Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Om du inte använder sticklingar börjar cannabisodling med att gro dina frön. Om dina frön inte gror, av någon anledning, kommer din odling att vara över innan den ens har en chans att börja. Men om du känner till orsakerna bakom groningsproblem, kommer dina chanser att få en bra start på din odling att öka avsevärt!


Varför dina cannabisfrön inte gror

Det finns en hel del saker som kan hindra cannabisfrön från att gro. Här är några av de vanligaste anledningarna till att dina frön kanske inte skjuter i höjden:

1. Din groningsmetod fungerar inte

Det finns många olika sätt att gro cannabisfrön på och olika odlare har sina egna favoritmetoder. I allmänhet rekommenderar vi inte att du ändrar din groningsmetod om du har använt den framgångsrikt under en tid, då groning och fröplantastadiet är väldigt känsliga stadier.

Men om du har problem med att gro dina cannabisfrön så kan det vara rätt att revidera din teknik. Hos RQS rekommenderar vi att man gror sina frön på ett av två sätt:

  • Mellan fuktiga pappershanddukar på en mörk plats eller i ett mörkt rum
  • Direkt i steriliserad, fuktig jord—på det sätt som naturen avsett

Andra groningsmetoder (som att blötlägga frön i vatten) må vara populära, men de ger inte den bästa groningsförutsättningarna, åtminstone inte enligt vår erfarenhet.

Germination

2. Du saknar rätt utrustning

Ibland kan rätt utrustning göra hela skillnaden. Då groningsfasen kan vara väldigt utmanande för nybörjarodlare, har vi skapat en produktlinje som är speciellt designade för att förenkla processen så mycket som möjligt. Så om du sliter med att få dina frön att gro så överväg följande:

  • Jordpluggar: RQS jordpluggar är gjorda av högkvalitativ torvmossa och kokosfiber och de är designade för att behålla fukt samtidigt som de förser dina frön med det utrymme och luft de behöver för att gro ordentligt. Dessutom gör de att omplanteringen blir superenkel. De är även lämpliga för autoblommande frön då du kan plantera dem direkt i deras slutliga kruka.
  • Easy Start: Våra Easy Start-kapslar innehåller steriliserad jord berikad med gynnsamma bakterier för att skapa det perfekta hemmet för dina frön och i sin tur maximera groningsförutsättningarna. Lös bara upp det inkluderade Bacto-paketet (fyllt med gynnsamma bakterier) i vatten, blötlägg dina Easy Start-kapslar i blandningen i 10 sekunder och så dina frön!
  • Starter Kit: Vårt Starter Kit kommer komplett med Easy Start-kapslar, automatiska eller feminiserade frön och en Propagator Pro, komplett med perlit och kalla LED-lampor med låg watt. Medan Easy Start-kapslarna ger de den perfekta startjorden för dina frön så hjälper Propagator Pro till att skapa den perfekta miljön för dina frön att gro och frodas i.

3. Dåliga frön

Har du en påse med "mystiska frön" från din lokala källa eller "fyndfrön" från en okänd leverantör från internet? Om så är fallet är chansen stor att de inte kommer att gro. Ansedda fröbanker som Royal Queen Seeds kommer alltid att testa sina frön för kvalitet och grobarhet.

För att få en bra start på din odling är det bästa du kan göra att köpa cannabisfrön av hög kvalitet.Inte bara att kommer dina groningshastigheter att bli bättre, dina växter kommer också att bli friskare och ge bättre skörd.

Vídeo aneu: 484382081

4. Felaktig förvaring

Precis som mat är frön levande organismer som måste förvaras ordentligt, annars kommer de att brytas ned, dö eller inte gro. När du förvarar dina frön, håll dem borta från ljus, extrema temperaturer och fukt. Ett mörkt skåp med stabila temperaturer är bra. För långtidsförvaring, placera fröna i en förseglad behållare och förvara dem i kylen.

För mer information om hur du förvarar dina cannabisfrön korrekt, se vår blogg om hur man bevarar frön.

Vídeo aneu: 747962506

5. Hantera frön med händerna

Att hantera dina cannabisfrön med bara händer kan förorena dem med alla slags elakheter som bakterier och svamp. Tyvärr är frön och plantor särskilt känsliga för dessa typer av skadliga patogener.

Undvik onödig hantering för att förhindra att dina frön förstörs. Använd rena handskar och någon desinficerad pincett eller liknande. Detta kommer avsevärt att minimera risken för att dina frön blir kontaminerade.

HANDLING SEEDS WITH BARE HANDS

6. Frön begravda för grunt eller för djupt

När du planterar direkt i jorden, gräv inte ner dina frön för djupt. Om de är för långt ner kommer de inte att ha tillgång till tillräckligt med syre, och fukt i jorden kan övermanna dem och få dem att ruttna.

Likaså om dina frön är för nära ytan, finns det en risk att de torkar ut innan de gror, eller att fröet kommer fram men kan inte kasta av sig skalet. Det bästa är att placera dina frön cirka 0,5–1,0 cm djupt och bara täcka dem lätt med jord.

