By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

Cannabisodlare kan påbörja en odling på ett av två sätt. De kan antingen spira frön eller ta sticklingar från en moderväxt. Båda dessa metoder ger samma slutresultat - cannabinoidrika knoppar - men tar olika vägar för att komma dit.

Vissa odlare föredrar klonens hastighet, medan andra föredrar att gå hela vägen, börja till slut, från frön. Oavsett om du är en ny odlare eller en erfaren veteran så är det viktigt att lära sig om båda teknikerna så att du kan experimentera i framtiden och maximera resultaten.

Både frön och kloner har en unik uppsättning för- och nackdelar. När du väl har vägt upp egenskaperna hos var och en kan du bestämma vilken väg du vill gå.

FÖRDELAR MED ATT ODLA CANNABIS FRÅN FRÖN

Vissa odlare ser frön som det ”rena” sättet att odla gräs. Oavsett om det är sant eller inte, så ger verkligen en djup känsla av tillfredsställelse när skördetiden kommer.

De flesta hemmaodlare runt om i världen startar sina projekt från ett frö. Det beror till stor del på att de är mer tillgängliga och lagliga i de flesta länder, men det är inte det enda de har på sin sida. Låt oss diskutera några av de bästa skälen att börja odla från frön.

LÄTTILLGÄNGLIG

Internet har gjort många saker enklare, särskilt tillgången till cannabisfrön.

Numera kan du enkelt beställa frön online från en lång lista över etablerade fröbanker (som Royal Queen Seeds, naturligtvis). De levererar diskreta paket direkt till din brevlåda så att du aldrig behöver lämna huset.

Även i länder där cannabis i sig förblir olagligt, är cannabisfrön som inte är groddade ofta helt lagliga att beställa, äga och samla in. Att börja med frön kommer att hålla dig på den goda sidan av lagen tills du stoppar ner dem i jorden.

BÖRJA FRÅN BÖRJAN

Frön erbjuder inte bara ett påtagligt mer tillfredsställande slutresultat, men de gör det också möjligt för odlare att börja med ett nytt stycke genetik. Dessa små DNA-paket innehåller en kod som inte har utsatts för en dålig odlings miljö eller en mängd sjukdomar. Som vi kommer att diskutera senare kan samma sak dock inte sägas för alla kloner.

ODLA FRAM DINA EGNA SORTER

När du väl behärskar konsten att odla cannabis från frön kan du börja skapa dina egna sorter. Avla din favorithona med en uppskattad hane, så har du hundratals - om inte tusentals - frön i slutet av odlingssäsongen.

Med andra ord så skapar du inte nya frön så mycket som du snarare skapar din egen unika sort. Finjustera egenskaper som du tycker om för en så trevlig rökupplevelse som möjligt.

FEMINISERADE FRÖN = TUFFA BLOMMOR

Trots att vanliga frön uppstår som båda könen, erbjuder feminiserade frön av hög kvalitet en 99 % garanti för att vara feminina.

Varför är detta viktigt? Som ni vet producerar feminina cannabisplantor den klibbiga och cannabinoidrika knoppen som de flesta odlare letar efter. Däremot producerar hanar pollensäckar; nödvändigt för avel, men skadligt för avkastningen hos de feminina plantorna.

Med feminiserade frön sparar du en enorm mängd både tid och ansträngning, som du normalt skulle spendera på att bli av med han-plantorna. I sin tur får du massor av kvalitetsknoppar.

FEMINISERADE FRÖN = TUFFA BLOMMOR

NACKDELAR MED ATT ODLA CANNABIS FRÅN FRÖN

Efter att ha läst ovanstående kan det verka som att börja med frön är ren perfektion. Men allt i livet har en nackdel. Med det i åtanke ska vi flytta diskussionen till de mindre fördelaktiga aspekterna av att använda frön.

DE GROR INTE ALLTID

Även om välrenommerade fröbanker erbjuder högre grobarhet så lämnar inte varje frö jorden. Oavsett vad du gör är det tyvärr helt enkelt så. Av den anledningen föreslår vi att du börjar plantera flera frön, även om du bara planerar att odla en planta.

GENOTYP VS FENOTYP

Varje utsäde från samma planta kommer att ha en något annorlunda genotyp - en unik genetisk kod. Det kommer alltid att finnas genetisk variation från föräldrar till avkomma och syskon till syskon.

Detta betyder att frön inte kommer att producera en exakt kopia av en viss förälder och du kommer att se skillnader mellan bröder och systrar som du odlar upp. Om du planterar tio av samma frön kommer du att märka en viss variation i höjd, färg, smak och avkastning.

