Två skördar från en växt

del 1- intro

Nu har du äntligen efter två långa månader av blomning och en period av för-växt några cannabisbuds som du odlat fram med dina egna händer. Men det roliga tar inte slut än. Så väl som rent gräs kan vi också extrahera lite skuff eller vattenhash från de skördade plantorna. Båda principer är jätte-lätta och effektiva. Kort och gott så är inte skörden över än…

Alla knoppar från plantorna bör nu ligga på tork, och de allra minsta knopparna borde nog vara tillräckligt torra för en teströk. Efter två veckor kommer alla dina buds kännas och se torra ut på utsidan, men inuti är de mestadels inte helt torra ännu.

De största knopparna behöver lite mer tid. Låt de långsamt torka i ett mörkt rum som är stort nog eller utrustad med en ventilator, så att fukten som ges ifrån knopparna kan dunsta bort. När de små kvistarna på dina buds bryts av lätt, inklusive de hos de största knopparna kan vi samla ihop dem alla för att lämnas till att mogna, så att smaken och lukten hos ditt cannabis kan utvecklas helt. Oroa dig inte om ditt cannabis fortfarande luktar lite grön under de första veckorna; några sorter behöver lite mer tid för att utveckla den typiska, varumärkes-lukten av cannabis.

del 2 / Skuff

Under tiden har vi också låtit den stora mängden lövverk ock trimning torka ut. Beroende på vilken sort dy nyss odlat och det antal löv denna sort utvecklat kommer du bli kvar med ca samma mängd torkat lövmateriel som med vikten av knopparna. Runt 500 gram torr cannabis från dina plantor kommer resultera i runt 500 gram av torra löv, med andra ord. Så klart kommer det vara mycket mer med de mer lövade sorterna, och med samma logik om du odlar en som producerar väldigt lite löv kring topparna, får du mindre.

Vi samlar bara ihop löv som uppenbarligen har THC på sig, generellt de löv som ringar runt de THC-rika knopparna. Vi använder även stora löv som har THC på sig. Alla andra löv som inte har något THC på sig kan sållas bort. Detta sker oftast under trimningen av knopparna, när vi första tar av de stora löven och sedan trimmar nätt och slätt kring knopparna. På detta sätt borde du producera två högar av löv under trimningen.

 

I en hög har du lagt de stora löven med inget eller lite THC medan den andra högen utgörs av de THC-rika löven. Det är inte vettigt att blanda ihop de två typerna av löv, gör du det kommer du bara reducera kvalitén på hashet. Hashet kommer bara bli mycket mer förorenat av de THC-svaga löven. Det är i alla fall väldigt viktigt att låta lövverket torka helt och hållet. Oftast tar det längre än knopparna i sig för de att torka. Att bara ’torka’ är inte nog; lövmaterialet måste vara så torrt att det smulas sönder när du gnuggar det mellan fingrarna.

Ju torrare desto bättre och större mängd hash kan du förvänta dig från ditt lövmateriel. THC kristallerna frigörs bara mycket lättare än om du bara torkat dem lite. Detta är varför lövmaterialet släpper ifrån sig så lite eller inget THC när det ser torrt ut men inte smulas sönder. Vårt mål är att få ut så många THC kristaller som möjligt och sedan klumpa ihop dem och göra oss själva en fin bit hash. Det guldgula pulvret som är på knopparna har en väldigt annorlunda effekt när du röker det rent och några rökare föredrar den mjuka högheten och effekterna av hash över den mer stenade effekten av att röka cannabisbuds.

 

Var och en för sitt eget. När du rullar en joint av väl torkade cannabisknoppar kommer du mer regelbundet märka att dina fingrar blir klibbiga med ett sorts guldgult damm. Dessa kristaller är det som jag pratat om. Det fina med att göra hash är att utöver din vanliga skörd av cannabisknoppar som kommer du också få en hyfsat stor mäng hash från samma skörd. Så tänk dig att du skördar 500 gram av bud, och har ungefär 600 gram av torrt lövverk kvar, så kan du räkna med kanske 60 gram av hash från detta.

