By Miguel Ordoñez

Vi har tillbringat mycket tid på den här bloggen för att diskutera fördelarna med cannabisanvändning.

Det finns många lättnande och lugnande känslor att erbjuda, och många irreguljära användare stöter inte på några signifikanta biverkningar. Men om du röker väldigt ofta kommer du att upptäcka att de dagar du spenderar utan cannabis är särskilt obekväma. Vi pratar naturligtvis om abstinensbesvär.


Du kanske är mer van vid att höra om abstinensbesvär från opioider, alkohol och liknande, men de negativa fysiologiska och mentala känslor som uppstår genom att sluta med gräs är anmärkningsvärda på sitt eget sätt. Det kanske inte är så obekvämt som att sluta med de andra ovannämnda ämnen, men det är fortfarande värt att veta vad du kommer att uthärda och hur du kan lindra problemen.

Vad är abstinensbesvär?

Oavsett om det är motion, godis eller att dricka sex koppar extra starkt kaffe om dagen, kommer din kropp att vänja sig vid allt du gör eller konsumerar regelbundet. Ta du plötsligt bort det så kommer din kropp att reagera och hamna i ett chocktillstånd och börja agera i tur och ordning.

Kroniska cannabisanvändare är, som du kanske blir besviken över att upptäcka, inte undantagna från att uppleva liknande abstinenssymptom. Ett plötsligt stopp efter en period med kronisk användning leder ofta till återverkningar som påverkar individens fysiska, emotionella och beteendemässiga välbefinnande.

På grund av hur mycket det kan påverka en person klassificeras cannabisabstinens som en psykisk störning.

Men är det lika skadligt som abstinenssymptomen från andra ämnen som kokain, alkohol och opioider?

Inte riktigt. Visst, symtomen kan försvaga dig och röra runt i huvudet, men ingen av dem leder till livshotande konsekvenser.

Vad orsakar cannabisabstinens?

Men vad exakt orsakar dessa abstinenssymptom i första hand?

Tja, även om du inte är mycket bekant med örten, finns det en god chans att du är bekant med THC. Det är naturligtvis den primära psykoaktiva komponenten i marijuana. När du ökar din konsumtion, säg, från en gång i månaden till varje kväll, utvecklar din hjärna en starkare tolerans mot THC.

Vid den tiden är din kropp till viss del beroende av THC för att fungera. Rent vetenskapligt förklaras detta genom CB1-receptorerna i det centrala nervsystemet (specifikt det endocannabinoida systemet), de blir desensibiliserade efter upprepade interaktioner med samma ämne. Detta i sin tur, eftersom dessa receptorer hanterar många fler ansvarsområden utanför cannabisbearbetning, ändras vissa funktioner i hjärnan över tiden.

Detsamma kan dock inte sägas med cannabidiol (aka CBD). Det har inga psykotropiska effekter, till skillnad från THC, och interagerar inte heller direkt med de endocannabinoida receptorerna. Med tanke på det är det förstått att även daglig användning sannolikt inte kommer att ge dig dessa problem.

What Causes Cannabis Withdrawal?

Abstinensbesvär från cannabis

Här är några av de symptom som människor upplever när de går igenom abstinens från marijuana.

Dessa är vanligtvis milda episoder av fysiska och känslomässiga störningar, men professionell hjälp kan krävas om de kvarstår och förvärras.

 • Irritabilitet: Det börjar som mild irritation men kan eskalera till irrationell aggression. Detta är ett av de första symtomen som människor upplever när de börjar genomgå abstinens.
 • Sömnproblem: Kroniska marijuanaanvändare som plötsligt slutar får ofta sömnproblem så som sömnlöshet, livliga mardrömmar och nattliga svettningar.
 • Huvudvärk: Intensiv huvudvärk är en del av listan över abstinensbesvär från marijuana. Det börjar vanligtvis ungefär tre dagar efter att du slutat och kan pågå en vecka eller två.
 • Influensaliknande symtom: Du kan får kraftiga svettning tillsammans med feber och frossa.
 • Ångest och depression: Känslor av paranoia tillsammans med fortsatt sorg och plötsligt förlust av intresse för dagliga aktiviteter är en del av symtomlistan.

