By Ryan Najjar

Människor har njutit av marijuana sedan urminnes tider, så muntorrheten är inte precis något nytt. Men det var först nyligen, 2006[1], som denna märkliga effekt av gräs blev föremål för vetenskaplig forskning som nu hjälper oss att förstå det mer.

På grund av likheten mellan anandamid och THC tros det nu att när THC binder till receptorerna i de submandibulära körtlarna[2], hindrar det dem från att ta emot meddelanden från nervsystemet. Med andra ord: THC i cannabis är sannolikt orsaken till minskad salivproduktion i munnen.

Related story

Vad är THC?

Vad orsakar torr mun förutom cannabis?

Medan vi ofta förknippar känslan av muntorrhet med enbart cannabis, finns det annat som orsakar det också. Till att börja med kommer du sannolikt att få det om du inte dricker vätska regelbundet, särskilt vatten. Att äta för stora mängder torr mat som kex och beef jerky kan också orsaka dessa symtom, tillsammans med mycket tid spenderad i varmt, torrt väder. De som sover med öppen mun kommer också att känna till känslan; vi producerar ständigt saliv, men det kan torka ut snabbt om munnen inte är stängd.

Är muntorrheten dålig för din hälsa?

Är det dåligt för din hälsa att få torr mun av cannabis? Det är inte något som gör att du borde åka till sjukhuset, men det kan fortfarande orsaka några anmärkningsvärda problem. Till att börja med kan muntorrhet vara ganska obekväm under en längre period, vilket kan dämpa ditt humör och göra dig ofokuserad.

Det kan också leda till uttorkad hals, vilket kan göra det svårt att svälja utan hjälp av vatten. Tillsammans med det, om du låter det gå tillräckligt länge, kommer dina tänder att börja försvagas när de blir mer och mer torra och blir känsligare i processen.

Forskning bakom muntorrhet från gräsrökning

Människor har njutit av marijuana sedan urminnes tider, så muntorrheten är inte precis något nytt. Men det var först nyligen, 2006, som denna speciella effekt från gräs blev föremål för vetenskaplig forskning som nu hjälper oss att förstå det mer.

Forskning bakom muntorrhet från gräsrökning
  • Det endocannabinoida systemet, saliv och cannabinoider

Muntorrheten kan tros komma från själva röken (och vissa tror verkligen att det är så), men det här är inte hela historien; det finns mycket mer. Den verkliga orsaken till muntorrheten har att göra med hur cannabinoider, de aktiva föreningarna i cannabis, interagerar med det mänskliga endocannabinoida systemet.

Det endocannabinoida systemet består av cannabinoidreceptorer som finns i hela människokroppen, inklusive hjärnan. Cannabinoider i marijuana kan aktivera dessa receptorer, där de orsakar alla möjliga reaktioner och processer. Så här uppstår ruset från marijuana, men interaktionen med dessa cannabinoidreceptorer kan påverka många fler kroppsliga processer, och salivproduktion är en av dem.

Salivproduktionen i munnen styrs av en del av vårt autonoma nervsystem som kallas vilo- och matsmältningssystemet. Hjärnan skickar nervimpulser mot spottkörtlarna för att stimulera salivproduktion och detta händer utan att vi behöver göra någonting. Vår undermedvetna hjärna kan också påverka denna process. Till exempel, bara tanken på en viss god mat får hjärnan att skicka fler impulser till salivkörtlarna, vilket får munnen att vattnas.

Då cannabinoidereceptorer som finns i alla delar av vår kropp så var det inte så förvånande när forskare hittade dem, även i de submandibulära körtlarna-salivkörtlarna under munnen som är ansvariga för att producera mest saliv. Forskarna fann också att anandamid, som har samma struktur som THC, orsakar minskad salivsekretion.

På grund av likheten mellan anandamid och THC tros det nu att när THC binder till receptorerna i de submandibulära körtlarna får det dem att sluta ta emot meddelanden från nervsystemet. Med andra ord: THC i cannabis är sannolikt orsaken till minskad salivproduktion i munnen.

Denna nya förståelse för hur rökning av cannabis resulterar i torr mun öppnar nya sätt att behandla problemen i samband med salivproduktion. Cannabisälskaren kan inte bara en dag hitta ett sätt att bli av med den irriterande muntorrheten, men denna forskning kan också vara till nytta för att behandla en mängd olika tillstånd där patienter lider av muntorrhet av andra skäl.

Vad kan du göra när du upplever muntorrheten?

