Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter Reviewed by: Micaela Landeira


Det finns en god anledning till att de flesta odlare håller hanplantor borta från sina honor: Pollinering från hanar gör att honorna utvecklar frön. Detta leder till att honorna lägger sin energi på fröproduktion, snarare än på att odla en knopp av hög kvalitet. Denna fröiga och olyckliga slutprodukt kan undvikas genom att implementera några grundläggande tekniker.

Uppenbarligen vill ingen röka fröigt gräs. När du odlar cannabis och lär dig att identifiera manliga växter och tecken på pollinering, kan du ta bort dessa plantor för att rädda dina kvarvarande honor. På samma sätt, genom att känna igen en pollinerad hona tidigt, kan du börja om innan det är för sent, snarare än att avsluta en odling som bara kommer att resultera i en skörd av dålig kvalitet.

Underskatta aldrig hur långt cannabispollen kan färdas. Detta mikroskopiska genetiska material kan spridas inom en radie av 3–7,5 miles (~4,8–12,1 kilometer). Men under hårt väder kan den följa med vinden i upp till 50 km. När du odlar utomhus löper du alltså större risk än när det bara gäller dina plantor inomhus. Odlare i nästa stad som inte uppmärksammar könsbestämningen kan utsätta dina plantor för pollinering om du inte vidtar ytterligare åtgärder.

How To Tell That A Female Plant Has Been Pollinated

Hur man avgör om en honplanta har blivit pollinerad

Bland de tidiga tecknen på att din hona har blivit pollinerad är att hennes högblad blir större. Högblad är små, lövliknande strukturer som skyddar honans reproduktiva delar. Det är på de här platserna som blomknopparna dyker upp. Förväxla inte högbladen med blomfoder.

Ett bra test för att se om högbladen har svullnat är att ta en pincett, ta ett högblad och öppna upp det. Om det finns ett frö inuti har du en pollinerad växt.

En annan indikation på pollinering kan vara färgen på plantans pistillhår. När en hona har blivit pollinerad kommer de tidigare vita hårstråna snart att skrumpna och bli mörkare.

Du kan också se om pollen har befruktat en honväxt genom att vara mycket uppmärksam på pistillerna - blommornas reproduktionsorgan. Dessa hårliknande strukturer ändrar färg under tiden av den normala blomningsfasen från vitt till mörkorange eller rött. I obefruktade blommor kommer hela pistillen att genomgå denna förändring. Men efter exponering för pollen blir endast pistillspetsarna mörka, medan "stjälken" förblir vit.

How To Tell That A Female Plant Has Been Pollinated

Hur du undviker pollinering av dina honplanta

Pollinering kräver närvaro av hanar eller intersex (hermafrodit) plantor, vilket innebär honor som också kommer att producera pollen. Det första du vill göra för att hålla risken för pollinering låg är att ta bort så många hanar eller "hermier" som du kan. Under de första tre veckorna av blomningen är det extra viktigt att regelbundet kolla efter möjliga manliga exemplar i din trädgård.

Den typiska cannabisodlaren har normalt sätt ingen anledning att behålla hanar och kommer att vilja bli av med dem så fort de upptäcks. Cannabisuppfödare, å andra sidan, kanske vill behålla hanar tillsammans med sin skörd av honplantor. I sådana fall kommer uppfödaren normalt att separera könen för att undvika oavsiktlig pollinering. De kan odla honor i ett tält och hanar i ett annat. När hanarna odlas utomhus, till exempel i en trädgård, hålls hanarna ofta i det mest avlägsna hörnet av odlingsområdet, så långt från honorna som möjligt. Även då, på grund av vinden som bär runt pollen, finns det alltid en viss risk för oavsiktlig pollinering.

How To Tell That A Female Plant Has Been Pollinated

Hur man upptäcker manliga cannabisplantor

För att bestämma könet på dina cannabisplantor måste du vänta till förblommningsstadiet när plantorna börjar lägga sin energi på reproduktion. Kvinnliga cannabisplantor visar sina könstecken senare än hanar. På den plats där de snart kommer att växa sina knoppar (noderna mellan stjälken och stammen), kommer honorna att växa tunna vita hårstrån.

Hanplantor kommer inte att växa hår vid dessa noder, utan kommer istället att utveckla små säckar av pollen. Dessa pollensäckar kommer att se ut som små bollar. Dessa bollar kan dyka upp på egen hand eller i klasar, beroende på hur långt in i förblommningsstadiet plantan är. Vid något senare skede av tillväxten kommer pollensäckarna att spricka upp, spilla ut pollen och eventuellt pollinera dina honor.

How To Spot Male Cannabis Plants

Hur pollinerades dina cannabisplantor inomhus?

Du odlade cannabis isolerat i ett inomhusodlingstält. Du tog det säkra före det osäkra och kontrollerade rutinmässigt var och en av dina plantor för tecken på pollensäckar. Men på något sätt blev dina feminiserade plantor fortfarande befruktade och började producera frön. Hur, hur i hela friden hände detta?

Tja, det finns flera orsaker att överväga. För det första kan du ha fungerat som en vektor för pollen som kommer in i odlingsutrymmet. Dessa mikroskopiska partiklar kan lätt klänga sig fast vid fibrerna i dina kläderna och sätta sig i ditt hår. Om du handskas med hanväxter i ett separat odlingsutrymme, kan du ha tagit med pollen in i ditt odlingstält.