Hur länge pågår abstinensbesvär från cannabis?

Hur lång tid människor går genom abstinensstadier varierar från person till person. Men det värsta av dessa symtom dyker vanligtvis upp under de första två veckorna efter att personen tagit bort cannabisanvändning från sin rutin.

Nu, för att ge dig en överblick, här är en grov tidslinje om vad som händer inom och efter denna tvåveckorsperiod.

Vecka 1

Fysisk och mental trötthet börjar träda i kraft. Episoderna av irritabilitet kommer vanligtvis först, följt av ångest och sömnproblem.

Vecka 2

Abstinensbesvären är på topp under denna tid, särskilt under tiodagarsmarkeringen. För de som varit kroniska användare kommer huvudvärk och influensaliknande symtom att kicka in.

Vecka 3

Under den här tiden kommer den drabbade personen att känna hur deras symtom minskar. Obehaget börjar tona ut och de kan långsamt återgå till det normala.

Vecka 4

Precis så som lungorna återgår till egentliga hälsa efter en lång period utan rökning, kommer hjärnans cannabinoidreceptorer att fungera normalt med tiden. Vid den fjärde veckan borde alla abstinenssymptom ha försvunnit.

Vecka 1

Fysisk och mental trötthet börjar träda i kraft. Episoderna av irritabilitet kommer vanligtvis först, följt av ångest och sömnproblem.

Vecka 2

Abstinensbesvären är på topp under denna tid, särskilt under tiodagarsmarkeringen. För de som varit kroniska användare kommer huvudvärk och influensaliknande symtom att kicka in.

Vecka 3

Under den här tiden kommer den drabbade personen att känna hur deras symtom minskar. Obehaget börjar tona ut och de kan långsamt återgå till det normala.

Vecka 4

Precis så som lungorna återgår till egentliga hälsa efter en lång period utan rökning, kommer hjärnans cannabinoidreceptorer att fungera normalt med tiden. Vid den fjärde veckan borde alla abstinenssymptom ha försvunnit.

Kan cannabisabstinens orsaka psykos?

En av de tidigare propagandabitarna mot cannabis handlade om dess påstådda effekt på en persons mentala hälsa.

Faktum är att den här studien 2007[1] pekar på tidigare forskning som hävdar att 1 av 4 cannabisanvändare innehar hög risk för att utveckla schizofreni "eller en relaterad psykotisk störning." För dem som tänker pröva gräs för första gången är detta inte särskilt uppmuntrande information.

Så, är det verkligen så alarmerande som det låter? Denna senaste studien kring ämnet, som genomfördes 2017[2], säger något annat. För att vara specifik hävdar den att långvarig cannabisanvändning kan leda till ”lätta till måttliga” abstinensbesvär som påverkar en persons humör och beteende. I värsta fall kan du behöva öppenvård för att hantera obehaget, men inget utöver det. Förutom det fanns inga bevis för att cannabis direkt ledde till sådana typer av psykiska störningar.

Den enda gången någon skulle behöva slutenvård på grund av kronisk cannabisanvändning eller abstinens, vore om de redan hade ett dåligt psykiskt tillstånd. Även då, i vissa fall, räcker det med en omfattande öppenvård.

För att cannabis utsättningssymtom ska försvinna helt måste du avstå från cannabis och i stort sett alla andra stimulerande ämnen. Så om du till exempel ersätter din cannabisanvändning med tobak och alkohol, finns det en god chans att ditt tillstånd skulle försämras och det skulle sannolikt sluta med att du använda cannabis i samma takt som du gjorde innan.

Hur man förhindrar och hanterar cannabisabstinens

De säger att förebyggande är bättre än botemedel, men det lönar sig också att veta vilka åtgärder som ska vidtas för att lindra eventuella obehagliga symtom för ett specifikt tillstånd.

Ja du, kära läsare, du har tur! Vi ger dig lösningar för att förhindra abstinensbesvär och några idéer om vad du kan göra om du redan upplever dem.