Cannabis utvecklar även specifika egenskaper baserat på deras yttre miljö, en faktor som påverkar deras fenotyp. Temperatur, fuktighet, ljus, näringsämnen och vatten kan alla påverka fenotypiskt uttryck. På detta sätt är det svårare att uppnå en enhetlig gröda än med kloner.

EN LÅNGSAMMARE BÖRJAN

Slutligen tar frön längre tid än kloner för att nå skördetiden. Det kan ta allt mellan några dagar och en vecka tills de första livstecknen dyker upp ur jorden. Det kanske inte tycks så lång tid, men det finns en anledning till att snabba autoblommande sorter är så populära som de är – eftersom deras frön till skörd tid är mycket lik odling från kloner.

FÖRDELARNA MED ATT ODLA CANNABIS FRÅN KLONER

För de som inte är så insatta så är kloner sticklingar från vegeterande moderplantor. När de väl erhållits rotar odlarna sticklingarna innan de införs i jord eller ett hydroponiskt medium.

Som namnet antyder ger en klon en exakt genetisk kopia av moderplantan. Det kan antingen vara en välsignelse eller en förbannelse, som du ser nedan. Låt oss först diskutera fördelarna.

STICKLINGAR FRÅN HONOR GER NYA HONOR

Eftersom kloner är exakta kopior, kommer sticklingar från en feminin moderväxt att producera en annan feminin planta. Detta gör att odlare kan kringgå problemet med att se upp för hanväxter när de odlar från vanliga frön och det undviker den mindre risken att feminiserade frön ger en hane.

KLONER SPARAR TID

Med kloner behöver du inte vänta på att ett frö ska gro och växa till en planta av rimlig storlek. Faktum är att du helt hoppar över det steget! Bara rota din stickling och du har en planta som är redo att växa direkt.

KLONER SPARAR TID

DU VET EXAKT VAD DU KAN FÖRVÄNTA DIG

Kloner levererar precis det du gillade hos moderplantan. Som exakta genetiska kopior kommer de att överföra alla moderns egenskaper, inklusive storlek, smak, morfologi och produktivitet. Frön skiljer sig något från de växter de kom ifrån, på grund av genetiska och miljömässiga faktorer.

NACKDELAR MED ATT ODLA CANNABIS FRÅN KLONER

Kloner överträffar frön i vissa områden, men de är inte perfekta. Här är några problem som du kan stöta på om du bestämmer dig för att odla från kloner.

LYCKA TILL MED ATT HITTA DEM

Vill du ha frön? Gå och hitta en fröbank online. Vill du ha kloner? Lycka till. Eftersom de behöver klippas från en aktiv vegetabilisk växt är det svårt att hitta kloner om du är en hemmaodlare. Dessutom är de olagliga innan de ens hamnar i din ägo, vilket gör att de är ganska riskabla.

Att betala dina odlingskompisar för ett besök kan vara det bästa sättet att hitta kloner i de flesta länder. Fråga artigt, och så kanske du kan få gå hem med en stickling eller två.

DU MÅSTE VARA FÖRSIKTIG

Frön är tuffa. De kan kastas rakt i jorden. Kloner är känsliga och måste behandlas som sådana. Om du hanterar sticklingar aggressivt eller misslyckas med att ge dem en bra start dör de innan de gror rötter.

Bräckliga sticklingar kräver också en särskilt skräddarsydd miljö med anpassade parametrar för att ge dem den bästa starten i livet. De behöver optimala luftfuktighetsnivåer samt finjusterade och jämna temperaturer. Av dessa skäl måste du ställa in ytterligare utrymme i ditt odlingsrum för att tillgodose deras behov, särskilt om du också odlar från frön.

DU FÅR DE DÅLIGA ANLAGEN OCKSÅ

Moderplantor överför allt till sina kloner, inklusive deras dåliga egenskaper. Moderplantan, oavsett om du vet det eller inte, kan ha ett underliggande genetiskt problem eller fel. Det kanske inte blir uppenbart förrän du har börjat odla några kloner, men det kommer märkbar skada när det upptäcks.

KLONER ELLER FRÖ - VAD ÄR BÄTTRE FÖR ATT ODLA CANNABIS?

Ärligt talat är svaret helt subjektivt. Allt beror på odlarens personliga preferenser och skicklighet. Nybörjare kommer att en mycket smidigare odlingsperiod - och se bättre resultat - genom att använda frön. Kloner är mer knepiga och bäst reserverade för lite mer erfarna odlare. Men veteranodlare väljer också frön för avelsändamål eller för att se sin plantor igenom från början till slut.

Som med allt i odlarvärlden kommer experiment att göra det möjligt för dig att hitta ditt eget sätt att göra saker. Prova båda och se vad som fungerar bäst för dig och din odlingsstil. Lycka till!

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.