Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter

En guide till utomhusodling av cannabis under 2024.


Att odla cannabis utomhus har många fördelar. Förutom att det är en mycket trevlig upplevelse så gör det möjligt för odlare att sköta större plantor med bättre avkastning. Läs vidare för att lära dig hur man odlar cannabis utomhus.

Odla cannabis inomhus jämtfört med utomhus: skillnaderna

Att odla utomhus innebär vanligtvis mer utrymme att arbeta med, mycket solsken, gratis regnvatten, bättre ventilation och glädjen att kultivera i väder och vind.

Att odla utomhus kommer dock också med en rad utmaningar. Plantorna är mer utsatta för skadedjur, större rovdjur, vågor av hetta och köldknäppar.

Inomhusodlingar erbjuder plantor mer skydd och odlare har fullständig kontroll över odlingsmiljön. Man har friheten att ändra temperatur- och luftfuktighetsinställningar, och plantorna är mer dolda.

Med detta sagt har inomhusodlare vanligtvis mindre utrymme till sitt förfogande, mindre potential för massiv avkastning och måste lägga mer pengar på elräkningar för att bruka sin installation.

Odla cannabis utomhus

Sol. Frisk luft. Jord. Odling av cannabis utomhus erbjuder en mängd fördelar för odlare och cannabisplantor. Allt från fria resurser till mer tid utomhus, gör det till en lönsam strävan.

Fördelar med att odla utomhus

 • Större plantor
 • Mer utrymme
 • Gratis regnvatten
 • Solljus (billigare än belysning)
 • Inget behov av att ändra ljuscykeln
 • Ventilation hjälper till att hålla mögel i schack
 • Följeslagare
 • Gynnsamma insekter
 • Jord rik på infödda mikrober
 • Möjlighet att utöva regenerativa metoder

Välja plats

När du har beslutat dig för att odla utomhus så måste du bestämma vart du ska placera dina plantor. Hitta ett område som kan tillgodose en stabil temperatur, tillräckligt med solljus och skydd mot hårt väder.

Se till att området för din trädgård/placeringen av dina planteringsbehållare uppfyller följande krav när du odlar i Europa 2024:

 • Temperaturen sjunker aldrig under 12 °C
 • Temperaturen överstiger aldrig 30 °C
 • 6–8 timmar direkt solljus varje dag (söderläge är idealiskt)
 • Skydd från kraftigt regn och värmeböljor (t.ex. tillfällig presenning, växthus)

Odla cannabis inomhus jämtfört med utomhus: skillnaderna

Odlingsplatser

Eftersom cannabis är en robust ört, växer den lika glatt på olika platser. Vissa odlare har en rymlig trädgård till förfogande, medan andra är begränsade till mindre utrymmen.

 • Balkong

Tillgången till balkonger gör dem till en fantastisk plats att odla gräs på. Vissa variabler utgör dock nackdelar som kommer att ändra storleken på din skörd avsevärt.

Fördelar
Nackdelar
Frisk luft och naturligt ljus Balkonger norrut får nästan inget direkt solljus
Balkonger i söderläge får solljus hela dagen Höghus utsätter plantor för starka vindar
Minskade vatten- och elräkningar -
 • Tak / terrass

Att odla gräs på taket eller terrassen ger fördelar som balkonger saknar. Men innefattar några egna risker.

Fördelar
Nackdelar
Hustaken får sol hela dagen, om det nu inte blockeras av ännu högre strukturer Mer exponerat för ögat från himlen
Bra exponering för regnvatten Plantor är mer mottagliga för stormar och intensiv värme
Mer dolt för grannar och allmänheten än balkonger -
 • Privat trädgård

Privata trädgårdar är en av de trevligaste platserna att odla cannabis på. Odlare glömmer ofta bort tiden i lugnet av att sköta sin gröda under sommarmånaderna.

