Inkluderade GRATIS produkter
Hur och varför man gör hemmagjorda ekologiska gödningsmedel
Ekologiska gödningsmedel kan spara dig pengar och boosta dina avkastningar. Här är en översikt på hur och varför du bör göra ditt eget hemmagjorda gödningsmedel. Du kommer inte att ångra det!
Innehåll:
Det har aldrig varit enklare att börja odla cannabis. Den stora mängden av produkter och alternativ som finns tillgängliga kan vara överväldigande, men de är samtliga avsedda för att göra ditt liv lättare. Det innebär inte att nya system kommer att vara billigare eller mer effektiva än traditionella metoder för skötsel av dina plantor. Det beror verkligen på skalan av din odling och dina mål som odlare.
SYNTETISKA VS EKOLOGISKA GÖDNINGSMEDEL
Det verkar finnas två tydliga tankesätt; det ena involverar modern, petrokemisk-intensiv monokulturproduktion där sterila förhållanden och precis metrisk manipulation av variabler är avsedda att maximera produktion. Näringsämnen i flaska med strikta NPK-värden och ett kort pH-intervall används för att minimera brister och främja robust tillväxt.
Den andra tekniken är den ekologiska eller "naturliga" vägen där plantor växer utan petrokemisk påverkan. I det här scenariot, så göder du jordens mikrobiologi, som i sin tur göder rötterna i just rätt proportioner.
Nya, icke-erfarna odlare behöver lite tid för att fördjupa sig i svårigheterna för varje metod - ekologisk vs syntetisk. Analysera för- och nackdelar, och sedan sätta i gång med odlingen! Du kommer säkerligen att ändra din åsikt om flera ämnen när du utvecklar dina gröna fingrar.
ÄR DET VÄRT MED BUTELJERADE PRODUKTER?
Då tiden går, kommer du snart att märka att det mesta av det du köper på flaska är antingen överdrivet dyrt, slöseri eller enkelt ersatt, till en bråkdel av priset, med dina egna hopkok.
Ha i åtanke att de flesta gödningsmedel på flaska, oavsett om de är ekologiska eller syntetiska, förlorar en del av deras prisvärde på grund av produktens höga vatteninnehåll. Det är även extremt komplicerat att blanda ihop allt en planta behöver i en stabiliserad flaska. Det finns begränsningar inom kemin och plantfysiologin. Näringsmässig prestanda förloras säkerligen på grund av bekvämlighet på flaska.
GÖR DITT EGET GÖDNINGSMEDEL
Att göra ditt eget gödningsmedel kan bli ganska beroendeframkallande. Du kommer inte bara att spara en betydlig summa i det långa loppet, du kommer även att börja förstå plantnäring i en mycket större omfattning, du lär dig mer om vad dina plantor behöver, och slutligen, du får skörda större och godare knoppar.
Kastar du din premiumprissatta påsjord efter varje gröda eller göder du dina plantor kraftigt med näringsämnen och tillsatser utan någon betydlig ökning i avkastning?
Om så är fallet, läs vidare.
HEMMAGJORT GÖDNINGSMEDEL: VAD ÄTER PLANTOR?
Vi ska inte gå för djupt in i detta ämne, i stället ska vi snabbt tillhandahålla några grundkoncept. Du har säkerligen sett "NPK" nämnas tidigare. Dessa är makronäringsämnen - de viktigaste spelarna i en plantas hälsa och utveckling.
- N - kväve
- P - fosfor
- K - kalium
Tillsammans med dessa makronäringsämnen, har vi även mikronäringsämnen, som refereras till som spårämnen. Dessa är metaller och mineraler som plantan behöver i väldigt små mängder, men som är av lika stor vikt som NPK för hälsosam planttillväxt. Exempel inkluderar kalcium, magnesium, koppar, järn, zink, mangan, kobolt, jod, selen och molybden.
Vi inkluderar även vitaminer och syror här, tillsammans med andra ekologiska föreningar.
Tillverkare av gödningsmedel blandar essentiellt dessa och försöker att kemiskt stabilisera dem för buteljering, transport och levnadstid. Varje näringssortiment är just det varumärkets version av en komplett näringsmässig plan: samtliga hävdar att de är bättre än de andra.
Hemligheten till A-klassad avkastning är den rätta proportionen av dessa beståndsdelar vid rätt tid. I denna mening är dessa näringssortiment ganska bekväma.
Men det finns helt enkelt inte någon ersättning för att skapa eller komplettera med ditt eget hemmagjorda ekologiska gödningsmedel. Faktum är att det är det som de bästa odlarna gör på en daglig basis. Med lite experimentering, kommer du snart att förstå hur enkelt det är, och vilken skillnad ekologisk jord gör i din trädgård.
VARFÖR EKOLOGISKT?
