Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

Odla cannabis: Förstå grunderna

Growing Cannabis: Understanding the Basics

Om du funderar på att börja odla din egna cannabisknoppar, läs den här informativa artikeln för en idé om var du ska börja. Men låt oss vara tydliga från början: det här är inte en odlarguide. Snarare är det mer en översikt över grunderna kring cannabisodling och bör ta itu med alla frågor du kan ha om att odla i ditt eget hem.


Varför odlar folk cannabis?

Vissa människor odlar sitt förråd för att slappna av efter en lång dag. Vissa vill spara pengar och önskar enkel tillgång till örten.

Oavsett orsaken så kan odling av cannabis vara en intressant och spännande strävan eftersom du inte behöver mycket för att få igång det hela. Du kommer dock att behöva utbilda dig själv om viktiga delar så som olika sorter och odlingsmetoder, vilket du kommer att få lära dig mer om i de kommande avsnitten.

Något som är viktigt att komma ihåg är att du måste behandla dem precis som alla andra plantor. Det innebär att ge dem rätt mängd uppmärksamhet och kärleksfull omsorg.

Är alla cannabisplantor desamma?

Precis som alla andra levande saker på den här gröna jorden är inte alla cannabissorter desamma. Var och en varierar i tillväxthastighet, doft, avkastning, storlek, motståndskraft och cannabinoid/terpeninnehåll.

Dessutom ligger en stor skillnad i könen på cannabisplantor. För att göra det här samtalet enklare så vill du troligen odla feminina växter eftersom det är de som producerar hartsartade knoppar. Och för att säkerställa detta vill du skaffa feminiserade frön - det vill säga frön som har konstruerats för att utvecklas till enbart feminina växter. Vanliga frön har däremot 50 % chans att bli hanar eller honor.

En annan faktor du vill överväga är skillnaden mellan autoblommande och fotoperiodvarianter. "Autoblommande" betyder att plantor börjar blomstra på egen hand inom två till fyra veckor efter grodd.

Fotoperiodvarianter, å andra sidan, behöver 12 timmars mörker per dag för att framkalla och upprätthålla blomning inomhus. De tar också längre tid att odla i allmänhet, eftersom det inte finns någon fast vegetativ period.

Är alla cannabisplantor desamma?

Vad behöver cannabisplantor för att växa?

Att odla cannabis är i huvudsak att odla ett liv. Du måste ge den din fulla uppmärksamhet och inte spara på att ge den den vård och näringsämnen som den behöver för att blomstra.

Precis som alla andra växter, här är de fyra viktiga elementen som behövs för att odla cannabis av hög kvalitet:

1. Frisk luft

Låt oss bli lite vetenskapliga ett ögonblick. Växter behöver både syre och koldioxid för andning och för att tillverka mat respektive socker.

Om du väljer att odla utomhus har du inget mycket att oroa dig för eftersom det finns rikligt med frisk luft. Men om du odlar ditt lager inomhus behöver du korrekt cirkulation för att låta växterna andas naturligt.

Men det är inget som ett adekvat ventilationssystem inte kan fixa. Om du har en budget kan du dra ut den med strategiskt placerade fläktar. Om du har de monetära resurserna är det bäst att investera i ett mer detaljerat ventilationssystem.

2. Ljus

Växter är beroende av ljus för att främja hälsosam tillväxt genom fotosyntesprocessen. När det kommer till cannabisplantor, desto mer ljusexponering de får, desto fler knoppar utvecklar de.

Precis som med tillgången till frisk luft så kan cannabisplantor få allt ljus de behöver när de odlas utomhus. Men för inomhusodling vill du täcka 400-600 watt (eller mer) per kvadratmeter.

En annan faktor som du bör se upp för när du odlar inomhus är höga temperaturer. Vissa typer av lampor, särskilt HID, tenderar att bli varma och kan äventyra dina knoppar om de är för nära toppen av plantan eller lyser för starkt i allmänhet.

3. Vatten

Vatten är livsavgörande för varje levande organism på jorden. Cannabisplantor är ett ganska sällsynt undantag eftersom de kan överleva om du sparar på deras vattenförsörjning. Det finns dock en god chans att de dör om du ger dem för mycket.

Det bästa sättet att se till att du ger dina växter rätt mängd vatten är att vänta tills substratet torkar ut. Om du lyfter upp dina växtbehållare och tycker att de är relativt lätta är det förmodligen dags för en blötläggning. Under alla omständigheter, vattna inte igen förrän jordens översta tum är helt torr.

När det gäller den föredragna bevattningsmetoden är bottenmatning utan tvekan bäst för din planta. Det innebär att placera krukorna i brickor med vatten så att rötterna absorberar rätt mängd vatten/näringslösning genom jorden.

Denna process gör det också möjligt för rötterna att växa längre neråt, vilket kommer att gynna plantan på lång sikt. Med god tillgång till frisk luft, vatten och solljus kan dina växter utföra fotosyntes för att påskynda deras tillväxt.

