Att skilja din SOG (SEA OF GREEN) från din SCROG (SCREEN OF GREEN)

DEL 1 / INTRO

Innan vi kan växla vår uppmärksamhet till blomfasen, måste vi försäkra oss om att vi fostrat stora, hälsosamma honor under en så kort tillväxt- eller vegfas som möjligt. Deras storlek och hälsa kan bestämma det större delen av din eventuella skörd. Idéen är att vi uppfostrar de germinerade groddarna under deras tillväxtperiod så fort som möjligt till kraftiga, spänstiga gröna buskar.

För att vara säker på att de utvecklar en stadig stam är det klokt att ha fläktar som är igång i odlingsutrymmet. Detta kommer försäkra ett jämt klimat genom att blanda kall och varm luft, och behålla en mjuk bris över dina plantor. Det är detta som kommer stimulera plantorna till att stärka deras stammar, och en tjockare stam kommer hålla upp fler och tyngre knoppar. Du kommer se resultaten av att använda en fläkt riktigt snart.

Fan för att odla cannabis
Innan vi kan växla vår uppmärksamhet till blomfasen, måste vi försäkra oss om att vi fostrat stora, hälsosamma honor under en så kort tillväxt- eller vegfas som möjligt.

Plantan själv anpassar sig otroligt snabbt. Rigga bara upp fläkten och vänd den mot dina plantor; du kommer se att de rör sig då de blåses hit och dot. Efter bara ett para dagar, kommer de inte att röra sig något mer; de små plantorna kommer stå rakt på sina platser, oberörda av brisen. Ett positivt bevis på att plantan snabbt har tagit de nödvändiga stegen för att stärka upp sin stam.

Om du vill, kan du öka styrkan på fläkten, om den har några inställningar. Gör brisen stark nog att ännu en gång få plantorna att vingla fram och tillbaks. Efter en stund kommer plantorna ha förstärkt sina stammar nog för att undvika stressen från ”vinden” igen. Slutresultatet är att du får starka, muskel-bundna, buskliknande plantor istället för smala, spindel-lika plantor.

Att se till att du har en bra bris i vegfasen är en väldigt enkel teknik för att fostra dina skördar. Genom att odla under lampor kan du få riktigt massiva knoppar; tunga nog, i själva verket, att dina plantors sidogrenar riskerar att inte vara starka nog att stötta upp dem - och du riskerar att förlora lite av skörden. Som du säkert förstått vid detta laget om du redan fått en skörd från din trädgård, är vanligtvis att plantor med de starkaste stammarna producerar mest knoppar, även om det alltid finns undantag för denna regel.

 

DEL 2 / FODRINGSTID

Efter ett litet tag kommer du börjat ge dina plantor gödsel för att stötta deras snabba tillväxt under lampor. Ju bättre kvalité hos jorden du odlar i (i.e. desto med näring den innehåller), ju längre kan du vänta innan du behöver ge dem deras första tillskott. Men det är fortfarande klokt att ge lite näring här och där även för de plantor som växer i en tungt för-gödslad mix.

Genom att ge mat regelbundet försäkrar du att ditt medie inte helt plötligt töms på näring. Du toppar konstant upp din mix. Under normala förhållanden behöver en normal jordmix tillskott efter ungefär tre veckors tid av tillväxt i sig, men med regelbundet tilläg av näring kommer det ta fem eller sex veckor innan det är helt urlakat. Detta kommer skapa färre problem, eftersom om du bara lämnar din jordmix istället kommer du plötsligt behöva tillsätta ansenliga mängder flytande näring.

Detta är nödvändigtvis inte ett problem, men det kan vara det för nybörjarodlare som ännu inte är helt säkra på hur mycket näring plantan kan hantera, och på nolltid kan du bli med gulnande plantor. Näring är någonting du stegvis måste bygga upp, eftersom plantan går igenom olika faser. De små groddarna behöver lite eller ingen näring och du kan bäst vänta en och en halv vecka innan du ger dem sin första näring.

Då borde du använda hälften av den specificerade styrkan på flaskan. EC:n av näringsmixen kommer då vara runt 1.4 beroende på vilket märke at näring du använder. När plantorna växt sig större kan du börja ge dem en högre dos. På detta sätt kommer du addera lite mer näring till ditt vatten varje gång. Det som ofta händer om du ger samma mängd av mat är att dina plantor kommer utveckla vissa brister. Du ger samma mängd näring när din planta blir större och större och använder eller behöver mer, detta är något som varje odlare måste hålla ett öga på.

