Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

Cannabisplantans anatomi: Från botten till toppen

Cannabis Plant Anatomy: From The Bottom To The Top


Cannabisplantan borde utan tvekan tilldelas titeln som en av de vackraste växterna på jorden - från dess glittrande trikomer och signaturblad till dess komplexa rotsystem. Många odlare besöker sina odlingsrum bara för att känna vördnad över det som växer framför dem.

Även om blommorna får mest av uppmärksamheten - och det med rätta - har varje del av denna komplexa art en kritisk och intressant funktion. Som odlare hjälper det dig att bekanta dig med cannabisplantans anatomi. På så sätt kommer du att utveckla ett öga för vad din planta kräver, vad den behöver mindre av och när du ska skörda.

Utforska vår djupgående guide nedan för att uppleva cannabisväxten som aldrig förr.

MYKORRHIZA

Även om det inte är genetiskt en del av cannabisplantan, bildar mykorrhiza ett ömsesidigt fördelaktigt förhållande till cannabisrötterna vilket hjälper båda arterna att överleva och trivas. Dessa svampar förekommer i hela naturen och bildar ett fascinerande symbiotiskt förhållande med upp till 90 % av alla växtarter.

MYKORRHIZA

FUNKTION

Mycorrhizal-svampar deltar i ett ge-och-ta-förhållande med cannabisplantor. Dessa arter bildar nätverk av tunna, hårliknande filament i jorden - känd som mycel - och producerar enzymer för att bryta ner organiskt material.

Efter att de har frigjort näringsämnen från underlaget tar myceliet upp det och skickar dem till närliggande växter. Eftersom cannabisrötter inte själva har denna imponerande funktion, måste de "pruta" med myceliet för att få tillgång till dessa näringsämnen. Lyckligtvis producerar plantorna sockerarter under fotosyntesen och transporterar många av dessa molekyler ner i rötter. Här byter de denna energirika vätska mot de näringsämnen som de behöver för att utföra viktiga fysiologiska funktioner.

Mycorrhiza fungerar slutligen som en förlängning av rotsystemet. De bryter inte bara ner organiskt material för att frigöra näringsämnen, utan de transporterar också dessa viktiga molekyler från områden som plantan annars inte skulle nå. I slutändan spelar mykorrhizala svampar en grundläggande roll i växtnäring, jordbiologi och kemi.

POSITION

Denna sammansmältning mellan växt och svamp inträffar i rhizosfär eller rotzonen. Myceliet bildar en mantel-liknande struktur runt rotspetsen som omger växtceller i rotbarken. Trådar av hyfer - enskilda mycelsträngar - sträcker sig ut i jorden där de bryter ner organiskt material, och till och med kopplar en växt till en annan och bildar ett biologiskt nätverk.

SÅ ÖKAR DU PRODUKTIONEN AV MYKORRHIZA

Mykorrhizala svampar finns naturligt i många olika typer av jord. Men det finns många olika arter. För att få ut mesta möjliga av detta synergistiska förhållande kan du tillföra beprövade och testade mykorrhizala svampprodukter när du planterar eller omplanterar.

FRÖN

Utan frön skulle det inte finnas någon cannabis. Dessa små livpaket överför DNA till nästa generation för att säkerställa skörden under många år framöver.

FRÖN

FUNKTION

Efter befruktningen börjar kvinnliga cannabisplantor bilda en enda cell eller zygot. Efter en kort tid delar denna cell upp sig i två celler och sedan fyra - storlek fördubblas snabbt. Efter betydande cellulär multiplikation bildar fröet en flercellstruktur i form av ett embryo.

Denna struktur består av en embryonisk rot - radikalen - ett embryonalskott och två blad med cotyledon. När de sprids av naturen eller människans hand, kommer fröet att gro om förhållandena är rätt. De behöver betydande luftfuktighet och relativt mörker för att rusa ut i livet.

POSITION

Cannabisfrön bildas i blommorna, och börjar livet i ett tårformat hölje som kallas håriga högblad. Detta hölje öppnas vid mognad och avslöjar ett fast brunt frö som är redo att sprida livet vidare.

OLIKA SÄTT ATT SKÖTA OM CANNABISFRÖN

De håriga högbladen håller cannabisfrön skyddade tills de är redo att förskjutas från blomman. Odlare måste hålla sina växter väl bevattnade och gödda under denna tid.

