By Luke Sumpter

Hur man ser skillnaden mellan bra och dåliga cannabisknoppar.


Det tog förmodligen inte lång tid efter att du började röka gräs för att inse skillnaderna mellan cannabisknoppar. Trots att alla påstår att deras gräs är i toppklass, har du nog lagt märke till när blomman inte riktigt lever upp till det den lovar. Däremot, när du röker cannabis av hög kvalité, vet du det där och då.

För att se till att du bara köper de bästa knopparna är det viktigt att lära sig skillnaderna mellan topphyllans produkt och det burkiga tegel-gräset. Du behöver inte vara en finsmakare heller, eftersom de differentierande egenskaperna kan ses och luktas utan hjälpmedel. Att lära sig skillnaderna hjälper dig att bläddra i hyllorna, men det hjälper dig särskilt att bedöma plantorna i din egen trädgård. Det i sin tur hjälper dig att göra nödvändiga justeringar.

Typer av cannabisknoppar

Cannabisblommor kan kategoriseras in i olika kvalitetsspektrum. Du kan tala om klibbighet, terpenprofil, smak, textur eller andra urval av olika faktorer. För att hålla det enkelt så har vi begränsat oss till tre grundläggande kategorier: låg, medium, och högkvalitetsknopp.

Låg kvalité

Cannabis av låg kvalité ser ofta inte bra ut, främst för att den har färdats långa sträckor efter att den packats i små paket. Dessa knoppar kallas med rätta för ”tegelgräs” och kommer ofta till sin destination i form av kuber.

Sällan odlade för kvalitet eller med mycket omsorg alls är de producenter som är associerade med denna nivå av cannabis rent vinstdrivna. Ofta en svartmarknadsprodukt, cannabis av låg kvalité kommer vanligtvis söder om både USA:s gräns och den europeiska kontinenten.

Naturligtvis kan vissa hemmaodlare med avsikt att sälja producera cannabis av liknande kvalité av misstag. Nybörjarodlare misslyckas ofta under processen och får i slutändan torra, oimponerande knoppar.

De viktigaste tecknen på cannabis av låg kvalitet inkluderar:


 • Utseende: Mindre färgglada än knopp av högre kvalité, ofta mörkare med betydande nyanser av brunt.
 • Känsla: Känns torr, flagnande och som om den kommer falla isär i händerna; brist på klibbighet indikerar ett dåligt antal trikomer.
 • Arom: Brist på terpener, tillsammans med deras eventuella nedbrytning, resulterar i en tydlig brist på doft, förutom fukt och mögel.
 • Smak: Dessa knoppar kommer att kännas strävt i halsen och smaka bittert, jordnära och kryddigt.
 • Effekter: Tegelgräs kommer fortfarande att ge dig ett rus, men lägre nivåer av THC är troligt.

Medium kvalité

Inhemska odlare över hela världen producerar mestadels knoppar som faller inom denna kategori. Dessa blommor skiljer sig från cannabis av dålig kvalitet tack vare förbättrad uppvisning av färg, mer dofter och uppenbara smaker.

De flesta odlare lyckas ringa in sina näringsämnen, bevattningsprogram och miljövariabler tillräckligt för att producera cannabis av denna kvalité. Den viktigaste faktorn är dock att ansträngs sig och känna stolthet över sitt arbete.

Om du letar efter gräs av medium kvalitét eller bara försöker undvika de dåliga grejerna, leta efter dessa egenskaper:


 • Utseende: Lättare nyanser av grönt, ett glänsande trikomlager, en hälsosam rund estetik, utskjutande orange pistiller. Kan innehålla överflödigt sockerblad för att dryga ut knopparna.
 • Känsla: Kompakt, klibbig och kommer att återfå sin form efter att man klämt på den.
 • Arom: Doften kommer att vara trevlig och märkbar men ändå inte överväldigande.
 • Smak: Du borde kunna känna smaken av terpenerna vid varje bloss.
 • Effekter: Högre nivåer av trikomer och cannabinoider ger betydligt starkare effekter än tegelgräs.

Hög kvalité

Höggradig. Topphyllan. Magnifik.

Högkvalitativ knopp har många namn och alla beskriver de dess enorma smak och sinnesskakande effekter. Dessa knoppar är svåra att få tag på utanför storstäder och gräsodlingsområden. I allmänhet är det produkter från skickliga jordbrukare och odlare i vissa hotspots som norra Kalifornien, Spanien och Nederländerna.

