Reviewed by: Gloria Payá

Förbered din ekologiska cannabisodling för utomhussäsongen

Förbered din ekologiska cannabisodling för utomhussäsongen


Men ta inte ut dina frön riktigt ännu, då man inte ska förhasta sig. Vi vill förbereda vår cannabisträdgård optimalt så vi kan se fram emot friska plantor och fina grödor av saftiga och aromatiska knoppar.

Varför odla ekologisk cannabis?

För vår utomhuscannabisodling väljer vi en naturlig och ekologisk väg. Anledningen är enkel: Många finsmakare anser att slutresultatet från en ekologisk trädgård är mer tillfredsställande. Ditt gräs blir mer smakfullt, mer aromatiskt och kommer utsöndra mycket harts!

Dessutom kommer en väl förberedd ekologisk odling att förbättra dina plantors motståndskraft mot pester och annat, vilket är väldigt fördelaktigt när man odlar utomhus.

Och sist men inte minst så orsakar ekologisk och hållbar odling ingen skada på jorden och dess invånare. Och vad kan vara bättre än att odla bra cannabis och samtidigt göra något för miljön?

Så låt oss börja med att förbereda vår ekologiska trädgård för en bra utomhusodling!

Välj den bästa platsen för din utomhuscannabisodling

Om du inte har en avsedd plats i din trädgård ännu, så är det första steget att hitta en bra plats där du kan odla ditt gräs- Cannabis älskar ljus, och mycket av det. Optimal placering är i sydlig riktning. Det optimala scenariot är när dina plantor har tillgång till mycket direkt solljus under dagen, och sedan filtrerad/diffust ljus senare på eftermiddagen och kvällen.

Andra viktiga överväganden för en bra odlingsplats inkluderar:

 • Skydd från olika miljömässiga faktorer

Se till att din cannabis inte exponeras för hårda vindar eller hårt väder. En fin plats bakom ett skjul eller nära ett staket kan ge skydd från kraftiga vindar och regn. Alternativt kan du plantera i krukor, vilket ger dig möjligheten att flytta din cannabis i säkerhet om det skulle bli dåligt väder,

 • Avskildhet/Hemlighållande

Du kan komma att vilja ha dina plantor utom synhåll för nyfikna grannar och förbipasserande. Du vill trots allt inte gå igenom hela odlingsprocessen bara för att få ditt gräs stulet, eller hur? Kolla in några andra användbara tips för hemligt odlande för att verkligen hålla det hemligt.

 • Tillgänglighet

Tillgänglighet är ett annat bekymmer, särskilt om du odlar ute i det vilda. Det kommer inte vara praktiskt att plantera någonstans som är långt bort eller extremt svårtillgängligt. Kom ihåg att dina plantor behöver vattnas och vårdas då och då, även om du gör en gerillaodling i det vilda. Platsen ska inte vara för svår att ta sig till, men samtidigt ska den vara långt borta från platser där andra människor rör sig.

Välj den bästa platsen för din utomhuscannabisodling

Plantera i krukor eller i marken?

Om du odlar cannabis utomhus har du ett par olika alternativ. Först och främst kan du odla på en hemlig plats borta från ditt hus med användning av naturlig jord, eller så kan du ta med cannabisspecifik jord till nämnda plats för att boosta dess kvalitet. Bara gräv ett hål och fyll med bra jord. Du kan känna igen dålig naturlig jord på dess sandiga och ljusa utseende.

Du har även möjligheten att odla i krukor. Det kommer med ett par fördelar, den mest uppenbara är att de kan flyttas. Exempelvis gör det att du kan sätta dina plantor i säkerhet före en storm. Eller så kanske det visar sig att platsen du valt för gerillaodling är lite väl upptrampad. Inga problem! Bara flytta din kruka lite längre bort.

