By Miguel Ordoñez


Har du någonsin undrat hur man tillverkar hasch? Det är en av de mest potenta cannabisprodukterna där ute. Det kan innebära en del tråkiga processer, men det är inte omöjligt att göra på egen hand—långt ifrån! I själva verket kan du göra din egen haschsort hemma, om du har rätt verktyg till ditt förfogande.

Väckte det ditt intresse? Nå väl, kära läsare, vi har mer i beredskap än så. När du läser igenom den här artikeln kommer du att lära du dig mer om vad hasch egentligen är. Sedan går vi igenom de olika processerna för att göra hasch, vilket kan ge dig en uppfattning om vilken metod du föredrar.

Vad är hasch?

Hasch i ett nötskal: när du separerar trikomer från cannabisplantan får du hasch. Vad är trikomer frågar du? Spana in de hårliknande strukturerna på ytan av dina knoppar. Var och en av dessa, som du kanske har gissat, är trikomer.

Om du ännu inte har sett trikomer på nära håll, sätta en knopp under ett förstoringsglas eller mikroskop och titta själv. De är också det klibbiga hartset som du känner mellan fingrarna och innehåller alla bra saker som terpener och våra älskade THC och CBD.

Även om de flesta trikomer finns på mogna cannabisblommor, kan de samlas upp från hela plantan i mindre koncentrationer. Många odlare sparar sitt "trim" (cannabisstammar, löv, etc.) för att extrahera alla trikomer till att göra ätbara produkter eller, som vi snart kommer att beskriva, hasch.

What Is Hash?

Hasch jämfört med kief

Fram till nyligen kallades trikomer helt enkelt för ”kief”, ett fint pulver som inte är helt olikt sand.

Hasch är biprodukten av kief som har utvunnits från cannabisplantan och utsatts för en mängd olika processer. Det finns många haschtillverkningsmetoder där ute, som vi kommer att diskutera i nästa del av den här artikeln, men i allmänhet handlar det om uppvärmning och tryck, som resulterar antingen i en smidig boll eller en platt bricka.

Människor som älskar sina koncentrat, men föredrar ett enkelt, prisvärt extraktionsalternativ, använder kief som sin primära startpunkt. Det är mycket psykotropiskt och ganska lätt att hitta.

Från vilka delar av cannabisplantan kan man göra hasch?

Cannabis är mer komplex än du kanske tror. Du kan använda olika delar av plantans anatomi för att hitta trikomer:

 • Manliga plantor: Odlare avlägsnar vanligtvis manliga cannabisplantor för att undvika att de pollinera honorna. Men släng inte dina hanar ännu, för du kan använda dem för att göra hemmagjord hasch. Trots att deras totala cannabinoidinnehåll är lägre än honornas, kan trikomerna fortfarande nyttjas.
 • Fläktblad: Dessa är de största och mest igenkännande bladen på cannabisplantan. De innehåller inte så mycket kief som sockerbladen, men är ändå värdefulla vid tillverkning av harsch.
 • Sockerblad: Dessa är de mycket små, taggiga bladen du hittar inbäddade i blommorna. De kallas sockerblad på grund av ytans fina damm av trikomer.
 • Torkade knoppar: Detta är det bästa alternativet. Torkade knoppar används ofta vid torrsiktning, vilket också är en av de enklaste metoderna för att göra hasch.

Hur tillverkas hasch?

Paraplykonceptet för tillverkning av hasch är ganska enkelt. Som vi tidigare har nämnt handlar det om att samla kief och forma det till antingen en bricka, ett block eller en boll med hjälp av en mängd olika mekanismer. Låt oss utforska de viktigaste skillnaderna mellan lösningsmedelsbaserad och lösningsmedelsfri hasch innan vi gräver vidare i olika produktionsmetoder.

Lösningsmedelsfria metoder

Detta är det traditionella sättet att tillverka hasch, det som inte innehåller några lösningsmedel. Istället använder du mekaniska resurser - vilket kan vara så enkelt som att använda händerna eller en silkesskärm. I det senare fallet skulle du helt enkelt ta din torkade ört och gnugga den på mot en skärm för att separera trikomer.

När du har förvandlat trikomerna till en hög med kief, lägger du det i speciella former, värmer upp dem och pressar dem till block, bollar eller ormar.

