Allmän information om att odla cannabis

X

Odling och blomning

Tillväxten hos en cannabisplanta beror på det antal timmar ljus den får på en dag. Ju fler ljustimmar, desto starkare växer den. Den mest använda ljusperioden för cannabisodling är 18 timmar ljus per dag och 6 timmar natt. Detta har att göra med 21e juni, årets längsta dag, som dessutom är en solig sådan. Vi låter plantorna växa upp som om det alltid var den mest underbara och längsta dagen på året. Men du kan lika gärna ge dina plantor 19 timmar, 20 timmar eller upp till 24 timmar ljus per dag.

Med en 24-timmars ljusperiod lyser dina lampor såklart kontinuerligt. Om du ger plantorna mindre än 18 timmars ljus ökar du chansen att plantorna börjar blomma. Vissa typer blommar även när de får 15-16 timmar ljus. När vi pratar om att ”få plantorna att blomma” refererar vi till att sätta lamporna på timer satt på 12 timmar ljus och 12 timmar natt. Detta är den optimala perioden för blomning. Om du ger den flera mörka timmar börjar plantan blomma väldigt snabbt, men skörden blir mindre eftersom du övertygat den om att vintern är precis runt hörnet.

Detta kan ibland vara värt att göra i slutet av en blomningsperiod för att tippa över plantorna till att bli redo för skörd lite tidigare. Varför bara 12 timmar? Plantan behöver ljus för att skapa sina knoppar och skapa THC. Ju mer ljus, desto större tillväxt på knopparna och desto mer THC-production. Det bästa förhållandet är därför 12 timmar, så att plantan kan blomma bra medan den utvecklar en god THC-rik bud och samtidigt får en hygglig skörd. Nu kan jag höra dig tänka: ”då ger jag bara plantan mer ljus!”. Detta kommer dock bara förlänga blomningsperioden utan att ge något till storleken eller kraften hos din skörd. Längden på blomningsperioden beror på plantans art och kan vara allt mellan 5-16 veckor. Den vanligaste typen blommar dock efter 8-10 veckor.

Han- vs Honplantor

Honplantor är väldigt enkla att känna igen i och med sin produktion av små vita hår. De första vita håren går att finna i ”armhålorna” på plantan, där två av dem växer från en pistill. Pistillen är det ställe på plantan där lövet sitter fast mot huvudstammen och sidogrenen sitter fast. Hanplantan skapar i sin tur inga vita hår och är därför enkel att skilja från honplantan.

Hanplantan hat små bollar som alltid kommer i grupp som hänger från plantan i en tråd. När dessa bollar öppnar upp sig efter en lång period av blomning kan du här se THC kristallerna från en bud. Pressade THC-kristaller är ingrediensen för hashish. Det är så här du kan se dem genom att använda ett förstoringsglas. Ju mer knoppen glänser, desto bättre kvalitet är det. Sen börjar de bananformade bitarna synas. Ur dessa kommer det pollen som kan befrukta honplantorna.

I allra första början av blomningen ser handbollarna och honpistillerna liknande ut eftersom de bara är en millimiter stora eller så. Om du tittar noga kan du dock se att handbollarna växer bort från huvudstammen, hänger från en tråd och multiplicerar sig själv i form av flera bollar. En honpistill håller sig fast nära huvudstammen tills det vid ett särskilt tillfälle när den är stor nog utvecklar de två vita håren. Så om du kan se att det växer två bollar i en pistil är risken stor att du ser på ett manligt exemplar.

På detta sätt kan du avgöra i ett tidigt skede av blomningen vilka som är hanar och därmed ta bort dem för att göra mer plats och resurser till honplantornas utveckling. Hermafroditer är dubbelkönade plantor som har både manliga och kvinnliga kännetecken. Hos denna sort finns många typer. vissa hermafroditer är 90% hanar och 10% honor, vissa är 90% honor och 10% hanar eller 50% honor och hanar. I de fall de är 90% honor kan vi fortfarande enkelt ta bort hanblommorna och på detta sätt utveckla ofertiliserade skördbara - och därmed också fröfria - buds. De pollen som dessa hermafroditer skapar producerar oftast honfrön.

X

Hur skapas buds och vilka är de rökbara delarna av plantan?

