Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés

En guide för att skilja mellan cannabis hanar, honor och hermafroditer.


Från psykoaktiva cannabinoider till aromatiska terpener, cannabis har många egenskaper som gör den unik i växtriket. Det unika med växten stannar dock inte vid de fytokemikalier som den producerar.

Se, de allra flesta växtarter är tvåkönade, en term som betyder att de har både manliga och kvinnliga reproduktionsorgan i samma växt. Dessa inkluderar ätbara växter, såsom majs och squash, som enkelt kan befrukta sina egna blommor med sitt eget pollen.

Cannabis tillhör en minoritet av arter som är enkönade till sin natur, vilket innebär att de producerar separata han- och honväxter. Specifikt bör det noteras att endast 5-6 % av alla angiospermer (blommande växtarter) har denna sällsynta och intressanta egenskap.

Varför spelar det någon roll att cannabis är enkönade?

Cannabisodlare och -uppfödare använder denna egenskap till sin fördel, eftersom det tillåter dem att separera han- och honväxter. Detta gör det möjligt för odlare att förhindra att blommorna blir befruktade och börjar producera frön, vilket resulterar i blommor av bättre kvalitet, så kallade sinsemilla.

Det betyder också att cannabisuppfödare har mer kontroll när det gäller att korsa specifika hanar och honor tillsammans. De kan välja två friska och kraftiga exemplar, placera dem nära varandra och producera avkommor som uttrycker specifika egenskaper hos de båda.

Låt oss ta en närmare titt på cannabisens honor och hanar. Därifrån kommer vi att se vad som får vissa exemplar att utveckla både manliga och kvinnliga reproduktionsorgan.

Manlig kontra kvinnlig cannabis: Vad är skillnaden?

Han- och honväxter ser identiska ut under fröplantstadiet och den vegetativa fasen. Men när de börjar övergå till blomningsfasen börjar plantorna äntligen avslöja sitt kön. Under denna tid producerar honor hartsartade knoppar laddade med cannabinoider, och hanar bildar säckar fyllda med pollen.

Honkönade cannabisplantor är huvudfokus för tillfälliga odlare som vill skörda för ett personligt lager. Men beroende på deras genetik kan honor se drastiskt olika ut från varandra. Vissa förblir små och ger täta baldakiner och betydande lateral tillväxt. Andra växer över tre meter, ger massiva skördar och ser mer ut som träd än vanliga trädgårdsväxter.

Trots sina skillnader har alla honväxter en sak gemensamt: de producerar honblommor. Dessa blommor, i dagligt tal kända som knoppar (buds på engelska), har små körtelstrukturer som kallas trikomer som producerar cannabinoider som THC och CBD.

Hanplantor, däremot, producerar inte honblommor. Detta gör dem mindre värda för odlare som bara söker knoppar. Men de producerar pollensäckar. Dessa små kärl skapar det genetiska material som krävs för att befrukta honblommor och producera frön. Detta gör hanarna oerhört viktiga för att föda upp nya cannabissorter.

Det bör också noteras att manliga pollensäckar och honblommor utvecklas vid samma punkt på växten. Båda strukturerna kommer fram från noder, punkten där grenar möter huvudstammen. Så när du ser knoppar som börjar bildas på vissa växter, börja även leta efter pollensäckar.

Male vs Female Cannabis: What's The Difference?

Hermafroditer: När cannabisväxter blir tvåkönade

Cannabis, liksom de som älskar det, håller sig dock inte alltid till reglerna. Ibland går denna enkönade växt emot strömmen och utvecklar både manliga och kvinnliga reproduktionsorgan. Dessa exemplar är kända som hermafroditer. Antingen genetiska eller miljömässiga faktorer, eller båda, kan få växter att utveckla denna ovanliga egenskap. Med både knoppar och pollensäckar utvecklar de i slutändan förmågan att pollinera och föröka sig med sig själva.

Naturligtvis vill odlare undvika detta fenomen om de siktar på bästa möjliga blommor. Vi kommer att dyka djupare in i vad som orsakar hermafroditism och hur man undviker det nedan.

Hermaphrodites: When Cannabis Plants Become Monoecious

Kan du säga om din planta är hane eller hona innan den blommar?

Ja tack och lov. Medan hanar utgör ett hot mot odlare som inte jagar annat än hartsartade knoppar, kan du hindra dem från att komma in i ditt odlingsrum helt och hållet om du vet vad du ska leta efter. Du behöver inte vänta på att pollensäckar ska utvecklas - och riskera att de spiller ut sitt genetiska material - för att upptäcka hanarna i din gröda.

Innan de går in i blomningsstadiet börjar cannabisplantor avslöja sitt kön i form av förblommor – det tidiga utvecklingsstadiet av knoppar och pollensäckar som bildas runt noderna (den punkt där grenarna och huvudstammen möts). Det tar dock lite tid - upp till sex veckor - för förblommor att visa tydliga manliga och kvinnliga drag.