Lösningsmedelsbaserade metoder

Hasch skapat genom användning av lösningsmedel är det modernare sättet att göra det på. I denna process används butan, propan eller CO2 för att extrahera cannabinoiderna och terpenerna från trikomerna.

Innan haschet är säkert att använda måste lösningsmedelsresterna rensas ut. För BHO (butan-hascholja) måste du antingen vispa det till ett vax över en varm platta eller köra den genom en vakuum-torkningskammare. Det är mycket brandfarligt och därför mycket farligt, så det rekommenderas inte att utföra denna metod hemma.

Så gör man hasch hemma: olika metoder

Lyckligtvis för dig, i det här avsnittet, kommer vi att fokusera på säkrare metoder för att göra hasch. Nedan följer några hasch-tekniker som inte innebär användning av lösningsmedel.

Handrullning

Denna metod är ganska självförklarande. Som namnet antyder innebär handrullningsmetoden att kommer att hantera stora mängder cannabis. Vanligtvis utförs denna metod på torkade, härdade knoppar.

När du rullar knopparna mellan handflatorna ser du snart hur ett svart lager av klibbigt hasch formas. Du vet att du har samlat tillräckligt med material när du kan bilda små bollar av hasch.

Här är en viktig faktor att notera: eftersom du använder dina händer, kom ihåg att du också kan samla in oljorna och smutsen från huden. Så innan du börjar, var noga med att tvätta händerna väl.

Skometoden

Skometoden komprimerar en liten mängd kief för ett enkelt sätt att tillverka hasch. Som namnet antyder innebär det att du använder din sko.

Utrustning

 • Fem gram kief
 • En bit tejp
 • Pergamentpapper eller cellofan
 • Stift
Så gör man hasch hemma

Instruktioner

1. Vik ditt material hårt i antingen pergamentpapper eller cellofan. Använd tejpen för att förhindra att den ständigt vecklas ut. Undvik att använda plastpåsar eftersom haschen har en tendens att klibba fast vid det materialet.

2. Stansa ett litet hål genom förpackningen med en stift så att den instängda luften sipprar ut. Se till att den är ordentligt förseglad.

Så gör man hasch hemma

3. När förpackningen är ordentligt stängd, placera den inuti hälen på din sko. Du kommer att vilja använda stövlar eller något annan stängd sko med tung sula, eftersom de är mycket bättre för att pressa.

Så gör man hasch hemma

4. Den vikt som du har när du går, tillsammans med din kroppsvärme, hjälper till att pressa haschen till en platta. Den här metoden kommer att ta mellan 15 minuter och upp till en timme att slutf.

Så gör man hasch hemma

Att göra kief till hasch

Precis som den första metoden på den här listan är omvandlingen av kief till hasch mestadels ett handarbete. Det är den mest praktiska metoden eftersom du inte behöver någon speciell utrustning - men gör dig redo för ett rejält träningspass. Om du inte är van vid denna typ av metod, förvänta dig ett par ömma händer efteråt.

För den här processen bör du använda medium till högkvalitativt kief. Var noga med att det är ny siktat och saknar växtmaterial för enklare formpressning.

Instruktioner

1. Mät upp en liten mängd kief. Du vet att du har rätt mängd om högen passar perfekt i handflatan (det blir vanligtvis några gram).

Så gör man hasch hemma

2. Arbeta med den här lilla högen genom att rulla ihop den tills den formar en klump. Fortsätt gnugga den mellan handflatorna i ungefär tio minuter tills du märker en förändring i densiteten.

Så gör man hasch hemma

3. Vik in materialet i cellofan och se till att det är tätt förseglat utan överflödig luft inuti. Vik sedan in detta paket i några lager av en fuktig trasa, tidning eller pappersservetter.

Så gör man hasch hemma

4. Placera den på en uppvärmd stekpanna vid mycket låg värme. Var noga med att vända den ofta. Du behöver inte värma upp detta paket för länge. Allt du är ute efter är att materialet ska hålla ihop.

Så gör man hasch hemma

Plattskärmning, a.k.a torrsiktning

Plattskärmning är en mycket enkel och okomplicerad metod. Allt du behöver är lite torkad ört och en silkesskärm. Det är allt.

Observera att ju mindre hål du arbetar med desto renare haschkvalité får du. I grund och botten beror kvalitéten och kvantiteten på de verktyg du använder.

Ett viktigt steg att komma ihåg är att i förväg frysa din cannabis i några få timmar. Genom att göra detta blir det lättare för trikomerna att separera från plantan.