Skörda bara frön när de är fullt mogna. Yngre frön är små och ljusbeige i färg. Äldre frön är stora, mörkbruna och har ofta ett randigt mönster. Ta bort fröna för hand och förvara dem i en lufttät påse eller syltburk.

RÖTTER

Rötter är en viktig del av cannabisplantans anatomi. Rotsystemet stödjer växten och håller den hydratiserad så att den kan utföra mer komplexa och vitala funktioner för att gynna tillväxten.

RÖTTER

FUNKTION

Cannabisens rötter uppfyller många funktioner som är avgörande för växternas överlevnad. De tar upp vatten som behövs för att transportera näringsämnen och lagrar näring. Har du någonsin upplevt skräcken av att titta på medan dina grödor uthärdar en blåsig storm? Du kan tacka rotnätverket för att de håller dem ordentligt förankrade i marken.

Rötterna fungerar också som en kommunikationsplattform genom vilken växter kan diktera den mikrobiella världen i rhizosfären. Rötterna tar inte bara upp flytande näringsämnen från jorden. Många näringsämnen sitter fast i det organiska materialet. De behöver gynnsamma organismer - bakterier, svampar, maskar - för att frigöra dessa molekyler.

Växter skapar sockerarter under fotosyntesen, och mycket av dessa söta kemikalier släpps ut i rhizosfären kring rötterna. Dessa sockerarter lockar bakterier som dröjer sig runt rotzonen. Efter att de förgås frigör bakterierna näringsämnen som rötter nu kan ta upp. Plantorna utför också byteshandel av socker med mykorrhizala svampar (nämns ovan), livsformer som kan degradera organiskt material.

Ja - plantornas rötter odlar effektivt mikrober. Otroligt, eller hur?

POSITION

Rötterna finns vid basens av stjälken. De sträcker sig ut i jorden och bildar ett nätverk av klängen som håller plantorna stärkta, hydratiserade och välgödda.

ROTKRONAN

Stjälken uppstår från den övre delen av rotsystemet, känd som rotkronan. Denna del av systemet har anatomiska skillnader från resten av rötterna. På grund av förändringen från rot till stjälkvävnad inträffar en förskjutning i det vaskulära systemet vid denna punkt. Rotkronor måste även vara lite över jorden för att ta in syre, ett annat viktigt element för växtlivet.

OLIKA SÄTT ATT SKÖTA CANNABISENS RÖTTER

Odlare möter ofta problem med rötter när det gäller vattning. Övervattning leder till dåligt upptag av vatten och näringsämnen och rotröta. Undervattning svälter dina växter när de försöker transportera näringsämnen.

Som en allmän tumregel, placera fingret i jorden för att bedöma dess fuktnivå. Vattna bara dina cannabisväxter när de första 3 cm i jorden är helt torr. Du kan också ta hand om rötter genom att använda luftbeskärning. Genom att odla cannabis i tygkrukor hjälper du dina växter att utveckla en tät och luftad rotmassa.

Video id: 265566358

SAKER ATT TÄNKA PÅ GÄLLANDE CANNABISENS RÖTTER

Cannabisväxter blir rotbundna när de tvingas växa i en liten behållare. Detta kan leda till näringsbrister och ostadiga, underutvecklade plantor. Se alltid till att omplantera i tid och till en kruka i rätt storlek.

Rötter är inte ensamma i jorden. De delar sitt hem med miljoner mikrober. Även om vissa av dessa djur är vänliga, kan andra orsaka förödelse. Pythium, en rotpatogen, kan attackera rötter och till och med döda hela plantan. Som sådan vill du lära dig hur du håller ditt växande medium fritt från sjukdomen.

VAD KAN DU GÖRA MED CANNABISENS RÖTTER EFTER SKÖRD?

Vänta! Innan du kastar dina rötter i komposthögen bör du vara medveten om deras imponerande användningsområden. Cannabisrötterna innehåller en mängd ämnen som olika kulturer har använt[1] i århundraden (om inte årtusenden) för att göra te och tinkturer.

Alkaloiderna inom rötterna är dock inte lämpliga för alla. Rådgör med din läkare innan du brygger ett kopp rotté.