4. Näring

Att ge näringsämnen till dina cannabisplanter är detsamma som att du matar dem. Dessa basnäringsämnen införlivas vanligtvis i jorden redan från början eller blandas i en lösning och administreras när du vattnar din plantor.

Det finns mycket vetenskap involverat i processen av att administrera näringsämnen, men vi sparar det för en annan gång. Ett bra alternativ är att använda helmatningslösningar så som Easy Boost från Royal Queen Seeds. Allt du behöver är en enda dos för att ge din växt näring i upp till 12 veckor. Det är den enklaste tänkbara lösningen. Vem vill inte ha det?

Hur länge tar det att odla cannabis?

Vi berättade kort om odlingshastigheten för autoblommande sorter, men när det gäller de flesta andra sorter så kräver de minst tre månader innan de kan skördas.

Om du vill veta hur lång tid det tar innan dina knoppar blir rökbara, lägg bara till ytterligare tre veckor för att inkludera torkning (en vecka) och härdning (minst två veckor).

För att ge dig en bättre överblick av tillväxtprocessen måste du förstå de två huvudstadierna i cannabisplantans livscykel: vegetation och blomning. Här är en förklaring i ett nötskal:

 • Vegetativt stadium: Den period då växtens löv och stjälkar börjar visa sig. Den slutar när du ser plantan växa antingen maskulina eller feminina kännetecken, vilket tar oss till nästa steg.
Vegetativt stadium
 • Blomningsstadium: Detta steg börjar när feminina plantor börjar växa vita hårstrån, annars kända som pistiller, och när maskulina plantor växer pollensäckar.
Blomningsstadium

Vilken utrustning behöver du för att odla cannabis?

När du planerar att odla cannabis får du vanligtvis två val: odling inomhus eller utomhus.

Vi har berört några av skillnaderna mellan de två i ett tidigare avsnitt, men här är det i ett nötskal: med konstgjord belysning, ett växttält, jord, näringsämnen, trädgårdsredskap och - potentiellt - hydroponisk utrustning, är inomhusodlingar vanligtvis mycket dyrare.

Låt oss ändå ta ett djupare dyk in på vilken utrustning du behöver för varje miljö.

Odla inomhus

 • Odlingstält: Detta är ett mindre, slutet utrymme som rymmer alla dina växter. Så länge det kan rymma alla andra verktyg och ge tillräckligt med ljus är allt okej.
 • Lampor: HID-lampor leder till större avkastning, men kan bli lite för varma och skada dina växter. Lysdioderna har svalare temperatur, men avkastningen är vanligtvis inte lika stor. Det är upp till dig vad du vill prioritera.
 • Jord och behållare: Dessa fungerar som ett hem- och stödsystem för dina plantor. Du kommer sannolikt att vilja ha jord som redan innehåller näringsämnen, och när det gäller behållarna kan du använda antingen tygkrukor eller vanliga plastbehållare.
 • Hydroponisk utrustning: Om du vill skippa jorden så måste du skaffa dig hydroponisk utrustning. Kortfattat så involverar denna metod användningen av koncentrerade lösningar av mineralgödsel som tas upp av rötterna.
 • Vattenförsörjning: Rinnande vatten från kranar innehåller vanligtvis höga nivåer av klor, så du bör använda filtrerat vatten till dina älskade cannabisplantor.
 • Fläktar: Plantorna behöver tillräckligt med koldioxid för att blomstra. För att uppnå detta behöver du en stadig, konstant stril av luft från en fläkt för att hjälpa till att cirkulera runt luften.
 • Klimatreglage och monitorer: Dessa kontroller modererar ljus, CO₂, fuktighet och temperatur och bör användas konsistent för att optimera dina plantors tillväxt.
Odla inomhus

Odla utomhus

 • Väderbeständig utrustning: Moder jord kan ibland vara lite hård, så du bör vara beredd med ett extra skydd för dina plantor, skyddande beläggningar som värmekupoler och kylramar..
 • Dräneringssystem: Du vill inte att din plantors rötter ska dränkas i överflödigt vatten. Att bygga ett enkelt dräneringssystem av grus kommer att vara till stor hjälp.
 • Jord: Oavsett om du planterar direkt i marken eller använder en kruka, vill du ha jord som är rik på näringsämnen.
 • Näringsämnen: Precis som människor behöver växter också sina vitaminer. Basnäringsämnena kommer att vara mer än tillräckligt för att ge den nödvändiga näringen till din odling.
 • Jordprovskitt: För en korrekt avläsning av markkvaliteten där din planta ska växa, kommer en markkontrollerare att vara till nytta. Den bör också notifiera dig om du behöver göra lite extra vattning.
 • Behållare: Ofta är Air-Pots det bästa valet för cannabisodling utomhus. Detta möjliggör naturlig beskärning av rötterna, vilket innebär bättre tillväxt för dina plantor.
Odla utomhus

Vilka delar av cannabisplantan röker du?

