Att bygga ditt eget odlingsrum

Del 1 / Ljustäta

Till att börja med måste vi försäkra oss om att området är fullständigt ljustätt. För att kunna blomma till sin topp behöver plantorna 12 timmar av ostörd natt och 12 timmar ljus. Att störa nattperioden på 12 timmar kan leda till lägre plantor eller till och med en helt misslyckad skörd. Därför bör du stå i ditt område om det är möjligt och se så att inget ljus kan ta sig in. Om det gör det kan du skaffa speciell ljustät tejp som kan täcka hål och sprickor. En odlingsplats som inte är ljustät kan lätt förstöra din skörd eftersom plantorna blir förvirrade. En av de enklaste sakerna att undvika är att hanplantor skapas på honplantorna på grund av stressen de blivit utsatta för. Inom väldigt kort tid kan dessa hanplantor befrukta hela planteringen, vilket resulterar i att du får knoppar fulla av frön.

Växande utrymme för cannabis

En bra odlare kollar alltid till sina plantor för att kunna ta bort hanplantor i god tid. Det tar bara några veckor innan en hanplanta kan sprida aktiva pollen. Det händer ofta att plantorna får problem med att börja blomma när det kommer in ljus och resulterar i att det kan bli en väldigt klen skörd. Se även efter om det är några elektriska apparater kvar i odlingsområdet eller är menade att vara där inne. Dessa har nämligen ofta små lampor som ger ut mycket ljus, vilket kan störa nattsömnen hos dina plantor. Klistra i så fall på ljustät tejp på alla lampor och ljus.

Del 2 / Lufttäta

Så fort dina plantor mår bra och är i full blom och producerar vackra knoppar, börjar också utvecklingen av deras lukt. Våra plantor kommer börja ge ifrån sig en ganska kraftfull lukt, vilket gör att det är väldigt viktigt att ditt odlingsområde är fullständigt lufttätt. Odlingsområdet måste ha minimalt antal sprickor och hål där marijuanalukten kan släppas ut, inga alls är att föredra. Så fort dina plantor börjat lukta kommer du troligen besöka din gröda såpass ofta att du blir relativt van vid det. Därför kan du bli övertygad om att plantorna ger ifrån sig väldigt lite lukt eller ingen alls, när dina grannar och inneboende lider av stanken. En annan viktig faktor när det gäller säkerhetsaspekter gällande att ha ett lufttätt område är kontrollen på klimatet.

Att skapa ett bra klimat är extremt viktigt om du vill få ut det allra bästa av dina plantor. Se därför till att du när sätter upp ditt område ska varken oönskade lukter komma ut och inte heller några luftströmmar komma in. En tredje viktig punkt är att inga oönskade varelser och skadedjur ska kunna ta sig in i området. Ett bra odlingsområde är därför en typ av karantän där inget kommer in eller ut om du inte vill det.

Inomhus marijuana odling

Del 3 / Klimate

Så fort vi har de tidigare beskrivna punkterna klara har vi tagit oss till vårt mål om att sätta upp själva odlingsområdet och därmed skapa det ideala klimatet där våra plantor kan utvecklas till riktiga jättar, växa och blomma med obeskrivlig kvickhet.

Eftersom klimatet måste vara konstant och jämnt genom ditt odlingsområde behöver vi ventilation för att se till att det finns god genomströmning av luft. Plantorna kommer också växa sig tjockare och starkare i stammen och kommer därför också kunna ge en större skörd än om plantorna växer upp utan ventilation. Om du har en stor budget kanske du vill investera i en termostat, hygrostat eller en termo- hygrostat. Du kan koppla upp termostaten till avgasventilatorn vilket tillåter dig att uppnå den önskade maximala temperaturen, låt sig 28 grader, för ditt område. Om temperaturen överstiger detta kommer avgasventilatorn starta igång och ta ned det till 28 grader igen.

