By RQS Editorial Team

Hur Mycket Tid Krävs Det För Att Odla Cannabis Inomhus?

How Much Time Is Needed To Grow Cannabis Indoors?

Om du frågar de flesta odlare hur lång tid det tar att odla gräs, så är risken stor att du inte får ett rakt svar. Det beror på att tiden det tar att odla gräs kan bero på många faktorer såsom sortens genetik, vilken odlingsmetod som används samt vissa miljömässiga faktorer. Med allt detta i åtanke, kan det ta allt från 8 veckor till 7 månader tills du faktiskt kan röka din skörd. Nedan ger vi lite riktlinjer för de tidsskalor som är involverade när man odlar gräs, så du således kan planera din odling och skörda de slutliga belöningarna!


Cannabisens Odlingssteg

I denna guide kommer vi titta närmre på de olika stegen som involveras när det gäller inomhusodling av feminiserade fotoperiod cannabis. Då vi vill ge dig en bild av vad du kan förvänta dig från den stund du bestämmer dig för att börja odla tills dess att du slutligen kan njuta av din hemmaodlade skörd. Vi inkluderar även förberedelsetid och torkning samt härdningstid för ditt gräs efter skörden. Följande är stegen för en vanlig inomhusodling av cannabis:

Förberedningstid innan du odlar (0-4 veckor) - Tiden du behöver för att samla ihop dina frön och leveranser, och för att göra ditt odlingsrum klart.

Tid att odla cannabis (8 veckor - 7+ månader) - Tiden som behövs för att odla gräs från stunden du sätter dina frön till skörd; inkluderar de fyra odlingsfaserna för cannabis:

1. Groning (1–7 dagar) - När dina frön "kommer till liv" och börjar gro.

2. Groddfasen (10–15 dagar) - “Bebis-fasen” för din nygrodda cannabisplanta.

3. Vegetativa fasen (2-8+ veckor) - Den vegetativa fasen kan vara för evigt om vi pratar om fotoperiod (icke- autoblommande) sorter. De flesta odlare låter deras plantor växa i en månad eller två, eller tills deras planta växt till en viss storlek. Större plantor kan innebära större avkastningar, men hur länge du låter dem växa beror på tillgängligt odlingsutrymme.

4. Blomningsfasen (5-16+ veckor) - Detta är den reproduktiva fasen av cannabis när den börjar producera knoppar. Hur länge din cannabis behöver mogna sina blommor beror på sorten du odlar. Snabb-blommande indicas kan vara redo efter 55-60 dagars blomning, medan en del sativas kan ta ett par månader för deras knoppar att mogna.

Tid efter skörd (2-4+ veckor) - Efter du skördat dina plantor, måste du fortfarande torka och härda dina knoppar innan du kan njuta av dem.


En Detaljerad Tidslinje För Cannabistillväxt

Nu när du har fått lite förståelse kring hur lång tid det tar att odla gräs inomhus, kan vi bryta ner några av detaljerna, så du får ut så mycket som möjligt av din odling.

Förberedelsetid Innan Du Odlar

 Tid: 0-4 veckor 

Du kanske redan har en del frön och ditt odlingsrum är klart. Perfekt! I så fall behövs det inte så mycket förberedelsetid för att börja odla. Om inte, så inkluderar denna period tiden det tar att beställa och att få dina frön, såväl som införskaffandet av utrustning såsom krukor och jord. Denna period kommer därför att variera beroende på vad du behöver, var du köper det från, hur snabbt allt levereras m.m. Förvänta dig att förberedelsetiden tar mellan 0-4 veckor om du fortfarande behöver en del utrustning innan du kan börja.

Tid Att Odla Cannabis

 Tid: 8 veckor- 7+ månader 

Detta täcker hela cannabisens livscykel från det att man sår tills att man skördar.

Att så dina frön

 Tid: 1–7 dagar 

Germination

Att så och låta dina frön gro är det första "allvarliga" steget när du odlar gräs. Om något går fel så att dina frön inte börjar gro, såsom frön med låg kvalitet eller gamla frön som inte kommer "poppa upp", så blir det inte så mycket till odling. Men du behöver inte oroa dig om du köper dina frön från RQS, då våra cannabisfrön tillhör de exemplar på marknaden med bäst kvalitet och groningsgrad.

