By Adam Parsons Reviewed by: Mr José

Odlingsrapport: Critical (feminiserad) från Royal Queen Seeds

Critical-Seeds-by-Royal-Queen-Seeds

Det finns många egenskaper som odlare kan fokusera på när de bestämmer sig för vilken cannabissort de ska odla: enkel tillväxt, avkastning, potens, smak och effekt är alla faktorer som varierar från sort till sort. Critical är en cannabissort med höga betyg i var och en av dessa egenskaper, och därför har sorten blivit en etablerad favorit bland odlare världen över. I denna rapport kommer vi följa odlingscykeln för RQS’ Critical (feminiserad) från frö och från kloning, hela vägen till skörd! Läs vidare för att lära dig hur du odlar denna fantastiska sort.

ODLINGSUPPLÄGG

Så snart vi tagit emot fröna i posten, placerade vi dem i en så kallad klon- och fröblock av företaget Root Rio", sedan satt i en bottenvärmande sålåda. Som ljus, använde vi en 400W MH-lampa inställd på 18/6 cirka 60 cm ifrån. För att hålla vår 1 × 1 × 2,1 m odling sval, hade vi en 45 cm hög joniserande tornfläkt, samt två fläktar på 15 cm.

Som basplanteringsjord för hela odlingen (inklusive klonerna), använde vi B'Cuzz Kilomix från Atami, varpå vi tillförde 10-15 % extra perlit. Tanken här, är att en extra luftig jordmix kring rötterna kommer passa Criticals kraftfulla tillväxt extra väl.

ATT ODLA CRITICAL FRÅN FRÖ

Låt oss först fokusera på att odla Critical plantor från frö. Efter det går vi djupare in på kloningsprocessen.

DEN VEGETATIVA FASEN

Som vanligt med frön från Royal Queen Seeds, så börjar de gro snabbt. Efter tre dagar hade de redan börjat spira, så vi öppnade ventilerna i sålådan. Dagen därpå stängde vi av bottenvärmaren. Under dag 5 planterade vi de unga plantorna i krukor på 8,5 cm med den redan förberedda mixen och satte dem lite närmare lampan, cirka 45 cm. Under de kommande dagarna flyttade vi dem gradvis närmare, tills dag 8 då vi placerade dem direkt under lampan, med ett avstånd på 22-25 cm.

Allting flöt på bra. Under dag 15 omplanterade vi dem i krukor på 15 cm. En notering när det gäller krukans storlek: om du försöker odla många plantor på ett begränsat utrymme, bör du hålla dig till krukor i mindre storlek och sedan endast använda större där det är nödvändigt.

I denna odling gjorde vi ingen klippning eller träning, utan valde istället att låta plantorna växa i sitt normala mönster. De hindrades inte på något sätt och växte väldigt snabbt under denna period. Det tog inte lång tid innan det var nödvändigt att ta till större krukor igen: under dag 25 placerade vi dem i deras blomningskrukor. Fyra av de sex plantorna sattes i krukor på 25 cm, vilket är aningen djupare än vanliga blomkrukor.

BLOMNINGSFASEN

För växtlighet, använde vi Canna Terra Vega (från dag 8, halv styrka; från dag 20, full styrka, eller 10 ml per liter). Vi noterade inte direkt någon långsammare tillväxt efter vi planterat i nya krukor—troligtvis med tanke på sortens goda växande kraft. På dag 28 flyttade vi krukorna till blomningsrummet, en inhägnad på  2 × 1 × 2 m där vi satte in 2x 400W lampor tillsammans med två stora fläktar på 45 cm.

Plantorna nyttjade tiden till fullo. Bara sex dagar in i 12/12-cykeln, började de fyra plantorna att blomma. Två av dem började även sträcka ut sig ordentligt. Därifrån började vi göda dem med full dos av Canna Terra Flores vid varje vattning. Det var även då vi tog fyra skott från två av de plantor som såg bäst ut.

Vid dag 22 i 12/12-cykeln, blommade plantorna helt galet och de flödade redan av harts. Vi ökade gödningen till dubbel dos varje vattning (20 ml per liter) och spolade med rent vatten vid var femte vattning. Det kan ha varit för tidigt, men eftersom de blommade så rikligt, gav vi dem även fyra doser av PK 13/14 över fyra dagar. På dag 31 var det tydligt att två av de fyra plantorna skulle ge bra avkastning. Som tur är så var det samma plantor som vi tog skott ifrån.