  • Hur snart kan du avgöra om din växt är hane eller hona?

Lyckligtvis visar manliga förblommor viktiga egenskaper tidigare än sina kvinnliga motsvarigheter. Detta gör det möjligt för uppmärksamma odlare att ta bort hanplantor från odlingsutrymmet i god tid innan honplantorna börjar blomma. Vanligtvis avslöjar hanar sitt kön två veckor tidigare än honväxter. Du kan förvänta dig att se förblommor börja dyka upp den sjätte veckan i växtcykeln.

Hur man identifierar olika kön hos dina cannabisplantor: könsbestämning av cannabis

Förmågan att bestämma växtkön så tidigt som möjligt är en kritisk färdighet för cannabisodlare. Känt som "könsbestämning av cannabis", när du utvecklar detta öga för att identifiera växtkön, kommer du att kunna förhindra oavsiktlig pollinering.

Målet: hitta hanarna och flytta ut dem från ditt odlingsrum eller trädgård så snabbt som möjligt. Könet på en växt blir ganska uppenbart under det tidiga blomningsskedet, men tiden är avgörande i det avseendet. Ju snabbare du kan identifiera och ta bort hanväxter, desto mer minskar du risken för oavsiktlig befruktning.

  • Identifiera tidiga tecken på en hanplanta

Odlare identifierar växtkön genom att identifiera förblommor. Detta är små strukturer som bildas vid noderna under senare delen av det vegetativa stadiet.

Under det tidiga blomningsstadiet, ta en promenad runt ditt odlingsrum eller trädgård med ett förstoringsglas eller en juvelerarlupp. Inspektera några noder på varje planta för att se hur långt in i blomningsprocessen de är. I detta skede kommer du inte att se några tydliga blommor eller pollensäckar. Istället letar du efter unga förblommor. Även om dessa små strukturer ser likadana ut, har de distinkta egenskaper som gör att odlare kan skilja dem åt.

Manliga förblommor ser ut som små gröna ägg eller "bollar". Dessa unga pollensäckar kommer att se släta ut och kommer inte att ha några fina hårstrån eller någon distinkt punkt. Senare in i blomningsstadiet börjar pollensäckarna bilda större och tätare klasar. De kommer att bli lätta att identifiera med blotta ögat vid det här laget. Men pollensäckar börjar vanligtvis skingra sitt innehåll cirka 2–3 veckor efter bildandet. Se till att ta bort dem från ditt utrymme med hast om du inte planerar att korsa dina växter.

Skillnaden mellan han- och honblommor blir mer uppenbar när de växer, men odlare med skarpt öga kan skilja dem åt i tidigare skeden. Manliga förblommor, anatomiska landmärken som kallas staminater, är mycket mer sfäriska. De har en rund påse åtföljd av en lång bit utskjutande vävnad. Tillsammans kallas dessa strukturer för "bollen och stickan". Om de lämnas för att utvecklas kommer manliga förblommor snabbt att förvandlas till hängande säckar laddade med pollen. Andra egenskaper hos hanväxter hjälper också till att visa deras kön. Dessa morfologiska skillnader inkluderar ökad höjd, tjockare stjälkar och färre blad.

Identifying Early Signs Of Male Plant
  • Identifiera tidiga tecken på manlig växt

Kvinnliga förblommor utvecklas också vid noderna. Du kan skilja dem utifrån en uppenbar visuell egenskap: hårstrån. Kvinnliga förblommor har droppformade blomfoder med små hårstrån som sticker ut från spetsen. Dessa små hårstrån, kända som pistiller, är könsorganen hos kvinnliga cannabisblommor.

Dessa utskjutande strukturer är designade för att fånga pollen, vilket leder till befruktning. De sticker ut från blomman för att fånga pollen från luften och för att vänta på att stötas upp mot av pollentäckta insekter.

Inom några veckor sväller dessa små förblommor till täta klumpar och börjar kärna ut cannabinoid och terpenrikt harts. Eftersom du tog bort hanarna och förhindrade pollinering, kommer dina blommor kontinuerligt att producera harts till slutet av odlingscykeln.

Identifying Female Cannabis Plants
  • Identifiera Hermafrodit Cannabisväxter

Flera faktorer kan få honplantor att börja utveckla pollensäckar - eller exponerade ståndare - vid sidan av sina blommor. Denna egenskap innebär att plantan inte behöver förlita sig på en närliggande hane för att spränga sina säckar och befrukta sig. Detta är faktiskt en smart överlevnadsmekanism och en uppvisning av naturens genialitet. Men hermafroditer är inte önskvärda i odlingsrummet eller trädgården. Låt oss nu diskutera båda typerna och hur man undviker problemen de orsakar.

Typer av Hermafrodita cannabisväxter

Hermafrodita cannabisväxter finns i två olika former: äkta hermafroditer och "bananer".