Instruktioner

1. För att påbörja denna process, placera skärmen ovanpå en plan och ren yta. Lägg knopparna/trimmen ovanpå skärmen.

Så gör man hasch hemma

2. Gnugga försiktigt materialet mot skärmen i en cirkelrörelse. Du ser alla trikomer falla ned på ytan under skärmen.

Så gör man hasch hemma

3. Fortsätt denna process så länge det behövs. Du vet att du har tillräckligt när du har cirka 10 % av den totala vikten av din trim i trikomer.

Så gör man hasch hemma

Mixermetoden

Som namnet antyder behöver du en mixer för den här metoden. Men, precis som med torrsiktning, behöver du också en silkesskärm till hands.

Instruktioner

1. Placera ditt trim i mixern och tillsätt vatten tills det täcker det gröna. Tillsätt en handfull is och mixa i upp till en minut.

2. Efter den korta mixningen, häll blandningen genom silkessärmen och ner i en glasburk. Låt burken stå orörd i ungefär en timme. Under den här tiden kan du se hur trikomerna lägga sig på botten av burken. Det betyder att du är på rätt väg

3. Töm ut ungefär ⅔ av vattnet, men var noga med att förhindra att tikomerna spills ut. Fyll på burken med isvatten och låt den åter ligga i upp till fem minuter. Töm ut ⅔ av vattnet igen och upprepa processen fyra till fem gånger.

How to Make Hash at Home

4. När du har tömt ut så mycket vatten du kan, ta ett kaffefilter och häll lösningen över det för att separera vattnet från trikomerna. Pressa överflödigt vatten och låt kiefen torka.

How to Make Hash at Home

Det är ganska tråkigt, men den uttorkade kiefen är din slutprodukt. Ingen mer värme eller pressning krävs, och du kan använda det som det är i en bong eller joint.

Torr is-hasch, aka bubbel hasch

Bubbelhasch-metoden anses vara den renaste lösningsmedelsfria haschtillverkningsprocessen. Slutprodukten innehåller praktiskt taget inget material från plantan.

Utrustning

 • Torr is
 • Stor hink
 • Fingraderade nätpåsar (73 μm för renaste haschresultat)
 • Kreditkort
 • Pollenpress (valfritt)
Så gör man hasch hemma

Instruktioner

1. Placera trimmen eller blomman i en stor hink med torr is. Rör om och skaka lätt i några minuter för att hjälpa haschkörtlarna att separeras från plantmaterialet.

How to Make Hash at Home

2. Vik nätpåsarna runt toppen av hinken. Vänd hinken upp och ner för att överföra allt till påsarna och placera dem på en stor, plan och ren yta.

3. Skaka påsarna i några minuter tills du ser ytan fylld med bärnstensfärgat damm.

4. Ta ett kort eller något platt och hårt, och använd det för att skrapa ihop produkten (nu harts).

5. För att förvandla hartset till hasch, placera det insamlade materialet i en pollenpress för små fina kiefmynt.

How to Make Hash at Home

Varmvattenflaskmetoden

Metoden med varmvattenflaska liknar att göra det för hand. Skillnaden är dock att med den här behövs mer värme för att smälta det vaxartade ytskiktet på varje trikomhuvud.

Utrustning

 • Cellofan eller pergamentpapper
 • Vinflaska
Så gör man hasch hemma

Instruktioner

1. Lägg hartset ovanpå cellofan eller papper och vik det sedan på mitten. Koka lite vatten för att fylla vinflaskan. Låt den svalna i fem minuter.

How to Make Hash at Home

2. Placera vinflaskan ovanpå det hartsfyllda, vikta papperet och låt den stå där i 30 sekunder. Du bör se hur färgen på hartset mörknar.

How to Make Hash at Home

3. Rulla den varma flaskan över papperet med väldigt minimalt tryck. Med hjälp av trycket från din hand och värmen från flaskan bör hartset smälta relativt lätt.

4. Vänd papperet och upprepa samma process.

How to Make Hash at Home

5. När denna process är klar bör kådan se ut som en platt men klibbig och glänsande pannkaka. Vik tillbaka papperet och fortsätt pressningen en sista gång innan du tar ut det för användning.

How to Make Hash at Home

Charas

Denna metod är precis som handrullningsmetoden, med skillnaden är att charas använder ohärdade knoppar. De flesta odlare tar några sticklingar från växter som är 2-3 veckor ifrån full mognad. Andra väntar dock till skördetiden.