Du hittar dessa klumpliknande knoppar inneslutna i burkar i hyllorna hos ansedda recepturer och högt rankade coffeeshops. Om du letar efter de bästa knopparna som pengar kan köpa, håll ett öga på följande:


 • Utseende: Perfekt välskötta, klumpliknande, färgglada, djupt orange pistiller och en frostig beläggning av trikomer.
 • Känsla: Dessa klumpar kommer att vara fylliga, extremt klibbiga och ha den perfekta fuktnivån.
 • Arom: De kommer att ståta med en skarp, skunkig och komplex terpenprofil—stäng fönstren medan du röker blommorna.
 • Smak: Perfekt konserverade, rika terpenprofiler lyser upp smaklökarna.
 • Effekter: Noggrant skräddarsydda cannabinoidprofiler ger en rad olika upplevelser, från kraftigt psykoaktiva effekter till klara CBD-sensationer.

Hur man skiljer bra knoppar från dåliga: En guide

Vi hoppas att ovanstående generaliseringar gör det lättare att skilja kvalité på en viss knopp, men det kan bli lite mer komplicerat. Nedan kommer vi att gå djupare och inspektera cannabisblommor lite närmare.

Arom

Som vi diskuterade tidigare är vissa aromatiska molekyler som kallas terpener ansvariga för en specifik signaturdoft.

Trots liknande underton har de flesta sorter sina unika dofter tack vare olika koncentrationer av terpener.

Du känner nog till de små, glänsande strukturerna på ytan av cannabisknopparna och sockerbladen. Dessa svampformade körtlar—trikomer—pumpar ut terpener under blomningsstadiet.

Du vet att du har att göra med högkvalitativt gräs när luktvågen av terpener träffar direkt efter att du har öppnat ditt lager. Medan en tilltalande doft och cannabiskvalité inte är ovillkorligt kopplad, är den förra en sannolik indikation på den senare. Toner av blommor, bränsle, jord, kryddor, socker, frukt, citrus och bär är bland de vanligaste aromerna.

Kvalitén på en sorts terpenprofil beror på flera variabler:

 • Genetik: Vissa sorter är genetiskt utrustade för att pumpa ut mer aromatiska terpener än andra, främst på grund av selektiv förädling.
 • Torkning och härdning: Genetik tar dig bara så långt. Korrekt torkning, härdning och lagring av cannabis bevarar terpenprofilen och ger bättre smak till dina knoppar.
 • Rätt näringsämnen: Under blomningsstadiet har cannabisväxter en högre efterfrågan på kalium och fosfor och mindre behov av kväve. Hitta rätt balans, så producerar du fantastiskt doftande blommor.
 • Levande jord: En stark mikrobiell population hjälper plantor att få tillgång till alla näringsämnen de behöver för att utveckla en optimal terpenprofil.
 • Kompanjonplantering: Många odlare hävdar att om man planterar basilika i närheten av cannabis hjälper den till att förbättra plantans lukt.

Snabbt odlingstips: Att öka terpener förbättrar den totala lukten och smaken av dina plantor. Välj sorter som Lemon Shining Silver Haze och Haze Berry för att börja med en genetisk fördel.

How to Differentiate Good Buds From the Bad: A Guide

Färg

Även om du inte kan döma en bok efter omslaget, kan du definitivt bedöma cannabisknoppar utifrån deras utseende. Det finns många faktorer som indikerar kvalité för ett utbildat öga och färg är en av de viktigaste.

Naturligtvis kommer cannabisblommor i en rad olika nyanser av lila, orange, grön och röd. Det är inte så mycket färgen som ger kvalité, utan snarare livskraften.

Friska och väl odlade cannabisblommor har ett ljust och glänsande utseende.

Sådan livskraft signalerar god genetik, solida odlingstekniker samt adekvat härdning och lagring. Cannabis av dålig kvalité ser däremot matt, tråkig och blek ut. Dessa knoppar är ofta mörkgröna till bruna, bleka och i slutändan inte så tilltalande.

Snabbt odlingstips: Spolning av plantor i rätt ögonblick förhindrar att överskott av näringsämnen ansamlas i blommor och eliminerar näringsbränning.

Ytterligare tips: Lek med genetik och temperatur för att odla lila gräs! Börja med genetik som Purple Queen för att öka dina chanser att lyckas.

Orange/Bruna pistiller

När man tittar noga på cannabisblommornas yta kommer man att stöta på ett miniatyrlandskap—dalar, toppar och allt—som består av olika körtlar, organ och strukturer. Bland landskapet sticker pistillerna ut mest.

Detta hårliknande klänge är fortplantningsorganet för den kvinnliga cannabisblomman och fungerar som mottagare av manlig pollen. När detta genetiska damm kommer i kontakt blir blomman bördig och övergår snabbt till frö.

Bortsett från deras biologiska roll fungerar pistiller som användbara framstegsmarkörer. Under det tidiga blomningsskedet har dessa reproduktiva delar en lysande vithet. När veckorna går, går deras utseende över till en djup mörkorange färg.

