By Miguel Ordoñez Reviewed by: Carles Doménech

Nu för tiden har cannabis många tillämpningar. Förutom dess vanliga rekreationella syften, har den magiska örten hyllats anekdotiskt och vetenskapligt för dess potentiella hälso- och välbefinnandefrämjande egenskaper. Bara genom att söka efter publicerad forskning under de senaste årtiondena, kommer du att hitta mycket litteratur på ämnet.

I den här artikeln kommer vi att prata om hur cannabis kan vara effektivt för smärtlindring efter en stor operation. Är den ett bättre alternativ än receptfria läkemedel? Eller är det bättre med opioider och andra farmaceutiska läkemedel?


Vi kommer att gå djupare in på ämnet genom att gå igenom vad vetenskapen säger, såväl som de andra alternativen man kan välja. Om du överväger CBD eller THC för att lindra din postoperativa smärta, bör denna text ge vissa svara på dina frågor.

Nuvarande behandlingar för postoperativ smärta

Alla operationer är inte en enkel process. En del procedurer är ganska svåra, men du kommer att må bättre efteråt. Andra operationer kommer lämna dig med värk som om du precis genomlidit en boxningsmatch.

Innan cannabis legaliserades, och än idag, är läkare benägna att skriva ut mer traditionella alternativ för smärtlindring, en del av dem beroendeframkallande, andra inte.

Typen av behandling man går igenom beror på typ av operation, såväl som din smärttolerans. De flesta behandlingsformer är i allmänhet säkra förutom en del biverkningar som illamående, dåsighet och kräkningar.

 • Lokalbedövning

Bedövningsmedel förlamar en särskild del av kroppen under en kort period. En del av dem kan tas oralt, medan andra kommer i form av topiskt läkemedel.

I en del fall erbjuds nervblockeringar till patienter som tycker att deras smärta är outhärdlig. Likt de flesta bedövningsmedel avkänsliggör ett nervblockerande medel den särskilda kroppsregionen där smärtan strålar från. Den administreras vanligtvis genom en kateter.

Det som är bra med nervblockeringar är att de minskar mängden opioida läkemedel som administreras. Det innebär färre och mindre intensiva episoder av illamående, dåsighet och andra biverkningar.

Local Anesthetics
 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID)

Du har säkert tagit en ibuprofen mot en ordentlig tandvärk eller någon celecoxib mot migrän.

Alla dessa är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (på engelska kända som NSAID), och som namnet antyder används de primärt för att minska inflammation. Du kan till och med köpa dem utan ett recept.

Den huvudsakliga fördelen med att ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel är att de inte orsakar någon nedsättning. Men det finns möjliga biverkningar som yrsel och magbesvär som man ska ha i åtanke. De kan även utgöra ett problem för de som är drabbade av magsår eller tar blodförtunnande medel.

Även med tillgängligheten av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, så är det fortfarande bäst att konsultera en läkare innan man använder dem.

Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs)

 • Avslappningstekniker

För de som inte gillar att ta läkemedel finns det avslappningstekniker för att hjälpa till att lindra postoperativ smärta.

Ett bra exempel är guidande bilder, då målar du upp en lugn bild i ditt sinne. Syftet med denna teknik är att förse dig med en trevlig distraktion från smärtan och således minska dess intensitet.

Homeopatisk avhjälpning som kyl- eller värmebehandling fungerar också för att reducera svullnaden och att göra smärtan mer hanterbar. Vad man bör välja kommer att bero på rådet från din läkare.

Relaxation Techniques
 • Icke-opioida smärtstillande mede

Om du har en mild till måttlig smärta som du inte längre vill känna är smärtstillande medel vägen att gå. De är ofta effektiva i sig själva och minskar behovet av andra läkemedel, vilket således minskar potentiella biverkningar.

Likt icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel är de flesta smärtstillande medel säkra att konsumera. Du kan köpa dem på ditt lokala apotek utan recept.

En sak du måste hålla koll på dock är möjlig leverskada om du tar mer än den föreskrivna dosen. Om du redan kämpar med befintliga leverproblem kommer du att behöva konsultera en läkare först.

Non-Opioid Analgesics

Opioider för postoperativ smärtlindring

Vissa opioider är vanligt förekommande för att lindra postoperativ smärta. De som upplever intensiv smärta får vanligtvis dessa läkemedel utskrivna.