Den huvudsakliga anledningen till att göra ekologiska näringsämnen är ganska enkel; de kan vara extremt billiga (eller gratis), och du kan göra dem i din trädgård eller i ditt kök utan hushållsapparater. De är ofta väldigt enkla att göra, är ofarliga och slutligen är de mer miljövänliga.
Kompostering kan exempelvis spara dig höga summor. Efter en skörd, behöver jorden som du använt "laddas upp". De flesta tältodlare inomhus kastar den utarmade jorden och köper en ny påse. Det innebär att man får släpa påsar in och ut och köpa ny jord vid varje ny odling. Om du börjar kompostera allt ditt ekologiska matavfall tillsammans med din använda jord, kommer magi att ske. Jorden kommer bokstavligt talat att återvinnas och laddas upp med all nödvändig mikrobiologi och högkvalitativ gödning dina plantor behöver. Den kommer att innehålla allt - NPK, spårämnen och en armé av agrobakterier och mycos för att kolonisera din rhizosfär.
HUNGRIG HUNGRIG CANNABIS
Men cannabis kan vara en väldigt hungrig planta, och om du vill ha de högt eftertraktade, tunga och kompakta knopparna, måste du komplettera basjordens förhållanden. Då du tekniskt sett inte göder dina plantor direkt när du odlar i jord, så rekommenderar vi starkt att du skapar en vana att brygga dina egna bakterier. Den tekniska termen är Actively Aerated Compost Tea (AACT), men slang-termerna “bennies”, “beneficial bacterial tea”, maskgjutningste eller kompost-te används frekvent.
Oavsett terminologi, är de enkla att göra. Förbered dig på att bli överraskad. Du kommer inte bara att skapa miljontals små gunstlingar som kommer att skydda och göda dina rötter, du kommer även att extrahera de bästa mineral- och fungalegenskaperna från de här jordarna till ett te, som du direkt kan göda dina rötter med, eller använda som en bladspray mot de vanligaste sjukdomarna.
JORDTILLÄGG
Om du odlar utomhus och/eller din jord behöver en allvarlig boost, så är här några vanliga tillägg.
MAKRONÄRINGSÄMNESKÄLLOR
Om du behöver en kväveboost kan du lägga till maskgjutningar, ett kyckling-gödselrecept, skaldjursmål och/eller bat guano. Du kan även använda mänskligt urin, men se till att spä ut det med ett förhållande på 10:1 vatten och urin. Annars kan urinen bli till ammoniak och skada dina plantor. Kissa aldrig direkt på dina plantor då det kommer att bränna rötterna!
Om du behöver en fosforboost, koka lite bananskal och dränk din jord. Låt den jäsa lite för optimal igångsättning. Ben- och fiskmjöl, kycklinggödsel och stendamm är även bra källor till fosfor. Stendamm är exempelvis en långsamt frigörande källa, så den är bra att blanda med din uttömda jord för en långvarig källa med fosfor till din gröda.
Om du behöver en kaliumboost är bananskal, bat guano, fiskmjöl, kelp, träaska, kompost och kiselrika stenar samtliga bra källor.
De två mikronäringsämnena kalcium och magnesium bör avsättas då de är särskilt viktiga, speciellt under blomning. Endast efter att de når sina optimala nivåer kan andra spårelement fungera till sin fulla potential.
KÄLLOR TILL MIKRONÄRINGSÄMNEN
- Kalcium - kalksten, lera, krita, gips
- Magnesium - dolomit, magnesiumsulfat (Epsomsalt)
- Andra spårelement - azomit (spårnäringsämnen och humussyra)
Det är väldigt sällsynt att specifikt behöva boosta andra spårelement. De förekommer i den stora massan av jordar och sten. Faktum är att de flesta tilläggen vi föreslår kommer att överdrivet turboladda med spårelement, men det är inte något dåligt.
STALLGÖDSEL
Stallgödsel är lika gammalt som lantbruket själv. Man började märka att där djur uträttade sina behov, började floran att blomma. Spillning, fram till idag, fortsätter att vara en av de huvudsakliga lantbruksinsatserna över hela världen.
Stallgödsel är en fantastisk källa av långsamt frigivande NPK, men de innehar två mellanrisks-problem. Om de inte komposteras eller fermenteras korrekt, kan de potentiellt innehålla skadliga patogener, som kan vara farliga för människor, djur och plantor. De kan även vara lite lurigt att balansera med din basjord. Så det finns inget rätt eller fel var av stallgödsel, det beror på din region. Prata med lokala lantbrukare för att få en känsla av vad som fungerar bäst.