Här är några sätt du kan förhindra de fruktade abstinensbesvär med. Om du följer dessa tips bör de första 72 timmarna av ditt liv efter kronisk användning vara mycket lättare.

 • Håll dig hydratiserad

Vatten är liv, som de säger; med tanke på att våra kroppar är gjorda av 60–63% (ung manlig vuxen) av H₂O, visar det hur nödvändigt det är för vår överlevnad och välbefinnande.

Du borde dricka cirka 12 koppar per dag när du har kastat ut cannabis från ditt liv. Koffein- och sockerhaltiga drycker är inte tillrådliga vid denna tidpunkt, eftersom de kan torka ut dig och ge dig en dålig tid, så du kanske vill ta bort läsk och lattes.

Cannabis Withdrawal
 • Svetta ut det

Det finns mer än tillräckligt med forskningsmaterial online för att informera dig om fördelarna med regelbunden träning. Visst, att vilja ha en strandkropp året runt är en del av den, i det här fallet bör det emellertid hjälpa till att frigöra ansamlingar av toxiner från långvarig cannabisanvändning.

Sätt undan minst 30 minuter per dag för träning. Det kan vara vilken träning du vill, men se till att ha kul för att göra din tid värdefull.

Cannabis Withdrawal
 • Ät hälsosammare

Visst, ett generöst intag av hamburgare, pommes frites, pizza och glass kan vara tillfredsställande för gommen, men du kan förvänta dig att känna dig trögare och mer irriterad om du överkonsumerar det. Om du redan går igenom cannabisabstinens, kommer det bara att förvärra det du går igenom.

Så, för tillfället kan du ersätta det med färsk frukt och grönsaker, tillsammans med lite magert kött. Utöver det, om du hittar rätt recept online, kommer du att inse att god mat inte alltid är en tråkig och eländig upplevelse.

Cannabis Withdrawal
 • Öva avslappningstekniker

Som vi nämnde är ångest ett av de tydligaste symptomen på cannabisabstinens. Ja, det finns många sätt att bekämpa det, men att träna avslappningstekniker är en av de mest beprövade, sanna och enkla strategierna.

Det kan vara särskilt effektivt om du utövar det i samband med mindfulness meditation. För de som inte är bekanta, hänvisar det bara till meditation du utför med avsikten att fokusera på ögonblicket snarare än att tänka på tidigare incidenter eller framtida möjliga scenarion. Allt du behöver är tio minuter per dag för att sitta stilla och lugna sinnet. Tillsammans med att fokusera på ögonblicket i allmänhet kommer övningen att lära dig att vara medveten om när ångest uppstår och sedan hjälpa dig att släppa taget i en mild men snabb takt.

Cannabis Withdrawal
 • Förbättra sömnrutiner

Att få en hälsosam mängd god kvalitetssömn är ett annat sätt att hantera abstinensbesvär. Precis som med mindfulness, hjälper en rutin att förbättra din sömn.

Ett effektivt sätt att börja är att gå och lägga sin ungefär samma tid varje natt. Det hjälper till att normalisera din kropps dygnsrytm, vilket betyder att den kommer att känna när du ska vakna och när du ska förbereda dig för sömn. Denna justering kommer i sin tur att gradvis förbättra dina sovvanor.

Cannabis Withdrawal
 • Sök hjälp från människor runt dig

Dina vänner, nära och kära kommer alltid att vara där för att ge stöd, oavsett om det är fysiskt eller känslomässigt. Så om du behöver hjälp någon gång, tveka inte att fråga.

Det hjälper att ha positiva människor runt sig för att hjälpa dig att komma igenom denna kamp.

Bekämpa abstinensbesvär från cannabis

Beroende på hur allvarlig din situation är kan de utsättningssymtom som du går igenom variera. Det blir antingen en promenad i parken, en uppförsbacke eller en utmanande vandring som landar någonstans däremellan.

Oavsett vad upplevelsen kan vara behöver du en hel del viljestyrka för att återhämta dig. Komma bara ihåg dessa tips, så kommer du långsamt men säkert igenom det.

External Resources:
 1. Reefer madness https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. The cannabis withdrawal syndrome: current insights https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Ansvarsfriskrivning:
Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.