By Luke Sumpter


Jointar rullade med tobak (även kallade spliff) är en vanlig förekomst i olika delar av världen, särskilt i europeiska länder. Tillsatsen av tobak hjälper en joint att brinna långsammare och jämnare. Många rökare tycker också om kontrasten mellan de stimulerande effekterna av nikotin och de lugnande och avslappnande känslor som cannabis erbjuder.

Bortsett dessa få fördelar så är det allmänt känt att tobak orsakar flera olika hälsotillstånd så som cancer, och kan orsaka stora skador på hjärt-kärlsystemet när den konsumeras regelbundet. De som gillar att inkludera tobak i sina spliffar kommer bli glada över vetskapen att det finns en uppsjö av alternativ som möjliggör stadig och långsam bränning. Dessutom ger många av dem andra effekter som kompletterar rökupplevelsen.

1. DAMIANA

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Damiana är en intressant ört med en rik historia. Det användes ursprungligen av aztekerna som ett botemedel mot impotens och rapporteras uppvisa afrodisiakumeffekter och öka sexuellt driv och lust. Damiana används också traditionellt för att behandla huvudvärk, depression, sängvätning och förstoppning.

Örten är också förknippad med en mild psykoaktiv effekt som sägs höja användarens humör på grund av närvaron av ämnen som kan påverka nervsystemet och hjärnan. Nästa gång du och din partner känner er på humör, strö lite torkad damiana i en joint som ett tobaksalternativ.

2. KRATOM

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Kratom, känt under sitt vetenskapliga namn Mitragyna speciosa, är en medlem av kaffefamiljen som är infödd i Sydostasien. Plantan har fått verklig uppmärksamhet över sin förmåga att hjälpa opioid-användare vid abstinens. Kratom är känt som ett effektivt opioid substitut, vilket betyder att det också kan vara effektivt för att hantera kronisk smärta.

Kratom har använts traditionellt i hundratals år och är en traditionell medicin. Bladen tuggas fortfarande som ett medel för att lindra smärta och öka energin.

Effekterna av kratom är dosberoende. Lägre doser av växten, mellan 1–5 g, orsakar stimulerande effekter som känns inom en tidsram på 10 minuter och varar upp till 90 minuter. Dessa effekter kan leda till ökad energi och vakenhet.

Måttliga doser av växten, mellan 5–15 g, har opioidliknande effekter. Effekterna av doser av denna storlek kan pågå i flera timmar och kan bidra till smärtlindring, ett lugnt mentalt tillstånd och en minskning av opioida abstinenssymptom.

Kratom kan strös i spliffar på ett dosberoende sätt för att uppnå de önskade effekterna. Användare bör dock noggrant undersöka växten i förväg för att försäkra sig om att den är kompatibel med de hälsoförhållanden de har eller läkemedel de tar, eftersom biverkningar och komplikationer är möjliga och har rapporterats.

3. KANNA

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Kanna, eller Sceletium tortuosum, är en ört som är känd för sin förmåga att öka humöret och lindra stress, spänning och ångest. Doser i den nedre änden av spektrumet rapporteras inducera stimulering, medan högre doser är förknippade med mer lugnande effekter. Denna dosberoende åtgärd gör kanna till ett ganska flexibelt tillskott till gräsrökningen, där användare kan justera effekterna beroende på tillfälle och omgivningens stämning.

Vissa användare rapporterar att kanna ökar deras förtroende i sociala situationer, så det kan hjälpa till att förbättra samtal och minska social ångest. Av denna anledning kan det också hjälpa till att kompensera för ångest i samband med cannabiskonsumtion. Det sägs även att kanna förstärker vissa effekter av cannabis också.

Återigen, var noga med att undersöka denna växt innan du lägger den i dina spliffar, för att se till att det är säkert för dig som individ att konsumera den. Till exempel kan örten tillfälligt öka blodtrycket.

4. LAVENDER

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Denna berömda och terapeutiska ört är lättillgänglig och finns i många trädgårdar över hela världen. De fantastiska dofter som härrör från denna art beror delvis på närvaron av terpen linalool, som också finns i många olika cannabissorter. Denna terpen kan lägga till några riktigt läckra smaker till din rökupplevelse.