Får | Balanserad och rik, men kräver fermentering |
Get | Liknande får, men starkare |
Ko | Inte så rik men enkel att få tag i och att arbeta med |
Svin | Obsolet |
Kyckling | Väldigt rik, men vanligtvis överdrivet stark i NPK - se till att spä ut. |
Kanin | Bäst för kompostering och maskproduktion, väldigt rik |
Häst | Enkel att arbeta med och exceptionellt bra för krukblommor |
Får | Balanserad och rik, men kräver fermentering |
Get | Liknande får, men starkare |
Ko | Inte så rik men enkel att få tag i och att arbeta med |
Svin | Obsolet |
Kyckling | Väldigt rik, men vanligtvis överdrivet stark i NPK - se till att spä ut. |
Kanin | Bäst för kompostering och maskproduktion, väldigt rik |
Häst | Enkel att arbeta med och exceptionellt bra för krukblommor |
TA DET ETT STEG LÄNGRE - KÖR VEGANSKT!
Om du är miljömedveten, så är här en snabb notis gällande "ekologiska" gödningsmedel. Petrokemiska gödningsmedel är riktigt dåliga för miljön, men så är även djur-härledda produkter som ben- eller fiskmjöl, med flera.
Först och främst, den ekologiska etiketten är inte synonym för bra, bättre eller korrekt. Om du verkligen bryr dig om miljön, så leta efter ett OMRI-certifikat på flaskan.
Dessa biprodukter från djur är industriella rester som är kemiskt behandlade och torkade för att kunna klämma ut den sista möjliga vinsten av den industriella processen. De är långt ifrån "ekologiska"; de innehåller kort och gott oförändrat ekologiskt råmaterial innan de behandlas med syntetiska kemikalier. Betydligt bättre än petrokemikalier, men, vår miljömedvetenhet och globala uppvärmningsansträngningar får inte sluta där.
Den legendariska, prisvinnande cannabisredaktören, författaren, förädlaren och aktivisten Kyle Kushman ligger i fronten för vegansk (plantbaserad) odling av cannabis. Resultaten är tydliga. Om du respekterar miljontals år av naturligt urval, kommer du att kunna uppnå maximal genetisk potential. Sluta att försöka lura moder jord. Hon har förtur på experimentering och tid.
DET VAR ALLDELES FÖR KOMPLICERAT
Om du är ny till detta, kan du drabbas av informationsöverhettning. Hur i hela friden kan du dumpa dina praktiska flaskor och i stället smutsa ner händerna i koskit?
Vi föreslår inte det. Faktum är att vi bara skrapat på ytan av detta ämne. Hela böcker är avsedda till just det här problemet. Det är otroligt svårt att trycka ihop så mycket information till så få ord och göra dem pragmatiskt användbara. Vi hoppas att detta är som ett litet frö av information för att få dig i rätt riktning.
Framför allt, kom ihåg att när du väl lyckats ta dig över inlärningskurvans brant, så är allting egentligen väldigt enkelt!
GRUNDLÄGGANDE HEMMAGJORDA GÖDNINGSMEDEL
För att ge dig lite perspektiv, så behöver du bara en påse med premium-maskhumus (om du inte komposterar själv), en hink, en stark pump och en syresten; på 48 timmar kan du förädla tillräckligt med aerobiska bakterier, svamp och spårmineraler för att få dina plantor att gå in i ett turboproduktion-läge. Gör detta varje udda vecka under en grödas cykel för att ge dig själv en avkastningsökning på 20-40 %. Det är inte svårare än så.
Inomhus eller utomhus, du kan kompostera dina köksrester såsom lökskal och äggskal, salladsrester; ännu bättre dock, använd stammarna och bladen från din senaste gröda! Till det, addera lite maskar för att driva din kompostering, och snart kommer du spara ton med jord då du återvinner den till ett odlingsmedium av världsklass!
Vill du inte betala för kelp-extrakt? Om du bor nära havet, så gå bara ut och fånga lite sjögräs och gör din egen sjögräs-infusion. Och om du lyckas göra det rätt, kan det vara betydligt mer effektivt än flaskversionen.
JOBBA DIG FRAM TILL EKOLOGISKT
Om du är ny med detta, så känn dig inte överväldigad av alla dessa nya termer. De är väldigt lika, om än lite annorlunda. Tricket är att förstå ditt grundläggande odlingsmedium och vilka insatser du behöver för att producera bra resultat. Även ren hydroponik kan dra nytta av ekologiska tillsatser.
Vi föreslår inte att du dumpar alla kommersiellt klassade näringsämnen. Börja snarare att i stället komplettera dem med dina ekologiska, hemmagjorda gödningsmedel. Babysteg.
Ta det en nivå åt gången. Så småningom kommer du att märka att dina plantor inte bara växer bättre, även ditt bankkonto kommer att växa.
Små förändringar som att tillsätta kompost-teer kommer att ha en sammansatt effekt. Dina plantor kommer att växa mer livfullt och din jord kommer inte att tömmas lika aggressivt.
Bara genom att läsa den här artikeln, är du halvvägs till en fullt hållbar modell. Känn dig fri att experimentera och anpassa din metodologi för en grönare morgondag.