För att kunna förstå hur en bud/knopp är producerad på plantan, från blomma till rökbar produkt, måste du egentligen se det med egna ögon. En enkel beskrivning av hur den kvinnliga plantan producerar en bud gör inte många människor särskilt mycket klokare. Som du kan se producerar honplantan många små vita hår som kommer ut ur en liten knopp, och ju mer blomningen fortsätter desto mer kommer dessa knoppar svälla upp och bli större.

I många fall kommer knopparna efter ett tag växa ihop med varann, vilket gör att det ser ut som en enda enorm bud. Efter ett tag slutar de också växa i storlek, i slutet av blomningen, och dessa små vita hår får färg. När detta hänt 80% av plantornas buds är det dags att skörda plantan. De enda bitarna av cannabisplantorna som är rökbara är dess buds. De utvecklade budsen torkas på en mörk, sval (15-20 grader celsius) plats där de tyst och långsamt kan gå igenom torkningsprocessen, och samtidigt börjar även den ”konverserande” processen som producerar supstanserna som gör dig ”hög”.

Det finns ingen stor poäng i att snabbtorka budsen eftersom den effekt som du uppnår när du röker cannabis behöver lite tid för att mogna under torkningstiden. De löv som trimmas från runtom plantans bud är rökbar, men smakar inte lika gott som plantans buds gör. Det är bättre om du gör hashish av dessa, men detta tar vi senare.

Skillnaden mellan hash och weed

Som du borde veta vid det här laget är weed torkade buds från den kvinnliga cannabisplantan. Bara honplantorna kan producera potent weed. Hashish är å andra sidan de samlade kristaller som hittas på budsen, löv och stammen på plantan. Eftersom ett foto säger mer än tusen svåra ord kan du troligen se själv hur många kristaller vissa mödrar kan ha. Denna planta är en Crystal Galore.

De transparenta små bollar som du kan se med hjälp av förstoringsglas är de kristaller jag menar, du kan hitta dem på små stjälkar. När cannabisplantan är mogen har dessa kristaller en bärnsten- eller guldaktig ton. Genom att torka ut budsen och löven på plantan kan kristallerna lätt bli tappas från vegetationen, speciellt när vi sticker in dem i en pollinator. Detta är en fyrkantig låda med en trumma på insidan, som en tvättmaskin fats med en rund såll.

Trumman snurrar runt och kristallerna skakas loss som ett resultat av omrörningen. De faller då genom sållet där vi sedan kan skrapa ihop dem till en hög som vi kallar skuff, eller pressad hashish. Vi kan pressa detta hashpuder till en underbar kloss, som du kan ha sett till salu. Hashish är därför samlingen av THC-kristaller som går att finna på cannabisplantan som inte går att se med blotta ögat. Det är ett koncentrat och ger därför ett mer energiskt, klart rus. Om du rullar en joint med en bud kommer du märka att dina fingrar blivit täckta med ett guldfärgat puder från att ha brutit upp buden och smulat ned den. Detta puder är de kristaller som jag pratat om.

X

Inomhus- eller Utomhusodling?

Inomhus- eller utomhusodling? Det finns mycket att säga om detta ämne och det ska poängteras att det finns fördelar med båda delar. Utomhus kan du få in tre skördar mellan vår och vinter. Du är dock beroende av vädergudarna och det finns få saker du kan lita på när du odlar utomhus. Mycket kan gå fel och efter månader av slit kan du bli lämnad med några få mesiga buds att skörda.

Fördelen med att odla utomhus är dock att det inte kostar sig så mycket alls. Du behöver bara lite bra jord och en stor kruka där du kan placera dina frön eller din klon, vilken kan växa till ett kvinnligt träd som kan ge dig flera hundra gram bud. Om vädret tillåter… En klon är en avskuren bit av en gren sim har blivit stimulerad att producera rötter. Utomhusodling är ett bra sätt för en nybörjare att lära sig förstå cannabisplantan och dess vattningsönskningar. Tillväxtperioden utomhus börjar i tidiga april och pågår till mitten av augusti, så om du misslyckas med en planta kan du enkelt gro en ny. Genom att börja odla utomhus kan du bygga upp goda kunskaper som kan hjälpa dig i ett senare skede när de sedan ska börja odla inomhus. Utomhus är därför den ideala platsen för nybörjare som kommer upptäcka alla de överraskningar som uppstår när de hjälper sina plantor att frodas.