Du bör alltid leta efter djupt orange pistiller när du tittar på knoppar. Skörden bör helst äga rum när minst 70 % av hårstrån blir den här färgen. Detta indikerar att knopparna är mogna, vuxen och redo att trimmas. Blommor med mestadels vita pistiller signalerar omogen cannabis. Låt den vara och dessa blommor kommer till sist att mogna och släppa lös en fullständig cannabinoid- och terpenprofil.

Snabbt odlingstips: Skörda i rätt ögonblick, se till att pistiller har rätt färg vid rätt tidpunkt. Du måste ha tålamod när du odlar sorter som Amnesia Haze, eftersom de har lite längre blomningstid.

Orange/Brown Pistils

Kristaller/Harts

Trikomer är den mest förekommande kännetecknet på ytan av blommor av god kvalité. För det blotta ögat framstår de som ett fint lager kristaller som skimrar under ficklampan eller en tändares låga.

Dessa svampformade strukturer har ett lökformat huvud ovanpå en smal stjälk. I detta huvud finns specialiserade celler som har till uppgift att outtröttligt producera harts under blomningsfasen. Hartset färdas nedåt och täcker gradvis större delen av blommans yta. Detta harts - och dess aktiva fytokemikalier - hjälper till att skydda knopparna mot insektsattacker och extrema temperaturer.

Ämnet innehåller ett komplext spektrum av molekyler. De som är av intresse för oss inkluderar cannabinoider så som THC och CBD, tillsammans med terpener som myrcen, pinen och limonen. Ju mer trikomer en blomma har desto mer harts kommer den att producera. Ju mer harts som täcker ytan på en knopp, desto mer cannabinoider och terpener sitter redo att förbrännas, vejpas eller tuggas och sväljas.

Du kommer att kunna avgöra trikomer- och hartsinnehållet i en knopp bara genom att titta och ta på den. Lägg märke till hur det glittrar, klibbigheten och känna motståndet som genereras när du drar fingertopparna på blomman.

Snabbt odlingstips: Använd miljöfaktorer för att öka trikomproduktionen. Sorter som ICE är genetiskt uppbyggda för att utveckla stora mängder trikomer.

Kompakt/Fluffig

Hur knoppar känns i handen säger mycket om deras kvalité. Varje odlare hoppas på kompakta och tunga knoppar i slutet av odlingssäsongen. Dessa blommor håller helt enkelt mer massa, ser mycket friskare ut och röks mjukare.

Malning av kompakta cannabisblommor verkar nästan fördubbla deras storlek. Även en liten bit av en kompakt blomma kan malas ner för att fylla en joint av god storlek. Däremot leder fluffiga knoppar till besvikelse och mindre växtmaterial. Dessa luftiga blommor är ofta resultatet av suboptimala odlingsförhållanden, brist på ljus eller näringsbrist.

Fluffiga knoppar ser inte bara mindre aptitretande ut, du måste använda mer av din skörd varje gång du rullar en joint eller tömmer en kopp. Kompakta knoppar ger lite motstånd när du trycker på dem och återgår sedan till sin ursprungliga form. Luftiga knoppar kommer nästan att falla samman av sig själva och kännas mycket skörare vid beröring.

Snabbtips: Sativa- och indicablommor tenderar att se annorlunda ut; vet vad du ska leta efter när du söker.

Odlingstips: Använd kraftfulla lampor för att odla täta och kompakta blommor.

Dense/Fluffy

Frön

Förekomsten av frön är aldrig ett tecken på kvalitetsblommor. Själva ordet sinsemilla - ett namn som ges till gräs av exceptionell kvalitet - hänvisar till blommor som saknar frön.

Kommer du ihåg de utskjutande pistillerna vi täckte tidigare? När pollen från en manlig planta landar på klängena startar det en process för att förändra cannabisblommans biokemiska aktivitet. Växten avleder sin energi och sina ansträngningar från att producera klibbig harts till att istället producera frön.

Blommor med frön når inte maximal styrka och mognad eftersom resurserna slukas av reproduktiva ansträngningar istället. Cannabisfrön gör också blommor tyngre, vilket innebär att du betalar mer för mindre blomma. Om du köper ett gram gräs och hittar 200 mg frön inkapslade då har du slösat bort pengar. Det kanske inte verkar så mycket, men tänk om det sker över 50–100 inköp, då är det en hel del förlorad knopp.

Oupptäckta frön kan också förstöra en rök-session. Frön dyker upp när eldens flamma träffar dem, stör din zen och skickar hård rök in i dina lungor.

Snabbt odlingstips: Lär dig hur du undviker pollinering för att hålla frön borta från ditt gräs.

Stammar

Rökning av stammar härrör antingen från en olycka eller en desperat handling. Stammar innehåller små halter av cannabinoider och producerar en hård rök. Men närvaron av stammar i påsen indikerar inte nödvändigtvis dåligt gräs.

