Varför odla vanliga cannabisfrön?

Vanliga cannabisfrön

Upptäck världen av vanliga cannabisfrön.


Vanliga cannabisfrön opererar precis på samma sätt som naturen avsett de att göra. De har 50% chans att bli antingen han- eller honplantor. Därför gör de det möjligt för odlare att skapa nya kultivarer och producera kloner av bättre kvalitet.

Använd denna guide för att lära dig allt du behöver veta om vanliga cannabisfrön.

VAD ÄR VANLIG CANNABIS?

Vanliga cannabisfrön är fria från mänsklig manipulation. Varje gång du sår dem, är det som att snurra på roulett hjulet. Chansen är lika stor att du får en blommande honplanta som en pollenproducerande hanplanta.

Vad är poängen med att odla vanliga frön om de producerar färre THC-rika blommor? Jo, hanplantor är extremt värdefulla när det kommer till uppfödning. Dessutom tillhandahåller vanliga sorter förstklassiga kloner.

Cannabis är en dioik art, vilket innebär att den producerar separata han- och honplantor. Då honplantor producerar de bästa knopparna, har det lett till skapandet och popularisering av feminiserade frön—sorter som skapats för att producera honplantor med 99,99% säkerhet.

FÖRDELAR MED VANLIGA CANNABISFRÖN

Feminiserade frön är optimala för odlare som letar exklusivt efter knoppar, men vanliga frön har sin egen lista med fördelar. De är främst viktiga vid skapandet av nya sorter. Vanliga frön tenderar även att producera mer kraftfulla plantor. Dessa arter är mer härdade, kan tolerera stress bra och producerar skott som uppvisar en explosiv tillväxt och otroliga avkastningar.

Upptäck mer om fördelarna med vanliga frön nedan.

 • VÄXTFÖRÄDLING

Utan vanliga cannabisfrön finns det ingen möjlighet för växtförädling! Så enkelt är det. Välj dina föredragna han- och honexemplar och korsa dem för att skapa en avkomma som behåller de bästa egenskaperna från båda.

Oavsett om du vill ha mycket kraft, en viss smakprofil eller särskilda färger, så behöver du vanliga frön för att din vision ska bli verklighet.

 • MODERPLANTOR & KLONER

Vanliga cannabisplantor ger starka och friska kloner som är kapabla att få god rotbildning och växa snabbt.

Kloning gör det möjligt för odlare att skapa en exakt, genetisk kopia av en särskild planta. Om du gillar morfologin eller färgen på ett visst exemplar, kan du duplicera den genom kloning.

Rötternas skott kommer även göra det möjligt för dig att producera fler plantor på en kort tid. Du hoppar över groningsfasen och får en uppsättning av unga vegeterande plantor som är redo att bokstavligen flyga igenom den vegetativa fasen.

Vanliga cannabisplantor är mer lämpliga för kloning än deras feminiserade motsvarigheter. Dessa kloner kommer bli mycket mer stabila, inneha starkare genetik och det är mindre sannolikt att de blir hermafroditer.

Feminiserade frön passar endast för en enkel skörd, och dess genetik har en tendens att bli ostabil när den klonas.

Regular cannabis plants provide strong and healthy clones

SÅ ODLAR MAN VANLIGA CANNABISFRÖN

Processen att odla vanliga frön är nästan identisk till att odla feminiserade. Det finns dock ett par försiktighetsåtgärder du ska ha i åtanke.

 • Groning

Det finns flera sätt att gro dina frön på. Du kan plantera dem direkt i jorden, eller linda in dem i fuktiga kökshanddukar i ett par dagar. Alternativt kan du använda Easy Start Kit för att boosta groningen. Kitet innehåller en bricka med individuella avdelningar för varje frö och fördelaktiga bakterier för att främja groning.

Hela groningsprocessen tar mellan 1-4 dagar. Under denna tid behöver fröna en relativ luftfuktighet på cirka 80%. Easy Start Kit eller en fuktig pappershandduk kan enkelt fixa det.

Dina frön behöver även hållas varma. En rumstemperatur på cirka 26°C bör vara målet.

 • Inomhus eller utomhus?

Du behöver även avgöra om du vill odla dina plantor inomhus eller utomhus. Det finns för- och nackdelar med båda miljöerna.

Att odla inomhus ger odlare mycket mer kontroll över odlingsutrymmet. Du kommer kunna kontrollera ljusschemat med ett enkelt knapptryck samt övervaka bevattningen in i minsta detalj. Temperatur och luftfuktighet kan modifieras med hjälp av fläktar, värmare och luftfuktare.

