By Luke Sumpter

Cirka 15 av 100 personer i Storbritannien lider av minst en migränattack varje månad. Fram tills ganska nyligen var en mängd olika läkemedel de enda behandlingsalternativen för migrän, inklusive receptfria läkemedel samt receptbelagda smärtstillande medel. Men nästan alla dessa farmaceutiska läkemedel, inklusive vanliga OTC-läkemedel som ibuprofen, kommer med biverkningar som sträcker sig från milda till svåra. Bevis ökar nu för hypotesen att cannabis kan lindra migränsymptom på ett säkert och effektivt sätt, utan några negativa biverkningar.

VAD ÄR MIGRÄN OCH VAD ORSAKAR DET?

Människor som lider av migrän upplever huvudvärk som ibland kan vara så smärtsamma att de försvagar individen. Tillsammans med huvudvärken i sig kommer ökad känslighet för ljus och ljud, samt illamående med kräkningar. Migrän kan också leda till desorientering och koordinationsproblem. I mycket svåra, men sällsynta fall, kan en migränattack också orsaka tillfällig förlamning eller medvetslöshet. För det mesta varar symtomen i flera timmar, de kan också vara i flera dagar i vissa extrema fall. För dem som lider av migrän kan tillståndet ofta försämra deras livskvalitet.

Trots att migrän är ganska vanligt vet forskningsvärlden förvånansvärt lite om de exakta orsakerna till tillståndet. Det vanliga antagandet idag är att de orsakas av en mängd olika fysiologiska och miljömässiga utlösare.

Vad man förstår är att migrän sannolikt förekommer någonstans i hjärnstammen och nervsystemet, som interagerar med trigeminusnerven, den största kranialnerven som styr smärtupplevelse, motorisk kontroll och smärtsignalering i ansiktet. Det som sätter igång migränen aktiverar potentiellt nervceller i trigeminusnerven, vilket påverkar utvidgningen av hjärnblodkärlen, vilket i sin tur aktiverar receptorer för smärta och inflammation. Vissa medicinska experter tror att migrän också kan härröra från obalanserade nivåer av serotonin, som är en kemikalie i kroppen som spelar en roll i smärtsignalvägar. Dessutom är det möjligt att vissa människor är mer genetiskt utsatta för tillståndet än andra.

Migraine Cannabis

HUR FUNGERAR CANNABIS I KROPPEN?

Den endocannabinoida systemet (ECS) finns i hela kroppen. ECS är ett biologiskt system som består av endocannabinoider (cannabinoider som produceras av kroppen som binder till cannabinoidreceptorer) samt cannabinoidreceptorproteiner som finns i centrala nervsystemet och hjärnan. Det endocannabinoida systemet spelar en viktig roll för att reglera många kroppsfunktioner så som smärta, matsmältning, aptit och humör.

Gällande cannabis, så visar forskning att fytokannabinoider som finns i plantan, såsom THC och CBD, också binder till (eller på annat sätt påverkar) dessa receptorer i vår kropp - precis som endocannabinoiderna. Detta tyder på att substanserna i cannabis påverkar hur ECS reglerar kroppsfunktioner, inklusive smärtkontroll. Nedan tittar vi på forskning som går djupare in på ämnet cannabis och migrän.

STUDIER OM EFFEKTIVITETEN AV MEDICINSK MARIJUANA FÖR MIGRÄN

Forskningsområdet för medicinsk användning av cannabis är fortfarande ganska nytt. Men när lagarna blir alltmer progressiva kring medicinsk cannabisanvändning ser vi nu en betydande ökning av studier om medicinsk cannabis och dess effekter, inklusive hur det eventuellt kan hjälpa till vid migrän.

En retrospektiv analys av effekterna av cannabis bland migränpatienter publicerades 2016. Forskarna tittade på 121 vuxna med den primära diagnosen migränhuvudvärk, som rekommenderades migränmedicin eller medicinsk cannabis av sin läkare.

Forskarnas resultat föreslog att medicinsk cannabis kunde minska antalet migränattacker signifikant från 10,4 till 4,6 per månad. De erkände emellertid att ytterligare studier skulle behövas för att undersöka det exakta orsak-och-effekt-sambandet mellan migrän och medicinsk cannabis. De föreslår att man undersöker olika sorter, formationer och doser av marijuana för att bättre förstå dess effekter på migränbehandling och förebyggande.

I en annan studie som presenterades vid _Congress of the European Academy of Neurology_ 2017 lade italienska forskare fram ett argument för att använda medicinsk cannabis som en potentiell väg för framtida behandling och förebyggande av migrän.

Med en grupp på 48 personer med kronisk migrän, administrerade forskarna varierande doser av en lösning som innehåller THC och CBD, som är de två huvudsakliga aktiva cannabinoiderna i cannabis. De fann att vid en oral dos på 200 mg sjönk akut migrän med 55 %, ett resultat som liknar det från ovan nämnda studie. I genomsnitt rapporterade patienter en 40 % minskning av sina månatliga migränattacker och cirka 43 % minskning av smärtintensiteten. Förutom minskningen av migränfrekvensen nämnde många patienter också andra fördelaktiga effekter som en minskning av muskelsmärta och magont.

