By Luke Sumpter


Oftast leder cannabisrökning till fniss, goda stunder, hunger och eufori. Tänk tillbaka på gårdagens rökning (eller vad du kommer ihåg om den). Chansen är att du helt enkelt rökt på, snacksat, pratat djupt och sedan lagt dig. Vad finns inte att älska i det?

Även om cannabis katapulterar oss till stunder av nöje och glädje, för det mesta, går det ibland lite snett. Vid någon tidpunkt kommer alla rökare att uppleva örtens mörkare sida.

Av en eller annan anledning kan cannabis få oss att känna oss oroliga, paranoida och obekväma. Dessa känslor kan till och med eskalera till fullblåst panik.

Men varför händer detta? Och var kommer dessa känslor ifrån? Fortsätt läsa för att utforska vad som orsakar ett dåligt cannabisrus, hur man stoppar en negativ upplevelse och hur man kan förhindra det i framtiden.

Vad är ett dåligt cannabisrus?

Cannabis har en tendens att leda oss ner i djupa tankebrunnar. När vi är hoppar vi ofta mellan idéer, tankar och aningar på ett ögonblick. Tankar kommer in i sinnet och ersätts nästan omedelbart när vi blir distraherade eller ointresserade.

Det här normala funktionsläget ändras när vi är höga. Cannabis hjälper oss att zooma in på varje tanke i detalj. Även om denna egenskap hjälper oss när vi skriver en bok, tecknar en bild eller växer filosofiskt med vänner, utgör det många problem när negativa tankar uppstår.

När vi befinner oss på en dålig mental plats eller i en riskfylld situation, förstärker cannabis våra tankar och känslor vilket kan utlösa en dålig reaktion. Vi kan lätt fastna i en negativ tankespiral tills andningen förkortas, ögonen vidgas och ångestens grepp stramar.

I verkligheten finns det nästan inget att oroa sig för. Precis så som cannabis gör att vanlig mat smakar fantastiskt och musik låter heligt, utövar det samma förstärkande effekter på våra tankar, vare sig de är positiva eller negativa.

Vad är ett dåligt cannabisrus?
 • Är cannabis psykadeliskt

Många tycker att cannabis fungerar som ett psykedeliskt ämne, vilket leder till frågan: kan du trippa på gräs? Visst, saker kan ibland bli intensiva med örten, men den fungerar på ett annat sätt än klassiska psykedeliska ämnen som DMT, LSD, psilocybin och meskalin.

Dessa kraftfulla ämnen definieras av deras förmåga att framkalla intensiva och långvariga visioner, känslomässiga förändringar och förvrängda uppfattningar av verkligheten. De uppnår detta delvis genom att tillfälligt störa serotoninsignalering i hjärnan.

Däremot producerar cannabis ett rus via det endocannabinoida systemet. THC, den aktiva molekylen, binder till CB1-receptorer i hjärnan, där den utövar sina psykoaktiva effekter. Många olika terpener (kemikalierna som gör att gräs luktar gott) ger också energi eller avslappnande effekter till blandningen.

Intensiteten och den pseudo-psykedeliska karaktären hos cannabis ändras dock när människor äter det. Här omvandlas THC till en mer potent och långvarig kemikalie som kallas 11-hydroxi-THC.

Även om många användare beskriver konsumtion av ätbar cannabis som en psykedelisk upplevelse är hallucinationer sällsynta och det fungerar inte på samma sätt som de flesta "riktiga" psykedeliska ämnen.

Vad kan utlösa ett dåligt cannabisrus?

Många faktorer kan bidra till ett dåligt rus eller en dålig reaktion av gräs, från ditt sinnestillstånd innan du röker cannabis till helt överdrivna saker. Det kan slå både alltför ivriga nybörjare och erfarna användare. Kolla in några av de främsta anledningarna till att människor upplever ett dåligt cannabisrus nedan.

 • Kraftiga sorter

Att konsumera för mycket THC är fortfarande den vanligaste orsaken till att människor upplever ett dåligt rus. Att röka eller äta för mycket av detta psykoaktiva ämne blir vanligare, helt enkelt för att cannabissorter blir starkare med åren.

På 60- och 70-talet fick cannabisälskare tåla dåligt odlat gräs med låga THC-nivåer. Om de hade tur kunde de få lite importerad hasch av hög kvalitet. Under den moderna eran njuter vi av apotek, cannabisklubbar och coffeeshops som alla serverar cannabis av hög kvalitet.