För att så dina frön kan du använda Royal Queen Seeds Starters Kit Feminized för optimala resultat. Odlare kan även så genom att använda "pappershandduks-metoden", eller stoppa frön i ett glas med vatten och vänta på att de ska gro. Alternativt kan du bara placera dina frön direkt i jorden i en pluggbox, eller till och med så dem direkt i den slutliga behållaren. Med bra frön kommer det inte ta mer än 2 dagar tills pålroten på dina frön kommer synas, även om en del sativa-frön kan ta lite längre tid att gro, upp till 4-7 dagar. Den tid det tar för att så frön kan även bero på andra faktorer såsom temperatur. Det är dock inte troligt att frön ska ta längre tid än 7 dagar för att komma upp.

Groddstadiet

 Tid: 10-15 dagar 

Seedling

När du väl planterat dina anlagda frön med det första setet av embryonala löv (hjärtblad) som poppar ut ur skalet, så börjar cannabisens groddstadium. Dessa babyväxter är endast ett par centimeter höga och har bara ett eller två set med pyttesmå löv. Det kommer fortfarande ta ett par dagar tills groningen börjar se ut som en faktisk cannabisplanta med de typiska sågtandade löven. Groddstadiet varar vanligtvis i 10-15 dagar eller tills din unga cannabisplanta har fått 3-4 blad-noder. Vid den här tidpunkten kommer din planta officiellt att gå in i den vegetativa odlingsfasen.

Vegetativa fasen

 Tid: 2-8+ veckor 

Vegstage

Din cannabisplantas vegetativa tillväxtfas börjar ungefär vid den tidpunkt då den växt ur sin pluggbox och är redo att omplanteras i en större kruka.

Om du odlar fotoperiod cannabis under 18 timmars ljus och i övrigt goda förhållanden, finns det inget som säger när du borde låta din planta går in i blomningsfasen.

Detta innebär att du, rent teoretiskt sett, kan låta din fotoperiod cannabisplanta växa så länge du vill. Det är även vad många odlare gör för att hålla moderplantor livskraftiga under en lång tid. Men såvida du inte odlar moderplantor, kommer du vanligtvis behålla dina plantor i den vegetativa fasen tills de når en särskild höjd, innan du initierar blomningsfasen genom att ändra din timer till 12 timmar ljus och 12 timmar mörker.

Hur länge du kan hålla din cannabisplanta i den vegetativa fasen kommer i huvudsak bero på hur mycket utrymme och energi (elektricitet) du har. Självklart vill du att din planta ska växa sig så stor som möjligt så du kan njuta av en större skörd, men samtidigt vill du inte att den ska bli så hög så den växer ut från ditt tält eller odlingsutrymme. Att ha en ungefärlig maxhöjd på dina plantor är nödvändigt i detta fall, då en del långsmala sativas enkelt kan dubbla sin höjd under blomning. Det samma gäller för en del moderna hybrider och även indicas.

Dessutom kommer odlingstekniken du använder även att avgöra höjden på din planta; om du odlar i en SOG, med många små cannabisplantor tillsammans och nära varandra, kommer du troligen initiera blomningen mycket tidigare. Med andra träningstekniker som beskärning, behöver plantorna tid för att återhämta sig från en sådan påfrestande behandling och därmed är den vegetativa fasen förlängd med cirka en vecka.

I genomsnitt när du odlar indicas och hybrider i vanliga inomhusförhållanden, kommer den vegetativa fasen att vara i 4-6 veckor.

Blomningsfasen

 Tid: 5-16+ veckor 

Flowering

Fotoperiod cannabissorter går in i blomningsfasen beroende på antalet ljustimmar de får. De naturligt kortare dagarna på hösten signalerar till utomhusplantor att börja blomma. Vid odling inomhus måste du starta blomningsfasen själv genom att ändra belysningen till en 12-12 cykel.

Följt av en kort förblomningsprocess där några plantor sträcker sig betydligt i höjd, kommer din planta avsluta den vegetativa fasen och lägga all sin energi på att producerade det du planterade den för: stora, saftiga och aromatiska knoppar!

Hur lång tid det tar för cannabisknopparna att mogna kan variera kraftigt beroende på genetik. En del indicas som odlats fram för hastighet, kan vara redo efter 5-7 veckors blomning. Dock är den genomsnittliga blomningstiden för de flesta indicas och hybrider vanligtvis 7-10 veckor beroende på sort.

Vissa sativas, såsom Amnesia Haze, kan ta mycket längre tid att blomma. Dessa sorter behöver 12 veckor eller mer innan du slutligen kan skörda deras knoppar.