Nackdelar med att odla i krukor? Dina plantor kanske inte uppnår sin fulla potential på grund av storleksbegränsningar. Å andra sidan, om du väljer tillräckligt stora behållare, kan du fortfarande odla monstersorter. Enligt vår mening väger fördelarna tyngre än nackdelarna.

Om du har trädgårdsrabatter till ditt förfogande, kan du plantera ditt gräs direkt i marken, där hemma. Detta är så klart under förutsättning att det är säkert att göra så. Men om du kan, så kommer dina plantor verkligen kunna expandera sina rotsystem och leverera massiva avkastningar.

Vilken sorts jord ska man använda när man odlar cannabis utomhus?

När man odlar cannabis utomhus, så är en frisk jord en av de viktigaste faktorerna till dina grödors framgång. Välpreparerad ekologisk jord främjar expansive rottillväxt samt lummig och livfull vegetation. Bra jord gör även plantorna mindre benägna att drabbas av pester eller sjukdomar, vilket är ett stort plus när man odlar utomhus.

Lär dig din jord

Cannabis odlas inte lika bra i alla sorters jord. En del jord är bättre lämpad för blommor eller grönsaker, så du måste veta vad det är du har att göra med. Bekanta dig med texturen, sammansättningen, kompaktheten och dräneringen associerad till all bra jord. Bra jord för cannabis är vanligtvis mörk och rik, men inte för kompakt. Den ska ha bra vattenretention och dränering på samma gång, och den ska vara rik på rätt typer av näringsämnen. Dessutom ska pH-värdet vara mellan 6-7.

 • Proffstips: Om du inte avser att odla 100 % ekologiskt, kan du använda kommersiell jord som är gjord för att odla cannabis. Jord från ett erkänt märke har vanligtvis optimal sammansättning, textur och pH för att dina plantor ska få en framgångsrik skörd. Oftast är färdig jord förgödslad med näringsämnen för de första 3-4 veckorna av odlingen.

Men när man odlar ekologiskt kommer du kunna ändra jorden med kompost, maskbajs och andra ekologiska substanser, så kommer mikroorganismer att omvandla substanserna till näringsämnen åt dina plantor. Naturen tar hand om allt—du behöver inte ens administrera extra näringsämnen!

Vilken sorts jord ska man använda när man odlar cannabis utomhus?

Använd rätt jord för feminiserade vs autoblommande cannabis

Feminiserad (även känd som fotoperiod) cannabis och autoblommor odlas aningen annorlunda. Autoblommor är vanligtvis mycket mindre, men växer och blommar snabbare. Eftersom de blommar automatiskt efter några veckor, är de mindre förlåtande för större misstag.

Av den anledningen vill du göra det enklare för dina autoblommor att växa. Den bästa jorden för autoblommor är luftig och väl dränerande—ännu mer än jord som används för feminiserad cannabis. Även om du fortfarande vill att den ska vara rik och mörk, så vill du undvika väldigt gödslad jord som kan komma att bränna dina auto-plantor.

 • Proffstips: Tillsätt 10–15 % perlit för att göra jorden ljusare och förbättra dränering.

Optimera utomhusjord

Det finns många sätt att optimera din utomhusjord så den främjar hälsosam och robust tillväxt, oavsett hur du väljer att odla.

Kiseltillskott

Kisel är det rikligaste elementet i marken. Plantor älskar det och kommer belöna dig med hälsosam tillväxt om de har enkel tillgång. Att tillsätta kiseltillskott tillför en mängd fördelar:

 • Förbättrar näringsupptag
 • Främjar snabbare tillväxt
 • Skyddar plantor från metallgifter
 • Ökar motståndskraften och stärker plantans vävnad
 • Ökar motståndskraften mot pester och sjukdomar

Perlit

Perlit är en värmebehandlad mineral som är bra för att förbättra jordkvalitet. De vitta, lätta stenarna gör jorden luftigare och förbättrar dränering. Perlit har även mindre vattenretentions-egenskaper. Tillsätt ungefär 10–15 % perlit till din jord.

