RQS Critical bud

Kritiker från Royal Queen Seeds

Av Steve & Dawn

INTRODUKTION

Ibland ger livet dig ett galet stort leende och bra saker händer oftare än vanligt. Som att du tappar en femma men hittar en tjuga direkt efter. Eller att din partner från ingenstans föreslår att ni ska leva ut din äldsta och snuskigaste fantasi (och sedan ger dig femman du tappade tidigare, som den precis hittat). Ibland, när allt det här händer, är det riktigt skönt att du har några bra växter i din ”planteringszon”. För som många odlare vet finns det inget bättre än när lyckan ler mot oss, speciellt när det gäller de ansträngningar vi gör bakom stängda dörrar.

När jag senast gled genom en sådan lyckosam period i livet började jag med en annan växtrapport, den här gången gällande Critical (feminiserade) från det evigt briljanta Royal Queen Seeds.

GROW SETUP

Sex av dessa fantastiska små frön stoppades ned i några ”Root Riot” klon och frö-block och placerades i en propagator som blir uppvärmd underifrån, under en 400w M/Halide-lampa satt på 18/6 timmar (ungefär 60 cm fån lampan). Två 15 cm-fläktar och en 18 cm hög joniserande fläkt höll hela 1m x 1m x 2.1/2m (h) inhägnaden sval.

Basmixen som jag använde för hela skörden (inklusive kloner) var B’Kuzz Kilomix från Atami, med extra perlit (runt 10-15% mer) för att få en extra luftig mix för rötterna. Critical är ganska kraftfulla som frön, och väldigt kraftfulla som kloner, så en extra luftig mix är ett bra drag!

VEGETATIVE STAGE

Efter tre dagar var alla tre skotten uppe, så jag öppnade ventilationen på propagator-lådan och nästa dag stängde jag av värmen underifrån. Under dag fem placerade jag alla plantor i 9 cm-krukor med den förberedda blandningen och placerade dem lite närmare lampan (ungefär 45 cm). Under nästkommande dagar flyttade jag dem stegvis närmare och under dag 8 ställde jag dem precis under lampan (ungefär 25 cm).

Det fortsatte fint och på dag 15 planterade jag dem i 15 cm-krukor (när man planterar på begränsat utrymme med många plantor bör man bara använda krukor i begränsade storlekar och enbart byta upp sig om det är nödvändigt).

Jag hade redan bestämt att plantorna skulle få växa i sitt normala tillstånd (alltså inte klippa av någon), de hade därför inga hinder och växte i detta stadie väldigt snabbt. Det var snart nödvändigt att plantera om dem igen och under dag 25 planterade jag dem i sina blomningskrukor. Jag valde fyra av de sex plantorna och flyttade dem till 25 cm-krukor, tre av dem var (5-7 cm) djupare än vanliga krukor.

BLOMNINGSSTAD

Än så länge hade jag gött plantorna två gånger med Canna Terra Vega (dag 8 med halv styrka, dag 20 med full styrka, eller 10 ml per liter). Deras styrka var spåpass att några gångers omplantering gjorde liten eller ingen skillnad för deras tillväxt. På dag 28 var det dags att flytta dem till blomningsrummet. Här placerades dem i en bra position under 2 x 400 watt Son T plus lamporna i en inhägnad på 2m x 1 m x 2m (h) med andra plantor och två 45 cm-fläktar.

Bara sex dagar in på deras 12/12 cykel började alla fyra blomstra (två av fyra började resa på sig) och det var då jag började ge dem en full dos Canna Terra Flores vid varje vattning. Vid denna tidpunkt tog jag fyra sticklingar från de två finaste plantorna (mer om detta senare).

Vid dag 22 av 12/12 blommade de galet mycket och kådan flödade redan. Vid denna tidpunkt uppgraderade jag gödningen till dubbla doseringar vid varje vattning (20 ml prelater) och spolade med rent vatten var femte vattning. Eftersom de blommade så ymnigt gav jag dem fyra doser av en PK 13/14 tillsats (på fyra dagar). Vid dag 31 var det tydligt att två av fyra skulle bli bra skördar och som tur var var två av sticklingarna jag tog tidigare från en av dessa.

