela grenar med knoppar från en lina i ett temperaturkontrollerat rum, för att låta dem luftas tills de är tillräckligt torra.

The Cannabis Cultivation Timeline

Härda Dina Knoppar

Nu när skörden och trimningen är klar, är det dags att härda dina blommor. Att härda din produkt är en väsentlig process som tar bort den sista fukten ur din knoppar, vilket minimerar risken för mögel och förlänger hållbarheten ordentligt. Härdande förbättrar även smaken och kvaliteten på röken, det ger en lenare och mer kraftfull upplevelse.

  • Om du valde att använda torr trimningsmetoden, så är dina blommor redo att härdas genast. Om du istället valde våt trimning, så måste dina blommor torkas ordentligt innan du kan härda dem.
  • För att göra detta, sprid ut dem över en bit kartong, tidningspapper eller, ännu bättre, ett torkställ. Oavsett vilket du väljer, se till att de är utspridda över en stor yta och får för så mycket frisk luft som möjligt. Försök uppnå en jämn rumstemperatur på 21°C, med en relativ fuktighet på 50 % för att säkerställa en längre, men skonsam, torkningsprocess för att bibehålla så mycket smak som möjligt.
  • Nu kan vi gå vidare till att härda knopparna. För detta behöver du lufttäta glasburkar för att minimera att mögel tar fäste. Fyll varje burk så att den endast är ⅔ full, det måste finnas tillräckligt med utrymme för luft. Detta är den perfekta miljön för att extra socker och klorofyll ska brytas ner, en process som är nyckeln till den lena röken.
  • Under de första två veckorna av härdande, öppna varje burk en eller två gånger per dag och ta plocka ur varje knopp. Kontrollera de noggrant, så inget spindelnätsliknande mögel har uppstått. Om du upptäcker mögel, ta bort den knoppen från burken och lägg den i soptunnan. Genom att öppna burkar regelbundet kommer det att ersätta luften i burken och hålla den fräsch.
  • Efter ett par veckor kommer behovet att kontrollera dina knoppar att minska. Ju torrare de blir, desto mindre risk för mögel. I detta skede behöver du bara kontrollera produkten två gånger i veckan, mest för att exponera dina knoppar för frisk luft. Efter några veckor har dina knoppar härdats. Vissa odlare väljer dock att fortsätta i
  • veckor till för att utveckla orörda och högkvalitativa smaker. Du kan test-röka dina knoppar under tiden, för att se om den aktuella smaken passar dina önskemål.

For more info on drying and curing your herb, check our blogs Top Tips To Successfully Dry And Cure Your Fresh Cannabis Buds and How to Cure Your Cannabis Buds.

Royal Queen Seeds Genetics

Royal Queen Seeds produces some of europe’s best cannabis seeds, ensuring hobby growers everywhere have access to the finest marijuana strains around.

Buy at RQS

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

Categories
eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37835 recensioner