Vattenabsorberande polymerer

Dessa kommer i form av små gelékulor som du tillsätter i jorden, och de gör precis det som namnet antyder. Dessa gelékulor kan absorbera, behålla och lagra vatten. Vattenabsorberande polymerer är ideala för utomhusodling, särskilt om du odlar i det vilda och inta kan besöka dina växter regelbundet. Med dessa kan dina växter hålla ut även under längre torrperioder.

Skapa dina egna superjordblandningar

När du väl fått smak för ekologiskt odlande, så vill du kanske inte gå tillbaka till att använda mineralnäringsämnen. Mer erfarna utomhusodlare gör ofta sina egna superjordblandningar och jordförändringar. Att göra det har flera fördelar (och ett par nackdelar/överväganden):

Fördelar:

 • Hemmagjord superjord är rik på näringsämnen, så man blir mindre beroende av kemiska gödningsmedel.
 • Du har kontroll över var dina plantor får sina näringsämnen från.
 • Inga skadliga kemikalier innebär mer naturlig smak från dina knoppar och en mjukare och mer smakfull rök.
 • Det är hållbart och miljövänligt.
 • Det sparar pengar i långa loppet.
 • Du får en känsla av att ha presterat något genom att skapa ditt eget substrat.

Nackdelar:

 • Processen tar tid och kräver ansträngning.
 • Superjord kostar mer än att köpa en påse med färdig jord.

Skapa dina egna superjordblandningar

Näringsämnen som utomhus-cannabis behöver för att blomstra

Tillsammans med bra jord, mycket sol, syre och omvårdnad, så kommer din cannabis att behöva näringsämnen för att växa. Vilka är då dessa näringsämnen och hur får din cannabisplanta tillgång till dem?

 • Makronäringsämnen

Näringsämnen för cannabis är separerade i så kallade makronäringsämnen och mikronäringsämnen. Makronäringsämnena inkluderar de tre huvudsakliga näringsämnena—kväve (N), fosfor (P), och kalium (K)—såväl som sekundära näringsämnen som kalcium (Ca), magnesium (Mg), och svavel (S). Dessa är klassificerade som "makro"-näringsämnen då de är essentiella för tillväxten av din cannabisplanta i relativt stora mängder.

 • Mikronäringsämnen

Det finns även mikronäringsämnen, såsom zink (Zn), järn (Fe), och koppar (Cu), tillsammans med en hel rad andra. Dessa spårämnen är även viktiga för att din cannabis ska hålla sig frisk, men plantor kräver mindre av dessa i jämförelse med makronäringsämnen.

Bra ekologisk jord kommer innehålla både makro- och mikronäringsämnen så att din cannabis kan växa hälsosamt och produktivt.

 • Mikroorganismer: Nyckeln till ekologiskt odlande

När man odlar ekologiskt är målet inte att direkt förse din cannabis med näringsämnen, som man gör när man odlad med konventionella mineralnäringsämnen. Det du istället gör är att skapa en perfekt miljö för mikroorganismer i jorden. Jordens mikroorganismer förvandlar organiskt material till näringsämnen precis så som det fungerar ute i naturen - inga kemikalier behövs! Mikroorganismerna och deras välbefinnande är därför nyckeln till ekologisk trädgårdsskötsel

Gynnsamma ekologiska jordförändringar

För att göra din jord till en ekologisk miljö där fördelaktiga mikroorganismer kommer trivas kan du lägga till följande:

 • Maskavföring

Ja, maskbajs! Att förändra jorden med maskbajs är ett av de äldsta och mest effektiva ekologiska odlingsmetoderna. Du behöver inte en egen maskfarm för att få maskbajs (även om du skulle kunna ha), då det finns många tillgängliga i trädgårdsbutiker och odlingsbutiker.