För det andra kan dina plantor vara stressade! Miljöfaktorer som framkallar stress kan tvinga feminiserade plantor att utveckla könsorgan som i dagligt tal kallas "bananer". Dessa är i huvudsak pollensäckar på hon-plantor. De bildas mest som ett resultat av stress från ljusläckor, vilket gör att växter går in i överlevnadsläge och pollinerar sig själva.

Dessa pollinerande strukturer är svåra att upptäcka och odlare missar dem ofta. Till skillnad från bland-könade växter, eller "äkta" hermafroditer, som visar uppenbara kvinnliga och manliga organ separat, förekommer bananer på kvinnliga knoppar. Dessutom är bananer inte kompletta pollensäckar. De är bara den inre delen, eller ståndarknapp. På avstånd kan odlare lätt missta form och färg för pistiller. Eftersom de saknar den yttre påsen, börjar bananer omedelbart spilla pollen på blomman och orsakar snabb befruktning.

Vad bör du göra när dina honor blir pollinerade?

Att upptäcka manliga cannabisplantor och pollinerade honor tidigt kan rädda dig från att investera mer tid och ansträngning i en hel växtsäsong som kommer att vara förgäves. För det mesta är det bäst att göra sig av med hanarna tillsammans med dina pollinerade honor och börja om odlingen.

Kan man röka pollinerade honor?

Absolut! Även om du inte skulle välkomna åsynen av skumma knoppar i ett apotek, kan du verkligen röka befruktade blommor. Även om det är en sista utväg, behöver du verkligen inte kasta din fröiga knopp. Du kommer fortfarande att få njuta av några läckra terpener och sinnesförändrande cannabinoider; det tar bara lite mer arbete.

Efter att ha skördat fröiga knoppar måste du ta bort dem från blommorna. Du kan göra detta för hand eller med en pincett, se till att inte missa någon. Alternativt kan du mala dina blommor lätt, tillräckligt för att strimla bort blomvävnad men utan att bryta upp några frön. Ta sedan bort fröna när de lossnar.

Du kan också skära upp dina blommor för att ta bort fröna. Använd en klippsax för att skära dina knoppar i mindre bitar, ta bort fröna allt eftersom. Du kan röka detta material, eller kanske kombinera det med din trim och göra lite torr is-hasch.

Tänk dock på att vissa människor är känsliga för cannabispollen, precis som människor reagerar på pollen från andra arter. Om du upplever pollenallergi kanske du bör undvika att röka befruktade knoppar.

Självklart ska du alltid sträva efter att skydda dina blommor från pollen för att få fram den finaste sinsemilla som möjligt. Fröiga knoppar jämförs helt enkelt inte med obefruktade blommor. Kolla in de främsta anledningarna till att den inte rankas så högt nedan.

Dålig smak Befruktade blommor avleder plantans uppmärksamhet från att pumpa ut klibbigt harts och riktar istället in den på fröproduktion. Detta resulterar i färre välsmakande terpener, vilket underbygger den unika smaken och aromen hos varje sort.
Lägre THC-nivåer En minskning av harts innebär också lägre mängder cannabinoider som THC. Du kommer att uppleva mindre styrka från fröiga knoppar än de som producerar harts hela vägen fram till skördetid.
Det kan orsaka obehag Frön kan förstöra rökupplevelsen. För det första gör de röken extremt sträv och kan irritera halsen vid förbränning. Frön har också en tendens att poppa när de utsätts för värme, vilket kan göra att änden av din joint slocknar..

Hur man undviker problemet med pollinering

Det finns naturligtvis ett sätt att undvika pollineringsfrågan helt och hållet för hemmaodlaren. Som ett resultat av innovation i den moderna cannabisindustrin finns feminiserade frön nu tillgängliga i en mängd olika nya och legendariska sorter. Till skillnad från vanliga frön behöver du inte ens oroa dig för att identifiera eller separera hanar under din odling. Så länge dina feminiserade frön kommer från en ansedd återförsäljare, kommer alla frön att växa upp till plantor med rökbar knopp. Med denna kunskap är det upp till dig att bestämma vilken typ av frön som passar dina odlingsparametrar och personliga mål som odlare.

Kan du odla de resulterande fröna?

Dina blommor gick till frö, så varför inte göra det bästa av situationen genom att gro dem och odla fler plantor? Du kan absolut göra det, men det kanske inte slutar bra. Bra sorter skapas genom avsiktlig förädling. Detta gör att odlarna kan tillföra önskvärda egenskaper och utesluta dåliga egenskaper. De erhållna fröna från dessa operationer är genetiskt stabila och konsekventa.

Om dina plantor blir pollinerade av misstag, blir det dock en chansning att odla avkomman. Du kommer sannolikt att få en opålitlig sort med dålig produktivitet, sämre smaker och oönskade effekter. Men om du har tid och resurser över kan du alltid ge det ett försök. Du kanske får något alldeles speciellt!

Du bör dock undvika att odla frön från en planta som självpollinerat. Exemplar som utvecklat hermafroditegenskaper kommer att föra detta vidare till avkomman, så att du kommer att uppleva samma situation igen.

Varför du bör undvika att köpa fröigt gräs

Du bör som sagt undvika att köpa fröigt gräs på grund av sämre smak och effekter, samt den sträva röken. Summan av kardemumman - att spendera pengar på fröiga knoppar betyder att du blir lurad. Precis som du inte skulle bli alltför glad över att få en påse fylld med stjälkar, ökar frön också påsens totala vikt, vilket innebär att du får mindre cannabis för det pris du normalt skulle betala.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37835 recensioner