Hygrostaten kan också koppas ihop med avgasventilatorn för att se till att den nödvändiga luftfuktigheten bibehålls. Om ditt område blir för fuktigt sugs luft ut tills den rätta nivån är nådd. Med en dimmerbrytare kan du reglera hur snabbt ventilatiorn ska reagera, så att du kan använda den kontinuerligt på en lägre hastighet så att frisk luft hela tiden pumpas in i rummet.

Del 4 / Luftfuktighet

För att kunna reglera fuktigheten i rummet kommer vi behöva en luftfuktare. De är inte alltför dyra och är väl värda att investeras i. En bra grej med dessa är att de vanligtvis har en inbyggt hygrostat så att du bara behöver slå in den nödvändiga luftfuktigheten och luftfuktaren ser till att den håller sig på rätt nivå. Främst under tillväxtperioden gör detta underverk.

En planta kan dubblera sin tällväxttakt i fuktig luft och detta reducerar tiden i tillväxtfasen. Att värma upp ett stort rum eller en liten odlingsyta kommer göra stor skillnad. Att få fuktigheten att öka under de första veckorna är enkelt på ett litet område, men testa det någon gång i ett helt rum. Det är precis lika enkelt att göra det på stor yta men du kommer behöva massor av dyra redskap och som nybörjare är det bättre att försöka hålla en låg budget. Du kan lika gärna lägga en större summa på att få ditt område välisolerat. Vi måste också se till att det finns en sida av området, nere på botten, där det finns hål där luft kan komma in.

Dessa hål är till för att låta ny CO2-rik luft komma in. På andra sidan av området, precis på toppen, är där vi placerar en sugpump. Detta kommer suga upp och ta bort varm luft. Varm luft stiger, det är därför vi placerar pumpen övers i utrymmet, eller åtminstone så högt upp som möjligt. Genom att montera ett kolfilter på pumpen kan vi också få bort starka lukter. Ett kolfilter och en sugpump går hand i hand och är absolut essentiella i en trädgårdsuppsättning som vår. Ett filter räcker till ungefär fem skördar, eller ungefär ett år. Pumpen måste ha passande kapacitet för storleken på odlingsområdet, så du behöver först och främst räkna ut hur stort ditt område är. Titta tillbaka mot skoltiden, nu multiplicerar vi längd x bredd x höjd som ger volymen på området.

Ta alltid en pump med lite högre kapacitet än den egentliga volymen på området. Under de varma sommarmånaderna kan detta göra stor skillnad för att hålla odlingsområdet på en okej temperatur. Välj därför en större kapacitet - vi kan till exempel välja en ventilator som passar för ett område på 750-1000 m3 om vi har ett område på 500 m3.

Cannabis växa tält

Den stora fördelen med detta är att vi kan använda den varsamt under de kallare vintermånaderna och därmed använda liten mängd energi och under sommarmånaderna kan vi se till att den stryper åt ordentligt och hålla en bekväm temperatur under 30 grader. En stor ventilator som går på halvfart ger mycket mindre ljud ifrån sig än en liten ventilator som går på högvarv.

Om du dessutom vill öka området för odling behöver du inte heller skaffa en ny ventilator. Du kan aldrig köpa en ventilator som är för stor, bara en för liten. Det är inte rimligt att låta en ventilator gå på högvarv om vi lika gärna kan fylla området med ny luft på halvfart. Genom att placera in-hålen på botten av området och tömningen på toppen kan vi skapa en luftströmning sim kommer ge ny luft från botten och rakt upp på andra sidan av området, och strömma över plantorna. Detta är jättebra för plantorna som får njuta av frisk luft till max medan det som blivit fattigt på CO2 sugs ut och försvinner från området.

För att undvika att skadedjur kommer in kan vi använda nylonstrumor eller specialstrumpor som placeras över in-hålen för luft så att inget kan flyga eller krypa in, vilket hjälper till att undvika infestationer i ett senare skede. Se verkligen till att inte heller något ljus ska kunna komma in genom dessa håll och nå området. PVC tuber med en böj fungerar bra för att låta luft komma in och ljus hållas utanför. Det finns tusen olika sätt att se till att det finns bra mängder luft i ditt område; de är alla bra, men det finns också två viktiga regler att ha i åtanke. Luft från undersidan och håll ljuset borta. I en situation där du helt enkelt inte kan göra ett hål för pumpen någonstans är den bästa lösningen att köpa en billig dörr och göra ett hål i den för luftutsug.