Särskilt om du planterar dina bebisar i solid mark, när du kommer ha lite att vänta dig när du sitter på ditt lata arsle och väntar på att de ska mogna för skörd vid inomhusodling, är du moder natur själv och måste därför kontrollera alla aspekter gällande tillväxt, från att se till att lufttillförseln och ventilationen, luftfuktigshetsnivåer och så vidare. Att odla inomhus är lite säkrare än att odla utomhus, så länge plantorna är säkert gömda inomhus. Nyfikna grannar kan enkelt få syn på de plantor du odlar utomhus och skapa en hel del krångel. Inomhus kan du få upp till fyra, fem eller till och med sex skördar per år, beroende på tillväxtperioden hos den art du odlar.

Du är inte styrd av säsonger och kan därför bestämma själv när du vill starta igång en skörd. Du har total frihet med inomhusodling. Du kan odla vilken typ du vill vid vilken tidpunkt som helst. Å andra sidan måste du hålla mycket större koll på plantorna vid inomhusodling. Det krävs mer jobb - trevligt jobb dock såklart. Du måste också investera för att se till att ha alla nödvändigheter. Du måste kolla till din odling varje dag och ge gödning när plantorna behöver det.

Om du väljer att odla inomhus väljer du även att spendera en stor portion av din fritid på denna aktivitet. Om du tror att du bara kan smälla upp några plantor hur som helst och titta till dem då och då kommer du snart märka att du lurar dig själv. Eftersom du kan kontrollera de klimatmässiga faktorerna kan du däremot fortsatt jobba för att få en maximal skörd av weed i toppkvalitet. Du kan kontrollera temperaturen genom att få luftpumparna att operera på en särskild nivå, den optimala fuktigheten för hanplantor kan nås genom att installera en luftfuktare och god nivå av luftström genom att placera en eller flera ventilatorer i odlingsutrymmet. Inomhus- liksom utomhusodling kan ge högkvalitativt gräs i fantastiska kvantiteter. Beroende på dina egna möjligheter och mål bör du göra det val som passar dig bäst.

pH och EC

pH-värdet är det nummer som avgör aciditeten i jorden. pH-skalan går mellan 1-14. En lösning på ett pH-värde mellan 1 och 7 kallas sur, ett pH på 7 är neutralt och mellan 7 och 14 är alkali. Ju lägre pH värde, desto mer sur är lösningen. När pHt är för högt eller lågt kan plantorna inte ta upp vissa av de viktiga näringsämnena. Detta kommer leda till bristsjukdomar. Ett bra pH ligger mellan 5.6 och 6.6- Med ett pH inom denna räckvidd kan plantan bäst ta upp de näringsämnen som behövs för att växa.

pH-värdet influerar också det (bakteriella) jordlivet, och ett aktivt sådant ökar fertiliteten i jorden, vilket leder till friskare och starkare plantor. Genom att mäta gödningsvattnet med en pH mätare kan vi se om surhetsnivån är nere på korrekt nivå. De flesta kranvatten har ett pH på ungefär 7.0, så vi måste då lägga till lite pH-syra för att sänka pH-värdet till, låt säga, 6.3. Vi gör detta antingen för hela odlingen eller inte alls. Så fort du börjat reglera pH-värdet måste du fortsätta med det.

Du kan få en jättebra skörd även utan att mäta pH-värdet, men för att få det där lilla extra kommer rätt pH-värde säkerställa bättre tillväxt och blomning. pH-värdet är viktigare än EC, så om du måste välja bör du välja en pH-mätare först. pH-värdet på jord ligger runt 6.3 eftersom det bakteriella livet kan utvecklas till fullo, och det råds att pH-värdet på kokosfiber är runt 6.0. EC mäter ledningsförmågan på lösningen. Ledningsförmågan ökar ju mer salter som finns i lösningen. Gödningsmedel är inte mer än salter.

Ju mer gödningsmedel du har i ditt vatten, desto högre EC kommer det finnas. EC är därför måttet på den totala koncentration av gödningsmedel som finns i vattnet som ges till plantan. Genom hela tillväxtperioden ligger EC mellan 1.2 och 2.8. Du bör börja med en låg koncentration av gödningsmedel, runt 1.2, och detta ökar under perioden till ett maximalt värde på 2.8. Om du skulle hamna på en för hög dos är risken för att bränna rötterna av för höga doser hög. Så stoppa din EC-mätare i din vattenkanna, addera gödningsmedel tills den visar önskat EC-värde, sen är saken klar.

ÄR DU ÖVER 18 ÅR GAMMAL?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.