Den största begränsningen med inomhusodling är utrymmet. Du kan klara dig bra med mellanstora indica-sorter, men höga sativas kommer inte på fråga hos de flesta odlare.

Odlar man utomhus exponerar man plantorna för olika element. De har möjlighet att suga i sig solljus, men du kan inte kontrollera värmeböljor, stormar, översvämningar och torka.

Utomhusplantor är även mer känsliga för pester och svampsjukdomar.

Dock så är utrymmet oftast inte något problem utomhus. Odlare kan odla höga och produktiva plantor som ger större avkastningar.

 • Omplantering

När dina fröplantor fått rätt storlek kommer du behöva omplantera dem i större krukor. Det är viktigt att de får tillräckligt med utrymme för att expandera sina rötter, men att placera dem i en stor kruka direkt kan vara skadligt. Det är bättre att långsamt öka storleken på krukan i takt med att din planta växer för att undvika vissa tillstånd, såsom att roten ruttnar.

RQS Fabric Pots är optimala för hela odlingscykeln. Dessa miljövänliga krukor bevarar fukt samtidigt som de låter rötterna andas ordentligt. Krukorna finns i storlekar på 11, 15, 19 och 25 liter. Plantera i nästa storlek i takt med att de växer. RQS Fabric Pots är lämpliga för både inomhus- och utomhusanvändning.

På RQS rekommenderar vi att man odlar ekologiskt. Studier har bekräftat skadliga effekterna från pesticider och herbicider, och holistiska metoder gör syntetiska näringsämnen onödiga.

 • Näringsämnen

Du göder inte bara plantorna när du tillsätter gödningsmedel i jorden; du göder även de vitala organismerna som utgör jordnäringsväven. Detta skapar gynnsamma relationer med cannabisplantorna.

Du kan boosta antalet av dessa användbara mikroorganismer genom att göra ditt eget kompost-te. Denna näringsrika vätska främjar tillväxten av fördelaktig svamp och bakterier samtidigt som den hjälper till att avskräcka patogener.

Kompost-te är inte den enda plant-näringsgivande formulan du kan göra där hemma. Testa på att göra din egen superjord som tillhandahåller allt dina plantor behöver på kommando.

Vattning

 • Vattning

Det är även avgörande att lära sig hur man vattnar sin planta korrekt. För mycket vatten kan göra att roten ruttnar, och för lite kan resultera i problem med näringsupptaget.

Många nybörjarodlare tenderar att övervattna sina plantor genom att vårda dem för mycket! Börja med lite vatten och öka gradvis mängden du ger, i takt med att dina plantor växer.

Mängden vatten du ger kommer även bero på behållarens storlek. Använd dessa siffror för att administrera rätt mängd vatten för din krukstorlek:

 • 1l kruka = 0,25l vatten
 • 4l kruka = 1l vatten
 • 12l kruka = 3l vatten
 • 30l kruka = 7,5l vatten

Det är en bra idé att väga dina krukor innan du vattnar dem. Så ställ dem på en våg om det är möjligt. Varje gång du vattnar dem kommer jorden bevara vattnet och varje kruka kommer bli betydligt tyngre.

Du kommer märka när det är dags att vattna igen när krukorna närmar sig sin ursprungliga vikt.

Du kan även se när det är dags att vattna igen genom att känna på jorden. En allmän tumregel är att vänta på att de första centimetrarna har torkat innan du vattnar dina plantor igen.

Utomhusplantor är mer känsliga för övervattning under regnväder. Placera dem i ett växthus eller under ett temporärt skydd för att förhindra att rötterna ska ruttna.

 • Luftflöde

Ventilation är en viktig faktor för både inomhus- och utomhusplantor. Stagnerad luft kan främja mögeltillväxt, vilket kan förstöra ditt hårda arbete. Installera fläktar om du odlar inomhus, och placera utomhusplantor på en blåsig del av din trädgård.

 • Temperatur & luftfuktighet

Temperatur och luftfuktighet är viktiga variabler för att förhindra mögel och optimera avkastning. Inomhus kan dess faktorer kontrolleras genom att använda luftfuktare, avfuktare, värmare och luftkonditionering.

 • Könsbestämning

De första tecknen på blommor eller pollensäckar uppstår på noderna—punkten där grenarna möter huvudstammen. Feminina blommor kommer framstå som små knoppar med små vita hår, medan maskulina pollensäckar uppkommer som runda, hårlösa kapslar.

