By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto

Cannabishermafroditism: vad är det och hur kan du hantera det?

Male and hermaphrodite plants

Tror du att du kan ha en tvåkönad planta som hotar att förstöra hela din skörd? Om så är fallet måste du agera snabbt. I den här artikeln kommer vi att lära dig allt som är avgörande om hermafroditism i cannabisväxter, inklusive hur du upptäcker det, hanterar det och förhindrar det i framtiden.


Vad är hermafroditism?

En "hermie" är en marijuanaväxt som har både hon- och hanblommor. Cannabis är en tvåbosartad växt. Till skillnad från andra blommande växter producerar den olika hanar och honor. Cannabis kan dock också vara hermafroditisk och producera en enda växt med både manliga och kvinnliga könsorgan.

Vad orsakar hermafroditism?

Det finns ett antal olika orsaker till hermafroditism hos cannabisväxter. Dessa inkluderar:

• Genetik

Ibland kan cannabisväxter ärva hermafroditiska gener. Detta kan inträffa naturligt eller som ett resultat av förädling, vars stress kan introducera hermafroditism i en sort.

• Frömanipulation

Dålig hantering och manipulering av frön kan också öka sannolikheten att en växt blir hermafroditisk. Detta kan inkludera feminisering, en onaturlig process som används av fröbanker och uppfödare för att garantera en hög andel kvinnliga växter i sina frön. Gjord på rätt sätt kommer feminisering endast att producera kvinnliga växter. Dåligt gjort kan vissa hermafroditer förekomma.

• Stress

Växter söker naturligt efter miljöförhållanden som gör att de kan växa sig friska och starka. När dessa villkor inte är uppfyllda blir plantan stressad. För cannabis kan denna stress få en växt att bli hermafroditisk.

Hermafroditism som en överlevnadsinstinkt

För att bättre förstå hermafroditism i cannabisväxter är det viktigt att inse att hermafroditism i vissa fall är en överlevnadsmekanism.

Hela produktionen av så kallad "sinsemilla", eller fröfri, cannabis är väldigt onaturlig. Producenter tar kvinnliga cannabisplantor och tvingar dem att gå obefruktade under onaturligt långa tider. Detta är i huvudsak vad som tvingar växten att öka sin produktion av THC och terpener, vilket ger de extremt potenta och aromatiska knopparna som eftersöks.

Och för att inte tala om de många träningstekniker som cannabisodlare använder för att manipulera sina växter och pressa dem att producera större avkastning. Även uppfödare använder onaturliga tekniker (som inavel) för att producera sina frön och skapa sorter som är extra potenta, högavkastande och homozygota.

Så är detta bra eller dåligt? Tja, det är ett intressant ämne som tyvärr ligger långt utanför denna artikels omfattning. För denna läsning är det helt enkelt viktigt att inse att cannabisodling inte är direkt "naturlig", och att detta kan påverka varför vissa växter blir hermafroditiska.

HERMAPHRODITISM AS A SURVIVAL INSTINCT 

Vilken typ av stress kan få cannabisväxter att bli hermafroditiska?

Det finns många sätt att stressa cannabisväxter. Dessa inkluderar:

• Temperatur och luftfuktighet

Cannabis gillar temperaturer på runt 20–30°C och en relativ luftfuktighet på mellan 40–70%. Om temperaturen eller luftfuktigheten i ditt odlingsrum ligger för långt utanför dessa intervall, kan detta vara tillräckligt för att förvandla dina växter till hermafroditer.

• Belysning

Som du säkert vet är belysning superviktigt för cannabisväxter. Om dina växter är för nära sin ljuskälla eller om dina belysningsscheman är överallt, kan detta också stressa dina växter. Ljusläckage under mörka perioder är också en stor stressfaktor och bör åtgärdas omedelbart.

• Näringsämnen

Cannabisväxter behöver rätt näringsämnen för att producera bra knoppar. Över-/undergödning kan stressa dina växter, påverka deras förmåga att utvecklas ordentligt och potentiellt öka risken för att bli hermafroditiska.

• pH

Att använda ett odlingsmedium som är för surt eller alkaliskt är en annan stor stressfaktor för cannabis.