Fördelar
Nackdelar
Mycket plats Risk för skadedjur
Möjlighet att odla kompanjonsplantor i en polykultur Risk för jordmögel, t.ex. Fusarium
Dold från allmänheten -
 • Gerrillaodling

Gerillaodling gör det möjligt för odlare att odla plantor utanför sin egen egendom. Genom att välja en dold plats ute på landsbygden lyckas gräsälskare fylla sina burkar med minimal risk längs vägen.

Fördelar
Nackdelar
Diskret Plantor kan utsättas för dåligt väder och översvämningar
Låg risk Ökad risk för skadedjur och sjukdomar
Billigt, nästan utan omkostnader Vandrare kan snubbla över din gröda
 • Växthus

Växthus erbjuder det bästa från två världar. De använder naturligt solljus samtidigt som de erbjuder värme och skydd från en inomhusmiljö.

Fördelar
Nackdelar
Möjlighet att förlänga odlingssäsongen utomhus Plantorna kan bli stressade under värmeböljor
Skydd mot vissa arter av skadedjur Gammal luft och fukt kan byggas upp om ventilationssystemet är otillräckligt

Faktorer att tänka på när du väljer en odlingsplats

Varje odlingsplats kommer med sina egna fördelar och nackdelar. Medan vissa odlare är begränsade till en enda plats, kan andra välja mellan flera alternativ.

 • Vattning

Att vattna kan bli ganska svårt. Utomhusväxter kommer att få nederbörd, men kommer också att möta torka. Att vattna en hel cannabisträdgård eller ett växthus varje dag kan bli en utmaning, men att skapa ett bevattningssystem gör processen nästan för enkel.

Växter i gerillaodlingsplatser är naturligtvis mer i risk av försummelse än det som odlas närmare hemmet. Försök att välja en plats nära en bäck så att du inte behöver bära tunga kärl med vatten till din hemliga plats.

 • Trädgårdsbäddar eller krukor?

Krukor gör det möjligt för odlare att enkelt flytta sina plantor till säkerhet när förhållandena blir för hårda. Smarta krukor och luftkrukor hjälper också till att minimera svampinfektioner och håller rotsystemen luftade.

Å andra sidan gör upphöjda bäddar det möjligt för odlare att odla flera kompanjonplantor i samma jordblock. Detta berikar inte bara jordens biologiska mångfald, utan skapar också en sköld av skyddande växter som skyddar mot skadedjur samtidigt som de lockar nyttiga insekter.

 • Ljusförorening och cannabis

Överdriven ljusförorening från gatubelysning kan leda till att cannabis förblir i (eller återgår till) ett vegetativt tillstånd. Odlare som står inför dessa villkor bör överväga autoblommande varianter. Dessa varianter växer snabbt och kräver ingen specifik ljus-cykel för att påbörja och upprätthålla blomningen.

 • Vindskador

De som odlar på balkonger, hustak och trädgårdar bör sätta upp barriärer och staket om de bor i områden med stark vind. Om du planerar att komposttäcka (mulching), satsa på ett tyngre skikt och fäst det med stenar, i motsats till halm och sågspån.

 • Ljustimmar

Satsa på att odla plantor på den soligaste platsen du har tillgång till. Cannabis kräver minst sex timmar av oavbrutet dagligt solljus för att fungera bra.

 • Säkerhet

Om du odlar i en öppen trädgård eller om din balkong ligger på första eller andra våningen kommer dina plantor att exponeras för andra gräsälskare. Se till att skydda dina växter från tjuvar och hungriga djur.

Faktorer att tänka på när du väljer en odlingsplats

Genetik

När du har valt en plats måste du välja den sort som ska odlas. Här måste du överväga din odlingsmiljö och vilken typ av effekt du letar söker hos din cannabis.

Om du bor längre norrut och upplever en kortare odlingssäsong, så är härdig och snabblommande genetik så som autoblommare ett bra alternativ. För dem som bor längre söderut är höga sativor, med lite längre blomningstid, ett lämpligt alternativ och även hybrider kommer att trivas under dessa förhållanden.