HJÄRTBLAD

Dessa små blad är det första tecknet på tillväxt hos din cannabis efter groning. De kommer ut från jorden som två små blad, ibland kan de anlända som tripletter. Dessa strukturer håller nycklarna när det gäller fotosyntesen och driver den tidiga perioden av plantors tillväxt.

Så småningom kommer de första riktiga bladen att dyka upp från mitten av hjärtbladen. När växten mognar kommer hjärtbladen att bli gula, dö och släppas ner på jorden nedan.

HJÄRTBLAD

STJÄLK

Cannabisstjälkar erbjuder stöd ovan mark, husnoder och grenar. Denna centrala kolonn tillåter plantan att växa direkt uppåt medan grenar skjuter ut i sidled.

STJÄLK

FUNKTION

Stjälken ger plantan dess struktur och form. Den erbjuder bladbärande grenar stöd och gör att lövverk kan utföra fotosyntes. Stjälken innehåller också xylem, en vattenbärande vävnad som börjar i rötterna och sträcker sig genom hela växten.

FORM

Cannabisstjälkar är styva och robusta. De växer direkt uppåt och kan bli ganska stora. Vissa större sativa-sorter utvecklar en längre stjälk som ser mer ut som trä än mjuk växtvävnad.

KAN STJÄLKAR BLI TRÄNADE?

Odlare toppar ofta växter och skapar två huvudstjälkar genom tekniker som huvudlinje. Andra metoder, såsom LST, manipulerar stjälken för att växa parallellt med marken, vilket får varje gren att växa uppåt. Träningsstjälkar har många fördelar, inklusive förbättrad produktivitet, exponering för ljus och luftning.

VAD KAN DU GÖRA MED CANNABISENS STJÄLKAR EFTER SKÖRD?

Tro det eller ej, cannabisstjälkar innehåller en smärre mängd cannabinoider. Det betyder att de förtjänar mer än ett utrymme på komposten. Du kan använda stjälkarna för att skapa koncentrat, té, THC-smör och till och med cannabissprit.

GRENAR

Utan grenar skulle cannabisplantor i huvudsak vara en pinne. Dessa utskjutare bildar ett tät tak som är laddad med hartsartade blommor.

GRENAR

FUNKTION

Grenar spelar en stödjande roll, de sticker ut från huvudstjälken och ger strukturer för blad för att utföra fotosyntes. Grenarna innehåller också xylem och forslar vatten och näringsämnen till blad och blommor.

POSITION

Grenarna skjuter ut från huvudstjälken och börjar nära botten av plantan hela vägen upp till toppen.

NODER OCH INTERNODER

Noder är de punkter där grenarna möter varandra eller huvudstjälken. Cannabisblommor bildas vid dessa viktiga anatomiska platser. Avsnitten mellan varje nod kallas internoder.

Stipler

Efter tusentals års odling har mänskligheten lärt sig väldigt mycket om cannabisplantan. Dock är en del element av den fortfarande ett mysterium, inklusive aspekter av dess anatomi. Stipler är små bladliknande bihang som bildas vid cannabisplantornas noder—där grenarna korsas med huvudstammen.

Stipler förekommer antingen i par eller ensamma och har ett vass, tunt dolkliknande utseende. Då de förekommer på samma plats som pistiller så blandar odlare ofta ihop dessa strukturer som det första tecknet på blomning.

Botaniker har ännu inte kunnat bekräfta den exakta rollern för stipler, även om de tros spela en roll för att skydda nya bladskott.

KAN GRENAR TRÄNAS?

Precis som stjälkar kan odlare träna grenar för att öka avkastningen och förbättra den övergripande strukturen för växten. Superbeskärning hjälper odlare att uppnå dessa resultat, men tekniken kan ibland vara ganska riskabel. Lär dig hur du fixar trasiga stjälkar i fall saker går i fel riktning.

VAD KAN DU GÖRA MED CANNABISENS GRENAR EFTER SKÖRDEN?

Grenar innehåller ett lågt antal cannabinoider och delar en liknande struktur som stjälkarna. Använd dem på samma sätt som stjälkar för att producera té, extrakt och till och med kompost.

FLÄKTBLAD

Dessa stora blad hjälper växter att producera så mycket energi som möjligt och gör det också möjligt för dem att andas.

