Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds


By Steven Voser

Lollipoppning är en beskärningsteknik som hjälper dina cannabisplantor att fokusera sin energi på sina största knoppar, vanligtvis runt trädkronorna. Det är enkelt, lågt stressande och det kan hjälpa dig att producera tunga skördar av några riktigt exceptionella knoppar. Läs vidare för att lära dig mer om att lollipoppa din cannabis.


Fördelarna med lollipopping

Cannabisplantor, likt alla andra växter, genererar energi från ljuset, vattnet och de näringsämnen de tar in från sin miljö. Denna energi är dock begränsad. Lollipopping, som det kallas bland odlare, handlar om att hjälpa dina plantor att fokusera den energin på att utveckla knoppar på rätt ställen. Mer specifikt flyttar den fokus mot delar av växten som får mest ljus.

Oklippta eller otränade cannabisplantor växer likt julgranar. När de är redo att blomma är det troligt att de har utvecklat ett tätt tak som låter väldigt lite ljus bryta igenom. Detta betyder att ljuset inte når knopplatserna mot botten. Om de lämnas orörda, kommer dessa nedre noder att producera små, luftiga "popcorn"-knoppar som saknar styrka, smak och arom.

Lollipoppning innebär att man tar bort tillväxt upp till en viss punkt på varje gren av din cannabisplanta för att maximera kraft mot de översta knopplatserna. Genom att lollipoppa hjälper du inte bara att rikta ljuset till rätt noder, utan optimerar dina plantors begränsade energidepåer. Slutresultatet är en tyngre skörd av stora, täta knoppar med maximal styrka och smak.

Lollipopping Cannabis Plant

Lollipopping Cannabis Plant

Hur du lollipoppar dina cannabisplantor

Lollipopping är en enkel teknik, men du bör fortfarande vara försiktig. Du vill lollipoppa dina plantor precis innan de börjar blomma. Vi rekommenderar också beskärning – ta bort onödiga grenar – även om du bör gå långsamt framåt och med en ordentlig plan.

1. Börja välja ett par vassa, rena saxar för att beskära dina växter. Våra böjda trimsaxar är tillexempel utmärkta för att göra exakta snitt nära noderna. För större, tjockare grenar, investera i en sax. Börja med att ta bort tydliga bladverk. De första grenarna nära botten av din planta kommer uppenbarligen inte att få tillräckligt med ljus för att utvecklas fullt ut. Gör dig av med dessa först.

Step 1

Step 1

2. När du har tagit hand om de mest uppenbara problemområdena rekommenderar vi att du följer Kyle Kushmans beskärningsråd och tar bort alla grenar som inte bryter minst 50 % av plantans höjd. När dina plantor sträcker sig under de första veckorna av blomningen, kommer dessa grenar att skuggas och aldrig utvecklas ordentligt. Lollipopping behöver inte innebära att hela grenar tas bort, men beskärning används ofta i ihop vid behov.

Step 2

Step 2

3. Börja sedan med att ta bort grenar som växer i mitten av plantan, särskilt de under baldakinen. Inte bara kommer de sannolikt inte att få tillräckligt med ljus, utan detta inre lövverk täcker också upp många platser som kan utvecklas till stora knoppar. Även i detta skede bör du ta bort alla grenar eller löv som håller på att dö eller gulna.

Step 3

Step 3

4. Slutligen vill du börja att verkligen lollipoppa varje enskild gren på din planta. Vissa odlare rekommenderar att man inte lämnar mer än tre noder från spetsen av varje gren. Det beror dock mycket på den enskilda växtens stam, storlek och hälsa. Tidpunkten då du beskär spelar också in. Om dina plantor är mindre och du trimmar sent, till exempel, rekommenderar vi att du trimmar under de översta 4/5 noderna. Ta i alla fall bort all tillväxt som leder upp till de översta noderna på varje gren.

Step 4

Step 4

När du har lollipoppat varje gren rekommenderar vi att du ger dina plantor 2–3 dagar på sig att återhämta sig innan du ändrar lampinställningarna. Kom också ihåg att inte beskära för mycket eftersom detta kan hämma deras tillväxt. Om du aldrig har provat att lollipoppa förut, börja långsamt och arbeta dig fram till en idealisk beskärningsstrategi.

Lollipoppning kontra avlövning – Förstå skillnaderna

Avlövning är inte samma teknik som lollipopping, men många odlare förväxlar de två. Medan de båda involverar borttagning av löv, fokuserar lollipopping på den nedre delen av en växt. I grund och botten handlar det om att ta bort tillväxt som inte får tillräckligt med ljus. Denna process gör det möjligt för växter att fokusera energi på att utveckla knoppar på toppen av sitt tak, där ljuset är rikligt. Visuellt har lollipopping med kala stjälkar utan löv mot botten, liknande en klubba.

Å andra sidan handlar avlövning om att förbättra ljusexponeringen och luftflödet för alla delar av växten. Istället för att ge exklusiv företräde åt knoppar i toppen, ger avlövning alla knoppar en chans. Om du vill prova det rekommenderar vi att du läser djupare in i avlövningsprocessen och de fördelar den kan erbjuda.

Lollipopping Planta Cannabis

Lollipopping Planta Cannabis

Kombinera lollipopping med Scrog och Main-lining

För att verkligen förbättra storleken och kvaliteten på dina skördar rekommenderar vi att du kombinerar lollipopping med andra träningstekniker.

Main-lining, till exempel, är nyckeln till att kontrollera cannabisväxternas naturliga apikala dominans. Det innebär att man använder en kombination av topping och LST för att skapa symmetriska växter med en Y-formad, grenrörsliknande huvudstam. Varje gång du gör detta multiplicerar du antalet colas som din växt utvecklar och hjälper till att jämnt rikta energiflödet till alla dess grenar.

Detta är i synnerhet en teknik som passar extremt bra med lollipopping. När de kombineras maximerar dessa två tekniker inte bara ljuset i ditt odlingsutrymme, utan förbättrar också dina växters energi för knopproduktion.

Förutom main-lining fungerar lollipopping även väldigt bra med ScrOG. Kom ihåg att ScrOG handlar om att utveckla ett jämnt tak genom att väva tillväxt genom en nätskärm. Genom att kombinera ScrOG med main-lining och lollipopping hjälper du dina plantor att rikta energi jämnt och effektivt mot detta tak.

Lollipopping and Mainlining Cannabis Plant

Lollipopping and Mainlining Cannabis Plant

Börja lollipoppa i dag!

Om du närmar dig blomningstid rekommenderar vi starkt att du provar lollipopp-tekniken innan du växlar på lamporna. Kom dock ihåg att du bör börja långsamt och med reserv. Om du är ny på denna teknik, överväg att prova olika grader av lollipopping och beskärning på olika plantor av samma sort, och jämför sedan dina resultat under skördetiden för att hitta rätt nivå.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37835 recensioner