Letar du efter en specifik smak? Undersök terpenprofilerna för de sorter du överväger. Detta ger dig en inblick in i den sensoriska upplevelsen. Föredrar du fruktig eller jordigt? Citrus eller godis?

Du kan också använda datan i fröbanken för att uppskatta storlek, blomningstid och avkastning för en viss sort. Om du kan odla öppet, överväg en hög och mycket produktiv sort. Om du behöver vara mer gömd, välj en mindre och mer diskret sort.

Groning

Den första fasen av din cannabisplantas liv är groning. Under den här processen kommer ditt frö att bilda sin första pålrot och växa sig till en fröplanta. Groning kräver tre specifika faktorer: mörker, luftfuktighet och fukt. Tillsammans, kommer dessa element att aktivera ditt frö. Det råkar vara så att jorden är den perfekta platsen!

Odlare i varma klimat kan så sina plantor direkt i krukor eller trädgårdsbäddar utomhus. Plantor kräver dock hög luftfuktighet under plantstadiet. Överväg att starta utomhusplantor i ett växthus eller polytunnel.

De i kallare klimat kan få ett försprång genom att odla sina plantor inomhus under den kyliga våren. Omplantera dem direkt i jorden eller i större utomhusbehållare när vädret värmer upp.

Innan du gror dina frön, säkra lite högkvalitativ jord. Ekologisk jord ger allt dina plantor behöver för att trivas: näringsämnen, nyttiga bakterier och synergistiska svampar.

För att gro dina frön, peta ett hål i toppjorden i en trädgårdsbädd eller kruka. Placera fröet i hålet och täck försiktigt med jord. Tillsätt lite vatten. Du kommer se det första skottet dyka upp inom 2-7 dagar.

Plantstadiet kommer att pågå i cirka två veckor. Ge jämn belysning, luftfuktighetsnivåer på cirka 70 % och sparsamt med vatten.

Germinating

Underhåll av plantan

Den vegetativa fasen börjar när groningsstadiet har kommit till sitt slut. Under denna tid kommer dina plantor att fokusera på fotosyntes och skapa energi för att stötta utvecklingen. Förvänta dig att ett antal stora fläktblad spirar ut under hela denna fas. För att underhålla dina plantor måste du betrakta följande:

Vattna endast efter att de översta 3-5 cm av jorden har blivit torr. Om du inte väntar tillräckligt länge kan din planta bli sårbar för rotröta och andra tråkigheter.

Testa din jord emellanåt och se till att den ligger inom ett pH-intervall på 6,0–7,0 - det optimala intervallet för näringsupptag.

Ett ord om vattning

Sikta på att vattna dina plantor varje gång de översta centimetrarna av jorden känns helt torr; vattnar du oftare så riskerar du att uppmuntra rotröta. Om du planerar att ta en semester under odlingssäsongen, skapa ett automatiserat system för att se till att dina växter förblir bevattnade.

Förhindra skadedjur

Som en av de största utmaningarna för odlare utomhus kan skadedjur hanteras och förhindras med följande tips:

 • Rovinsekter: Introducera rovinsekter som nyckelpigor och parasitiska getingar för att skydda dina plantor mot skadedjur.
 • Plantering av följeslagare: Plantera basilika, citronmeliss eller dill för att stöta bort skadedjur.
 • Gynnsamma svampar: Jord som innehåller mykorrhizasvampar kan hjälpa till att fånga och döda nematoder - jordmikroorganismer som attackerar cannabisrötter.
 • Fysiska barriärer: Sätt upp staket av hönsgaller och andra barriärer för att förhindra att större djur så som rådjur och fåglar äter på din gröda.

Skydda mot pollinering

Du måste skydda dina plantor mot pollinering för att producera bästa möjliga knopp. Pollinerade blommor är mindre, fyllda med frön och mindre potenta. Även om andra pollinerande arter kan gynna din trädgård, måste odlare aktivt förhindra att manliga plantor hamnar i odlingsutrymmet.

Om du nu råkar odla vanliga cannabisfrön måste du vara proaktiv när du könsbestämmer dina plantor för att förhindra befruktning.