När man tar dessa läkemedel så binder de med opioidreceptorer i hjärnan och ryggraden. Signalerna skickas sedan genom hela kroppen som säger till att den inte längre har någon smärta.

Den största fördelen med att ta opioider för smärtlindring är att effekterna är omedelbara. Vånda ersätts av en tydlig euforisk känsla.

Men, likt många andra syntetiska läkemedel, är symptomen vid abstinens svåra, särskilt vid missbruk.

 • Fysiska biverkningar av opioider

De första få tecknen på opioidberoende är de fysiska biverkningarna. Ett par människor upplever dåsighet medan andra går igenom anfall av förstoppning.

En del borstar av det som vanligt förekommande, men att uppleva dessa symptom i första hand kommer att berätta för dig att något inte är rätt med din kropp.

Physical Side Effects of Opioids

 • Tolerans och abstinens

Ju mer frekvent du tar opioider, desto enklare är det för din kropp att bygga en hög tolerans mot dem. Så, vad ska du göra? Du ökar din dos till ohälsosamma nivåer utan att känna något.

Abstinenssymptomen efter du slutar är inte alls roliga. De involverar muskelsmärta, illamående , och kräkningar samt magkramper, för att nämna några..

Nu befinner du dig i en konstig slags ironi där dina läkemedel som skulle ge dig lindring faktiskt orsakar dig dessa otroligt obekväma stunder.

 • Mental- och beteendeförändringar

Långvarig opioidanvändning kommer att leda till kroppens beroende av dessa läkemedel. Hjärnan stoppar sin produktion av vissa hormoner och neurokemikalier och förlitar sig i stället på att opioiderna ska göra jobbet.

Resultatet? Hjärnan börjar även att svara annorlunda på omgivningen. Vissa signaler och triggers kan påminna personen om läkemedlet, vilket slutligen bygger upp ett oönskat sug.

Det beroendet tenderar även att leda till desperata åtgärder bara för att stilla suget. Det kan vara att man stjäl pengar från familjemedlemmar eller andra konstiga handlingar.

Vad säger forskning om cannabis för smärta?

Nu till det viktiga. Hur exakt granskar forskningen cannabis mot postoperativ smärta?

Precis som med övriga upptäckter om cannabis har experterna hittat både positiva och negativa delar.

 • Medicinsk cannabis för smärtkontroll

I en studie genomförd år 2008[1], upptäckte forskare en koppling mellan cannabis och smärtkontroll. Kopplingen? Vår kropps endocannabinoida system.

Det är nämligen så att när THC går in i kroppen så binder den med CB1- och CB2-receptorer i ECS. Aktiveringen av dessa receptorer har potentialen att producera antiinflammatoriska effekter som lindrar smärta och reducerar hyperalgesi (onormalt hög smärtkänslighet). De som är drabbade av fibromyalgi och migrän är väl bekanta med det.

Det är inte allt. THC kan även modulera både dopamin- och serotoninnivåer, vilket även kan hjälpa smärtlindring.

CBD, en icke-psykotropisk förening visar även effektivitet som en potentiell antiinflammatorisk[2] förening via dess indirekta åtgärd på ECS. Den fulla omfattningen av CBD:s potentiella smärtstillande potential är uppe för debatt, men den hintar om den möjliga effektiviteten som en fullt spektrum cannabis-terapeutik.

Medical Cannabis for Pain Control

 • Medicinsk cannabis för att minska användning av smärtstillande?

Opioiderna i sig själva är inte det enda problemet. Ett annat stort problem är tillgängligheten till sådana läkemedel och hur enkelt de kan felanvändas och missbrukas.

Dock visar nyligen utförda studier[3] hur medicinsk cannabis potentiellt kan minska sannolikheten för opioidanvändning. En studie observerade att 82 % av 1 000 medverkande som tog cannabis för att hantera smärta kunde antingen reducera eller helt sluta ta receptfria smärtstillande medel. Ytterligare 88 % kunde sluta använda opioida smärtstillande helt.

I en del fall vänder sig människor till medicinsk cannabis för att undvika de otrevliga biverkningarna som man får av vissa läkemedel. Men i slutändan kan kontrollerad användning av marijuana i terapeutiska syften göra det möjligt för patienter att uppleva lindring utan opioider. Således är riskerna för att utveckla en tolerans och ett beroende betydligt mindre.

 • Medicinsk cannabis som en möjlig väg till opioidanvändning

För att vara ärliga så måste även de negativa delarna av medicinsk cannabisanvändning tas i beaktning. Som denna retroaktiva pilotstudie från 2016[4] visar, kan kronisk marijuanakonsumtion leda till eventuell opioidanvändning.