De flesta upplever torr mun i viss utsträckning när de röker cannabis, men det är vanligtvis inte ett större problem om du bara har tagit några bloss. Det kan dock bli obehagligt under tyngre sessioner och att bara dricka vatten gör inte riktigt något större skillnad för att lindra det. Du borde definitivt dricka vatten när du har problemet, men det finns några andra knep du också kan prova.

  • Tugga

Tuggning stimulerar salivproduktionen och det betyder att det kan hjälpa till med torr mun. En remsa tuggummi kan vara allt du behöver för att stimulera körtlarna igen.

Om du inte gillar tuggummi kan du också söka efter saker som beef jerky eller torkad frukt. I grund och botten kan alla livsmedel som behöver tuggas fungera som ett alternativ.

Tugga
  • Godis/klubbor

På samma sätt som att tugga kan vara ett bra sätt att få salivet att flyta, kan du slicka en klubba, ta en halstablett eller något hårt godis. Att suga på godiset eller en klubba har samma effekt som att tugga; det kommer att öka salivproduktionen för att hjälpa dig att bli av med muntorrhet.

Bonustips: Sura smaker får verkligen din mun att vattna, så lite surt godis kan vara bättre än sött. Om du är modig kan du till och med käka en citronskiva!

Godis/klubbor
  • Hostmediciner (halstabletter)

I de fall där du tror att tugga eller slicka en klubba inte riktigt hjälper till att bli av med en riktigt otäck variant av muntorrhet, kan du vända dig till mjuka honungsdroppar. Dessa mediciner är allmänt tillgängliga. Vad de gör är att belägga slemhinnorna med en fuktig film, vilket kan förhindra eller hjälpa till att bli av med den torra munnen.

Hostmediciner (halstabletter)
  • Ört téer

Ihop med känslan av en obehagligt torr mun kommer också en känsla av en öm och irriterad hals från rökning. Om du tittar runt i de flesta moderna livsmedelsbutiker borde du kunna hitta ört téer. Dessa är bra för att ge lindring. Tips: Lägg till en skvätt eller två av sur citronsaft i ditt ört té för en ännu bättre effekt för att hjälpa till med din irriterade och torra mun.

Ört téer
  • Begränsa socker och saltintag

Om du verkligen vill se till att du inte kommer in i muntorrhet, bör du göra ett försök till att begränsa ditt socker- och saltintag regelbundet, även när du inte röker.

Ja, sockerhaltig och salt mat smakar bra, men de torkar också ut oss i snabb takt. Om du konsumerar dem mer regelbundet kommer du att utveckla muntorrhet snabbare när du röker. Att äta dessa livsmedel under eller efter sessionen kommer också att leda till betydande obehag.

Begränsa socker och saltintag
  • Luftfuktare

Om du vet att du håller munnen öppen på natten, kan du spara dig från obehag på lång sikt om du skaffar en luftfuktare som du kan ha igång medan du sover.

Vanligtvis, när du somnar, producerar du saliv som skyddas av din stängda mun och avvärjer torrhet i processen. Om du håller den öppen torkar emellertid saliven ut och du får en konstant muntorrhet som bara kommer att förvärras av rökning. Att köra en luftfuktare medan du sover hjälper dig att undvika den situationen tack vare ett överflöd av fukt i luften.

Luftfuktare
  • Borsta tänderna och använd munvatten

Förebyggande är bra, men ibland behöver du en lösning just nu. Tack och lov kan du enkelt gå in i badrummet och borsta tänderna! Myntan i tandkrämen kommer att stimulera dina salivkörtlar och gurgla lite munvatten efteråt hjälper till att hålla muntorrheten på avstånd. Du borde hålla tänderna rena oavsett, men nu vet du att det kan spara dig från obehag i ett knäpp!

Borsta tänderna och använd munvatten

Saker du bör undvika när du har muntorrhet

Inte alla drycker är lämpliga om du vill bli av med muntorrheten. Svart té och grönt té kan faktiskt torka ut munnen ännu mer (i princip allt som innehåller koffein), så du bör undvika dem. Håll dig till ört téer eller vanligt vatten. Om du får munchies efter rökning bör du också undvika salt mat och salta snacks eftersom de också kommer att göra det värre. Så håll händerna borta från chipsen! Detsamma gäller alkohol och tobak.

External Resources:
  1. Inhibition of salivary secretion by activation of cannabinoid receptors - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Cannabinoid receptors in submandibular acinar cells: Functional coupling between saliva fluid and electrolytes secretion and Ca2+ signalling | Journal of Cell Science https://jcs.biologists.org
Ansvarsfriskrivning:
Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.