Detta kan tyckas uppenbart för vissa, men det är ändå en giltig fråga.

Här är det enkla svaret: knopparna är den enda rökbara delen av cannabisplantan. Dessa knoppar måste dock genomgå en torkning och härdningsprocess innan du kan få en ordentlig kick från dem.

Och som vi nämnde i ett tidigare avsnitt av denna text så växer bara feminina plantor rökbara knoppar, så det är verkligen viktigt att få feminiserade frön om det är ditt mål.

Vanliga frågor om cannabisodling

🚰 Hur ofta måste du vattna cannabisplantor?
Vanligtvis är en gång varannan dag mer än tillräckligt för de flesta cannabisplantor. Ge dem lite tid att torka ut, men naturligtvis inte så pass att den vissnar.

Här är ett enkelt sätt att ta reda på om din planta är törstig: tryck ner ett finger i jorden tills at din första knoge är täckt. Det är ungefär 5 cm. Är jorden torr betyder det att den behöver vattnas, medan fuktig jord betyder att du kan vänta en dag till.
🤫 Hur diskret är cannabisolding när det gäller ljus och lukt?
Allt beror på vilken odlingsmetod du använder. Det är definitivt mycket lättare att gå inkognito om du odlar dina plantor inomhus. Om du odlar i ett tält, håll bara dörrarna stängda och använd ett kolfilter för att minska doften. Om det är ett extra rum i ditt hem, som ett källarutrymme, blir det busenkelt att dölja dina grödor.

Det kommer att bli lite buller / ljus och luktföroreningar, men det är en del av det. Du behöver bara förklä miljön en del.

På tal om förklädnader behöver du detta speciellt för utomhusodling. Cannabis doft kan dra till sig misstankar från grannarna, så det vore klokt att placera dem bredvid kompanjonsplantor så som pepparmynta för att täcka den distinkta doften.
🤹 Utan mycket erfarenhet, hur lätt är det att infoga cannabisolding in till en daglig rutin?
Om du har bestämt dig för att odla cannabis måste du kunna tillgå både tid, ansträngning och engagemang. En del av det är att bara konditionera sig för de uppgifter som finns. Det inkluderar att kontrollera dina växter regelbundet, ge dem rätt näringsämnen och skörda när tiden är inne.

Du kan välja olika rutiner beroende på ditt schema, men vissa aspekter av tillväxtprocessen kan göras enklare om du följer några rekommenderade riktlinjer. Att vattna till exempel görs bäst på morgonen. Så om du gör den delen tillsammans med ditt morgonkaffe så kommer du att få detta inbäddat i ditt dagliga liv på nolltid.
🌡️ Måste du hålla cannabisplantor vid en konstant temperatur?
Cannabisväxter kan hantera små variationer i termer av temperatur. Men för att få bästa resultat är konsekvens hemligheten.

Om du odlar utomhus kan temperaturen under dagen vara mer oförutsägbar på grund av värme och fukt, så du måste hålla ett mer vakande öga på din odling. Temperaturen under nattetid tenderar att vara svalare och mer förutsägbara, så du borde inte ha så många problem där.

Att odla inomhus kan vara mycket lättare eftersom du har hjälp av temperaturkontroller och modulatorer för att ge dig den följdriktighet du behöver.
🌚 Varför måste det vara mörkt för att cannabis ska växa ordentligt?
Bortsett från fotosyntes, som kräver ljus, måste cannabisplantor också genomgå en andningsprocess.

Under den här tiden återskapar de de föreningar som tidigare brutits ner med hjälp av kolet som de har lagrat under fotosyntesen. De kommer att metabolisera den energi de har skapat innan de börjar producera den igen nästa dag.

Andningen sker oftast utan någon närvaro av ljus, oavsett om det är inne i ett obelyst odlingsrum eller utomhus på natten.
💰 Vad är startkostnaden för att börja odla cannabis?
Vi har konstaterat att inomhusodling kommer att vara dyrare än att göra det utomhus. Men om du vill ha några siffror så kommer det troligen landa på mellan 1500-2500 kronor (cirka 180-300 dollar för våra amerikanska vänner där ute).

I och med legalisering som börjar bli en verklighet i många delar av världen kan du hitta många av dessa verktyg online. Du behöver inte leta längre än Amazon, vilket ger dig massor av alternativ.

När det gäller frön kommer specialiserade säljare som Royal Queen Seeds att tillhandahålla en lista med högkvalitativa alternativ att välja mellan. Vi har det du behöver.

Komma igång med att odla cannabis — Sammanfattning

Förhoppningsvis gav den här artikeln dig tillräckligt med information för att förstå grunderna inom odling av cannabis. Om det här är något du ser dig själv göra inom en snar framtid kan du hänvisa till den här biten som en checklista för alla saker du behöver komma ihåg.

Men om du är redo att komma igång och gå vidare till nästa steg så kör på!

Må du ha ett fruktbart odlingsäventyr framöver!

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Odlingsguide Ämnessökare

Categories
eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37746 recensioner