Studien involverade bilkraschpatienter på sjukhus i Colorado och Texas och den slutliga slutsatsen var att kronisk cannabisanvändning möjligtvis påverkar smärtrespons genom att kräva högre doser av smärtstillande opioider för att uppnå lindring.

Dock är det värt att notera att dessa upptäckter specifikt sågs hos kroniska användare. Sporadiska användare visade ingen skillnad i deras önskan om att använda opioider.

Opioider vs Cannabis för postoperativ smärtlindring

På pappret finns det ett övertygande argument bakom medicinsk cannabis för postoperativ smärtlindring. Men om du tittar på det sida vid sida med opioider blir allt lite mer komplext.

 • Beroendetendenser

Opioider och marijuana har en hög sannolikhet för överdriven användning. Båda ger en euforisk känsla för användarna, vilket gör dem mottagliga för beroende och kronisk konsumtion. Dock tenderar abstinensbesvären från opioider att vara mycket mer otrevliga.

Å andra sidan kan cannabis ses som ett bra alternativ till opioidanvändning om den tas rätt. Mest noterbart är att den inte har några störande biverkningar och inte kommer att orsaka en dödlig överdos.

 • Tillgänglighet

Det är här som opioider ligger före. Oavsett var i världen du befinner dig så finns dessa läkemedel tillgängliga att köpa så länge du har ett recept från en läkare.

Så är inte fallet med cannabis, som fortfarande anses som en "farlig" substans i många länder och ger hårda straff för innehav, odling och försäljning. Den förblir även en Schedule I drug i USA tillsammans med ecstasy, heroin och LSD. Enkelt uttryckt har regeringen ansett att dessa substanser inte har "någon accepterad medicinsk användning" och en "hög missbrukspotential".

Opioids vs Cannabis for Post-Surgery Pain Relief

 • Smärtlindringsprocessen

Det finns en skillnad i hur cannabis och opioider tillhandahåller smärtlindring. Om du kommer ihåg från en tidigare sektion i artikeln så lurar opioider hjärnan att känna att kroppen inte har någon smärta. Detta sker direkt efter att läkemedlet binder med hjärnans opioidreceptorer.

Processen med cannabis är aningen annorlunda. Den stärker i stället kroppens förmåga att minska smärtkänslan, vilket gör den mer naturlig men potentiellt mindre effektiv.

Bör du använda cannabis för postoperativ smärtlindring?

Det finns minst två tankesätt i denna diskussion. En grupp föredrar cannabis eftersom den till skillnad från opioider har mindre svåra biverkningar. Å andra sidan väljer en annan grupp opioider för dess tillgänglighet och de lagliga problemen gällande marijuana.

Cannabis har ett terapeutiskt löfte, men kan även presentera några komplikationer beroende på vilken typ av operation du genomgått. Rökning till exempel, är definitivt ett no-no om operationen är relaterad till något med andningsorganen.

Mer forskning behövs när det gäller användning av cannabis för att minska postoperativ smärta, men nuvarande upptäckter är dock lovande. Dessutom är örten relativt säker att använda före och efter operation.

För att vara på den säkra sidan är det klokt att konsultera din läkare innan du tar cannabis efter operation.

Medicinsk ansvarsfriskrivningsinformationsom anges, refereras till eller länkas till på denna webbplats är endast för allmänna utbildningssyften och tillhandahåller inte några professionella eller lagliga råd.

Royal Queen Seeds godkänner, förespråkar eller främjar laglig eller olaglig droganvändning. Royal Queen Seeds kan inte hållas ansvariga för material från referenser på våra sidor eller på sidor dit vi tillhandahåller länkar, som tolererar, förespråkar eller främjar laglig eller olaglig droganvändning eller olagliga aktiviteter. Vänligen konsultera din läkare innan du använder några produkter/metoder som är listade, refererade till eller länkade till på denna webbplats.

External Resources:
 1. Cannabinoids in the management of difficult to treat pain https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Antioxidative and Anti-Inflammatory Properties of Cannabidiol https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Could marijuana be an effective pain alternative to prescription medications? -- ScienceDaily https://www.sciencedaily.com
 4. The grass is not always greener: a multi-institutional pilot study of marijuana use and acute pain management following traumatic injury - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Ansvarsfriskrivning:
Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.