Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Hur man fixar torra och krispiga cannabisblad.


Friska och livfulla cannabisexemplar dominerar flöden på sociala medier. Dessa blomstrande växter visar fasta, mörkgröna fläktblad med en vaxartad glans som sticker ut från robusta och kraftiga stjälkar. Varje odlare strävar efter att få växter som ser hälften så friska ut. Men saker går inte alltid som planerat.

Har du någonsin gått in i ditt odlingsutrymme för att se torra, krispiga löv som hänger kvar för kära livet? Det är nedslående och långt ifrån det läckra lövverket som avbildas på Instagram. Om dina löv ser lite kassa ut, kolla in guiden nedan. Vi kommer att täcka alla möjliga orsaker till tillståndet och hur man åtgärdar det.

Cómo evitar y tratar las hojas de marihuana secas y quebradizas

Vad orsakar torra, krispiga cannabisblad?

En problemlösare bo i hjärtat av varje cannabisodlare. En stor del av att skörda ett hav av friska knoppar innebär en hel del felsökning på vägen, från näringsbrist till skadedjursinvasion. Torra, krispiga löv är ett av dessa potentiella problem. Detta inträffar när plantor tappar sin fukthalt, kryper ihop sig och känns ömtåliga och krispiga vid beröring. Flera miljöfaktorer ger upphov till detta problem - näringsproblem, för mycket vatten och överdriven värme är bara några av de vanligaste bovarna.

Lyckligtvis har vi hittat lösningar på dem alla. Använd guiden nedan för att lära dig exakt vad som får cannabisblad att torka och vad du kan göra för att rädda dina växter.

Ålderdom

Cannabisväxter förblir inte unga för alltid. Torra, krispiga blad förekommer naturligt mot slutet av en växts livscykel. Under det sena blomningsstadiet, då växter avleder de flesta av sina resurser mot att bilda hartsartade knoppar, kommer du att märka att några fläktblad börjar torkar och missfärgas.

Ålderdomen påverkar till stor del de nedre bladen, men de högre upp kan också börja förlora sin fukthalt och läckra gröna utseende. Om dina växter annars är friska, fria från skadedjur och har idealiska temperaturer, är chansen stor att de helt enkelt blivit gamla.

Fläktbladen kommer att se särskilt torra och ömtåliga ut under spolningen – handlingen som begränsar gödningen i cirka två veckor före skörd för att förbättra smaken på knopparna. En avsiktlig brist på viktiga näringsämnen kommer att ta hårt på lövverket och ofta få många fläktblad att falla till marken.

Vejez

Lösning

Som ett naturfenomen har du inget att oroa dig för. Låt naturen spela ta gång. Ta en ren beskärningssax och avlöva de torkade och döende löven för att förbättra luftningen i trädkronorna och rensa upp växternas estetik.

Näringsproblem

Cannabisväxter kräver en balans av viktiga näringsämnen för att överleva och frodas. Dessa naturliga föreningar spelar viktiga roller i cannabisfysiologi, från att hjälpa till med fotosyntes till att underlätta vävnadstillväxt och blomning.

Växter kräver två nyckelgrupper av näringsämnen: makronäringsämnen och mikronäringsämnen. Som deras namn antyder kräver planta den förra i större mängder och den senare i mindre mängder. De flesta odlare lyckas förse sina växter med tillräckligt med näringsämnen med antingen högkvalitativ kompost eller tillskott av näring.

Trots detta kan växter fortfarande uppvisa bristsymtom på grund av pH-fluktuationer. Om pH i odlingsmediet blir för lågt eller för högt tappar växter förmågan att ta upp näring. Låga nivåer av molekyler som järn och magnesium – viktigt för klorofyllbildning och enzymsyntes – kan leda till krispiga, torra blad.

Ett näringsöverskott kan också orsaka torra och skadade fläktblad. Överskott av kväve kan bränna rötter, vilket gör att fläktbladen blir extremt mörkgröna och krispiga.

Problemas nutricionales

Lösning

Justera ditt odlingsmediums pH för att återställa en hälsosam balans. Cannabisväxter trivs i ett pH på mellan 6,0–7,0, medan hydroponiska växter föredrar ett pH på 5,5–6,5. Använd en pH-testare för att bestämma statusen för din jord. Försök först att spola ur odlingsmediet med pH-balanserat vatten och testa odlingsmediet igen. Om pH-nivån fortfarande är otillräcklig, applicera pH-korrigeringsprodukter som finns tillgängliga i alla odlingsbutiker.

Överväg också att lägga till mykorrhizasvampar i din jord. Dessa nyttiga svampar bildar ett ömsesidigt fördelaktigt förhållande för växtrötter, och hjälper dem att bryta i näringsämnen i utbyte mot sockerarter.

Övervattning

Det är ingen hemlighet att cannabis behöver vatten för att överleva. Växter använder denna värdefulla resurs under fotosyntesen, för att transportera näringsämnen och för att hålla dem svulstiga och starka. Men som med allt annat gör för mycket vatten mer skada än nytta.