DE SISTA DAGARNA INNAN SKÖRD

Under de kommande tio dagarna, ökade alla plantor i vikt. Vid dag 38 minskade vi gödningen igen till normala doser, och på dag 42 stoppade vi gödningen helt och fortsatte att endast spola med vatten.

dag 47 såg vi att några av blommornas pistiller började bli bruna; dag 51 under blomningen, visade en inspektion med 8x förstoringsglas att hartskörtlarna på två av dem (de två kortaste) började bli mjölkiga. Vi misstänkte att de två större plantorna inte låg långt efter.

Royal Critical Blomningsfasen

TORKNING OCH HÄRDNING

Den kvällen skördades plantorna, trimmades och hängdes för att torka. Vi noterade lite variation i växtstrukturen på plantorna och deras knoppar: De två högsta plantorna hade hårda knoppklumpar med större utrymme mellan varje nod. De två kortare plantorna hade en mjukare om än tätare knoppstruktur, och internod placeringen var bra och tätt. 

Vi noterade inte någon skillnad i lukt på plantorna, då de alla hade en jordig och kryddig arom under blomning. Men i efterhand är det möjligt att de större plantorna var lite mer haschliknande och skunkiga, det är svårt att säga då båda varianter var ganska starka.

Knopparna hade vi hängandes för att torka under 10 dagar i ett mörkt skåp, och nyttjade en kort härdningstid (20 eller 30 dagar i en glasburk) för att uppnå dess fulla potential. När det gäller avkastning och rökning, så kommer vi till det efter en kort avstickare om konsten att klona Critical.

ATT KLONA CRITICAL: EN BRA SORT FÖR ATT FINSLIPA DINA KLONINGSFÄRDIGHETER

Alla cannabissorter är nödvändigtvis inte enkla att klona, men Critical har självklart inte blivit en favorit bland inomhusodlare av gräs för ingenting. Sorten är både relativt oproblematiskt är att odla från frö och ganska överseende med kloning, vilket gör den till en bra sort för att finslipa dina färdigheter med just kloning.

Du ska inte oroa dig om du aldrig klonat cannabis tidigare. Man behöver inte vara rymdforskare, särskilt inte med ett så enkelt exemplar som Critical. Enligt vår erfarenhet kommer en avslappnad "kanske fungerar det eller kanske inte" attityd sannolikt ge bäst resultat när det kommer till kloning.

FÖRBEREDELSER FÖR KLONING

Skaffa dig en ny och vass verktygskniv, lite kloningslösning, några kloner och frölådor som de från Root Riot, eller liknande, och ett litet uppvärmt drivhus. Om du verkligen vill, kan du även skaffa den ekologiska växtstimulansen Nitrozyme, men det är inte nödvändigt.

Vi väntade tills att plantorna precis börjat blomma innan vi tog skotten från Critical. Men om du fortfarande är ny när det gäller att klona cannabis (eller om dina tidigare försök gav dåligt resultat), kan det vara bättre att ta dina skott under den vegetativa fasen (18/6), då den kraftiga tillväxten av Critical under denna tid kommer att hjälpa dina skott att slå rot.

Vi ordnade en ren yta på en arbetsbänk i köket med förberedda klonlådor, som blivit grundligt blötlagda med ljummet vatten. Då hålen i dessa rotningslådor inte alltid är så "bra", kan du ta en tandpetare eller ett grillspett för att omdefiniera dem. Du måste se till att du inte "tvingar" ett skott in i ett blockerat hål! Du kommer även behöva ett stort glas med ljummet vatten där du kan placera dina färska skott.

Du ska veta att den huvudsakliga anledningen till att kloning av gräs misslyckas är för att din arbetsyta eller dina redskap inte är rena. För att rengöra din arbetsyta grundligt använder du kokande vatten och rengöringsmedel, och se till att du använder sterila knivar som desinficeras med alkohol mellan beskärningar. Värm även upp drivhuset i ett par timmar innan du börjar med dina kloningsåtgärder!

Sök efter livskraftiga skott på den övre tredjedelen av den plantan du vill klona. Med Criticals kraftfulla tillväxt kommer du inte att behöva leta länge, du har troligtvis redan en hel del potentiella skott att välja bland! Ta kniven och rör dig ungefär 10 cm (3-4 noder) ner från toppen av ditt valda skott. Avlägsna alla blad i området, förutom den växande spetsen och nästa uppsättning av blad nedanför. Skär av bladen nära stammen, men försök att inte skada stammen.

skarpt verktygsblad, kloningslösning, cannabiskloon och en uppvärmd propagator

SKAPA SKOTTET

Nu gör du ett skarpt snitt 3-5 cm under din valda nod och sätter sedan omedelbart det nya skottet i ett glas ljummet vatten, med snittet neråt.