Som med handrullning innebär charasmetoden att gnugga knopparna och trimmer försiktigt mellan handflatorna tills en tjock hinna bildas. Skrapa av det när du är klar, och voilà: du har en produkt som du kan smula över dina favoritknoppar i en joint, blunt, pipa eller bong.

Mekanisk trumma

För de med monetära resurser och en förkärlek för maskiner, kommer den mekaniska trummetoden att vara bäst. Det är i princip samma sak som torrsiktningsmetoden, men man använder en komplex och effektiv apparat.

Så här fungerar det: du lägger din trim i en behållare som är täckt av en stor silkesskärm. Maskinen skakar sedan behållaren för att frigöra alla trikomer, men notera att den här metoden bara är till för att extrahera kief. Du behöver fortfarande en pollenpress för att omvandla din produkt till haschmynt.

För bästa resultat, frys din cannabis i ungefär tre timmar innan du placerar den i maskinen.

Hur du torkar ditt hasch

Att torka och härda ditt hasch är viktigt för att bevara dess kvalité. Om det är fuktigt när du ställer undan det så riskerar du att svamp eller mögel uppstår.

Bubbelhasch kräver i synnerhet tillräcklig torkning och härdning för bästa resultat. För att få bort fukten från din kiefen är det bäst att sprida ut den på en bit kartong med pergamentpapper ovanpå. Att sprida ut det kommer att påskynda processen, kartongen drar ut fukten från kiefen. Du bör se till att du torkar ditt bubblahasch i en sval, mörk miljö.

Efter torkning är det dags att låta haschen härdas till den form du föredrar (t.ex. haschmynt). Att förvara det i pergamentpapper i fuktkontrollerade glasburkar är ett bra alternativ och hjälper till att mogna dess smak och arom.

Välj rätt haschtillverkningsmetod för dig

Vilken haschmetod du väljer beror på de resurser du har till hands och dina preferenser. Har du pengar att spendera på mer detaljerade maskiner, och om så, är du villig att spendera det?

Du måste spendera en del på en silkesskärm, nätpåsar och torr is, men fördelen är att kunna göra hasch i sitt eget hem. Det bästa: det är verkligen inte så svårt.

Förhoppningsvis kommer den här artikeln att leda dig framgångsrikt igenom din haschtillverningsprocess. Lycka till!

DE BÄSTA SORTERNA FÖR ATT TILLVERKA HASCH

ROYAL GORILLA

Om du funderar på att göra en ny sats med hasch, bör du definitivt överväga att använda Royal Gorilla, men bara om du klarar enorma nivåer av THC. Detta monster är resultatet av ett ambitiöst odlingsprojekt med föräldersorter som Sour Dubb, Chem Sis och Chocolate Diesel. Denna sort visar ingen nåd och erbjuder omedelbara och långvariga rus som genererats av THC-värden på över 25 %. Dessutom har den en genetisk sammansättning som består av 50 % sativa-genetik och 50 % indica-genetik, vilket ger en kraftfull effekt som är lika balanserad mellan kropp- och själsdomäner. Sativa-inslagen väcker hjärnan och öppnar portarna för djupgående kreativt tänkande och problemlösning, medan indica-aspekterna skickar en varm och tröstande känsla in i musklerna.

Denna prisbelönta sort pumpar ut stora mängder harts under odlingscykelns blomningsfas, vilket gör den till en dröm för odlare som gillar att handgnugga den nya kådan från blommorna. Denna, mycket psykoaktiva, harts kan formas till kulor och block och erbjuder behagliga dofter av jordig och tall. Royal Gorilla gynnas i ett varmt klimat och kommer att producera mer harts för haschproduktion om de förses med dessa förutsättningar. Inomhusplantor som odlas i odlingsrum eller tält har kapacitet att nå höjder på 160 cm och ge stora utbyten på 550 g/m², med tillräcklig belysning och näringsämnen. Plantor som odlas i större utomhusutrymmen kommer att växa till något högre höjder på 170 cm och ge avkastning på upp till 600 g/planta. Odlare bör förvänta sig att skörda och klippa blommorna under mitten av oktober. Royal Gorilla har en blomningstid på 8-9 veckor.