Övervattning uppstår vanligtvis när nybörjarodlare tar hand om sina växter för mycket - de ser en fläck torr jord och börjar få panik. En konstant tillförsel av vatten innebär att vätska börjar samlas i jorden. När växter tar upp för mycket vatten, buktar cellerna i löven och spricker så småningom. Detta orsakar skorpbildning i spetsarna och en krispig textur. För att inte tala om, överflödigt vatten skapar en grogrund för skadliga svampar, och det sköljer ut värdefulla näringsämnen från jorden.

Riego excesivo

Lösning

Vattna dina plantor på ett smart sätt. En lätt torrhet i jorden är faktiskt bra. Som en tumregel, vattna bara din planta igen när de översta centimetrarna är torra. För att hålla bättre koll på saker och ting, väg dina krukor när de är torra och igen när de är helt vattnade. Vänta tills dina krukor kommer nära sin torrvikt innan du vattnar igen.

Skadedjur och svampar

Människor är inte de enda jordbundna varelserna med en förkärlek för cannabis. Många olika arter av mikrober, insekter och mögel njuter alla av att njuta av smaken av färska cannabisväxter. Bladlöss, larver och sniglar gillar alla att beta på cannabisblad, medan växtparasitära nematoder föredrar smaken av rötter. Svampar kommer att bosätta sig nästan var som helst på växten, så länge det ger dem deras favoritförhållanden - fukt och luftfuktighet.

Cannabisplantor kan klara av lite skadegörare, och närvaron av några insekter indikerar stark biologisk mångfald i trädgården. Men långvariga och intensiva angrepp kan orsaka dem en hel del stress, vilket kan resultera i torra och krispiga löv.

Plagas y hongos

Lösning

Skydda dina plantor! Olika arter kräver olika taktik. Använd rovinsekter som nyckelpigor, parasitgetingar och bönsyrsa för att hålla skadedjur på avstånd. För en andra försvarslinje, odla sällskapsväxter som dill, söt basilika, solros och lavendel tidigt på säsongen för att stöta bort och distrahera skadliga insekter.

Har du en känsla av att dina rötter är under attack? Inokulera din jord med mykorrhizasvampar; deras fina filament - hyfer - binder fast och fångar gnagande nematoder. Och hur är det med den där irriterande mögeln? Enkel. Håll dina plator luftade med fläktar eller en naturlig bris. Undvik att övervattna jorden och täck över din gröda för att skydda den från skyfall under blomningen.

Överdriven värme

Värme har en tendens att göra saker krispiga: bacon, rostat bröd, till och med vår hud efter för lång tid på stranden. Lämna dina cannabisplantor exponerade under stekande solen i ett växthus eller trädgård, och du kommer att upptäcka att deras fläktblad också tar över denna egenskap. Intensiv värme gör att bladen tappar fukt, torkar ut och krymper.

Calor excesivo

Lösning

Om du odlar utomhus i ett särskilt varmt område, var beredd att försvara dina plantor från en värmebölja. Använd lite skuggduk och några pålar för skuggläge och använd en gör-det-själv-inställning om solen går på hårt för länge.

Om du upptäcker att ditt odlingsrum blir olidligt varmt, använd fläktar och luftkonditionering för att sänka temperaturen. Du kan till och med använda en sensor och styrenhet monterad till en frånluftsfläkt för att automatisera denna funktion.

Ljusbränna

En annan pelare i växtlivet, ljus gör det möjligt för cannabisväxter att skapa sin egen energi. Utan ljus kan du säga hejdå till cannabisknoppar helt och hållet. Ändå kommer för mycket ljus att bränna de övre delarna av din växt, vilket gör att bladen blir knapriga och till och med skadar högt sittande cola. Om du låter din baldakin växa för hög, förvänta dig missfärgning, torrhet och minskad skörd.

Quemaduras por luz

Lösning

Övervaka din inomhusväxt noga. Flytta upp ditt ljussystem medan din planta fortsätter att arbeta sig uppåt. Om du har att göra med begränsat utrymme, använd LST- och ScrOG-tekniker för att hålla ditt lövverk lägre till marken utan att offra produktionen.

LED-lampor blir mer populära bland cannabisodlare. Förutom att de är billigare att köra avger dessa lampor mindre värme och ger mer utrymme för misstag om dina växter växer en aning utom kontroll.

Behandla torra, krispiga löv på cannabisplantor

Om du märker att fläktbladen blir krispiga och torra, få inte panik! Ta tag i problemet med förnuft och lugn, kom ihåg vad du just har lärt dig. Besök vår guide igen, identifiera problemet och använd rätt behandling. Om du agerar effektivt kommer du att rädda dina plantor, lösa ett trädgårdsproblem och bli en bättre odlare på samma gång.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37823 recensioner