Utomhusodlarens kalender 2024

Den här kalendern kretsar kring det genomsnittliga klimatet i Europa. Om du lever i ett mer extremt klimat (eller på andra jordhalvan) är det värt att titta på relevanta odlingsförhållanden.

Dessutom kommer olika sorter att växa mycket snabbare eller långsammare än andra. Tänk på de individuella egenskaperna hos din valda sort.

Du kommer också att märka att vår kalender tar hänsyn till årstiden samt månens och solens position. Många trädgårdsmästare arbetar runt måncykeln på grund av hur den himlakroppen påverkar rörelser av fukt, växtsaft och subtila energier.

 • Inomhusgroddning

Börja med att gro dina frön inomhus runt 9 mars om du bor i ett svalare klimat. Detta datum infaller strax före fullmånen och uppmuntrar större och mer aromatiska knoppar.

Vårdagjämningen äger rum den 20 mars. Under denna tid korsar solen den himmelska ekvatorn och markerar vårens första dag. Längre dagar och ökat solljus betyder att odlingssäsongen har börjat! Fröet kommer att ta mellan 2–7 dagar för att slutföra grodden och komma in i fröplantstadiet.

Outdoor Grower’s Calendar 2023

 • Fröplantstadiet / odling inomhus

Fröplantstadiet varar i cirka två veckor innan den vegetativa fasen börjar. Fortsätt att odla plantor inomhus i kallare regioner fram till mitten av april för att möta temperatur- och ljusbehov.

 • Sådd och utomhusflytt

Om du lever i ett varmare klimat är det dags att gro frön direkt utomhus. Du kommer också att kunna flytta ut inomhusplantor och omplantera dem till jord eller större behållare.

Om du bestämmer dig för att orientera din gröda kring måncykeln, sikta på att omplantera medan den fallande månen går in i sin halvmåne.

Efter omplantering så kommer plantor att etablera sig i jorden, fortsätta vegetera och växa till sig ordentligt. Övergången till sommar kommer att se till att de får mycket ljus. Plantorna kommer fortsätta att sträcka sig uppåt när nordpolen når sin maximala lutning mot solen.

 • Toppning och träning

När dina växter har bosatt sig har odlaren möjlighet att toppa och träna dem. Om du gör det kommer det att öka deras avkastning, öppna deras valv och göra dem lättare att tämja.

Åtgärder som låg-stress-träning kan genomföras under hela juni och juli till början av augusti. Efter detta kommer plantorna att snart påbörja blomningsfasen och ytterligare träning kommer inte att vara till någon nytta.

Sikta på att toppa och träna dina växter när den stigande månen är i sin halvmånefas, helst i en vattenkonstellation.

 • Könsbestämma

Innan blommor dyker upp kommer dina plantor att gå in i själva förblomningen. Använd den här tiden för att könsbestämma dina plantor för att se till att inga oönskade hanar pollinera dina honor. Förblommor förekommer vid noderna - punkten där varje gren möter huvudstammen.

Förblommor hos en hona har en liten lökformad knopp och ett utskjutande hår eller en pistill. Däremot har blommor hos hanar en hårlös lökformad knopp. Ta bort alla hanar om du inte vill skapa frön.

 • Beskärning

Dina växter har gått in i blomningsfasen. När höstdagjämningen närmar sig börjar dagarna bli kortare och plantorna får signalen om att blomstra. Snygga till dem och se till att varje knopplats får tillräckligt hög ljusexponering.

Beskär din skörd mellan mitten av juli och slutet av augusti som förberedelse för skördetiden. Klipp bort överflödiga fläktblad under en fallande måne i avtagningsfasen.

 • Skörd

Den kanske mest spännande tiden för hela plantan sker mellan mitten av september och mitten av november. Det är dags att njuta av ditt hårda arbete och skörda dina dyrbara blommor. Vädret blir milt, dagarna kortare och vintersolståndet närmar sig.

Skörda dina knoppar på morgonen under en fallande måne i avtagningsfasen.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37835 recensioner