FERMENTERAD PLANTJUICE (FPJ)
Fermenterad plantjuice är ett billigt och enkelt sätt att förse dina cannabisplantor med näringsämnen. Denna helt naturliga och ekologiska metod nyttjar gynnsamma bakterier för att bryta ner plantorna till lättabsorberande näringsämnen. Det är ett enkelt sätt att skapa superjord i din trädgård. Fermenterad plantjuice är en produkt som ofta används i koreanskt naturligt lantbruk — ett holistiskt odlingstillvägagångssätt som försöker förbättra jordens hälsa via användning av inhemska mikroorganismer och uteblivandet av kemikalier.
Trädgårdsmästare skapar fermenterad plantjuice genom att använda näringsämnestäta plantor och örter såsom vallört, rölleka, brännässla, gråbo, aloe vera, fräkensläktet, svinmålla och tistel. En del av dessa plantor ses som vanligt ogräs och odlas i de flesta trädgårdar. De är en superbra gratis källa till plantnäring! Det är bäst att skörda de unga delarna av dessa plantor, då de är särskilt näringstäta.
En del odlare väljer att använda frukt i stället för plantor för att skapa fermenterad fruktjuice. Konceptet här är densamma — dessa naturliga produkter innehåller en rikedom av näringsämnen som kan frigöras av gynnsamma bakterier. Populära frukter inkluderar cantaloupemeloner, aprikoser, bär, tomater och paprika.
Oavsett vilken källa som används, plantor eller frukt, så är bakterier de riktiga hjältarna här. Dessa supersmå varelser genomför den metaboliska processen av fermentering. De extraherar energi från molekyler som bryter ner större molekyler till mindre. Essentiellt frigör de all näring som förvaras i frukter och plantor.
Dessa mikroorganismer livnär sig på socker och omvandlar energikällan till alkohol. Under den här processen, skapar de en näringstät soppa som kommer att förse dina plantor med många av de mineraler de behöver för en hälsosam tillväxt. Socker adderas även för att hjälpa till att dra ut näringsämnen och juicer från plantmaterialet. Detta sker via en process som heter osmos — förflyttandet av lösningsmolekyler från ett område med låg koncentration till ett område med hög koncentration.
SÅ GÖR MAN FERMENTERAD PLANT/FRUKTJUICE
Att göra din egen fermenterade plant- eller fruktjuice är superlätt. Välj bland listan med plantor och frukter ovan och sätt i gång.
STEG 1 | Skala och tärna av din valda frukt. Om du använder plantor så hacka dem i mindre bitar. Om du använder plantor eller frukter från din trädgård, så tvätta inte dem! De besitter gynnsamma bakterier som kommer att förstärka fermenteringsprocessen. |
STEG 2 | Väg din frukt eller dina plantor innan du placerar dem i en stor glasburk eller behållare. Tillsätt lika mycket brunt socker och mosa plantmaterialet med en stor sked. Blanda allting för att distribuera sockret över allt plantmaterial. |
STEG 3 | Täck burkens eller behållarens öppning med en bit ostduk. Använd ett elastiskt band för att hålla den tätt försluten. De små hålen i materialet kommer tillåta koldioxiden som skapas genom fermentering att ta sig ut. Förvara blandningen på en sval och mörk plats i 7-14 dagar. |
STEG 4 | Sila blandningen genom en fin sikt och häll den i flaskor för förvaring. Ha dem i kylen tills du är redo att använda dem. |
STEG 5 | Tillsätt fyra matskedar av blandningen till ungefär 3,5 liter vatten och tillämpa som bladspray eller använd till vattning. |
STEG 1 |
Skala och tärna av din valda frukt. Om du använder plantor så hacka dem i mindre bitar. Om du använder plantor eller frukter från din trädgård, så tvätta inte dem! De besitter gynnsamma bakterier som kommer att förstärka fermenteringsprocessen. |
STEG 2 |
Väg din frukt eller dina plantor innan du placerar dem i en stor glasburk eller behållare. Tillsätt lika mycket brunt socker och mosa plantmaterialet med en stor sked. Blanda allting för att distribuera sockret över allt plantmaterial. |
STEG 3 |
Täck burkens eller behållarens öppning med en bit ostduk. Använd ett elastiskt band för att hålla den tätt försluten. De små hålen i materialet kommer tillåta koldioxiden som skapas genom fermentering att ta sig ut. Förvara blandningen på en sval och mörk plats i 7-14 dagar. |
STEG 4 |
Sila blandningen genom en fin sikt och häll den i flaskor för förvaring. Ha dem i kylen tills du är redo att använda dem. |
STEG 5 |
Tillsätt fyra matskedar av blandningen till ungefär 3,5 liter vatten och tillämpa som bladspray eller använd till vattning. |