De genomsnittliga THC-nivåerna i cannabissorter har absolut ökat, där mängder på upp emot 30 % inte är sällsynta. Nybörjarrökare kan lätt fångas av dessa potenta sorter, vilket resulterar i en dålig rusupplevelse.

 • Ätbara produkter

Ätbara produkter katapulterar sinnet till en helt annan värld. Även om du bekvämt har rökt cannabis i flera år kan den ätbara upplevelsen fortfarande lätt överväldiga dig. Resans styrka, varaktighet och den något psykedeliska aspekten liknar knappt effekterna av rökt cannabis alls.

Om du går in i upplevelsen utan försiktighet och äter mycket mer än du kan hantera, kommer du troligen att uppleva ett dåligt cannabisrus.

Vad kan utlösa ett dåligt cannabisrus?
 • Dabbing

Dabbing knockar kropp och själ med enorma nivåer av THC. Kraftfulla koncentrat lyser upp ditt endocannabinoida system till nya höjder om du inte har upplevt dem tidigare. Även erfarna rökare kommer att kämpa under sin första tunga dabbing-session.

Se på det såhär; en stor dab ger samma mängd THC som finns i en stor joint—skillnaden är att du andas in alla dessa cannabinoider i ett enda bloss.

 • Sinnestillstånd

Sättet du tar cannabis påverkar ruset, men det gör även ditt sinnestillstånd. Cannabis fungerar som ett förstoringsglas för dina problem. Om du har en stressig uppgift som du skjuter upp, ekonomiska bekymmer som håller på att byggas upp eller känslor som du undertrycker, kommer gräs med stor sannolikhet att framlysa dem i ditt sinne.

Den amerikanska psykologen och psykedeliska-förespråkaren Timothy Leary är känd för att tala om vikten av "set and setting" för psykedeliska droger. "Set" avser att gå in i upplevelsen med ett tydligt och rent tänkesätt, medan "setting" avser en optimal och lugnande yttre miljö.

Samma logik gäller till stor del även för cannabis. Försök att lösa dina problem, eller gör åtminstone en plan för det innan du röker för att undvika denna obehagliga upplevelse. Ibland är dock denna spark i rätt riktning precis vad vi behöver.

Symtom på ett dåligt cannabisrus

Ett dåligt rus kan manifestera sig på olika sätt, från oönskade bilder till sinnesförvrängande känslor av paranoia. Utforska de vanligaste symptomen på ett dåligt cannabisrus nedan.

 • Hallucinationer

Hallucinationer är sällsynta när man röker eller äter gräs, men det kan hända. Den som har ätit flera rymdkakor åt gången kommer att dela sina anekdoter om utomjordingar och geometriska landskap.

Realistiskt är det osannolikt att du kommer att uppleva hallucinationer efter att ha rökt för mycket gräs. Men ätbara produkter är en annan historia. Även en oral dos på 10 mg kan få de mest erfarna rökarna att känna sig oroliga, och större doser kan leda till hallucinationer, vanföreställningar och ett rusande hjärta.

Alla dessa faktorer konvergerar till ett dåligt rus om användaren har liten erfarenhet av att hantera detta sinnestillstånd.

Symtom på ett dåligt cannabisrus
 • Intensiv paranoia/ångest

Kommer du ihåg den tendensen vi pratade om? Den då gräs får dig att grubbla? Nåväl, detta drag kan ibland få användare att känna sig extremt obekväma när de upplever en dålig reaktion på gräs. Stirrar den killen på dig? Tappade du just din plånbok? Du kanske borde dubbelkolla bara för att vara säker? Vet den slumpmässiga personen att jag är hög?

Det här är några vanliga frågor som folk börjar ställa sig själva när de blir allt för höga. Cannabis bör vara en rolig och trevlig upplevelse, inte negativ. Dessa känslor är ett tecken på att du har överskridit din personliga dos och att du bör gå lättare fram nästa gång.

 • Rädsla

Att trycka i sig ätbara produkter eller inandning av feta dabbar för de oförberedda kan leda till en djup känsla av rädsla. Från att oroa sig för livsansvar till den existentiella rädslan för varför någonting finns, kan denna rädsla slå hårt och från klar himmel.