Med skottet delvist under vatten, gjorde vi ett rent 45° snitt under den lägsta noden (ta aldrig upp det nya skottet från vattnet medan du gör detta!). Puh! Den mest "riskfyllda" delen är nu gjord, och man kan utan problem lämna skott som dessa i vattnet under ett par dagar och de kommer ändå att slå rot. Vi lämnade skotten i vattnet i två minuter då det gör att de drar till sig vatten och inte luft längs stammen, efter chocken av att ha snittats, och därmed förhindrar man att de dör.

Nu, med kloningslösningen redo och ett rotningsblock med ett fint litet hål väntar, tog vi snabbt bort skottet från vattenglaset och doppade det i kloningslösningen (vi doppar normalt två tredjedelar av skottet i cirka 20 sekunder). Efteråt tvingade vi varsamt ner skottet i rotningsblocket, följt av ett väldigt försiktigt tryck kring jorden runt skottet för att säkra den. Vi behöver nog inte nämna att allt detta är gjort mer våra mest försiktiga rörelser. Böj eller tryck inte på skottet, då det kan minska chanserna att det slår rot.

Förbereder kloner

ATT PLACERA KLONER I SÅLÅDAN

Vi placerade blocken med skott i lådan, och satte den direkt i drivhuset med ventilerna stängda. Efter att alla skott tagits och satts i drivhuset, sprutade vi Nitrozyme tillväxtförstärkare över hela skotten. På detta sätt kan skotten få en bra kickstart med ett boostat enzym-bladfoder som bonus. Drivhuset behöver bra ljus, men—detta är viktigt—behöver inte för mycket extra värme. När det gäller Critical, hade vi drivhuset ca 45 cm från 400W lampan och hade en fläkt som blåste på toppen av enheten för säkerhets skull. Efter fyra dagar besprutade vi skotten med Nitrozyme igen.

Propagator fylld med cannabiskloner

SKOTTEN BÖRJAR FÅ RÖTTER

Efter sju dagar öppnade vi drivhusets ventiler. Efter nio dagar kunde vi se rötter sticka ut från samtliga block, så vi planterade dem i 8,5 cm krukor, som vi placerade cirka 45 cm från lampan. Vi använde samma typ av jordmix som när vi odlade från frö. Under de kommande 24 timmarna höll vi noggrann koll på skotten; under deras första "exponerade" nattcykel, fick de ytterligare en dos Nitrozyme. Dagen därpå knipsade vi av toppen på de skott som påvisade en kommande förgrening och flyttade dem närmre lampan (30-35 cm).

rötter av en cannabisklon

OMPLANTERA KLONERNA

Efter 14 dagar i de små krukorna (dag 23 från snittet), planterade vi klonerna i 25 cm krukor och gödade dem direkt med en halv dos Camma Terra Vega. Samma natt gav vi dem ytterligare en besprutning av tillväxtförstärkare tillsammans med 2 ml förstärkare i en liter gödningsvatten.

KLONERNA BÖRJAR BLOMMA

Under de sju kommande dagarna sköt skotten i höjd och växte oerhört snabbt. Under dag 21 från plantering, tog vi två av plantorna och placerade dem på den bästa platsen i blomningsrummet, och gödde dem med en full dos Canna Terra Flores. Båda klonerna började blomma på dag 7 av 12/12. På dag 15 blommade de som galet, med full hartsproduktion. I tillägg till den dubbla dosen av gödning (Terra Flores) vid varje vattning, bestämde vi oss för att även ge dem en full PK 13/14 mix (5 ml per liter) under dagarna 17-20.

Kring dag 30 såg båda plantorna riktigt fina ut. En var kortare än den andra och gjorde exakt vad dess moder gjorde: skapade knoppar med kort internod avstånd, i stort sett hela vägen upp på dess fyra stammar, med en tät och fin blomningsstruktur. Den längre systern gjorde även hon så som dess moder gjorde: skapade solida och utåtbuktade knoppar.