 • Bokashi

Bokashi är en japansk komposteringsmetod som använder gynnsamma mikroorganismer för att fermentera matavfall och göra det till ett miljövänligt gödningsmedel. En del anser även att det är bättre än vanlig kompost då det innehåller mer kväve. Dessutom, i jämförelse med vanlig kompost, tar bokashi mycket mindre tid och använder mindre utrymme. Det är en typ av minikomposterande, och självklart är det perfekt för att odla cannabis!

 • Mykorrhizasvamp

Mykorrhizasvamp är en typ av gynnsam svamp som ingår ett symbiotiskt förhållande med dina cannabisplantor. Svamparna arbetar tillsammans med rötterna och ökar näringsupptaget och främjar planthälsa på många andra sätt. Du behöver bara tillsätta mykorrhizasvamp till din jord en gång för att din cannabis ska skörda deras fördelar under alla livsstadier.

Gynnsamma ekologiska jordförändringar

 • Rundmaskar

Rundmaskar är en annan typ av jättesmå smådjur som ger en stor fördel för dina plantor. De är nämligen fiender till några av de vanliga cannabispesterna, såsom sorgmyggor, larver, fluglarver och en massa andra. Rundmaskar, tillsammans med gynnsamma insekter såsom nyckelpigor, är en effektiv form av biologisk krigsföring för ekologisk odling!

 • Enzymer

I naturen utsöndrar fördelaktiga mikroorganismer i jorden enzymer för att hjälpa till att bryta ner stora molekyler snabbare och mer effektivt. Genom att tillsätta enzymer till jorden, gör man det enklare för dessa hjälpsamma kompisar att bryta ner ekologiska substanser som de kommer omvandla till näringsämnen.

Kolla in mer information om ekologiska superjordförändringar, från bat guano och kycklinggödsel till benmjöl och tångmjöl.

Fler tips för en framgångsrik ekologisk cannabisodling utomhus

Förutom en bra plats och bra jord så finns det andra saker att överväga när du förbereder för att odla ekologiskt utomhus.

Använd kompanjonplantor

Kompanjonplantor är arter som du odlar tillsammans med ditt gräs. De kan förse dig och dina plantor med flera fördelar:

 • Stora kompanjonplantor, såsom brännässlor eller bönor är perfekta för att kamouflera ditt gräs.
 • De kan tillhandahålla naturligt skydd från väder och vind.
 • En del kompanjonplantor, såsom vitlök eller pepparmynta är naturliga insektsmedel.
 • Den starka doften av en del kompanjonplantor kan maskera doften av din cannabis.
 • En del kompanjonplantor kan förbättra jordförhållanden för cannabis.

Återvunnen ekologisk levande jord & plöjningsfri odling

Återvunnen ekologisk levande jord innebär att du konstant tillför ekologiska substanser till jorden, precis som i naturen. Genom att returnera näringsämnen och vitalitet till jorden, säkerställer det återvunna ekologiska levande jordsystemet att toppjorden förblir frisk och producerar grödor av toppkvalitet. Återvunnen ekologisk levande jord är en av principerna för modern ekologisk odling, tillsammans med plöjningsfri odling.

Till skillnad från konventionell odling är plöjningsfri odling en metod där jorden inte störs av grävande, plöjning, omrörning etc. Tanken är att låta den ostörda jorden bli ett levande ekosystem som fyller på sig själv via en kombination av fördelaktiga bakterier, hjälpsamma svampar och andra levande organismer.

Fördelar med dessa metoder:

 • Förbättrar biologisk aktivitet i jorden och ökar de ekologiska substanserna.
 • Minimerar jorderosion och vattenförångning.
 • Främjar hälsosam ekologisk jordbiologi som avsett enligt naturen.
 • Jorden kan återanvändas i många år.

Tips för återanvändning av gammal jord

När vi är inne på att återanvända jord, så är sterilisera den från skadliga bakterier och svamp det enda du behöver göra. När din gamla jord väl är ren kan du revitalisera den med friska ekologiska förändringar som kompost, bat guano, maskbajs, blodmjöl m.m. Förbättra din jords struktur genom att tillsätta lite perlit, sand och vermikulit.