STUDIER OM EFFEKTIVITETEN AV MEDICINSK MARIJUANA FÖR MIGRÄN

DRONABINOL (MARINOL) FÖR MIGRÄN: MER NACKDELAR ÄN FÖRDELAR

Dronabinol är en syntetisk form av THC som kom ut på marknaden i början av 1980-talet under varumärkena Marinol och Syndros. Det är ett lagligt receptbelagt läkemedel i USA och andra länder, initialt ordinerat för symtom på AIDS, men också för andra tillstånd som involverar kronisk smärta, såsom multipel skleros.

Dronabinol hyllades som en av de första lagliga cannabinoidbaserade läkemedlen, men det är inte den mirakelkur som många hade hoppats att det skulle vara.

Vissa patienter säger att Dronabinol inte fungerar för dem, eller att de tycker att det är för intensivt och ogillar att de inte kan kontrollera biverkningarna, som att bli “höga” på THC. Många patienter har också rapporterat att de har upplevt illamående, yrsel och dåsighet efter att ha tagit Dronabinol. Förutom den ganska långa listan över oönskade biverkningar så har Dronabinol andra, mer betydande nackdelar för migrändrabbade särskilt: det kan ta upp till två timmar för läkemedlet att träda i kraft. Eftersom migrän ibland kan uppstå plötsligt är det en stor nackdel att behöva vänta i timmar på lindring. Dessutom gör det faktum att Dronabinol ofta förvärrar illamående det särskilt problematiskt för drabbade. Slutligen är Dronabinol även mycket dyrt.

VEJPAD CANNABIS: DET BÄTTRE ALTERNATIVET FÖR ATT BEHANDLA MIGRÄN?

Jämfört med den tvivelaktiga effektiviteten och biverkningarna hos Dronabinol och andra migränspecifika läkemedel, kan vejpad (eller till och med rökning) vara det bättre alternativet. Att vejpa cannabis hjälper inte bara med själva huvudvärken utan kan också att lindra illamående och andra relaterade migränsymtom. Den avslappnande effekten av cannabis är också fördelaktig eftersom stress anses spela en roll för att utlösa migrän.

VILKA CANNABISSORTER KAN HJÄLPA MIGRÄN OCH HUVUDVÄRK?

Dessa dagar kan medicinska cannabisanvändare och fritidsentusiaster för den delen välja mellan de många olika cannabissorter som finns tillgängliga. Inte bara varierar dessa sorter i smak och morfologi, de innehåller också olika koncentrationer av cannabinoider och terpener. Här är en lista över cannabissorter med potentialen att hjälpa dig vid migrän.

WHITE WIDOW 

White Widow, uppkallad efter sin vackra vita päls utav gnistrande trikomer, är en av de mest legendariska cannabissorterna runt om i världen. Många anser att denna balanserade 50/50 indica/sativa-hybrid är en av de bästa och mest konsekventa sorterna att odla och röka. Hon levererar en fenomenalt kraftfull, nästan psykedeliskt rus som är cerebral men också otroligt avkopplande. Hennes smak är fräsch och ren, med inslag av tall och av citrus. Med 19 % THC kan White Widow vara ett bra val för att lugna en kommande migränattack.

White Widow

White Widow
White Widow S1
450 - 500 gr/m2
60 - 100 cm
8 - 10 veckor
THC: 19%
Sativa 50% Indica 50%
550 - 600 gr/plant
150 - 190 cm
Tidigt i oktober
Berusande, Kraftfull

Köp White Widow

OG KUSH 

OG Kush är en klassisk variant som fortfarande är en favorit bland många cannabisanvändare. Hängivna fans älskar sorten för dess mycket intensiva rök med den typiska OG-stanken och den lilla citrussparken. Men det som folk älskar mest hos denna 75 % indican är hennes enorma styrka. Hennes effekt är extremt avslappnande för både kroppen och sinnet. Detta gör den ikoniska västkustsorten till en favorit även bland läkemedelsanvändare som vill förvisa de olika fysiologiska symptomen på migrän.

OG Kush

O.G. Kush
Chemdawg x Lemon Thai x Pakistani Kush
425 - 475 gr/m2
90 - 160 cm
7 - 9 veckor
THC: 19%
Sativa 25% Indica 75%
500 - 550 gr/plant
180 - 220 cm
Oktober
Lugnande, Upplyftande

Köp O.G. Kush

CHOCOLATE HAZE

Den populära Chocolate Haze är en nästan ren (95 %) sativa som är perfekt för alla som lider av tillstånd som artrit, muskelsmärta, stress och migrän. Hennes effekt är extremt kraftfull men ändå behagligt upplyftande och cerebral. Hennes soliga och optimistiska rus gör Chocolate Haze till ett bra val för dem som vill öka humöret. Hon kommer att skämma bort dig med sin karakteristiska chokladsmak som blandas med söta och jordnära toner.

