Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

Att börja med cannabisodling

Att börja med cannabisodling

Så du vill börja odla hemma, men vet inte var du ska börja. Var inte rädd! Vår guide till cannabisodling kommer ge dig information om allt som är nödvändigt. Lär dig att odla som proffsen!

VETA VART MAN HITTAR ODLINGSGUIDER OCH RESURSER

Om du längtar efter att odla din egen cannabis, så har du redan tagit det första steget genom att läsa igenom denna odlingsguide. Även om det finns tekniska termer du ännu inte förstår, så kommer du - genom att bli mer bekant med hela processen att odla hemma - få hjälp när det kommer till att planera och bygga ut din odling.

Precis som allt annat är detta en konstform som kräver träning. I tillägg till denna guide, är Royal Queen Seeds cannabisblogg proppfull av hjälpande information som ger tips och tricks för att ta itu med alla typer av odlingsrelaterade frågor och bekymmer. Du kan även ta en titt på följande artiklar nedan för att upptäcka några andra resurser som du kan läsa och titta på, som en hjälp på vägen.

• 7 YouTube-kanaler Every Stoner Needs To Watch
• 10 Appar Every Stoner Shouldn’t Be Without
• Topp 10 Books On Cannabis

Om du vill interagera och lära från andra odlare, se då till att besök populära odlingsforum. Här kan du prata med både nybörjare och erfarna odlare, som ger och får råd av varandra för att lära. Självklart är det viktigt att man tar dessa användarkonton med en nypa salt, då informationen sällan är verifierad.

I slutändan, när man ska omvandla teori till praktik, dyker det ofta upp ett eller flera hinder. Ha framförhållning genom att bekanta dig själv med de viktiga faktorerna nedan!

VÄLJ RÄTT CANNABISFRÖN

Givetvis växer cannabisplantor inte från ingenting, vilket innebär att du måste skaffa dig några frön först. Som tur är kan du lokalisera kvalitetsfrön i RQS katalog, som är kvalitetstestade och innehåller några av de bästa groningsförhållandena på marknaden.

Nu till den svårare delen: att välja dina sorter. Nyckeln är att inte låta raden av genetik som erbjuds överväldiga dig eller göra dig förvirrad. För att framgångsrikt navigera bland de olika alternativen, ska vi gå igenom den grundliga skillnaderna mellan indica och sativa.

INDICA

Indicaplantor är kraftiga och besitter grova stammar och breda blad. Deras blomningsperiod är relativt kort, och de är kända för att producera större och tätare knoppar. Indica är det som en del stoners kallar "kvällsorter" eftersom de ofta ger en avslappnande berusning.

Andra effekter som vanligen kopplas till indica inkluderar:

- Sofflås
- Sövande
- Hunger och sug
- Kroppsrus
- Djup avslappning

Några av våra mest kända indicasorter inkluderarICENorthern LightBlue MysticO.G. Kush.

 

 • Indica leaf INDICA / caratteristiche
 • Couch-lock
 • Chilling
 • Appetite
 • Body High
 • Deep relaxation
 • Sleep Aid
 • Pain + Nausea Relief
 • Stress + Anxiety Relief
 • Sativa leaf SATIVA
 • Energy
 • Stimulating
 • Head High
 • Uplifting
 • Creativity
 • Fight Depression

SATIVA

Till skillnad från indica, tenderar sativa att växa sig ganska höga, ha tunnare blad och längre stammar, samt ta mycket längre tid att blomma än indica. Dessutom tenderar dess effekter att övergå mer till den energigivande sidan än den sövande.

Andra effekter som vanligen kopplas till sativa inkluderar:

- Cerebral stimulans
- Fysisk energi
- Kreativitet
- Eufori

Några av våra mest kända sativa-sorter inkluderar: Power FlowerAmnesia HazeHaze BerryRoyal Moby.

Idag är väldigt få cannabissorter rena indica eller sativa. De flesta varianter du hittar är hybrider, en genetisk blandning av både indica och sativa. Hybrider kan vara indica-dominanta eller sativa-dominanta, eller så kan de vara 50/50. Därför kan morfologin och effekterna av hybrider bero på genetik och miljömässiga faktorer. Med det sagt kan du använda de vanliga egenskaperna av både indica och sativa som en hjälpguide i rätt riktning.