Rollen av lavendel i en spliff går dock långt utöver bara smak; den så kallade ”entourage-effekten” gör det uppenbart att cannabinoider som THC och CBD synergiseras med terpener för att öka effekterna och förändra ruset.

Rökning av lavendel rapporteras möjligen hjälpa till med nervositet och sömnlöshet och kan ge en mjukare rökupplevelse.

5. ROSMARIN

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Rosmarin är en annan ört som ofta finns i trädgårdar och i många kulinariska rätter. Förutom att smaka gott så är rosmarin associerad med förbättrad kognition och minne på grund av de aktiva beståndsdelarna som finns i växten. Örten kan också hjälpa till med inflammation och immunsystemets funktion.

6. HUMLE

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Denna ört finns ofta i olika utbud av öl, men det kan även spela en roll i spliffar. Humle är faktiskt en del av samma växtfamilj som cannabis. Humle innehåller terpenmyrcen, som även finns i många olika typer av cannabis. Denna terpen är förknippad med både lugnande och antidepressiva effekter, vilket gör det till ett trevligt och kompletterande tillskott vid ett cannabis-rus.

Humle har rapporteras vara skadligt när den röks vid högre temperaturer, så denna ört är ett bättre tillskott vid vejpning istället.

7. KATTMYNTA

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Kattmynta, eller Nepeta cataria, spelar stjärnor i många videos online där katter som intar örten strax efter att ha visat några starka psykoaktiva effekter. Örten genererar också några intressanta effekter hos människor, bara lite mindre intensivt. Tillägget av kattmynta i en spliff kan bidra till en lugnande effekt, vilket leder till känslor av avkoppling och stressavlastning.

8. GREENGO

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Greengo är ett mycket hälsosammare alternativ till tobak som hjälper sin joint att brinna i jämn takt. Blandningen är en kombination av papaya, mynta, hasselblad och eukalyptus. Greengo innehåller inget nikotin och är inte på något sätt beroendeframkallande. Det producerar också mycket mindre tjära än tobak.

9. SKULLCAP

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Skullcap fungerar som en utmärkt ersättning för tobak när man letar efter ett mjukt och avkopplande rus. Örten används traditionellt för att lindra ångest, minska nervspänningar och stress. Detta gör örten till ett utmärkt tillskott till indica-sorter. Det finns många arter av skullcap med olika effekter, så se till att söka reda på den som är rätt för dig.

10. SALVIA

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Salvia är en annan ört som finns i många trädgårdar och på många kökshyllor. Vem visste att det också kunde läggas till spliffar för att öka avkoppling och lugn. I synnerhet vit salvia är känd för att åstadkomma dessa effekter. Den torkade örten hjälper också till att dryga ut spliffar och hjälper till vid förbränningen.

11. MARSHMALLOWBLAD & RÖTTER

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Nej, marshmallows är inte bara det fluffiga godiser du äter varje gång du får munchies. Det är faktiskt en ört som kommer från Europa, västra Asien och Nordafrika. Forntida kulturer använde marshmallows i sina beredningar till en rad olika syften och modern forskning har upptäckt en mängd intressanta fytokemikalier i plantan.

När det röks ger marshmallowrot och blad en avslappnande effekt för både kroppen och sinnet. Även om det är mycket mildare än cannabis, så lugnar denna växt sinnet och minskar spänningar. Blanda detta i dina spliffar på kvällarna, för en extra känsla av lugn när du röker.

Vi rekommenderar att du pratar med din läkare innan du använder denna ört för att utesluta interaktioner med mediciner eller andra hälsotillstånd.

12. KUNGSLJUS

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Kungsljus är en vanlig ört som används i rökblandningar. Plantan producerar en tjock, jämn rök med en mjuk och svalkande effekt, vilket hjälper till att kompensera för en del av hårdheten som kommer med inandning av cannabis.

Lik som cannabis är kungsljus en rik källa till intressanta fytokemikalier, inklusive flavonoider, alkaloider, saponiner och terpener. Bortsett från att hjälpa spliffar att brinna långsamt och stadigt, producerar plantan några unika egenskaper.