Detta är en vanlig metod som används av professionella odlare.

Del 5 / Kvadratmeter

Nu börjar det riktiga arbetet: det verkliga byggandet av odlingsområdet. Du behöver inte särskilt mycket för det, bara en ynka kvadratmeter, och det har alla någonstans, oavsett om det är på vinden, källaren eller i ett extra rum. Vad vi behöver är: en häftpistol att använda på trä, en såg, svart-vit plast, en borr, skruvar, sax, några träplankor - och en kvadratmeter.

Vi ska nu bygga en skärm runt odlingsområdet. Om vi utgår från att du använder en enda meter i ett stort rum är det smart att skilja området från resen av rummet så att det kan användas för något annat. Om du inte gör detta kommer hela rummet stinka senare, när plantorna blommar. Den stora fördelen med att bygga en skärm är att ljuset från lampan kommer att kunna utnyttjas till fullo. Mängden ljus kommer till hög grad avgöra den slutgiltiga skörden. Genom att bygga en skärm runt kvadratmetern som sen täcks med vit reflekterande plast kan du hålla kvar ljuset på odlingsplatsen och på dina plantor.

Om du inte gör detta kommer ljuset sprida ut sig över hela rummet och du kommer gå miste om en stor del av det. Att se till att väggarna runt dina plantor är av reflekterande vit plast är den billigaste lösningen för att odla din skörd. Det blir inte billigare eller enklare än så. Mylar är det bästa på marknaden för tillfället när det kommer till att reflektera ljuset tillbaka mot plantorna. Det är lite dyrare än svartvit plast men reflekterar ungefär 99% av ljuset som lampan ger mot plantorna. Mylar måste hängas så rakt som möjligt för bästa möjliga resultat.

Inomhus marijuana odling

Det är väldigt viktigt för uppsättningen att du ser till att den har reflekterande väggar. Om det är vita väggar eller upphängd plast har ingen betydelse.

Konstruktionen av en skärm är en arbetsprocess på 30 minuter så fort du har allt nödvändigt material tillgängligt. Jag skar åtta bitar trä ungefär 1,2 m långa och sex bitar ungefär 1.70 m. Jag får denna längd eftersom mitt källartak är såpass högt. Längden du bestämmer dig för bör vara lite kortare än rummet eller området som odlingsplatsen kommer hamna på. Om ditt rum är två meter högt, skär då åtta längder om ca 1,97 m. Med andra ord bör du subtrahera några centimeter från rummets reella höjd. Steg ett är ganska enkelt: vi gör en träram genom att sätta ihop två delar på 1.2 m i bredd mot två delar (i mitt fall) på 1.70 m i höjd. Detta går att göra riktigt snabbt med en maskinborr där vi gör ett hål och skruvar ihop de två bitar som ska fästas ihop. När vi säkert har satt ihop vår träram kan vi sträcka ut den svartvita plasten tight. Detta görs enklast med hjälp av en häftapparat för att häfta fast platsen på rätt ställe.

Överflödig plast kan trimmas efter att plasten sitter på plats. Nu har vi vår första reflekterande skärm. På detta behöver vi nu sätta dit en till skärm på samma sätt som vi gjorde de föregående två, förutom att vi då använder en färre av de 1.70 m långa bitarna. Vi använder då bara den 1.70 m plankan av skärmen vi just skapat och sätter då dit två bitar av 1.20 m. och en av de 1.70 m. Sträck ut och häfta plast över dem och trimma överflödigt material återigen. Nu har vi två sammansatta bitar av skärm. På det här sättet gör vi inga separata löst hängande skärmar. På andra sidan gör vi samma sak och gör en skärm där också som vi sedan sätter ihop med den redan existerande träramen på den första skärmen. Detta innebär att vi nu har tre skärmar med reflekterande yta som stadigt sitter ihop med varann. Denna konstruktion ska nu placeras runt den valda kvadratmeter som är ditt odlingsområde. Som vi redan märkt är skärmarna lite större än odlingsområdet. Det är för att vi ska ha plats för ventilatorn och liknande. För att avsluta behöver vi en separat skärm med två bitar av 1.20 m trä och två av 1.70 m plankorna. Den enskilda, löst hängande skärmen är entrédörren till odlingsområdet.