• Dåligt växtmedium

Ditt odlingsmedium hyser dina växters rötter, vilket hjälper dem att absorbera näring och vatten. Ett dåligt odlingsmedium kan orsaka rotproblem, vilket, du gissade rätt, orsakar stress för dina växter.

• Dålig träningsteknik

Träningstekniker som fimming, topping, LST, super cropping och otaliga andra fungerar genom att stressa cannabisväxter på ett bra sätt, uppmuntra dem att ta upp mer näringsämnen eller växa på ett specifikt sätt som kan bidra till att förbättra avkastningen. När de görs felaktigt kan dock dessa tekniker påverka en växt negativt.

• Långa blomningstider

Ibland kan honväxter som har gått långa perioder utan pollinering börja producera pollen i ett försök att självbefrukta.

Kom ihåg att växter behöver en specifik uppsättning villkor uppfyllda för att växa och utvecklas ordentligt, och detsamma gäller för cannabis. När vi odlar gräs, särskilt inomhus, är vi ansvariga för att uppfylla dessa villkor. Vi trevar också längst med en snav kant när vi pressar våra växter och manipulera dem på ett sätt som gynnar oss i form av högre avkastning, mer kraftfull och smakrik knopp och mer.

Att begå misstag i denna process kan resultera i stress för våra växter, vilket i sin tur kan få dem att bli hermafroditiska, speciellt om växten vi odlar redan har en genetisk disposition för hermafroditism.

He

Hur man ser en "Hermie"

En hermafrodit cannabisväxt kan förstöra en hel skörd av cannabisknoppar genom att släppa ut pollen i ditt odlingsrum och befrukta dina honor. När detta händer kommer honorna att fokusera sin energi på att producera frön snarare än stora, hartsartade knoppar.

Därför är det självklart att du måste fånga alla hermafroditväxter så snabbt som möjligt. Vissa växter kommer att visa tecken på hermafroditism tidigt, precis när de börjar producera blommor. Du kommer att se dessa växter utveckla både manliga och kvinnliga blomstrukturer. Dessa kan bildas på olika grenar eller på samma gren, och vissa hermafroditer utvecklar till och med båda strukturerna på samma knoppplats. Dessa kallas "äkta hermafroditer".

Alternativt kan vissa växter bli hermafroditiska mot slutet av sin blomningscykel. Detta kan vara resultatet av att en växt försöker göra ett sista försök att pollinera sig själv innan den dör. Därför, även om många odlare tenderar att bli mycket mer fria under blomningscykeln, är det viktigt att regelbundet kontrollera dina växter och hålla utkik efter hermafroditiska blommor under din plantas sista skede av livet.

Växter som blir hermafrodit sent i blomningsfasen utvecklar vanligtvis vad vissa odlare kallar "bananer". Det här är den manliga ståndaren (exakt som de du hittar inuti en manlig pollensäck), som har skjutit ut genom honblomman och kan släppa ut pollen när som helst. Tekniskt sett är dessa knoppar av blandat kön snarare än äkta hermafroditiska växter.

Hur man hanterar hermafrodita cannabisväxter

Äkta hermafroditer, som hanväxter, måste förstöras tidigt för att undvika att de pollinerar dina andra honor. Växter med blandkönade knoppar kan däremot skördas.

Om en av dina växter har producerat "bananer" mot slutet av sin blomningsfas, kanske du vill överväga att skörda växten och behålla dess knoppar, som fortfarande borde vara fröfria. Beroende på hur långt din planta tagit sig, kan de fortfarande producera en utmärkt rök.

Hur kan man förhindra hermafrodit cannabis i framtiden?

Tyvärr finns det inget att säga om en växt har hermafroditiska gener. Det enda du kan göra för att förhindra hermafroditism är detta: ge dina växter bästa möjliga växtförhållanden och undvik att stressa dem till varje pris. Om du använder träningstekniker (både låg och hög stress), se till att du vet vad du gör.

Slutligen, se alltid till att du köper dina frön från en välrenommerad cannabisfröbank vars uppfödare gör sitt bästa för att minimera hermafroditism när de föder upp nya sorter.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.