By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


VAD ÄR TRIKOMER?

Ordet trikom kommer från det grekiska ordet "Tríchōma", som betyder "hårväxt". Eftersom de är mikroskopiska behöver du verkligen zooma in på den frostiga ytan av harts, som täcker högkvalitativa cannabisknoppar, för att se trikomfälten som liknar en skog av stjälkar med små svamphuvuden.

Men var försiktig, en stor skara trikomer garanterar inte att gräset är starkt. Merriam-Websters ordlista definierar en trikom som ”en filamentös utväxt; särskilt: En epidermal hårstruktur på en växt”.

Botanisk jämförelse av trikomer med hår kan leda till förvirring med pistillerna, som är synliga för blotta ögat då de hårliknande strängarna sticker ut från kalyxer hos blommande hon-marijuanaplantor.

Cannabistrikomer förtjänar en mer specifik, stonervänlig definition, en förklaring av deras funktioner och övergripande betydelse.

Vi kommer att sträva efter att ge dig klarhet. Enligt vår åsikt är det bäst att betrakta trikomer som små biologiska cannabinoidfabriker som huvudsakligen finns på cannabisens blommor och sockerblad. Det är helt enkelt THC-rika trikomer som ger ett rus och de CBD-rika trikomerna som ger det bästa läkemedlet.

Forskarna har identifierat tre kategorier av trikomer som finns hos cannabisplantor:

 1. Bulbösa trichomes
 2. Capitate sessila trikomer
 3. Capitate-själkade trikomer

Det är nummer 3, den Capitate-själkade sorten, som är intressant för gräsälskare eftersom de är störst, med en bredd på 50-100 µm och producerar de oljiga medicinska/rekreationella godsakerna.

WHAT ARE TRICHOMES?

VAD ÄR TRIKOMENS SYFTE?

Det antas, att i naturen, utövar trikomer en hel del väsentliga överlevnadsfunktioner för cannabisplantan. Den klibbiga ytbeläggningen av kletig harts ger ett frontlinjeförsvar mot svamp, insekter och hungriga växtätare.

Vissa flugor och svampar kan inte tränga igenom trikombarriären, medan terpener kommer att förstöra smaken för vissa fyrbenta djur.

Dessutom kan trikomer också spela en nyckelroll för cannabisodling under svåra klimatförhållanden. Ett lager av harts erbjuder skydd för vild cannabis mot skadliga vindar från öknen Sirocco till den sibiriska snöstormen.

Trikomer fungerar även som organiska solblockare och skyddar plantorna från effekterna av UV-strålar från solen. Vi ska undersöka förhållandet mellan UV och trikomer lite längre fram.

VARFÖR ÄR TRIKOMER VIKTIGA FÖR CANNABIS-ODLAREN?

Trikomer är en viktig del av cannabisplantan, och att lära sig mer om dem kan dramatiskt förbättra dina färdigheter som odlare och i sin tur kvaliteten på dina skördar. Utan trikomer skulle vi inte ha THC, CBD, terpener och andra cannabisfytokemikalier vi känner och älskar.

Bortsett från att lära sig deras botaniska funktion, kan du förstå vikten av trikomernas fluktuationer i utseende och utveckling för att skörda dina blommor vid precis rätt tidpunkt.

 • DE TILLVERKAR CANNABINOIDER OCH TERPENER

Alla odlare bör uppskatta den roll trikomer spelar. Insikten att dessa små svampformade körtlar är ansvariga för tillverkning av cannabinoider och terpener kommer att uppmana dig att vara extra försiktig när du beskär, skördar och trimmar dina plantor.

 • DE INDIKERAR NÄR DET ÄR TID ATT SKÖRA

Trikomer fungerar som en bro för kommunikation mellan odlaren och plantan. Genom att helt enkelt observera deras färg genom hela blomningsfasen kan du få en grov uppfattning om deras kemiska sammansättning. Duktiga odlare vet exakt när de ska skörda sina knoppar för att säkerställa maximala cannabinoidnivåer och optimala effekter.