 • Fysiska förnimmelser

Ett dåligt rus kan också manifestera sig som fysiska symtom. Dessa inkluderar:

 • Svettning
 • Förhöjd hjärtfrekvens
 • Magbesvär
 • Domningar
 • Skakningar

Hur man förhindrar att ett dåligt cannabisrus framkommer

I slutändan härrör en dålig gräsresa från antingen ditt mentala tillstånd eller att du konsumerar alldeles för mycket gräs. Nedan får du reda på hur du kan förhindra en dålig cannabisupplevelse för att undvika denna våg till att börja med:

Rensa ditt sinne

Om något stör dig, rök bara inte. Gå en promenad, sitt med dina känslor, meditera och andas. Rök bara när du har nått ett tillståndet av inre fred.

Kontrollera din omgivning

Det är mer sannolikt att du får en dålig gräsresa i staden eller någon annanstans där du inte ska vara hög. Rök hemma i ditt mysiga sovrum, ute i naturen eller på stranden för att fånga den goda energin.

Börja lågt och gå långsamt

Tänk på tempot. Ta några bloss åt gången, vänta tills din kropp reagerar och fortsätt sedan. Om du tar dabs och ätbara, känn inte behovet av att komma ikapp med alla andra. Ta en låg dos. Du kan alltid ta mer senare om det behövs.

Hur man stoppar ett dåligt cannabisrus

Under ett dåligt cannabisrus kan du känna dig överväldigad och hjälplös. Men oroa dig inte. Tänk på att det snart slutar. Fram till dess finns det flera saker du kan göra för att lindra dig själv och minska intensiteten i upplevelsen:

Andas

När vi går in i strids- eller flykt läge blir andningen ytlig. Andas djupt ner i magen så att nervsystemet vet att du är säker och redo att slappna av.

Gå en promenad

Rör din kropp och få ditt blod att pumpa. Frisk luft kommer att rensa huvudet och rörelse kommer att påskynda din kropps metabolisering av THC.

Ta lite CBD

Denna icke-psykoaktiva cannabinoid kommer att hjälpa dig att slappna av och tar bort udden från ruset.

Drick lite örtte

Rosmarin och citronbalsam innehåller den avkopplande terpenen och kost-cannabinoid beta-karyofyllen, och kommer att göra dig lugn. Förvara dessa örter i ditt skåp om det är dags.

Ta ett ord med dig själv

Kom ihåg att du snart blir nykter. Se detta som en lektion. Mörka saker har dykt upp till ytan. Cannabis har kanske just visat dig vad du behöver göra för att förbättra ditt liv och bli den bästa möjliga versionen av dig själv.

Hur länge varar ett dåligt cannabisrus?

Ett dåligt rus från att röka gräs varar cirka 1–2 timmar. Din kropps svar kommer dock sannolikt att minska denna tidsram. Om du börjar bli upprörd och rädd kommer höga nivåer av adrenalin och andra hormoner att nyktra till dig snabbare.

Dåliga rus från ätbara produkter varar mycket längre, mellan 6–8 timmar, beroende på dos.

Kan du överdosera cannabis?

Nej, åtminstone inte dödligt. Att röka eller äta för mycket cannabis kan leda till negativa effekter, men inte en överdos i klassisk mening. Läkemedel som opioider utgör en verklig risk för överdos, eftersom de verkar på receptorer i områden i hjärnan som styr andningen. Cannabisreceptorer finns inte i denna region.

Vad är skillnaden mellan ett dåligt cannabisrus och att överröka?

Ett dåligt cannabisrus kommer med biverkningar som ångest, stress och panik. Även om de drabbade också kan känna fysiskt obehag, är ett dåligt rus och överröka två olika saker.

Överröka innebär att man tar för mycket cannabis och känner av de efterföljande fysiska biverkningarna, som illamående och en oemotståndlig sömn. Men människor kan uppleva överrökning utan att ha en dåligt rus.

När du upplever någon av dessa, vet du bara att slutet är i sikte. Drick lite vatten, ta lite varmt te, andas och kom ihåg att allt kommer att bli okej.

När du väl har upplevt en dålig gräsresa vet du hur mycket det suger. Om du ser en vän i en liknande situation, hjälp dem. Använd tipsen från den här artikeln för att komma ut på andra sidan.

Främja ansvarsfull cannabisanvändningRQS betonar vikten av ansvarsfull cannabiskonsumtion.

Även om många individer använder cannabis utan komplikationer alls, kan vissa vara mottagliga för att utveckla negativa beteenden. Vi tror på att örten ska förbättra ens liv, inte hindra det.

Ansvarsfull användning innebär att begränsa konsumtionen till endast vuxna, att inte använda bilar eller maskiner under påverkan och att anstränga sig för att motstå missbruk.

Stay Cultivated.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.