Inomhus marijuana växa första veckan
Efter ett litet tag kommer du börjat ge dina plantor gödsel för att stötta deras snabba tillväxt under lampor.

Detta är varför jag inte är ett stort fan av järnhands-odlingsguider, eftersom varje odlingsutrymme och planta är olika. Ta en titt på dina plantor själv och bestäm sedan vad som är bäst för dem.

 

DEL 3 / VANLIGA NÄRINGSBRISTER

De mest vanliga näringsbrister du kan komma i kontakt med är kväve, kalium eller fosfor. Det är speciellt under tillväxtfasen som dina plantor mottagliga för brister av kväve och kalium. Från mina erfarenheter är det oftast en brist av kalium. En kvävebrist är lätt att lägga märke till eftersom topparna av löven börjar färgas gula och blir gulare längre in mot lövstammen. Plantan suger ur all kväve från dessa löv för att den inte har nog av det någon annanstans.

Så gamla löv töms och all deras näring tas var än nya löv bildas. En kaliumbrist är den mest vanliga bristen jag kommit i kontakt med, och den känns igen av det faktum att löven gulnar från de yttersta kanterna inåt, mot den huvudsakliga venen i mitten av lövet. Det är lätt att särskilja från en kvävebrist. Ibland kan du kanske ha båda på samma gång, och då kommer lövet gulna från lövtopparna och de yttersta kanterna samtidigt.

En cannabisplantan behöver hjälp
De mest vanliga näringsbrister du kan komma i kontakt med är kväve, kalium eller fosfor. Det är speciellt under tillväxtfasen som dina plantor mottagliga för brister av kväve och kalium.

Under blomning är den tid då du löper störst risk för fosforbrist, eller/och kalium därutöver. En fosforbrist är svårare att känna igen, men plantorna utvecklar en svart-lila färg överallt. Deras blomning störs också, så de blir mindre. Men den viktigaste saken att veta om är att dessa brister i det korta loppet inte skadar plantan. Brister är alltså väldigt lätta att lära sig själv om och lätta att behandla.

Genom att ge extra näring till dina plantor kan du se de gula löven förvandlas till fantastiskt gröna igen. De frossar i sig fullt med en färsk laddning av kväve kalium och fosfor. Detta är varför det är bättre för en nybörjarodlare att undernära än att övergöda. På detta sätt kan du lära dig plantans gränser samtidigt som du låter med genomleva vissa brister. Du kan alltid börja med ett fåtal plantor och sedan ge dem lite mer, eftersom det går bra nu. Och om du stöter på några problem, sådana som du inte vet anledningen bakom, kan du försäkra dig om att saker är lite mer allvarliga.

Om du vet hur du skall identifiera en viss brist kan du utesluta denna direkt och börja leta efter andra orsaker bakom problemet. Det är varför det är en bra idé när du börjar odla att ha en ensam planta som du kan experimentera med genom att in ge den någon extra näring alls och vänta på att observera följderna. När du gör detta kan du försöka att leta upp vilka brister du upplever genom att chatta om symtomen på forum och fråga om råd, eller prata med vänner etc. När du väl har dessa kunskaper i ryggsäcken kommer saker gå mycket bättre med framtida plantor.

 

DEL 4 / KÄNNA IGEN FÄRGER

Varje nybörjarodlare är en toppodlare så länge hen inte är färgblind. För att verkligen behärska utfodring måste du spendera tid med dina plantor och observera dem. Det är så lätt. När dina plantor har tillräckligt av allting kommer de ha en briljant grön färg och en frisk glans över alla deras blad. Detta är den optimala tillväxt och blomning som vi strävar efter. Om du inte inom en kort tid efter detta höjer dina näringsnivåer igen kommer vissa brister krypa sig på.

Cannabis ljusgröna blad
Varje nybörjarodlare är en toppodlare så länge hen inte är färgblind. För att verkligen behärska utfodring måste du spendera tid med dina plantor och observera dem.

Kolla bara på din plantas blad, så kommer du snart se att deras färg blir lite ljusare. När dina plantor blir lite mer ljusgröna är detta en indikation på att de behöver lite extra mat, och om du inte är uppmärksam och väntar för länge innan du ger dem det, kommer löven bli gula. Så det är riktigt lätt att märka när saker blir mindre optimala.