En spliff laddad med kungsljus kommer att ge djupt avslappnande effekter som låter kroppen landa och rensar sinnet. Förbättra effekterna av cannabis och placera ditt sinne i nuet med denna robusta art.

13. LEJONÖRA

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Lejonöra, även känd som lejonens svans, delar några likheter med cannabis, vilket gör den till en perfekt följeslagare i vilken spliff som helst. Ursprungligen från södra Afrika och medlem av familjen Lamiaceae, producerar örten psykoaktiva egenskaper. Dess engelska namn "dagga" härstammar från Khoikhoi "dacha", det inhemska namnet på cannabis.

Arten växer till en höjd på 2 m, producerar aromatiska, mörkgröna blad och blommar vackra ljusorange, svansliknande blommor. Traditionellt använde infödingar löv, rötter, bark, blommor och stjälkar för att göra botaniska beredelser.

När de röks ger blad och blommor en avslappnande effekt som vissa beskriver som en mild version av cannabis.

HUR MAN GÖR EN VÄXTBASERAD RÖKBLANDNING

Vi rekommenderar att du först experimenterar med örterna ovan individuellt, för att få en uppskattning av deras effekter. Men när du har bestämt din favorit, varför hålla dig till bara en? Med hjälp av de enkla riktlinjerna nedan kan du skapa dina egna örtblandningar för att skapa synergistiska spliffar som träffar likt en dröm.

Formeln för växtbaserade rökblandningar

När du gör din egen växtbaserade blandning, använd denna formel för att få den perfekta balansen. En bra blandning består av fyra olika komponenter:

 • Basörter: Dessa arter håller ihop allting. Använd dem i bulk för att ge blandningen lite struktur och hjälpa dina spliffar att brinna jämnt och långsamt.
 • Effekt/smak-örter: En bra blandning består vanligtvis av 1–3 effektarter. Dessa erbjuder fytokemikalier som understryker blandningens effekter och bidrar med en unik smak till blandningen.
 • Sammandragande örter: Dessa örter ger blandningen balans och hjälper till att avrunda smaken och känslan av röken.
 • Avstamps/akuta örter: Dessa kraftfulla örter injicerar en gnista i mixen. Deras potenta fytokemikalier ger ett trevligt bett när de används i små men effektiva mängder.

PROPORTIONER

Nu när du är medveten om de viktigaste komponenterna, låt oss prata proportioner! Tillsätt varje ört i önskad mängd, det skapar en smakfull blandning som ger önskad effekt. Kolla in de ideala proportionerna för varje örtblandning nedan:

 • Basörter: 40 %
 • Smak/effekt-örter: 40 %
 • Sammandragande örter: 15 %
 • Avstamps/akuta örter: 5 %

EXEMPEL PÅ VÄXTBASERADE RECEPT

För att hjälpa denna information att sjunka in har vi skapat ett exempelrecept med de 13 tobaksalternativen som nämns ovan. Inkludera gärna denna blandning i dina spliffar, eller använd helt enkelt receptet som en grund för att bli kreativ. Detta recept ger en blandning som väger 500 g, tillräckligt för några stora rökningssessioner.

Basörter herbs (200g):

 • 100g kungsljus
 • 100g marshmallowrot

Effektörter (200g):

 • 100g damiana
 • 100g humle

Sammandragande ört:

 • 75g lavendel

Avstamps/akuta örter (25 g):

 • 12.5g kattmynta
 • 12.5g skullcap
Topp 10 tobaksersättare för din joint

TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

1. Fyll eller köp in burkar med varje ört du planerar att använda.

2. Bearbeta varje ört genom att ta bort eventuella stora stjälkar och mal ner större bitar till ett grovt pulver.

Topp 10 tobaksersättare för din joint

3. Väg upp varje ört med en känslig våg.

4. Placera den vägda mängden i en stor behållare eller plastpåse och skaka kraftigt i 30 sekunder.

Topp 10 tobaksersättare för din joint

5. Öppna behållaren och använd händerna för att blanda blandningen i ytterligare 30 sekunder.

6. Töm innehållet i en stor syltburk och förvara på en sval och mörk plats tills du planerar att använda den.

Topp 10 tobaksersättare för din joint

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.