Vi sätter denna mot den öppna dörren av lådan med tre skärmar, och odlingsområdet är nu höet och hållet förseglat. Nu behöver du enbart flytta skärmdörren för för att inspektera och ta hand om dina plantor. Nu kan ljuset från lampan stanna inom odlingsplatsen och du kommer märka skillnaden detta gör senare när du ska skörda dina plantor. Lukten från lamporna hålls även på insidan och går att ta bort med hjälp av den filtrerade pumpen så att resten av utrymmet i rummet går att använda till annat. Riktigt kreativa odlare kan såklart göra en riktig pärla till odlingsplats.

Cannabis inomhus växande tält

Del 6 / Insamlingshylla

Ett odlingsutrymme ska vara enkelt att hålla snyggt, därför valde jag att bygga in en typ av ”insamlingshylla” där plantkrukorna placeras. För att göra detta byggde vi en ram på 1.10 m i bredd, med en längd av eget val, och en höjd på 15 cm. Denna har samma svartvita plast (men se till att det inte är några hål i den nu eller senare).

Fördelen med en sådan hylla är att det blir lättare för ren odling och gör även att det är svårare för sjukdomar att få tag i plantorna. Allt skräp som jord, döda löv och skvätt av vatten hamnar direkt i hyllan. Så fort skörden är över är det väldigt enkelt att bara sopa ihop allt detta och få bort det innan det är dags för att plantera nästa omgång. Om du inte använder en insamlingshylla, vilket många odlare inte gör kommer ditt område bli transformerat till ett område eller ett rum med en liten bit smuts var du än tittar. Om du måste skölja dina plantor kommer en insamlingshylla bevisa hur bra den är. Skölja gör man för att få bort överflödiga näringsämnen och gödningsmedel från mitten (av krukorna). Genom att ge plantorna för mycket rent vatten tvättas resterna av näringsämnena bort, liksom salterna som samlas när man övergöder (salt går att finna i gödningsmedel).

Vissa odlare väljer att skölja som en rutin varannan vecka för att behålla mitten så hälsosam som möjligt. Med en insamlingshylla kan du skölja plantorna utan problem och utan att göra en blöt pöl bakom ditt område. En annan fördel är att du, när du odlar i jord, kan låta hela hyllan fyllas med matarvatten och leta plantorna ta de näringsämnen de behöver från det. Detta har samma effekt som en kruka som står på ett fat. Du har egentligen gjort ett enormt fat. Det som är bra med det här är att det är svårt att övergöda eftersom plantorna själva avgör hur mycket de vill ta upp. Om du behöver åka iväg i 3-4 dagar kan du fylla insamlingshyllan och plantorna har då tillräckligt mycket mat för några dagar framöver. Hyllan fungerar då som ett automatiskt vattningssystem. Senare kan du enkelt fortsätta med ett ebb och flod-hydrosystem. För att summera: vi vill skapa ett ljustätt, lufttätt odlingsområde där den fräscha CO2-rika luften kommer in i botten på en sida av området, cirkulerar upp och ut på andra sidan.

En tillräckligt stor sugpump ser till att luften cirkulerar och ventilation mixar den fräscha luften som kommer in med luften som värms upp av lampan så att temperaturen är samma på hela området. Lägg sedan till reflekterande väggar för att maximera effekten av lampan och en uppsamlingshylla för att hålla allt snyggt så är det klappat och klart. Odlingsområdet är nu redo för plantering!

ÄR DU ÖVER 18 ÅR GAMMAL?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.