Denna 10% skörd är en rättvis tumregel när du använder väl torkat lövverk. Naturligtvis är det så att ju bättre kvalité av lövverk du har, desto mer kristaller kommer du finna på det, och desto större kommer vinningen bli. Så om du odlat en riktigt vit sort eller en annan med en väldigt hög produktion av THC, så kommer du logiskt sett få en större skörd av hash från den. Normalt sett kommer du får mer än en 10% vinning när du odlar cannabis inomhus; vissa odlare har varit kända att få skördar på upp emot 16% eller mer med bra löv.

När du odlar utomhus kommer det bara vara möjligt med mindre än så, speciellt med dåligt höstväder, vilket reducerar mängden THC dina löv producerar och på så sätt minskar vinningen under 10%. Detta är varför det är viktigt att inte sätta dig själv under press, eftersom det inte finns någon poäng att blanda 400 gram av THC-rika blad med 200 gram av stora löv i hopper om att detta kommer producera 600 gram av bra lövmaterial. Du kommer fortfarande bara ha 400 gram av bra lövmaterial.

Genom att mixa menar jag att istället för att använda det fint trimmade THC-rika lövverket så lägger du till de stora THC-fattiga löven. Så klar är det fint att du oavsett en bra eller dålig skörd kan få dig själv en fin bit av hash. Detta är alltid praktiskt när du har en dålig skörd av buds som knappt ens är värt besväret, vilket kan hända när en odlar utomhus. Då kan du istället bara göra hash av allting

Del 3 - Pollination

Principen av att göra hash är ganska lätt och fungerar tack vare att bryta lös THC kristallerna. Det finns olika sätt som detta kan uppnås på. Du kan skaffa en sil och sprida ut ditt lövmateriel och sedan skaka eller låta silen vibreras. Silen du använder måste vara finmaskig nog för att kunna hålla tillbaka allt lövmateriel och bara låte kristallerna falla igenom. Det finns också specialiserade hashverktyg i vilka du kan lägga en liten mängd lövmaterial och sedan skaka för hand.

De nyaste grinders fungerar efter samma princip som i hur en skapar hash. Många grinders har nu en liten sil som låter dig fånga upp THC-kristallerna i en separat behållare, medan allt cannabis i sig själv förlorar lite av sin kraft. Du kommer bli förvånad över den mängd hashpulver du samlar ihop eller faktiskt förlorar när du använder en vanlig grinder eller smular sönder knopparna för hand. Men om du vill processera en ganska stor mängd lövmaterial kommer du behöva en pollinator. En pollinator är en maskin som använder rotationen av en trumma med en sil kring sig som bryter lös kristallerna.

A legújabb morzsolók, például, ugyanazzal az elvvel működnek, mint maga, a hasis készítése. Ezek a morzsolók már magukba foglalnak egy kisebb szitát is, ami segítségével a THC kristályok egy alsó, külön tárolóban összegyűjthetőek, míg a fű keveset veszít az erejéből. El fogsz ámulni attól az adag hasis-portól, amit összegyűjtesz, vagy adott esetben elpazarolsz, ha egy normál morzsolót, vagy a kezeidet használod aprításkor. De ha egy nagyobb adag levelet szeretnél feldolgozni, akkor egy polinátorra lesz szükséged. A polinátor egy olyan gép, ami egy forgódobos szitát használ, hogy a kristályokat szétválassza a levelektől.

 

Du sätter lövmaterialet i trumman och en motor vänder runt den. Lövmaterialet skjuts upp och ner och kastas runt och det är detta som skakar lös THC kristallerna från lövmaterialet. Efter en tid - 30-40 minuter brukar oftast räcka - kan vi oftast stoppa pollinatorn och skrapa ihop hashpulvret till en hög, och om vi kommer pressa detta pulver direkt (innan vi förvarat det i minst ett år för mognad) för att få hash.

Detta pressade pulver kallas skuff. Anledningen till varför vi pressar pulvret är för att det förbättrar smaken och lukten. Det är också lättare att göra en joint av det, och lättare att transportera. En pressad bit hash är lättare att dela med någon än en hög klibbigt pulver. I alla fall, ju bättre kvalité av hash desto lägre kraftfullt måste pressen bli. Med hash av dålig kvalité måste du ha en press som kan utöva en större kraft eftersom kristallerna har så mycket förorenande växtmaterial blandat i dem som har problem att fasta i varandra.