För de kommande tio dagarna hade alla plantor blivit fylligare, två synbart mer än de andra. Under dag 38 behövde jag ändra tillbaka gödningen till normala doser och på dag 42 slutade jag göda dem helt, jag fortsatte med att bara ge dem vatten. Under dag 47 såg jag att några av blommornas pistiller började bli bruna och på dag 51 av deras 12/12-period visade en inspektion med ett 8x-förstoringsglas att harts-körtlarna på två av dem (de kortaste) började bli mjöliga. Jag misstänkte att de andra två inte hade långt kvar de heller.

TORKNING OCH KURING

Den kvällen blev de skördade, trimmade och upphängda för torkning. Det fanns viss variation mellan tillväxtstrukturen mellan plantorna och deras skott; de högsta två hade lite klumpiga, hårda skott  som var placerade på plantan med stora avstånd, medan de kortare plantorna hade mjukare struktur på skotten, men de var också tätare och placeringen var fin och tät.

Lukten varierade inte direkt från planta till planta, alla var ganska jordiga/kryddiga medan de växte (men packade var de högre kanske lite mer hashiga/luktande) och även om lukten var ganska stark var det inte direkt ett problem.

Plantorna hängde ungefär tio dagar i ett mörkt skåp för att torka och kan med fördel få lite tid på dig (20 eller 30 dagar i en glasburk) för att nå sin potential. När det kommer till skörden och rökandet, tja, jag kommer till det efter en avstickare gällande konsten om kloning av Critical.

KLONING

Hur många personer känner du som är bra på kloning? Jag vet många säsongsbaserade odlare som kan använda varje gram av sina plantor varje gång, med förbundna ögon! Men be dem att ta sticklingar och hälften av dem vissnar, precis som de sticklingar de försöker ta. Självklart finns det den andra halvan som lyckas varje gång. Men de som ”vissnar” finns i två kategorier: de som tror att sticklingar är som en konstig ”Harry Potter”-typ av affär som bara trollkarlar klarar av, samt de som gör en så stor grej av det att man skulle kunna tro att deras liv hängde på det.

Anledningen till varför vissa personer lyckas bättre med att klona än andra handlar, enligt mig, om vilken typ av person du är, inte så mycket om hur gröna fingrar du har. Vissa är ”glaset halvfullt”-personer med en optimistisk attityd, vilka också förmodligen kommer lyckas bättre än någon som är lite för seriös och stel - den typen av person som egentligen inte bryr sig om glaset är halvfullt eller halvtomt; i deras ögon är glaset inte fullt och det är det som spelar roll. Alla lyckade klonare är sådana människor som tar det lugnt och är glada, medan de misslyckade klonarna jag känner till är envisa, om inte bara riktigt bittra jävlar!

Här är i alla fall min idé om hur man kan lyckas klona Critical (eller någonting annat). Först och främst, se till att du har inställningen: ”Om det funkar så funkar det, men om inte är det skitsamma!”. Om du behandlar det som någon mystisk och konstig vetenskap kommer du förmodligen misslyckas. Se till att du har ett nytt vasst blad, som en Stanley kniv, någon kloningslösning, lite ”Root Riot” klon och frö-block (från Growth Technology) eller något liknande, lite organisk tillväxtsimulator som Nitrozyme (inte nödvändigt) och en liten uppvärmd propagator (nödvändigt).

När jag tog sticklingar från Critical som jag testade hade jag väntat tills plantorna just börjat blomma innan jag valde vilka jag skulle klona. Men om du precis börjat klona (eller inte haft någon lycka tidigare) skulle jag rekommendera att ta sticklingar från veg (18/6) cykeln, eftersom plantan är i en kraftfull tillväxtfas, och rotbildningen då går snabbare.
När jag väl valt vilka plantor jag skulle klona från satte jag upp ett område på kökets arbetsyta med förberedda klonblock som hade blivit uppblöta i ljummet vatten. Du behöver ett grillspett eller liknande för att göra om hålen i blocket (tänk aldrig att hålet är ”bra”, att trycka ned en ömtålig planta i ett blockerat hål är inte rätt väg att gå). Du kommer också behöva ett halvlitersglas med ljummet vatten där det nyklippta plantmaterialet kommer placeras, klonlösning och en kniv.

Se till att allt är rent (det betyder alltså inte avsköljt, det betyder minst kokande vatten och rengöringsmedel). Det är också viktigt att värma upp propagatorn några timmar i förväg innan du tar dina sticklingar.

