Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés


Vad är pistiller? Hur skiljer de sig från stigmas? Och hur kan kunskap om dessa strukturer förbättra sättet att skörda gräs? Upptäck svaren på alla dessa frågor nedan. Du är på väg att uppgradera din botanikkunskap och förbättra kvaliteten på dina blommor.

Vad är en pistill?

Vad tänker du på när du hör ordet "pistill"? Förmodligen de små hårstrån som sticker ut från cannabisknoppar, eller hur? Du är nära, men inte helt korrekt. Dessa små hårstrån kallas faktiskt stigmas. De utgör en del av den större pistillatblomman, vid sidan av högbladen (den lilla bladvävnaden från vilken stigmas uppstår) och ägglosset (organet inuti högbladen som bildar fröna). Tillsammans utgör dessa strukturer reproduktionsorganen hos kvinnliga cannabisplantor. I den här artikeln kommer vi att hänvisa till dessa hårstrån som både stigmas och pistillhår.

Klasar av pistallatblommor kallas för knoppar. Varje enskild blomma har två stigmas som sticker ut i det fria, och var och en av dessa strängar är täckta av små hårstrån, kallade stigmatiska papiller, som hjälper till att fånga manligt pollen efter att det sprids i luften. Förutom att spela en nyckelroll i växtfysiologi kan stigmas hjälpa odlare att avgöra när de ska skörda sina cannabisplantor.

The Importance Of Pistils To Cannabis Growers

När dyker vita pistillhår upp?

Pistiller uppträder tidigt i blomningsstadiet. De första pistillatblommorna som dyker upp kallas ofta för "förblommor" eftersom de inte liknar de stora knopparna som utvecklas senare i linjen. Men den första av dessa strukturer som dyker upp är i själva verket fulla pistillatblommor. De utvecklas vid noderna - de punkter där grenar möter huvudstammen.

Autoblommande sorter börjar vanligtvis utveckla sina första pistiller runt vecka 3–4, medan fotoperiodsorter kommer att producera dem kort efter att odlaren minskar ljuscykeln inomhus, eller när säsongens ljuscykel minskar utomhus.

Nybörjarodlare blir ibland oroliga när de ser vita stigmas dyka upp vid noderna utan några tecken på knoppar. Långt ifrån en anledning till oro gör synen av dessa strukturer att knopparna är på god väg; det tar bara några veckor för dem att utvecklas.

Om du odlar vanliga cannabisfrön kommer du att märka att varje planta inte producerar förblommor som innehåller stigmas. De manliga exemplaren i gruppen kommer istället att bilda sfäriska pollensäckar. Du måste ta bort dessa från odlingsutrymmet om du inte avsiktligt planerar att gödsla dina honväxter.

Vad händer om pistillhåren blir orange tidigt?

Blir dina pistillhår orange tidigt? Flera faktorer kan göra att stigmas ändrar färg relativt snabbt. Du behöver inte nödvändigtvis oroa dig. Vissa varianter av cannabis blommar och mognar helt enkelt snabbare än andra, vilket betyder att deras pistillhår går från ljust vitt till orange över ett kortare tidsfönster.

Både autoblommande sorter och snabblommande fotoperiodsorter kommer att genomgå denna förändring snabbare än fotoperiodsorter som har en längre blomningsfas. Om du är orolig, kontrollera informationen om din sort från relevant fröbank för genomsnittliga odlingstider.

Inomhusbelysningsscheman kan också få pistilhår att byta färg snabbare. En cykel på 10 timmar på och 14 timmar av tvingar blommor att mogna tidigare.

Pistillhår som byter färg för tidigt kan också indikera ett problem. Efter pollinering börjar dessa hårstrån visa bruna spetsar, medan det nedre segmentet förblir vitt. Om du inte avsiktligt föder upp växter, är chansen stor att du låter en hane sprida sitt pollen i ditt odlingsutrymme. På samma sätt kan en av dina honväxter ha blivit en hermafrodit och producerat pollen.

Hårfärgsskillnader i pistill: vad betyder de?

Pistillhår är inte bara vita eller orange. Baserat på hårstrånas fytokemiska innehåll kan de även visa andra färger. Kolla in de olika färgerna på pistillhår nedan, och vad var och en av dem betyder:

  • Vit: Vita stigmas indikerar att pistillatblommorna inte är mogna och har en låg cannabinoid- och terpenhalt. Odlaren bör inte skörda sina knoppar vid denna tidpunkt.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Orange: Pistillhår går från vitt till orange på grund av fytokemiska förändringar i vävnaden. Triterpener kända som karotenoider är ansvariga för de livfulla orange färgerna på en mängd olika frukter och grönsaker, inklusive paprika, apelsiner, papaya och morötter. Dessa molekyler fyller många funktioner, inklusive färgattraherande medel. Stigman blir orange så att de sticker ut för pollinerande insekter. Orange pistiller är ett tecken på att cannabisknoppar är mogna, fyllda med cannabinoider och terpener och redo att skördas.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Brunt: En mörkbrun färg på den övre delen av ett pistillhår indikerar att befruktning har skett. Efter att en viss pistillatblomma blivit befruktad av manligt pollen har stigmat fyllt sin roll och börjar dö tillbaka, blir brunt och skrumpnar.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Röd/rosa: Ibland kommer du också att märka rosa och röda hårstrån på gräsblommor. Ungefär som orange pistillhår kommer dessa färger till på grund av kemiska förändringar. Istället för karotenoider orsakas röda och rosa nyanser av flavonoidpigment som kallas antocyaniner. Dessa är samma molekyler som är ansvariga för de slående färgerna på blåbär, rödlök, körsbär och rödkål. Förutom att de hjälper till att skydda växtvävnad mot UV-strålar, arbetar de också för att attrahera pollinatörer. Förekomsten av röda och rosa pistillhår beror till stor del på genetiken hos en viss sort.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers

Pistiller signalerar när man ska skörda, men var ska man annars titta?

Nu vet du varför strån från cannabispistill ändrar färg. Förutom att spela en fysiologisk roll kan dessa förändringar i utseende också hjälpa odlare att veta när de ska skörda sina blommor. Men stigmas är inte den enda delen av cannabisväxternas anatomi som indikerar mognad av knoppar. Färgen på körteltrikomer är ett ännu bättre sätt att avgöra hur nära växter är att skörda.

När de är omogna är dessa små kemiska fabriker genomskinliga till utseendet. När skördetiden närmar sig utvecklar de ett mjölkaktigt, ogenomskinligt utseende. Du bör sikta på att skörda dina knoppar när 70–90 % av trikomerna har blivit mjölkiga. Lämna dem ännu längre, så blir de bärnstensfärgade, ett tecken på att THC har degraderats till CBN.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37823 recensioner