Så väl som det material du använder som måste vara torrt, är det också bra att ge ditt lövverk en natt i frysen, speciellt om du planerar på att använda pollinatorn. Den extrema kylan gör att THC kristallerna bryter sig loss mycket lättare. I det bästa scenariot skulle du faktiskt kunna göra hash i en walk-in frys eller någon annat som låter dig hålla en konstant låg temperatur. Detta skulle ge dig den bästa produkten, men så klart är det inte många av oss som har en sådan anläggning nära till hands. Men om du vet någon som kan göra en sådan anläggning tillgänglig för dig, så är det mycket värt mödan att använda sig av dem.

Det är alltid ett under att se hur mycket hashpulver som kan extraheras från även en liten mängd lövmateriel. Det är inte nödvändigt att pollinera dina knoppar givet kvalitén av lövmaterialet, men så klart om du är en riktig hashälskare och inte vill röka dina knoppar så kan du pollinera hela skörden. Se till att du först bryter isär knopparna dock så att kristallerna från varje hörn av dem kan skakas loss.

Detta kommer dramatiskt öka din hashvinning. Försäkra dig även om att inga grenar (eller så få som möjligt) är kvar i dina knoppar eftersom dessa kan skada silen. En sil kostar faktiskt ganska mycket pengar, så det är mer än bara ett besvär att ta sönder den. Även om en pollinator eller så kostar kring 300-500 euro, så är det en investering som direkt kommer löna sig under den första skörden och hashproduktionen. Det kommer också fungera bra under flera år utan problem.

Det ända nödvändiga du behöver tänka när du att utrustat dig själv med en sådan apparat är att du behöver en bra mängd lövmateriel var och varannan månad att jobba med. Det finns ingen mening i att införskaffa sig en pollinator om du bara har ett väldigt litet överflöd av lövverk då pollinatorn kommer få spendera mer tid i garderoben än i arbete.

DEL 4 - VATTENHASH

Den nyaste metoden av att göra hash de senaste åren har varit att göra ’vattenhash’. Detta fungerar enligt samma principer som pollination, men använder iskallt vatten och kärning för att separera kristallerna och lövmaterialet. Att göra vattenhash är något mer arbets-intensivt än simpelt hash-skapande, men kvalitén som du får med det är något speciellt. Till att börja med, så kan du inte bara kasta det i trumman, och så kommer du behöva lite mer lövmateriel till att börja med.

Vi behöver en hink med en kapacitet på cirka 20 liter i vilken vi kommer kasta den speciella silpåsen. Ett vattenhash-set består av två eller mer påsar i vilka silen är insydd. Varje sil har olika dimensioner så att en sil kan släppa igenom kristallerna och den andra silen fångar kristallerna och på så sätt inte släpper igenom dem. Med många silsäckar fångas kristaller av olika storlekar upp separat. Istället för en stor hög av kristaller i en påse, så får du olika kvalitéer i varje påse.

 

Eftersom kristallerna i varje säck skiljer sig åt, så skiljer sig effekterna och smaken av det eventuella vattenhashet åt. Så påsarna placeras i hinken; längst ner är påsen som kommer fånga kristallerna och bara släppa igenom vatten. Ovanför det kommer alla silpåsare som kommer hålla i visst lövmateriel och en speciell storlek av kristaller. Vi fyller först hinken med iskallt vatten (i sjävla verket, runt 3 grader). Ju kallar desto bättre eftersom kristallerna då frigörs lättare.

Genom att sätta en (mat) mixer i hinken kommer lövverket slås sönder och då frigörs kristallerna. Använd inte mixern på full effekt eftersom tanken inte är att reducera lövmaterialet till en massa. Detta kommer bara försämra kvalitén på resultatet. Jag kommer återigen råda dig till att låta ditt lövmateriel spendera en natt i frysen innan du sätter igång. Om temperaturen inte är låg nog i hinken så kan du lägga till iskuber. Detta om du inte har en vattenkylare på din vattenkran, vilket generellt kommer ge dig vatten som är kallt nog utan att behöva lägga till ytterligare iskuber.

 

Det du också kan göra en timme innan du sätter igång att göra ditt vattenhash, är att sätta ett par 1-2 literflaskor i frysen. Detta vatten kommer vara perfekt iskallt när du väl behöver det, och är perfekt för att göra högkvalitativt has med. Se upp så att du inte lämnar dem i frysen för länge, annars kommer innehållet frysa till is, vilket du inte har någon användning av. Eller, jag antar att du kan skära upp (PET) flaskorna och använda dig av det frusna innehållet istället. Det lättaste sättet att göra vattenhash utan för mycket problem är att ställa in din mixer med en timer så att den kör i runt 20 minuter, för att sedan stänga av sig själv i 5 minuter innan en till 20 minuterscykel. Gör detta i ca en och en halv timme.