FLÄKTBLAD

FUNKTION

Fläktblad är den största typen av blad som finns på cannabisplantan. Dessa strukturer är omedelbart igenkännliga och är kraftverken bakom fotosyntesen. De har också små öppningar som kallas stomata som hjälper till med transpiration och CO₂-upptag.

POSITION

Fläktbladen är placerade längst med alla grenarna som skjuter ut från huvudstjälken.

FORM

Cannabisens fläktblad skiljer sig beroende på morfologin hos en viss sort. Sativa-dominerande sorter tenderar att ha fläktblad med nio tunna fingrar. Indica har ofta sju fingrar som är mycket bredare. Ruderalis-växter har små fläktblad med bara fem fingrar, varav två är mycket mindre och ligger nära bladstjälken.

VAD CANNABISENS FLÄKTBLAD KAN TALA OM FÖR DIG

Erfarna odlare räknar på fläktbladen för att tolka deras plantas hälsostatus. Missfärgning och vissnande eller krusningar kan låta odlare veta vilka näringsämnen som saknas, eller om en växt är över- eller undervattnad.

KAN FLÄKTBLAD BLI TRÄNADE?

Avlägsnande av fläktblad - känd som defoliation - är vanligt i träningsregimen för många odlare. Att ta bort onödiga fläktblad förbättrar luftning, ökar ljusbelysningen och minskar risken för mögel.

VAD KAN DU GÖRA MED CANNABISENS FLÄKTBLAD EFTER SKÖRD?

Efter blommor är fläktbladen den näst viktigaste resursen härledd från cannabisväxter. De innehåller en låg mängd cannabinoider och kan användas för att göra:

 • Hasch
 • Extrakt
 • Tinkturer
 • Råa smoothies
 • Sallader

SOCKERBLAD

När du stirrar på dina dyrbara cannabisblommor kommer du att märka att de är omgiven av små, stickiga löv. Det här är sockerblad. Även om de är små är de lika viktiga som sina större motsvarigheter.

SOCKERBLAD

FUNKTION

Som biologiska solpaneler utför sockerblad också fotosyntes. De växer ur mogna blommor och fungerar som en lokal sockerproduktion.

POSITION

Sockerbladen sticker ut från cannabisens blommor. Vissa sorter har minimala sockerblad, medan andra har knoppar som domineras av dessa strukturer.

FORM

Sockerblad är spetsiga och långa, nästan som formen av en spjutspets.

VAD KAN DU GÖRA MED CANNABISENS SOCKERBLAD EFTER SKÖRD?

Sockerblad fick sitt namn från den frostiga, sockerliknande beläggningen som upptar deras yta. Trikomerna som är ansvariga för denna glittrande estetik producerar imponerande nivåer av cannabinoider - inte lika mycket som blommorna, men mer än någon annan del av växten. Efter att du har klippt dina blommor kan du använda sockerblad för att göra:

 • Bubbelhasch
 • Cannasmör
 • Kief

TRIMNING

När du har skördat dina blommor behöver du ett par trimsaxar för att ta bort alla sockerbladen för att fixa snygg välskötta knoppar. Du har två alternativ: Du kan trimma dem direkt, en praxis som kallas våtklippning eller vänta tills de är torra.

BLOMMOR

Cannabisens blommor: främsta anledningen till att odlare sätter frön i marken. Dessa ljuvliga blommor besitter alla de fytokemikalier som kultivatorerna längtar efter - från psykoaktiva cannabinoider till välsmakande terpener.

BLOMMOR

FUNKTION

Cannabisblommor är reproduktionsorganen för kvinnliga växter. De har en struktur som, när de befruktas med pollen, börjar bilda frön.

POSITION

Cannabisblommor bildas vid noderna på stjälkar och grenar.

SKILLAD MELLAN HANAR, HONOR OCH HERMAFRODITER

Naturligtvis är inte alla växter honor. Hanplantor producerar inte blommor. Istället tappar de ut pollensäckar som öppnar sig och sprider pollen i luften. När detta ämne landar på honornas blommor kommer de att bli befruktade och börjar bilda frön.

Även om cannabis har distinkta manliga och kvinnliga plantor, kan ibland vissa ha både manliga och kvinnliga reproduktionsorgan. Detta kan hända på grund av miljöfaktorer eller genetik. Dessa plantor kallas hermafroditer.