Från dag 31 gav vi dem en boost i tre dagar med PK 13/14, med 3 ml per liter. Vid dag 35 av blomning i 12/12 hade båda plantorna nu överlägset överträffat sina moder när det kommer till produktion av knoppar, på grund av att vi knipsade av topparna tidigt och hade använt tillväxtförstärkare redan från början.  Den längre av de två hade så solida och tunga knoppar att stöd käppar nu behövdes. Efter det minskade vi gödningen till en enkel dos vid varje vattning.

KNOPPARNA BLIR FETARE

Vid dag 42 hade knopparna avslutat sin blommande tillströmning, och ökade nu sin fyllighet istället. Hartsproduktionen på båda plantorna hade nått sitt höjd. Här med skulle båda plantor bara få rent vatten fram till skörd. Dag 46, och båda plantor var fulla av gnistrande och utåtbuktande knoppar. Den kortare hade faktiskt redan några pistiller som höll på att bli bruna. Det ska sägas att i det här fallet, när växterna planterades om i 25 cm krukor, så skulle det troligtvis ha varit bättre att välja större krukor, som exempelvis 35-40 cm; då Critical vräker i sig näring och dess rotsystem kommer tillmötesgå dess lust för gödning. Så välj inte för små krukor med denna sort!

DAGS FÖR SKÖRD

Vid dag 48 av blomningen började båda plantor bli lätt bruna, men hartskörtlarna var fortfarande tydliga. Två dagar senare hade fler pistiller blivit bruna och vi noterade en liten grumlighet i trikomerna på de kortaste plantorna när de granskades under ett 8x förstoringsglas. Dags att skörda!

BESKÄRA, TRIMMA OCH TORKA KLONER AV CRITICAL

Efter att ha beskurit, trimmat och hängt för att torka, var en sak väldigt uppenbar; de två plantorna hade gett en högre avkastning på en kortare tid (71 dagar från rotning) än alla andra fyra systerfrön tillsammans. 

Vid en jämförelse, hade de fyra fröodlade Critical plantorna producerat en torr trimmad vikt på 13, 18, 21 och 24 gram, totalt 76 gram efter 79 dagar. Med klonerna fick vi en torr trimmad vikt på 32 g (höga plantan) och 49 g (korta plantan), totalt 81 gram från endast TVÅ kloner efter 71 dagar från rotning (80 dagar från beskärning)! Så om du fortfarande är osäker gällande kloning, så borde mer än dubbel avkastning vara ett (väldigt) övertygande argument för att du kanske ska börja med det... 

Ett varningens ord: Critical-knoppar kan vara mottagliga för mögel på grund av dess densitet. Så se till att prioritera luftflöde och luftfuktighet, i synnerhet under de sista veckorna av blomningen.

ATT RÖKA CRITICALL: AROM, SMAK, EFFEKT

När Critical är torr och ostörd, så luktar den inte mycket. Men genom att dela en knopp så kommer du känna en distinkt, väldigt jordig doft, nästan som brända mandlar med en lätt underton av motorbränsle. Denna not bleknar då den härdas, men försvinner inte helt, och på intet sätt påverkar det den underbara smakfulla röken. Om det fanns en "utmaning" med denna sort, så var det inte med odlingen i sig själv, utan hanteringen utav alla massiva, hartsaktiga (och därmed klibbiga) knoppar.

Och slutligen, när det gäller rökning av Critical, framkallar båda varianter en liknande upplevelse: smaken är förvånansvärt haschaktig och rik, men de tätare knopparna kanske smakar lite mer skunkigt. Ruset är väldigt trevligt—en stark (men inte för stark) kroppsberusning tillsammans med en våg av upplyftande eufori. Du kanske undrar om du blir "sofflåst" efter ett par bloss—det blir du inte. Faktum är att du kommer märka att du kan göra ganska mycket—men givetvis med ett glatt flin i ansiktet. Vi tyckte att berusningen var lite smygande, och du kan enkelt röka två eller tre skålar innan de första känningarna träffar en. Men det innebär bara att du kan spendera kvällen med att bli helt berusad, men fortfarande vakna upp morgonen därpå med ett klart huvud!

SLUTSATS: CRITICAL UPPFYLLER ALLA KRAV

Slutligen anser vi att Critical uppfyller alla krav. Den kan inte bli enklare att odla eller klona, och den briljerar med utmärkta avkastningar på en otroligt kort tid. Och det viktigaste, rökningen av den är av högsta klass. Detta är ytterligare ett exempel på Royal Queen Seeds leverans av cannabisgenetik i toppkvalitet som alltid gör odlare och användare glada! Samt, om du är en person som alltid velat prova kloning, så är Critical en utmärkt sort att börja med!

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.