Återvunnen ekologisk levande jord & plöjningsfri odling

Komposttäckning: Där för älskar din ekologiska trädgård det

Att täcka din jord med komposttäckning ger liknande fördelar som att tillföra kompost, även om kompostering har sina egna fördelar. Komposttäckning är rik på näringsämnen och agerar även som en naturlig barriär för sniglar då de inte är så intresserade av det. Under det skyddande kompostlagret kommer jorden hela tiden hålla sig fuktig och luftig.

För att göra dig redo att plantera till våren, så är det bra att börja kompostera på hösten, helst någon gång efter skörd. Under de följande vintermånaderna kommer de ekologiska substanserna i komposten brytas ner och berika jorden med näringsämnen och fördelaktiga mikroorganismer. När våren kommer har du den perfekta miljön för din ekologiska cannabisodling!

Fördelar med kompostering:

 • Reducerar jorderosion och komprimering
 • Bibehåller optimala jordtemperaturer
 • Berikar jorden med näringsämnen
 • Förbättrar jordvattenregimen
 • Minskar risken för pester och sjukdomar
 • Hjälper till att reducera ansamling av salt i jorden
 • Främjar stark rottillväxt
 • Förbättrar allmän plantstyrka och motståndskraft

Så tar man hand om jord under vintern i 5 steg

Under vintern när temperaturerna når under 7°C, stoppas den biologiska aktiviteten i jorden. Av den anledningen är tanken på att jorden kan förbättras under de kalla månaderna motsägande. Dock kan det göras om man vet hur:

1. Använd komposttäckning

Utomhus på hösten är delar av den bästa komposten tillgänglig i form av fallna löv. Men använd inte bara löv, tillför lite ekologiskt material som träflisor och håll din jord frisk!

2. Stör inte jorden

I slutet av säsongen kommer den använda jorden att innehålla alla typer av friska ekologiska material, såsom rötter och svamp. Vid denna tidpunkt är dessa material inte så användbara ännu, då de fortfarande behöver ruttna under de följande månaderna. Av den anledningen är det bäst att du inte rör jorden och bara låta moder jord sköta det hon ska. När våren kommer, kommer allt det som finns i jorden att komma till god användning! Att störa jorden kommer förhindra eller sakta ner det som kommer komma naturligt.

3. Odla vintergrönsaker

Kallhärdiga växte såsom baljväxter, vissa typer av gräs eller blommor kan skydda jorden från erosion under vintern. När man planterar kallhärdiga plantor såsom vinterbönor, kommer dessa att utveckla stora rotsystem som kommer förbättra jorden och öka innehållet av ekologiska substanser. När du beskär dem på våren kommer en del plantor, såsom foderärt, även att lämna kvävereserver i jorden—perfekt för plantering av din cannabis!

Så tar man hand om jord under vintern i 5 steg

4. Lämna ditt vintergräs

Trots att man inte vill att gräs tar över din odlingsplats på sommaren, så är det en helt annan sak på vintern. Först och främst är vintergräs vanligtvis mindre invasivt, inte för att det skulle spela någon roll då du redan skördat din cannabis. En del varianter, som våtarv, skyddar jorden från erosion. Andra, bland dem maskrosor och smörgåskrasse, kan förbättra jordens textur och dränering väldigt bra med sina stora rötter. När väl odlingssäsongen börjar till våren, skär du dem och adderar dem till din kompost.

5. Täck din trädgård med kompost

Likt att addera ett skyddande lager av komposttäckning, kan du uppnå samma sak genom att täcka din trädgård med just kompost! Bara lägg en gammal matta eller filt över för att få rätt mängd isolering medan du låter fukten nå ner i jorden. Behagliga temperaturer under detta täcke kommer sedan resultera i en rik jord när våren kommer. Det enda du behöver göra är att ta bort täcket, ge det ett par dagar att andas och sedan är du redo för vårens cannabisodling!

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.