Chocolate Haze

Chocolate Haze
OG Chocolate Thai x Cannalope Haze
475 - 525 gr/m2
90 - 160 cm
9 - 11 veckor
THC: 20%
Sativa 95% Indica 5%
450 - 500 gr/plant
150 - 200 cm
Sent i oktober
Tung

Köp Chocolate Haze

SOUR DIESEL 

Sour Diesel är en av de mest kända sorterna, och inte endast för sin unika smak som många cannabisentusiaster älskar. Den här övervägande sativahybriden kommer från soliga Kalifornien och levererar en väldigt kraftig och mycket aromatisk rök där hon blandar varumärkesbränsle med växtbaserade och sura smaker. Med 19% THC levererar hon ett kraftfullt kroppsligt rus som är utmärkt för lugnande huvudvärk och lindrar stress.

Sour Diesel

Sour Diesel
Original Diesel x (Northern light x Shiva x Hawaiian)
475 - 525 gr/m2
90 - 160 cm
10 - 11 veckor
THC: 19%
Sativa 70% Indica 30%
550 - 600 gr/plant
150 - 200 cm
Sent i oktober
Fysiskt avslappnande, Klar

Köp Sour Diesel

GREEN CRACK PUNCH 

Green Crack Punch är en riktigt speciell cannabissort. En blandning av Green Crack, en sort som är känd för sin upplyftande och energiska effekt, och Purple Punch, som är extremt kraftfull, Green Crack Punch är en mycket avkopplande indica som slår hårt. Kombinationen av dessa två sorter ger en fantastisk effekt. Du kommer att känna dig motiverad och energisk medan din kropp slappnar av från topp till tå. Med sin kraftfulla effekt (hon mäter upp till 20 % THC) är denna 60 % indica ett perfekt val för läkemedelsanvändare som vill ha en flexibel sort att dosera hela dagen.

Green Crack Punch

Green Crack Punch
Green Crack x Purple Punch
450 - 500 gr/m2
90 - 160 cm
8 - 9 veckor
THC: 18%
Sativa 60% Indica 40%
550 - 600 gr/plant
180 - 220 cm
Sent i September
Euforisk, Lugnande

Köp Green Crack Punch

Medicinsk ansvarsavskrivningInformation som listas, refereras eller länkas till på den här webbplatsen är endast för allmänna utbildningssyften och ger inte professionella medicinska eller juridiska råd.

Royal Queen Seeds tolererar inte, förespråkar inte eller främjar laglig eller olaglig droganvändning. Royal Queen Seeds kan inte hållas ansvariga för material från referenser på våra sidor eller på sidor vilka vi tillhandahåller länkar som tolererar, förespråkar eller främjar laglig eller olaglig droganvändning eller olaglig verksamhet. Vänligen konsultera din läkare/hälsovårdsutövare innan du använder några produkter/metoder som är listade, refererade till eller länkade till på den här webbplatsen.

External Resources:
 1. European headache federation consensus on the definition of resistant and refractory migraine | The Journal of Headache and Pain | Full Text https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com
 2. Migraine diagnosis: Screening items, instruments, and scales https://www.sciencedirect.com
 3. Personality features and reactions of subjects with migraine | Archives of Neurology & Psychiatry | JAMA Network https://jamanetwork.com
 4. Migraine pathogenesis: the neural hypothesis reexamined. https://jnnp.bmj.com
 5. Pathogenesis of Migraine: Role of Neuromodulators https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com
 6. Periaqueductal Gray Matter Dysfunction in Migraine: Cause or the Burden of Illness? https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com
 7. OBM Neurobiology | Psychological Considerations in the Etiology and Pathophysiology of Migraines https://www.lidsen.com
 8. (PDF) Endocannabinoid System and Migraine Pain: An Update https://www.researchgate.net
 9. Clinical Endocannabinoid Deficiency Reconsidered: Current Research Supports the Theory in Migraine, Fibromyalgia, Irritable Bowel, and Other Treatment-Resistant Syndromes https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 10. Short- and Long-Term Effects of Cannabis on Headache and Migraine https://www.jpain.org
 11. Experience of migraine, its severity, and perceived efficacy of treatments among cannabis users https://www.sciencedirect.com
 12. Efficacy of Inhaled Cannabis for Acute Migraine Treatment - Full Text View - ClinicalTrials.gov https://clinicaltrials.gov
 13. FAAH inhibition as a preventive treatment for migraine: A pre-clinical study - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 14. The Use of Cannabis for Headache Disorders https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 15. MARINOL (dronabinol) capsules, for oral use, CIII Initial U.S. Approval: 1985 https://www.accessdata.fda.gov
 16. Medication Overuse Headache in Chronic Migraine Patients Using Cannabis: A Case-Referent Study | Research Square https://www.researchsquare.com
Ansvarsfriskrivning:
Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

ÄR DU ÖVER 18 ÅR GAMMAL?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.