Även om det inte finns något "bästa" alternativ när det kommer till val av sort, så väljer nybörjare ofta indica eller indica-dominanta exemplar då de är lättare att kontrollera och tar kortare tid att avsluta.

AUTOBLOMNING

Autoblommor avlägsnar några av de största komplikationerna av att odla gräs. Dessa sorter kommer i form av både indica- och sativahybrider, men de innehåller även en tredje typ av cannabis som heter ruderalis. Dessa gener gör det möjligt för autoblommor att blomma baserat på ålder istället för ljuscykel, till skillnad från traditionella fotoperiod-varianter. Autoblommor blir normalt sett även mindre än fotoperiod-varianter, vilket kan vara en fördel om ditt utrymme är begränsat. Om du vill lära dig mer om att odla autoblommor, kan du kolla in vår guide: Så odlar man autoblommande cannabis. I denna guide kommer vi fortsätta med att diskutera traditionell (feminiserad fotoperiod) cannabis.

ODLINGSMEDIUM

När du väl har dina frön kommer du behöva skaffa lämpliga behållare för din jord. Vanligtvis brukar krukor på 7-11 liter vara bra till en början. Säkerställ att behållarna har hål i botten som gör det möjligt att vatten kan dräneras ut. Cannabis gillar inte stagnerande fukt.

Vilken typ av jord bör du skaffa? I princip kan du använda de flesta typer av universell krukjord, billiga blandningar är inte alltid optimala för cannabis. En del jord kan innehålla för få näringsämnen och/eller kanske inte är tillräckligt luftig. Luftig jord är viktigt för en bra rotutveckling. Om du har en i övrigt bra odlingsjord, kan du göra den ännu bättre genom att tillsätta perlit, ett vulkaniskt glasmaterial i form av små, lätta och vita stenar. Dessa hjälper till att göra jorden luftigare för en förbättrad dränering.

Nu för tiden kan du även hitta jordblandningar som är särskilt gjorda för att odla cannabis, vilket bör vara det mest optimala. Dessa blandningar innehåller de rätta näringsämnena för att upprätthålla dina plantors tillväxtfas (den vegetativa fasen) så du inte behöver tillföra några näringsämnen under de första veckorna. De flesta jordblandningar av hög kvalitet har redan perlit inblandad.

Något du definitivt inte bör göra, är att gräva upp lite jord från rabatten i trädgården och använda det som odlingsjord. Den kommer inte att innehålla de rätta näringsämnena, och den kommer sannolikt vara kontaminerad med insekter, svamp och andra orenheter som du definitivt inte vill ha i ditt odlingsrum.

ODLINGSMEDIUM

LAMPOR

Cannabis behöver ljus för att växa, och ännu mer ljus för att blomma. Ditt ljusupplägg kommer göra en stor skillnad för hur dina grödor tar sig.

TYPER AV LAMPOR

I odlingsbutiker och online, kommer du stöta på alla möjliga typer av odlingslampor—en del för den vegetativa fasen, några för blomning och en del för båda två. För att göra saker så okomplicerade som möjligt: välj en lampa som är lämplig för alla odlingssteg. På senare år har LED-odlingslampor blivit ganska prisvärda. Detta kan vara ett energisparande alternativ i jämförelse med andra typer av lampor, såsom HID-odlingslampor. Se till att du skaffar en "fullt spektrum" lampa eller en med ett reglage som gör att du enkelt kan ändra spektrum från vegetativ till blomning. Om du endast behöver en liten mängd ljus, som för fröplantor eller unga, vegetativa plantor, så kan du även använda lysrör.

WATT

Vilken watt du har på din odlingslampa är en viktig faktor att överväga för ditt odlingsrum. För skäliga avkastningar av bra kvalitet, bör du skaffa åtminstone en 400-600W natriumlampa eller motsvarande LED-lampa. Självklart kan du hitta mer kraftfulla lampor som 1000W eller 2000W, eller mindre kraftfulla med 150-250W, men en 400-600W odlingslampa är en bra medelväg så du kan förvänta dig skäliga avkastningar utan att använda för mycket energi.

En 400W natriumlampa kan ge cirka 200 gram av knoppar per m², medan en 600W lampa kan uppnå 300 gram. Givetvis är det endast uppskattningar. Om du får mer så kan du skatta dig lycklig. Expertodlare kan komma att få upp till 300 g/m² från en 400W lampa och 400 g/m² från en 600W lampa under optimala förhållanden.