 • KRISTALLKLARA TRIKOMER

När din planta övergår till blomningsfasen märker du att de första trikomerna dyker upp. Unga och omogna trikomer har ett klart, genomskinligt utseende. De behåller detta utseende under den första delen av denna fas innan deras kemiska sammansättning förändras avsevärt för första gången.

CLEAR TRICHOMES

- KAN JAG SKÖRA MED KRISTALLKLARA TRIKOMER?

Nej. Klara trikomer är ett tecken på att dina plantor ännu inte är mogna. Undvik att vara otålig och skörda dina plantor medan dina trikomer ser ut så här, eftersom det tyder på att de inte är tillräckligt kraftiga än.

 • GRUMLIGA TRIKOMER

Grumliga trikomer har ett mjölkigt och ogenomskinligt utseende. Denna utveckling innebär att de nu uttrycker högre nivåer av THC tillsammans med terpener som bidrar till ett mer energiskt och cerebralt rus. Om du föredrar cannabis som får dig att känna dig vaken, levande och kreativ, bör du börja tänka på att skörda dina blommor snart.

CLOUDY TRICHOMES

- HUR LÄNGE FÖRBLIR TRIKOMER GRUMLIGA?

Trikomer förblir grumliga i ungefär två veckor. Mot slutet av detta steg börjar de ändra utseende igen, vilket indikerar ytterligare utveckling av deras fytokemiska sammansättning.

 • BÄRNSTENSTRIKOMER

Mot slutet av blomningsfasen får dina trikomer en bärnstensfärgad nyans. Under denna tid innehåller de något mindre THC och högre nivåer av CBN. Annars känd som cannabinol, THC bryts ned till CBN över tid och med exponering för väder och vind. Denna molekyl tenderar att bidra till ett mer stenande rus, så skörda dina blommor under detta skede om du föredrar ett sömnigt, fysiskt rus.

AMBER TRICHOMES
 • MIXADE TRIKOMER

Mellan det grumliga och bärnstensfärgade läget kommer du att märka en period där dina blommor har båda nyanserna samtidigt. Det här är kanske den bästa tiden att skörda dina blommor, eftersom de kommer att ge ett rus som riktar sig både mot kroppen och sinnet. Knopparna kommer att ha höga nivåer av THC, men med en touch av CBN.

MIXED TRICHOMES
 • LJUS BESTÄMMER TRIKOMPRODUKTION

Nu när du är klar över vikten av trikomernas utseende bör du också överväga hur ljus påverkar trikomproduktionen. Cannabisplantor har utvecklats utomhus i miljontals år, så det är rimligt att naturligt solljus uppfyller deras krav på fotoner och leder till större trikomproduktion.

Även om solen gör ett fantastiskt jobb för utomhusodlare, fungerar moderna lysdioder för att replikera denna naturliga ljuskälla inomhus. Dessa enheter efterliknar det spektrum som tillhandahålls av solens strålar och hjälper till att optimera trikomnivåerna som ett resultat.

HOW TO INSPECT YOUR TRICHOMES

HUR DU INSPEKTERAR DINA TRIKOMER

När du tittar närmare på dina cannabisblommor kommer du att märka ett skimrande lager av harts på knopparnas yta. Det tar dock mer än blotta ögat för att verkligen bli personlig med dessa vitala körtlar. Lyckligtvis har cannabisodlare identifierat de allra bästa verktygen för jobbet.

 • SMYCKESLUPP

Används av juvelerare för att bedöma kvaliteten på ädelstenar, dessa enheter gör ett fantastiskt jobb med att zooma in på trikomer. Många smyckesluppar har också ett inbyggt ljus som hjälper till att öka bildens kvalitet. Du kan också använda dessa verktyg med din telefonkamera för att ta bilder av dina trikomer och spåra deras framsteg under hela blomningsfasen.