Snarare visar det en stressad beredningsprocess. Dessutom betalade du för den extra vikten! När du kollar igenom din lokala receptur eller coffeeshop, undvik knoppar med överflödiga stjälkar. Alternativt kan du bara be expediten att klippa av dem innan du köper dem.

Snabbt tips: De är inte lika värdefulla som knoppar, men du kan använda stammar för att göra en mängd olika hemlagade produkter, från hasch till topiska.

Vältrimmat jämfört med lövigt

Trimning av gräs avser att ta bort sockerbladen - små löv som växer ut ur och runt cannabisblommorna. Närvaron av sockerblad drar inte automatiskt ner cannabiskvalitén, men det kan göra stor skillnad.

Välskötta knoppar helt enkelt bra ut. Trimning ger knoppen ett snyggt klumpliknande utseende och estetiken är en nästan universell egenskap av högkvalitativa blommor.

För det andra kommer överflödigt sockerblad att påverka blommans vikt. Du vill betala för knoppar, inte löv. Slutligen kan närvaron av sockerblad orsaka problem under härdningsprocessen. Små fickor med fukt kan byggas upp och skapa en grogrund för patogener och påverka smaken av gräset.

Snabbt odlingstips: Du kan trimma ditt gräs antingen före eller efter torkning.

Mögel

Mögel förstör inte bara cannabisens smak, den kan också orsaka hälsoproblem. Inandning av svampsporer kan leda till allt från dålig smak till en fullblåst lunginfektion.

Mögligt gräs återspeglar dålig torkning, härdning och förvaring. Svampar kräver höga fuktighetsnivåer för att kvarstå och förekommer oftast på levande blommor, tillsammans med de som kurerats under dåliga förhållanden.

Ansedda recepturer, odlare och coffeeshops bör aldrig sälja mögligt gräs. Vissa företag lägger till och med förstoringsverktyg på bänkskivorna så att kunderna själva kan se över sina produkter. Se mögliga knoppar som orökbara om du vill vara säker, oavsett hur hög kvalitet de annars verkar ha.

Snabbt odlingstips: Lär dig hur du undviker mögel när man odlar och härdar gräset. Svampresistenta sorter som Royal Moby är mycket mindre benägna att ge efter för mögel.

Skadedjur

Risken att se ett skadedjur inbäddat i dina nyinköpta knoppar är låg. Om skadedjur fanns på plantan skulle odlaren troligtvis ha tagit bort dem innan de skickades ut till försäljning. Oavsett är det fortfarande en möjlighet.

Men vad säger det dig att hitta skadedjur på en cannabisblomma? Det kan betyda att odlarna misslyckats med att skydda sin gröda mot angrepp. Om djuren orsakade tillräckligt med skada, kan knopparna komma från en förkrympt och outvecklad planta. Det betyder att deras totala kvalité kanske inte är optimal.

Däremot indikerar närvaron av en insekt också en naturlig och organisk odlingsmetod. Även om det inte är trevligt att se en insekt i dina blommor, föredrar de flesta rökare att ta bort insekter framför att andas in bekämpningsmedel.

Snabbt odlingstips: Håll insekter borta naturligt med biologiska skadedjursbekämpningsmetoder.

Klibbigt

Ju klibbigare gräs desto starkare är det troligtvis. Ett högre innehåll av harts betyder höga nivåer av cannabinoider. Högkvalitativa blommor kommer att kännas klibbiga vid beröring och vissa lämnar till och med bitar av harts på din handflata. De kan vara svårare att hantera fysiskt, men det rus som de erbjuder är säkert värt den extra ansträngning.

Snabbt odlingstips: Ekologiskodling garanterar den bästa kvalitén och den renaste cannabisen.

Sticky

Smak

Efter att ha granskat alla andra attribut i din knopp, avslutar smakprovet processen. Att smaka på dina knoppar—och känna effekten därefter—är det enda sättet att veta vilken cannabiskvalité du har att göra med.

Det finns två huvudfaktorer att tänka på när du tar de första blossen: smak och mjukhet. Kombinerat kommer dessa två variabler visa cannabisälskare en uppenbar skillnad mellan låg, medel och högkvalitativ cannabis.

Om du kan prova några blommor du funderar på att köpa, låt varje inandning lägga sig på tungan ett ögonblick. Medelstora och högkvalitativa blommor lämnar uppenbara smaker av frukt, blommor, skunk, bränsle, bär eller sötma. Däremot kommer gräs av låg kvalité att vara relativt smaklöst, till och med hö-liknande.

Rökens jämnhet vittnar om hur väl härdade blommorna är. Knoppar av högsta kvalité, härdade i perfekt tid, ger en smörig, jämn rök. Gräs av låg kvalité kommer att lämna en hård sveda i halsen och ge upphov till en våldsam hosta.

Snabbt odlingstips: Bevara de smakbildande molekylerna i dina cannabisblommor med spolning, trimning och härdning.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.