Det är möjligt att se skillnad på plantorna innan de är tillräckligt mogna att fortplanta sig. Plantor kommer börja avslöja sitt kön under slutdelen av den vegetativa fasen.

Det är viktigt att identifiera han- och honplantor så snabbt som möjligt. Genom att göra det kommer du kunna separera dem ordentligt innan luften fylls av pollen.

Dedikera ett separat rum eller odlingstält för hanplantor. När de är mogna kan du samla in deras pollen för framtida odlingsprojekt. Alternativt kan du placera dem i ett dedikerat odlingstält med en honplanta för att producera frön på ett naturligt sätt.

VÄXTFÖRÄDLING: SKAPA DINA EGNA SORTER

Genom att odla vanliga cannabisfrön, är det möjligt att förädla dina egna sorter i hemmet. Du kan korsa två sorter för att kombinera deras bästa egenskaper i en enda planta. Till exempel kan du försöka odla en vanlig hanplanta med en autoblommande honplanta för att skapa en sort som blommar mycket snabbare.

Kanske kan det ibland vara så att du har svårt att välja mellan indica- och sativasorter? Testa att korsa en indica-dominant sort med en sativa-dominant variant för att skapa en perfekt balanserad sort.

Du kan även leka med terpenprofiler. En del sorter är exceptionellt fruktiga, medan andra är mer jordiga. Varför inte blanda motstående terpenprofiler för att se vad det blir?

Du kan även korsa en vanlig hanplanta med en THC- eller CBD-rik sort för att stärka cannabinoidnivåerna.

När de han- och honplantorna du vill jobba med har växt upp, är det dags att korsa. Använd dessa enkla steg för att göra det.

 • STEG 1: VÄLJ EN HANPLANTA OCH SAMLA POLLEN

Börja i rätt ordning. Först behöver du välja ett bra hanplants-exemplar. Välj en hanplanta som uppvisar de egenskaper du vill ha och vill skicka vidare till avkomman.

Om du vill ha en hög planta, välj den högsta hanplantan du har tillgänglig. Kanske vill du ha en generation av produktiva hanplantor? Om så är fallet, välj plantan med flest pollensäckar.

Ta en plastpåse och gå in i utrymmet med hanplantor och placera påsen över en gren som innehåller mogna pollensäckar. Skaka plantan för att frigöra pollen i påsen.

VÄXTFÖRÄDLING: SKAPA DINA EGNA SORTER
 • STEG 2: FERTILISERA DINA HONPLANTOR

Om möjligt, byt kläder innan du går in i utrymmet med honplantor. Eventuellt kvarvarande pollen kan oavsiktligt pollinera icke-utvalda plantor.

Välj de honplantor du vill fertilisera. Applicera pollen lätt med änden av en målarpensel och stryk varsamt över de blommor du vill fertilisera.

Fertilisera blommorna på en eller två grenar på varje planta. Märk dessa grenar och låt övriga blommor utvecklas till rökbara knoppar.

VÄXTFÖRÄDLING: SKAPA DINA EGNA SORTER
 • STEG 3: SPRUTA NER DINA PLANTOR

Låt all pollen få utföra sin magi i tre timmar. De fertiliserade blommorna kommer nu påbörja processen att bilda frön. Spruta försiktigt ner de fertiliserade knopparna med vatten för att avlägsna överflödig pollen.

VÄXTFÖRÄDLING: SKAPA DINA EGNA SORTER
 • STEG 4: SKÖRDA DINA FRÖN

De fertiliserade blommorna kommer producera frön inom 2-6 veckor. När de är mogna, torka dina blommor och lagra dem i en månad. Efter denna tid kommer dina frön vara redo för groning. Låt experimenten fortsätta! Låt din sort växa ut, ta en rök och bekanta dig med den.

VÄXTFÖRÄDLING: SKAPA DINA EGNA SORTER

Upprepa processen igen med ditt favoritexemplar för att få ut de önskade egenskaperna. Nu är du inte längre begränsad till sorter du hittar i olika fröbanksarkiv.

Du kan i stort sett skapa dina drömmars sort med endast lite experimentering. Hitta exemplar som producerar terpener, ett rus som du älskar och blommor du tycker är fina.

Med varje efterföljande generation, kommer du komma ett steg närmare att skapa ditt helt egna mästerverk!

VÄXTFÖRÄDLING: SKAPA DINA EGNA SORTER

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.