Den förra har distinkt manliga och kvinnliga reproduktiva blommor. Vid noggrann inspektion kommer du att märka hanblommor som upptar vissa noder och honblommor som bor vid andra. När pollensäckarna spricker kommer pollen att tränga in i pistillerna, och växten kommer effektivt att reproducera med sig själv. Därifrån kommer det att producera frön som kommer att ge upphov till den efterföljande generationen.

"Banan"-hermafroditer får sitt namn från sina fysiska egenskaper. Istället för att producera separata hanblommor utvecklar de bara en bar ståndare utan foderblad inom honblomman. Detta nakna bihang droppar pollen direkt på knopparna för att säkerställa självreproduktion. Dessa ståndare delar en liknande form och färg som en viss tropisk frukt, därav dess namn.

Types Of Hermaphrodite Cannabis Plants

Hur du undviker hermafroditer i ditt odlingsrum

Hermafroditism härrör från två stora drivande faktorer: stress och genetik. När det gäller stress, fungerar hermafroditism som en överlevnadsmekanism. Om en växt upplever skador, värme, sjukdomar eller brist på näringsämnen, börjar den att flippa ut. Växter får i huvudsak intrycket att deras tid är ute. I ett sista försök att fortplanta sig bestämmer de sig för att sluta vänta på en hane och få jobbet gjort själva.

För att undvika detta problem, försök att upprätthålla en stabil miljö i ditt odlingsrum. Använd en termohygrometer för att övervaka temperatur och luftfuktighet, håll ditt ljusschema strikt och se till att dina växter får alla de näringsämnen de behöver.

Även om du har alla dessa baser täckta, kan plantor fortfarande pollinera sig själva på grund av genetik. Plantor med en dålig genetisk historia kan ärva gener förknippade med uttrycket av manliga blommor, vilket producerar hermafroditer.

Hur länge håller pollen i ett odlingsrum?

Under rätt förutsättningar kan uppfödare lagra pollen under ett till flera år år för avelsändamål. Detta befruktningsämne håller dock inte lika länge när det utsätts för de flyktiga miljöerna i odlingsrum och trädgårdar. Pollenkorn förlorar sin livskraft vid exponering för vatten, värme och ljus; dessa element är vanliga i alla odlingsmiljöer.

När en hanväxt väl öppnar sina pollensäckar och sprider sitt genetiska material, förblir den bara livskraftig under några dagar. Om katastrofen inträffar kommer honväxterna i närheten nästan säkert att avleda sin energi bort från hartsproduktion och mot fröbildning. Även om dina nuvarande växter inte kommer att bli exakt som du hade hoppats, betyder det inte att du behöver sterilisera hela ditt odlingsrum och all din odlingsutrustning.

Pollenet i miljön kommer att förlora sin livskraft till mindre än 5 % inom cirka tre dagar[1]. Med tanke på att du nog kommer vara mer noggrann med att identifiera kön framöver, behöver du inte oroa dig för att kvarvarande pollen förorenar din nästa våg av honplantor.

Vilken typ av cannabisfrön används för avel?

Om du vill testa avel kommer du att behöva vanliga cannabisfrön, och Royal Queen Seeds erbjuder ett premiumsortiment. I motsats till feminiserade frön som endast producerar kvinnliga exemplar, kommer vanliga frön med en 50 % chans att bli hanar eller honor.

Dessa frön ger uppfödare en armé av hanar och honor att experimentera med. Korsa sedan de allra bästa exemplaren för att skapa dina egna unika sorter som matchar din smak. Men om du odlar för ingenting annat än knoppar, kan du fortfarande använda dem för deras stabila och pålitliga genetik. Som du kanske vet ger vanliga frön utmärkta moderplantor för att producera kloner och fantastiska skördar. Du måste upptäcka hanplantor, men skörden kommer att vara mer än värt det.

Kan du avgöra könet redan hos ett cannabisfrö?

Nej. Tro oss, vi skulle bli glada om så var fallet! Oavsett vad din lokala ganja-guru säger till dig, kan odlare helt enkelt inte identifiera könet på en framtida planta genom att titta på fröna. Frön är inte plantor. Utan viktiga anatomiska områden att bedöma, såsom förblommor, löv och stjälkar, ger frön absolut noll ledtrådar om deras framtida kön.

Men frön ger vissa indikationer om deras kvalitet. Deras färg, glans, storlek, form och till och med källa fungerar som ett utmärkt recept för att förutsäga deras vitalitet. Tyvärr gör dessa tecken ingenting för att peka mot deras öde som antingen en han- eller honväxt.

Det enda sättet att veta könet på fröna är genom att kontrollera DNA i laboratoriet. För detta skulle det vara nödvändigt att extrahera DNA från embryot och applicera molekylära markörer som upptäcker regioner av den manliga kromosomen. Icke desto mindre kommer denna metod att förstöra fröet och är mycket dyrt, så det är bättre att vänta på att förblommorna dyker upp för att bestämma könet.

External Resources:
  1. Humidity stress responses in pollen of anemophilous and entomophilous species https://www.tandfonline.com
Ansvarsfriskrivning:
Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37823 recensioner