Så med de två valda Critical-plantorna redo på arbetsbänken tittade jag på den övre tredjedelen av plantorna för att hitta en eller två ställen att klippa. Idealet är att hitta en bra och frisk gren i den översta tredjedelen av plantan (med en välväxt Critical har du massor att välja från). Ta din hobbykniv och gå ned tio centimeter från den växande toppen av grenen (eller åtminstone den växande toppen och tre eller fyra knoppar ned), ta bort alla löv i området förutom den växande toppen och nästa par löv. Ta bort löven nära stammen utan att skada den.

Nu, med tio centimeter, skär skarpt fem cm nedanför din valda knopp och lägg direkt hela skottet, med den skurna sidan nedåt, i glest med ljummet vatten. Nu skär du med 45 graders vinkel under den lägsta knoppen (utan att det nya snittet hamnar över vattenytan). Nu är du säker ett  tag eftersom sticklingar som denna kan lämnas i flera dagar och ändå kunna rotas. Lämna den i vilket fall i galset i åtminstone två minuter. Detta tillåter sticklingen att suga åt sig vatten is sin stjälk efter chocken av att ha blivit avklippt, vilket annars kan ha dödlig utgång för en stickling.

Nu, med kloningslösningen redo och rotningsblocket redo med ett litet hål i, flyttas sticklingen från glaset och doppas i kloningsvätskan. Jag doppar vanligtvis minst två tredjedelar av skottet i ungefär 20 sekunder. Den trycks sedan försiktigt in i blocket, som jag trycker på lätt runt om för att säkra sticklingen. Det bör noteras att sticklingen bör hanteras väldigt försiktigt, även när den fortfarande är kvar på plantan. Om du är hårdhänt minskar det chansen för att den ska kunna rotas.

Nu placeras blocket på sin bricka och flyttas direkt in i propagatorn med ventilationen stängd. När alla sticklingar tagits och placerats i propagatorn, sprayas alla sticklingar med fördel med tillväxtmedlet Nitrozyme, då får sticklingarna ett försprång av den enzymberikade bladfodringen. Propagatorn behöver bra ljus men - detta är viktigt . behöver inte så mycket extra värme. När det kommer till Critical hade jag propagatorn ungefär 45 cm från 400w M/Halide och jag hade en fläkt som blåste på överdelen hela tiden. Efter fyra dagar sprejade jag ,ed Nitrozyme en gång till.

Efter sju dagar började jag öppna ventilationen på propagatorn. Efter nio dagar hade alla fyra sticklingar bra rötter som syntes från blocken, så jag planterade dem i 9 cm krukor (med samma mix som jag använde för Critical-fröna) och ställde dem ungefär 45 cm från lampan. Under nästkommande 24 timmar hade jag koll på sticklingarna och deras första exponerade nattcykel, jag sprejade med Nitrozyme igen. Nästa dag nöp jag av alla uppväxta skott och flyttade dem närmare lämpan (30-35 cm).

När de befunnit sig i små krukor under 14 dagar (dag 23 efter klipp), planterade jag dem i 25 cm-krukor och gav dem en halv dos Canna Terra Vega på en gång, och denna natt gav jag dem också en dusch av tillväxtmedel och en 2 ml dos av förstärkare i en liter gödningsvatten.

Under kommande sju dagar blev sticklingarna galna och växte jättefort. Under dag 21 efter plantering tog jag två av plantorna till blomningsrummet, jag gav dem den bästa positionen och gav dem en hel dos Canna Terra Flores. PÅ dag 7 (12/12) hade både fått blommor. På dag 15 var blomningen och kådproduktionen i full gång. Jag lade till en full PK 13/14 mix (5 ml per liter) från dag 17-20 (12/12) till deras dubbla dos gödning (Terra Flores) vid varje vattning.

Vid dag 30 började båda plantorna se riktigt bra ut. En var kortare än den andra och gjorde exakt vad mamman gjorde: knoppade med korta avstånd i princip hela vägen upp på de fyra stammarna, i en tät och fin blommande struktur. Den längre systern gjorde också som sin mor: skapade utbuktande, fasta ojämna hartsknoppar.

Dag 31 gav jag dem tre dagar till av PK 13/14 (3 ml per liter). På dag 35 (12/12), på grund av att jag nöp av dem tidigt och användningen av tillväxtmedel hade båda plantorna överskridit sin mammas knopp-produktion. Den höga hade nu så fasta, tunga knoppar att det behövdes stödpinnar. Jag valde också att bara göda dem med en enkeldos vid varje vattning.