POPCORNKNOPPAR

Att odla cannabisblommor går inte alltid som planerat. Genetik, dålig ljusexponering och andra miljöförhållanden kan leda till mindre och underordnade "popcornknoppar", som du bör lära dig hur man undviker.

VAD KAN DU GÖRA MED CANNABISENS BLOMMOR EFTER SKÖRD?

Du kan använda cannabinoiderna från cannabisblommor på vilket sätt som helst. Experimentera med följande för att upptäcka din favorit:

 • Rökning
 • Vejping
 • Extrakt
 • Oljor
 • Ätbara produkter
 • Téer

BLOMFODER

Cannabisens cola ser ut som en komplett enhet, men de består faktiskt av många olika små delar, inklusive calyxer.

BLOMFODER

FUNKTION

Denna vattendroppsformade struktur skyddar den kvinnliga blommans reproduktionsorgan. Den sitter vid botten av blomman och drar sig tillbaka när blommorna börjar mogna. Du kommer att se dem först som förblommor, strax innan blommningsstadiet börjar.

POSITION

Blomfoder bildas nere i noderna när plantan påbörjar övergången från den vegetativa fasen till blomningen.

PISTILLER OCH STIGMAS

Pistiller och stigmas ingår också i mikrostrukturerna hos cannabisen blommor.

PISTILLER OCH STIGMAS

FUNKTION

Pistiller är en sexuell apparatur hos cannabisblommor, med en enda kärna som ger upphov till två utskjutande stigmas.

Stigmas är hårliknande strukturer som sticker ut från blomfodret, helt utsatta för luften. De står raka och starka i hopp om att några få pollenpartiklar flyger just dit.

VAD KAN CANNABISENS PISTILLER OCH STIGMAS TALA OM FÖR DIG?

Odlare kan undersöka färgen på pistiller för att fastställa hur mogna deras cannabisplantor har blivit. Unga blommor har vita, något grönaktiga hårstrån som sedan blir djupt orangea, bruna eller röda när knopparna är redo för skörd.

Du kan också inspektera pistiller för att se om en hane har befruktat din växt. För att göra det, använd en pincett och dra tillbaka fästet lätt vid strukturen.

TRIKOMER

Trikomer är det som gör cannabis så unikt. Dessa körtlar producerar alla fytoämnen som ledder till odling av cannabis i nästan varje land på jorden.

TRIKOMER

FUNKTION

Trikomer är små, svampformade körtlar som upptar ytan på cannabisblommor och blad. De producerar det harts som är rikt på cannabinoider, terpener och flavonoider. I naturen producerar växter dessa sekundära metaboliter för att skydda sig mot skadedjur och överdriven värme. Hartset hjälper också pollen att klibba fast sig till blommorna.

Magin händer i det feta trikom-huvudet. Här produceras höga nivåer av THC, CBD och terpener såsom myrcen, caryophyllene och pinene. Trikomer producerar väldigt olika nivåer av dessa fytokemikalier beroende på sorten.

KAN TRIKOMER BLI TRÄNADE?

Not “trained” exactly, but influenced, yes. Growers can boost trichome levels using a number of techniques, including genetic selection, soil quality, lighting, and controlled stress.

Inte precis "tränad", men påverkad, ja. Odlare kan öka trikomnivåerna med ett antal tekniker, inklusive genetiskt urval, jordkvalitet, belysning och kontrollerad stress.

VAD CANNABISENS TRIKOMER KAN TALA OM FÖR DIG

Bortsett från att signalera hur kraftfull en blomma är, hjälper trikomer också odlare att identifiera när de ska skörda sina blommor. Genomskinliga trikomer visar att blommorna fortfarande är unga och omogna. Med tiden kommer de att utveckla ett ogenomskinligt och mjölkigt utseende. När trikomerna mestadels är mjölkiga, med några få bärnstensfärgade, är det dags att skörda.

VAD KAN DU GÖRA MED CANNABISENS TRIKOMER EFTER SKÖRD?

Du kan lossa trikomer från blommans yta för att skapa kraftfulla koncentrat som ger mer intensiva effekter och överlägsna smaker. Du kan använda trikomer för att göra:

 • Charas
 • Kief
 • Hasch
External Resources:
 1. Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Ansvarsfriskrivning:
Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Odlingsguide Ämnessökare

Categories
eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37806 recensioner