 • MIKROSKOP

Digitala mikroskop kopplar upp till bärbara datorer via USB för att ge tydliga, in-zoomade bilder av trikomer. Använd dessa coola enheter för att utforska dina växter på ett helt nytt sätt. Ta screenshots längs vägen för att zooma in ytterligare med din digitala enhet.

Handhållna mikroskop är ett användbart verktyg för att titta närmare på dina växter när du promenerar runt i ditt odlingsrum eller trädgård. De behöver inte el, så du kan ta de med dig när du märker något av intresse. Carson Microbrite Plus Pocket Microscope fungerar otroligt bra för att övervaka trikom-mognad. Den har 120x förstoring tillsammans med en ljus LED för att lysa upp de mousserande körtlarna. Justera bara zoom och fokus tills du har en perfekt bild av motivet.

 • MAKROLINSER

Makrolinser förstärker zoomen på inbyggda smarttelefonkameror. Spänn fast dessa enheter på sidan av din telefon—placerad över den bakåtvända kameran—för att ta närbilder av dina blommor och trikomer. Makrolinser ger fördelen med att ta omedelbara bilder. Använd din telefon för att zooma in ytterligare på specifika delar av bilden.

ROLIGA SAKER ATT GÖRA MED TRIKOMER

Redan nu kan du säkert se sambandet mellan trikomer och extrakt, och du har helt rätt. Okej, så vi har bekräftat att ett hälsosamt skikt med harts är ansvarig för de finare egenskaperna hos cannabis.

Trikomer är byggstenarna för alla slags fantastiskt, kraftfulla koncentrat och hasch. Allt från den gnuggade Charras från den indiska subkontinenten till Colorado's CBD-medicin kommer från harts.

Extraktionsmetoden kan variera från marockansk siktning av plantmaterial och sedan pressning, till butangas som härrör till hascholja, som kan vispas till "budder" på låg värme. Råmaterialet är alltid trikomer och de kan enkelt separeras från det gröna materialet.

Ibland alltför lätt och inte med avsikt, så kom ihåg att hantera knoppar med försiktighet, eftersom hartshuvuden lätt kan brytas av och torkade knoppar kan brytas ned snabbt om de förvaras felaktigt. Koncentrat erhåller en extra stor fördel med en obestämd hållbarhet.

Trikomer är inte allt när det gäller cannabis, men de är definitivt det viktigaste. Ökningen av dabbning bland rökare från 2000-talet och den internationella legaliseringen av medicinska CBD-produkter gör att trikomer aldrig har varit så viktiga förr i cannabiskulturen.

Den gröna revolutionen är inte längre bunden till att röka klibbigt grönt. Kunskap om trikomer öppnar dörrarna till cannabismat, fantastiska koncentrat, tinkturer, en mängd läkemedel och nya fantastiska upptäckter som ännu inte har gjorts.

TEKNIKER FÖR ATT ÖKA TRIKOMPRODUKTIONEN

För att öka styrkan i dina trikomskapelser kan du använda flera beprövade tekniker för att öka trikomproduktionen under blomningsfasen. Ju mer trikomer på dina knoppar, desto mer material för din hasch, koncentrat och kief.

Du kommer att bli glad av att höra att de flesta av dessa tekniker är superenkla. De bästa metoderna innefattar val av frösort, belysning, skördetidpunkt och miljöfaktorer.

TRIKOMER: KÄLLAN TILL CANNABIS-UPPLEVELSEN

Nu när du är medveten om trikomernas stora betydelse, uppmuntrar vi dig att gå in i ditt odlingsrum eller din trädgård och titta på dessa strukturer med nya ögon. Köp en lupp eller ett mikroskop och ta dina färdigheter i trikomanalysen till nästa nivå. Medan du väntar på att din nästa gröda ska mogna, använd dessa enkla färdigheter för att öka antalet trikomer på dina knoppar.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.