Några äldre blad som kanske får lite eller inget ljus alls kommer automatiskt bli gula. Plantan har ingen användning för dessa gamla blad och suger bort all användbar näring från dem.

Så dra inte några förhastade slutsatser om näringsbrist bara för att några löv blivit gula. Övergödning kommer snart ske istället på grund utav salterna so byggs upp i jordmixen, eller genom att ge en för hög dos av näring till dina plantor. Salter kan tvättas ur genom att använda ett enzym-preparat.

Cannabis gula löv
Så dra inte några förhastade slutsatser om näringsbrist bara för att några löv blivit gula.

Denna produkt ser till att dött rotmaterial tas bort, en bra sak eftersom plantan alltid skapar nya rötter och låter de gamla dö ut, så väl som salter från de substanser du tillsatt. Detta eliminerar inte alla risker av övergödning, men minskar chanserna av det och gör ditt medium friskare, vilket dina plantor också kommer uppskatta genom att växa och blomma bättre.

 

DEL 5 / ÖVERGÖDNING

När du lyckats få den där tip-top, mörka, super-gröna plantan är det hög tid att vara vaksam. Om du nu ger för mycket näring till den kan det leda till övergödning. Trots allt, har ju plantorna mer än nog med mat på sina tallrikar. Så det är bäst om du väntar med att ge dem mer mat tills du ser att plantorna börjat blekna igen.

Make a note of how many days it takes before they do this. If takes a couple of days, for example, make a mental note, go back to feeding them again and they will get their dark green colour back. Once you've established this period, you can safely give them food every two days, After all, you have now tested how long they can go before they start to need another feed.

Vad man ska göra med övergödning från en cannabisplantan?
När du lyckats få den där tip-top, mörka, super-gröna plantan är det hög tid att vara vaksam. Om du nu ger för mycket näring till den kan det leda till övergödning.

Gör en anteckning av hur många dagar det tar innan de gör detta. Det tar ett par dagar, till exempel, gör en mental anteckning, gå tillbaka till att mata dem igen så kommer de få sin mörka färg tillbaka. När du väl etablerat denna period, kan du med säkerhet ge dem mat varannan dag, eftersom du nu testat hur länge de kan hålla sig innan de behöver mer näring.

Om du inte är så säker på om dina plantor behöver gödslas eller ej, kanske det är bäst att lämna dem utan mat lite längre. För att göra saker lättare för odlare finns det saker som pH- och EC-mätare. PH:t är nivån av surhet hos ditt medium, vilket bestämmer hur lätt plantan kan ta upp vissa substanser och i vilka mängder dessa kan tillsättas. Med en EC-mätare kan du mäta de precisa nivån av näringsämnen du är på väg att ge dina plantor. Med den skalan kan du sakta bygga upp doseringen medan du fostrar dem.

Dessa enheter är praktiska om du vill få allting precis perfekt, men de är inte absolut nödvändiga. Jorden agerar som en buffert. När du har din grundläggande odlingsteknik igång är det värt att införskaffa EC och pH mätare för att göra saker lättare för dig själv att fostra ännu bättre plantor

.

 

DEL 6 / ODLINGSSTIL

De två vanligaste metoderna av att odla plantor är de så kallade SOG och SCROG.

SOG

SOG (vilket jag tror är en förkortning av ’Sea of Green’) betyder att vi har många plantor per kvadratmeter och sedan bara ger dem ett par dagar eller inga alls innan vi skickar in dem direkt i blomning. Resultatet av detta är att plantorna producerar nästintill inga eller väldigt få sidogrenar och begränsar deras tillväxt på höjden.

SOG
Resultatet av detta är att plantorna producerar nästintill inga eller väldigt få sidogrenar och begränsar deras tillväxt på höjden.

Då kommer du stå med en påle av knoppar från topp till botten.

Denna metod är speciellt omtyckt av kommersiella odlare. Genom att ge en lite längre tillväxt till dina plantor ges de chansen att utveckla sidogrenar, då får du buskiga plantor och denna metod används av majoriteten av odlare.

 

SCROG

Om du bara har ett par få plantor inom en kvadratmeter kan du välja att använda dig av SCROG-tekniken. Med ’scrogga’ menar jag att vi kommer ta bort det huvudsakliga toppskottet hos plantan. Det är i grund och botten en form av ’topping’.