När du ska handla en odlingslampa, så se till att du läser tillverkarens specifikationer. Var även medveten om att tillverkare av superbilliga LED-lampor kan överdriva specifikationerna av sina produkter. Om du är osäker på vilken lampa du bör införskaffa kan du alltid be om råd i odlingsforum.

LJUSSCHEMAN

Såvida du inte odlar autoblommor (som du kan lämna under 18-24 timmars ljus från frö till skörd), kommer du behöva ha dina plantor under en specifik ljuscykel beroende på deras fas.

Vegetativ fas: 18-6

Den vegetativa fasen av dina plantor kan i princip vara så länge du vill. Odlare låter vanligtvis sina plantor vara i den vegetativa fasen i åtminstone 3-4 veckor, eller tills plantorna uppnått önskad höjd. Ett typiskt ljusschema för denna fas är 18 timmar på och 6 timmar av.

Blomningsfas: 12-12

För blomning så ändrar du dina lampor till en jämn 12-12 ljuscykel. Se till att den "mörka cykeln" inte avbryts då det kan hindra dina plantor från att blomma.

Om du kopplar din lampa till en timer kan du enkelt bibehålla dessa scheman.

LUFTFLÖDE OCH VENTILATION

Om du odlar inomhus kommer du behöva säkerställa tillräckligt luftflöde, så dina plantor håller sig friska.

LUFTFLÖDE OCH VENTILATION

EXTRAKTORER

Även om det kanske inte verkar lika viktigt som exempelvis dina odlingslampor, så kan en frånluftsfläkt eller en ventilationsapparat (med aktiverat kolfilter) göra en enorm skillnad för din odling. Cannabisplantor behöver koldioxid (CO₂) för att utvecklas, vilket de absorberar från luften runt dem.

Om du odlar inomhus och inte har ett tillräckligt luftintag och utblås på plats, kommer dina plantor förr eller senare att använda upp all tillgänglig CO₂. När det sker kommer tillväxten saktas ner och din planta kan till och med bli sjuk. En ventilationsapparat suger ut den CO₂-förbrukade luften och ersätter den automatiskt med frisk, CO₂-fylld luft.

En extra bonus med att använda en ventilationsapparat med ett aktiverat kolfilter är att det även kommer neutralisera doften av din cannabis under blomning. Detta kan hjälpa till att hålla din odling hemlig. Kolfilter innehåller bara en tub med aktiverat kol som du ansluter till ditt utsugssystem. Men du ska veta att kolfiltren inte varar för evigt. De flesta gånger kommer du behöva ersätta filtret efter ungefär 5 skördar.

LUFTCIRKULATION

För att säkerställa att frisk luft som sugs in i ditt odlingsutrymme fördelas jämnt, kommer du även behöva en eller flera luftventiler. Genom att hålla luften cirkulerande, säkerställer ventilerna att CO₂, såväl som värme och fukt fördelas jämnt över hela utrymmet. Detta kan hjälpa till att skingra värmen från dina odlingslampor och minska risken för mögel.

Du kan även sätta upp några fläktar som blåser en lätt bris mot dina plantor, vilket gör att de utvecklar tjockare och starkare stammar som främjar tyngre avkastningar.

NÄRING

Cannabisplantor kan inte enbart leva på ljus och kärlek; vi måste ge dem näringsämnen så de kan växa.

Cannabis har olika näringskrav beroende på vilken fas de befinner sig i. Under tillväxt behöver plantorna höga nivåer av kväve och kalium och ett mellanintag av fosfor. Vid blomning är kvävenivån reducerad och mer fosfor tillförs medan kaliumnivåerna håller sig på ungefär samma nivå. På grund av det kommer cannabisnäringsämnen vanligtvis med (åtminstone) två flaskor—en för den vegetativa fasen och en för blomningen.

Än en gång, du behöver inte göra saker mer komplicerade än nödvändigt. Om du odlar inomhus, låter du dina plantor vara i den vegetativa fasen i fyra veckor och använd jord som innehåller ett spektrum av cannabisnäringsämnen, då kommer du inte behöva administrera några näringsämnen under den vegetativa fasen. Du kan helt enkelt börja under blomningen, när plantornas behov förändras.