Det är viktigt att säkerställa att mixern är väl fixerad så att den inte kan bryta sig loss och förstöra hela verksamheten (och påsarna). Om du tor att det är OK, finns det inget behov av att stå och hålla mixern under uppsikt och stänga av och på den. Använd verkligen inte ett för hårt tillbehör med skarpa kanter - Låt mig upprepa mig själv: tanken är inte att göra marijuana-löv-smoothies. Den lätta processen av en mjuk agitation i kombination med iskallt vatten kommer vara tillräcklig för att frigöra THC kristaller. Det är ganska lätt att se om ditt lövmaterial presterar eller ej.

När vattnet blir guld-gul-brunt i färgen kan du vara säker på att den innehåller en god mängd kristaller. Eftersom du använder vattenextraktion för att göra hash finns det mycket mindre förorening i din färdiga produkt, vilket förhöjer kvalitén och renheten av hashet. Vattenhash är också väldigt olikt i sin effekt och kraft än vanligt hash.

Det är någonting som du själv måste testa för att kunna uppskatta. Vattenhash kan till och med vara för kraftfullt för oerfarna rökare. Inte alla cannabissorter är lika bra lämpade till att göra vattenhash av; några sorter förlorar lite av sin smak. Det är varför det är bättre som att agera på samma sätt som en vinkännare, så att säga, och använda båda metoderna när du prövar en ny sort så att du kan bestämma dig för vilken metod som är bäst att göra hash med från denna specifika sort. Att göra vattenhash är en upplevelse i sig, och den stund när du först drar ut den sista påsen ur hinken kommer förbli en magisk stund, när du skakar den fram och tillbaka innan du öppnar den och de gula kristallerna bara ligger där i en hög.

Det är också sant när du gör vattenhash att ju torrare ditt lövmaterial är desto bättre skörd av kristaller kan du hoppas på. Å andra sidan kommer kvalitén vara lite sämre. Fördelen av att göra vattenhash är att du faktiskt kan börja arbeta med färskt o-torkat lövmateriel. Vinningen du får från färsk lövtrimning är aningen lägre, men det du får ut är av väldigt bra kvalité, eftersom du får en lägre förorening av löv än om du hade använt torkade löv.

Del 5 - Bubbleator

Människan är i huvudsak en varelse av fritid, och en av nackdelarna med hela ’working with ice’ rutinen, om jag kan kalla det för det, är svårigheten av at säkra mixern säkert. Så du kan inte helt plötsligt kan bestämma dig för att ’åh, jag skulle vilja göra lite vattenhash’, men måste alltid först hitta dig en lämplig mixer som kommer fungera säkert i denna bemärkelse. Detta kan avskräcka vissa odlare under tiden från att ens försöka göra denna fantastiska sorts hash.

Företaget som gör pollinatorn har nyligen släppt Bubbleatorn på marknaden, som är designad till att göra vattenhash snabbt. Bubbleatorn är i sig en mixer som ser ut som en liten tvättmaskin. Du slänger bara ditt lövavfall i en stor siktpåse som du sedan lägger i Bubbleatorn, som du sedan fyller med iskallt vatten, och genom att bara veva på ett handtag kan du kärna mixen i 15 minuter.

Fördelen med systemet är att du inte behöver söka efter en passande vanlig mixer och allting blir gjort med mindre ståhej och oreda. Du låter bara bubbleatorn köra slut på det du har i silpåsarna så att du bara blir kvar med din önskade kristallhög. Jag tror att bubbleatorn kommer övertyga många nya odlare att ge skapandet av vattenhash ett försök genom att slippa leta efter den rätta mixern.

Du kan köpa bubbleatorn separat eller i ett paket som inkluderar ice-o-lator påsar. De riktiga hashälskarna kommer lämna sitt hash i åtminstone ett år för att mogna innan de ens tänker på att använda det. Det är i synnerhet värt att lagra åtminstone en del av din skörd. Om gör detta varje år kommer du snart bygga upp ett bra förråd med hash av prima kvalité

ÄR DU ÖVER 18 ÅR GAMMAL?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.