Tid Efter Skörd

 Tid: 2-4+ veckor 

Dessvärre kan du inte bara fylla dina påsar med knoppar under skördetid och sedan röka dem direkt. Det tar ytterligare ett par veckor innan dina färska blommor blir till det gräs du så ivrigt sett fram emot.

Nu är nämligen dags för att torka och härda dina knoppar. Det sista steget är särskilt viktigt eftersom det gör stor skillnad för den slutliga kvaliteten av ditt gräs.

Efter du torkat ditt gräs på trådhyllor (vilket kan ta 1-2 veckor), måste knopparna härdas i en burk i ytterligare 2 veckor eller mer. Det är under denna tid ditt gräs kommer utveckla sin kraft, doft och smak. Om ditt gräs inte härdas bra, kommer det smaka hemskt, och även ge ett ganska otrevligt rus.

Vad Påverkar Odlingshastigheten För Marijuana?

Om du vill kontrollera hur lång tid det tar att odla ditt gräs, måste du titta på de variabler som avgör odlingens varaktighet.

🧬 Genetiken

Den viktigaste faktorn här är din cannabis genetik. Indica-dominanta sorter och hybrider är vanligtvis mer snabbodlade än sativas; i synnerhet Hazes kan ta mycket längre tid att färdigställa. Om du inte har så mycket tålamod, kan en del cannabissorter som Royal Cheese eller Honey Cream från RQS odlas ganska snabbt, vilket gör att du kan skörda dem efter endast 6-8 veckors blomning.

Om det fortfarande är för långsamt för dig, kan du alltid odla autoblommande cannabissorter. Autoblommande varianter blommar av sig själv endast 2-4 veckor efter plantering, och du kan skörda dem endast 8-9 veckor efter groning.

Om du försöker välja cannabisfrön och vill veta vad de går för, bör du alltid köpa från ett ansett företag såsom Royal Queen Seeds, där du kan hitta detaljerad information om varje cannabissort, inklusive deras blomningstider. Detta gör det möjligt för dig att välja de rätta sorterna för just ditt unika upplägg.

🏡 Odlingsmiljö

Din odlingsmiljö - vilket inkluderar faktorer såsom ljus, temperatur, luftfuktighet och de odlingsmedium och näringsämnen som används - är den näst viktigaste faktorn som påverkar odlingshastigheten för marijuana.

Till exempel, om du har dina plantor under en kraftfull lampa, kan de omvandla mer ljus till energi för att växa snabbare. Om de får mindre ljus kommer de växa långsammare.

Den optimala temperaturintervallen för cannabis i den vegetativa fasen är 20-30 grader, och vid blomning ungefär 18-25 grader. Om temperaturerna är lägre än så, kommer dina plantor ta mycket längre tid på sig att växa. Men om temperaturerna överskrider dessa siffror, är det inte heller optimalt. Överdriven värme kommer sakta ner och kan till och med stoppa tillväxten av dina cannabisplantor.

Den odlingsteknik och medium du väljer att använda kommer också göra skillnad. Om du exempelvis odlar hydroponiskt med djupvattenkultur eller ebb & flod, kommer rötterna hos dina plantor att vara nedsänkta i vatten med direkt tillgång till näringsämnen. Detta gör det möjligt för plantorna att lägga mer energi på kraftfull tillväxt med en kortare blomningstid.

✂️ Träning

Erfarna odlare tillämpar ofta träningsmetoder såsom beskärning och fimming för att maximera avkastningarna. Klippning eller nypning av växter involverade i dessa tekniker orsakar en viss grad av avsedd stress, vilket utlöser plantornas försvar och uppmuntrar starkare tillväxt. Även om plantträning är värt det för de högre avkastningarna, kan plantornas stress fördröja utvecklingen i den vegetativa fasen, vilket kommer tillföra betydande tid för din odling.


Hur Mycket Tid Behövs För Att Odla Cannabis — Slutsats

Om du planerar att odla cannabis, är det viktigt att kartlägga din odling från start till mål. Genom att känna till de faktorer som påverkar hastighet, såväl som en genomsnittlig tidsskala för varje fas, kan du förbereda dig för succé varje gång du odlar. Och kom ihåg, om du vill undvika några av osäkerheterna och extra tid associerad med fotoperiodsorter, kan du alltid odla autoblommor—de kommer vara redo på halva tiden.

Lycka till med ditt odlande!

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.