Royal Gorilla

Royal Gorilla
23_genetic background_1 Sour Dubb x Chem Sis x Chocolate Diesel
33_Yield indoors_1 500 - 550 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 8 - 10 veckor
29_THC_1 THC: 27%
28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
32_plant height outdoors_1 130 - 170 cm
27_harvest period_1 Mitten av Oktober
22_Effect_1 Klar, Lugnande

Köp Royal Gorilla

SOUR DIESEL

Hasch är känt för att producera ett euforiskt och surrande rus, så det är vettigt att välja den genetik som kommer att betona dessa effekter. Sour Diesel kommer verkligen att utföra denna uppgift. Denna tunga sativasort består av 70 % sativa-genetik och 30 % indica-genetik, vilket ger henne en eldig och energisk kick som går hand i hand med uppåt-effekten av hasch av god kvalitet. Sorten är resultatet från ett varierat sortiment av sorter inklusive Original Diesel, Northern Light, Shiva och Hawaiian. Att röka en joint fylld med dessa blommor kommer att katalysera en klar och drömliknande effekt som ökar energinivån och ditt kritiska tänkande. Hasch skapad med hjälp av dessa blommor släpper lös smak av örter och surhet.

Sour Diesel producerar ljusgröna, små och kompakta blommor som bildar snyggt formade knoppar. Vid närmare granskning kommer odlare att glatt bevittna ett stort antal trikomer som pumpar ut stora mängder psykoaktiv harts. Denna egenskap gör henne till en högpresterande planta för hasch. Bara gnugga påt för att samla allt det goda. Sour Diesel trivs i ett milt till varmt klimat och växer bra både inomhus och utomhus. Inomhusplantor erbjuder generösa avkastningar på 475–525 g/m² och växer till höjder mellan 90–160 cm. Utomhusplantor ger en avkastning på 600 g/planta och uppnår höjder på 200 cm. Plantor som odlas utomhus är redo för skörd och bearbetning under slutet av oktober. Sour Diesel har en blomningsperiod på 10–11 veckor, men väntan är värt det.

Sour Diesel

Sour Diesel
23_genetic background_1 Original Diesel x (Northern light x Shiva x Hawaiian)
33_Yield indoors_1 475 - 525 gr/m2
31_plant height outdoor_1 90 - 160 cm
25_flowering time_1 10 - 11 veckor
29_THC_1 THC: 19%
28_Type Blend_1 Sativa 70% Indica 30%
34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 200 cm
27_harvest period_1 Sent i oktober
22_Effect_1 Fysiskt avslappnande, Klar

Köp Sour Diesel

ICE

ICE, annars känt som Indica Crystal Extreme, är uppkallat efter sin massiva trikomproduktion. De stora och lökformade blommorna i denna sort ser ut som om de har varit med om ett snöfall, men det är faktiskt bara enorma mängder harts! Det är som om detta exemplar var helt och hållet designat för haschtillverkning; varje gnidning lämnar lager av flytande harts limmat på handflatorna. Det tar inte lång tid förrän du har rullat en stor boll. Hennes geniala haschgenetik härstammar från föräldersorterna Afghan, Northern Light och Skunk. Denna blandning har skapat en mycket indica-dominant sort som ger ett omedelbart kroppsligt rus vid inandning. Effekterna är avslappnande, meditativa och terapeutiska. Att röka denna hasch i ett rum med stearinljus på kvällen är en enkelbiljett till lugnande eufori. Varje bloss berikas av kryddor, örter och mynta. Ett THC-värde på 18 % säkerställer tillfredsställande rus som inte är alltför intensiva.

ICE växer bra både inomhus och utomhus, vilket ger givande resultat i endera miljön. Inomhusplantor ger utbyte på upp till 450 g/m² och sträcker sig till höjder på 120 cm. Odlad utomhus uppnås skördar mellan 500–550 g/planta och höjder på över 200 cm. Räkna med att skörda utomhusplantorna under september. ICE har en blomningstid på 8-10 veckor.

ICE

ICE
23_genetic background_1 Afghan x Northern Light x Skunk
33_Yield indoors_1 400 - 450 gr/m2
31_plant height outdoor_1 80 - 120 cm
25_flowering time_1 8 - 10 veckor
29_THC_1 THC: 18%
28_Type Blend_1 Sativa 10% Indica 90%
34_yield outdoor_1 500 - 550 gr/plant
32_plant height outdoors_1 150 - 200 cm
27_harvest period_1 September
22_Effect_1 Berusande, Fysiskt avslappnande

Köp ICE

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.