KVÄVE, FOSFOR OCH KALIUM

Gödningsmedel och näringslösningar är baserade på tre makronäringsämnen: kväve, fosfor och kalium. De innehåller även mikronäringsämnen såsom järn och kalcium. Förhållandet av hur mycket kväve, fosfor och kalium en näringslösning innehåller visas ofta i form av tre siffror, såsom 3-1-6 eller 0-4-5. Detta indikerar K-F-K-nivåerna (kväve, fosfor, kalium). Som nämnt är kväve och kalium avgörande för vegetativ tillväxt, medan större mängder fosfor är användbar under blomning.

Var medveten om att fröplantor och unga plantor kommer ha olika näringskrav än stora och kraftfulla plantor. Exempelvis kommer fröplantor endast behöva ytterst lite (om ens några) näringsämnen. Att övergöda cannabisplantor är bland de vanligaste misstagen som nya odlare gör. Det värsta är dock att symptomen på en sjuk och övergödd planta kan se likadana ut som om en planta inte får tillräckligt med näringsämnen, så som gulnande blad. Om du stöter på problem med dina plantor är det vanligtvis bäst att ge dem en "spolning" (se nedan) och börja igen med de rekommenderade näringsnivåerna.

KVÄVE, FOSFOR OCH KALIUM

pH

pH-nivån i ditt vatten/näringslösning är av största vikt för ordentligt näringsupptag. Näringsämnen modifierar vattnets och jordens pH i viss grad (en del mer än andra). När man odlar i jord, bör pH-nivån vara mellan 6,0 och 7,0. Om pH-värdet inte är bra kan det göra att din planta inte kan ta upp näringsämnen, vilket kan leda till så kallad näringsstängning. Detta kan kulminera i att växter blir sjuka eller stannar i växten, så du bör alltid hålla ett öga på pH-värdet i din odling och justera ditt vatten/näringslösning korrekt med pH "upp" eller "ner" produkter.

VATTEN

Felaktig vattning är ett annat vanligt misstag nya odlare gör. Många gånger tenderar odlare att övervattna plantor, vilket leder till alla möjliga problem från svampväxt till pestangrepp.

Men korrekt vattning är faktiskt ganska enkelt: det är alltid bättre att vattna mindre frekvent än för ofta. Låt jorden i krukorna torka ut mellan bevattningen. Hur vet du när det är torrt då? Det finns ett par metoder för att ta reda på det. Ett sätt är att sticka ner ett finger åtminstone 3 cm ner i jorden. Är det torrt så är det bara att köra. Ännu bättre, använd vikten av dina odlingsbehållare som hjälp för att skilja på när jorden är torr respektive fuktig. Om din behållare är märkbart lättare, så vet du att det är dags att vattna igen. Återigen, dina växter kan klara av lite undervattning bättre än övervattning.

SPOLNING

Spolning är när du administrerar vanligt pH-justerat vatten på dina cannabisplantor. Det finns två huvudsakliga anledningar till att odlare väljer att spola:

Spolning för att plantor är sjuka

När du göder cannabis med mineralnäringsämnen, kommer salter med tiden ansamlas i jorden. Detta kan rubba pH-värdet och göra jorden för sur. Som ett resultat av det kommer dina plantor bli sjuka då de inte kan ta upp näringsämnen. För att spola bort salterna dränker du din jord med ungefär dubbelt så mycket rent pH-justerat vatten som din kruka har kapacitet till. När du gjort det väntar du tills jorden är torr igen och ger din planta de rekommenderade näringsämnena. Håll tummarna för att din planta kommer återhämta sig!

Spolning innan skörd

Många odlare föredrar att spola sina plantor innan skörd. Att spola avlägsnar de återstående mineralsalterna i jorden, vilket gör att plantorna tar näringsämnen som lagrats i bladen. Tanken här är att detta kommer främja smaken på din cannabis. För att spola innan skörd slutar du att göda dina plantor med näringsämnen och ger endast pH-justerat vatten i 1,5-2 veckor.

SLUTSATS

Allt detta kan verka som mycket att lära om du fortfarande är ny inom cannabisodling. Men oroa dig inte, så fort du får koll på det så kommer allt falla på plats! Glöm inte att även de erfarna cannabisodlarna en gång var nybörjare. Misstag kan alltid ske, och du ska inte låta små motgångar trycka ner dig. Faktum är att varje misstag är en möjlighet att få mer kunskap. Så det kommer inte ta lång tid innan du odlar cannabis som ett proffs!

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

Categories
eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37835 recensioner