Vid dag 42 hade knopparna avslutat den mesta blomningen och började nu svälla. Kodproduktionen på både plantorna var nu som störst. Nu fick plantorna bara rent vatten till och med skörd. Dag 46 hade båda plantorna blivit tunga med hartsartade, utbuktande knoppar. Den kortare hade redan fått brunaktiga pistiller. Det måste sägas att när plantorna planterades om i 25 cm-kukor hade 35- eller 40-cm krukor varit på sin plats eftersom Critical är en girig jäkel som skapar ett rotsystem som passar dess matlust.
Dag 48 hade båda plantorna börjat bli bruna, men kådan var förfarande klar. Två dagar senare hade 1/8 av båda plantornas blompistiller börjat bli bruna och den kortaste började få lite grumlig kåda under ett x8 förstoringsglas. Dags för skörd!

Efter beskärning, trimning och upphängning för att låta dem torka, var en sak tydlig: dessa två damer hade fått en större skörd på kortare tid (71 dagar efter att de rotats) än alla fyra av deras förfäder tillsammans. Faktum är att, de dyra Critical-fröna hade gett en torr trimmad vikt på 13 g, 18 g, 21 g, 24 g vilket totalt blir = 76 g på 79 dagar. De två klonerna hade gett en torr, trimmad vikt på 32 g (den långa) och 49 g (den korta) vilket totalt blir = 81 g på 71 dagar från att de rotats (80 dagar från att de klipptes). De två klonerna hade mer än dubbla skörden än de fyra fröplantorna!

Det måste noteras att denna sort (speciellt den korta) ger en struktur på knopptillväxt som skulle vara mottagliga för mögel! Så att se till att det passerar mycket rörlig (ej fuktig) genom plantorna i deras sista hälft av knoppning är nog en bra idé. Oavsett vad, håll ett öga på dem för säkerhets skull!

SLUTSATS

Vad jag tänker om Critical är att, om du valt väl, nypt av dem några gånger i ett tidigt stadie, kanske haft kvar dem i veg-stadiet lite längre, gett dem tillräckligt med gödning, i stora krukor, på en väldigt lätt bas, med 2 x 600w Son’s (istället för 2 x 400w), har denna typ hög potential.

När Critical är torr och inte hanteras luktar den inte mycket. Men när du öppnar upp den har den en distinkt lukt, väldigt jordig - nästan som bränd mandel och krydda - med en konstig underton av tändvätska över sig. Denna lukt avtar efter ett tag, men försvinner inte helt, och den påverkar inte den trevliga smaken som röken har. Svårigheterna med Critical sitter inte i odlingen, kloningen eller torkningen, utan vid rullningen! Den är så djupt indränkt i koda att när du väl rört det kommer det fastna bitar av rullpapper och tobak (om du använder det) på dina fingrar, liksom allt annat på golvet!

När det kommer till rökningen i sig är båda varianterna av Critical väldigt lika. Smaken är överraskande hastig och köttig, och de fastare knopparna smakar kanske aningen mer skunkigt. Effekten är väldigt behaglig, den är stark (men inte ”dödligt” stark) känsla, med en trevlig upplyftande känsla. Efter ett par pipor känner du känslan av att bli låst till soffan, men det är du inte. Istället märker du att du kan göra en hel del, om än på ett grinande, vacklande sätt. Vi märker att effekten kommer krypande, du kan enkelt röka två eller tre pipor innan den första riktigt slagit till. Effekten är inte så väldigt långvarig, men det är bra, för då kan då spendera kvällen med att bli väldigt påverkad och ändå gå upp och vara fräsch i huvudet!

Så Critical verkar fylla alla positiva aspekter vi söker; det är enkelt att odla och klona, det ger en bra skörd väldigt snabbt och rökat är förstklassigt. Det visar sig än en gång att Royal Queen Seeds kan leverera förstklassiga (feminiserade) sorter för ett pris som får oss att le! Om du är den typen av person som (av någon anledning) har problem med kloning, rekommenderar jag Critical som en bra sort att slipa på dina förmågor med.

Be cool y'all!
Steve & Dawn

ÄR DU ÖVER 18 ÅR GAMMAL?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.