Det huvudsakliga skottet finns i mitten av plantan, på huvudstammen. Den gör nya löv och sidogrenar. När vi klipper av denna del kommer plantan sluta växa på höjden. Det som händer är att plantan sprider ut hennes energi över de kvarvarande sidogrenarna. Alla sidogrenar kommer därför bli starkare i deras tillväxt.

SCROG
Om du bara har ett par få plantor inom en kvadratmeter kan du välja att använda dig av SCROG-tekniken. Med ’scrogga’ menar jag att vi kommer ta bort det huvudsakliga toppskottet hos plantan.

På detta sätt kan du få en bred planta med sidogrenar som är i ungefär samma höjd. Majoriteten av alla knoppar kommer i sin tur befinnas på den översta sidan, där det mesta av ljuset faller. Plantan kommer bli kortare men tjockare. Det är bäst att göra någon sorts topping ganska tidigt, efter två veckor av växande, åtminstone en vecka innan blomningen är schemalagd att börja om du vill njuta av dess fördelar. Du måste ge plantan lite tid att vänja sig vid processen. Med denna metod kan du med bara ett fåtal plantor uppnå en så stor skörd som möjligt.

 

DEL 7 / THE NET EFFECT

En expert-scroggare kommer fixera ett nät över sina plantor som i sin tur håller sidogrenarna jämt fördelade, så att en maximerar mängden ljus varje gren får. När du väl är i blomning, kommer du få ett fantastiskt lager av knoppar. Med sog-metoden kommer du bara få en gigantisk knopp med bara ett fåtal mellanstora eller små knoppar på plantan. Med scrog-metoden får du massor av mellanstora buds.

En fördel med detta är också att du löper en lägre risk av att utveckla en mögelinfektion, eftersom du har massor av mindre knoppar istället för bara en stor sådan. Så om du bor i en fuktig miljö eller har problem med en för hög luftfuktighet inuti ditt odlingsutrymme, så är scrogging en bra metod för att hålla nere risken för ruttnande knoppar. Skörden från båda odlingsmetoder är i stora drag densamma om du gör dem rätt. Mycket beror på vilken typ av planta du odlar. En sorts planta är bättre för en viss odlingstyp än en annan.

Växa stil SCROG cannabis
En fördel med detta är också att du löper en lägre risk av att utveckla en mögelinfektion, eftersom du har massor av mindre knoppar istället för bara en stor sådan.

Om du använder dig av sog-metoden har du bättre förutsättningar om du använder dig av en planta som är känd för att producera en enorm huvudknopp och som skapar avlånga buds och få sidogrenar.
Med scrogging vill du hellre ha en typ som utvecklar massor sidogrenar och framför allt, producerar massor med knoppar på dessa och växer till sig en stadig stam. Om du bestämmer dig för att scrogga, är det smart att avlägsna de nedersta grenarna hos din planta. Vi vill försäkra oss om att så mycket energi som möjligt fördelas till de översta grenarna, där ljuset från lamporna kommer falla.

De lägsta sidogrenarna får lite till inget ljus alls och kommer producera luftiga knoppar. Genom att bli av med dessa kommer du få bra luftcirkulation under plantorna och all tillgänglig energi kommer skickas upp till de övre knopparna. Du kan också göra detta med sog-metoden om du märker att lövtäckningen blir för tät. Genom att ta bort de lägsta sidogrenarna hos plantan i en sog-skörd, kommer de översta grenarna att utvecklas bättre, sträcka ut sig själva och därav växa närmre ljuskällan, och som ett resultat av det bli tyngre.

Det fins många variationer av dessa som du kan experimentera med såklart. Vissa odlare knipsar av alla sidogrenar under tillväxtfasen och låter bara de bästa 4-6 sidogrenarna vara kvar på plantan. För att få dina plantor att känna sig så välkomna som möjligt skulle jag råda dig att alltid ge dem rumstempererat vatten - runt 23 grader.

För oss känns detta faktiskt ganska kallt. Men kallt vatten får rötterna hos våra plantor att rygga tillbaka i shock och kommer resultera i en retardation av tillväxten och blomningen av plantan. För att avsluta detta, skulle jag vilja säga att tillväxtperioden är lika viktig som blomningsfasen, om än inte mer viktig. Den fungerar som en bas för en hälsosam blomperiod. Desto bättre du blir på att odla, ju snabbare kommer du kunna få dina plantor till deras optimala storlek i för-tillväxten och därmed spara på den tid de annars hade behövt spendera i tillväxtfasen, och även elektricitet.

ÄR DU ÖVER 18 ÅR GAMMAL?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.