Not Too Shallow Nor Too Deep

7. Att inte använda ny eller steriliserad jord och krukor

En av de största faktorerna som hindrar frön från att gro är svamp. Gammal, återanvänd jord som inte är steriliserad innehåller sannolikt mögel och andra skadliga organismer som bakterier och insekter.

Dina frön kanske inte gror alls, eller så kan de komma ur jorden men dö dagar senare. Plantor kan plötsligt böjas och bli bruna på grund av en sjukdom som kallas "dämpning". Övervattning, dålig dränering och bristande luftning ökar också sannolikheten för detta.

Lösning: Plantera bara dina frön i en steriliserad (d.v.s. ny) jordblandning eftersom den inte innehåller dessa skadliga organismer. Men ditt underlag är inte det enda du behöver hålla ett öga på. Du måste också se till att dina behållare är rena, eftersom dessa också kan bära mögel och andra skadliga patogener. Om du stöter på svampproblem när du gror är det bäst att bli av med fröet och det förorenade odlingsmediet och börja om.

8. För mycket fukt

Om ditt substrat dränerar dåligt, kommer överskottsvatten i jorden att hindra ditt frö från att komma åt syre, och det kommer att uppmuntra svamptillväxt. Du kan förbättra vattendräneringen av din jord genom att tillsätta lite perlit. Se också alltid till att dina planteringsbehållare har hål i botten så att vattnet kan rinna ut.

Om du använder en huv för att hålla fukt i, se till att det finns hål i denna också. Lyft upp huven ofta för att möjliggöra utbyte av frisk luft. Ta bort huven så snart din planta har tappat skalet.

9. Inte tillräckligt med fukt

Med ovanstående i åtanke behöver frön fukt för att gro. Håll din jord fuktig men inte blöt. Det bästa tillvägagångssättet är att använda en liten sprejflaska. Använd en genomskinlig groningshuv eller matfilm för att förhindra att jorden torkar ut.

10. Dränkta frön

Vissa odlare gillar att gro sina frön i ett glas vatten. Även om denna metod är tekniskt genomförbar, finns det också en risk att fröna drunknar om de får ligga i för länge. När allt kommer omkring behöver frön en bra tillförsel av syre för att växa.

Gro i stället dina frön direkt i jorden, eller ännu hellre, använd Royal Queen Seeds Starter Kit.

Vídeo aneu: 356435387

11. Låta frön gro för länge

Om du låter dina frön gro för länge blir det svårt att omplantera dem på ett säkert sätt. Anledningen till detta är att ju längre rötterna utsätts för luft och ljus, desto mer sannolikt är det att de skadas. Ju längre pålroten är, desto högre är risken för oavsiktlig skada vid omplantering.

Håll ett öga på dina frön och omplantera när pålroten mäter högst 1–2 cm.

12. Dålig vattenkvalitet

Även om kranvatten kan vara okej för mer mogna cannabisplantor, kan det vara ett problem för frön och plantor. Kranvatten innehåller klor, fluor och salter som kan vara skadligt för en sund tillväxt och kan till och med förhindra att frön gror helt och hållet.

Använd vatten på flaska för groning. Om du behöver använda kranvatten, fyll en hink med varmt vatten och låt den stå ute i en dag. Detta gör att kloret avdunstar så att vattnet är säkrare att använda för groning.

13. Temperaturen är för hög

Alltför höga temperaturer i din groningsmiljö kan leda till långsam och hämmad tillväxt, och det kan få din jord att torka ut. Den optimala temperaturen för frögroning är måttliga 20–25 °C.

Om du gror inomhus och temperaturerna är för höga, se om du kan få det svalare med några fläktar eller genom att öppna fönster. Om det inte fungerar, överväg en luftkonditionering för ditt odlingsrum för att hålla temperaturen i schack.

-15 °C ⚠️ Danger Zone
17 °C Ideal Night Temperature
23 °C Ideal Day Temperature
+25 °C ⚠️ Danger Zone

14. Temperaturen är för låg

På samma sätt, när temperaturen är för låg, kan detta introducera en hel mängd egna problem, inklusive att hämma frön från att gro. Kallare temperaturer ökar också risken för andra växtsjukdomar. Vad ska man göra åt det? Om du vill odla utomhus, ställ inte ut plantorna för tidigt. Gro i stället inomhus och låt dina plantor växa i några veckor.

Gör din plikt och kontrollera när lokala temperaturer är tillräckligt höga för att sätta dina växter utomhus. Vanligtvis är det värt det att vänta ett par veckor på högre vårtemperaturer!

TEMPERATURE TOO LOW

15. För mycket ljus

Frön behöver inte ljus för att gro. Faktum är att för mycket ljus kan minska deras sannolikhet att växa. Du behöver bara oroa dig för att ge ljus när dina plantor faktiskt kommer upp ur jorden. Men se till att börja med låg ljusintensitet innan du gradvis ökar med tiden.

16. Skadedjur, fåglar, insekter...

Tro det eller ej, hampafrön är en viktig komponent i många typer av fågelfrö! Fåglar älskar dem lika mycket som du gör. Men fåglar är inte de enda djuren som inte skulle älska något mer än att äta upp dina frön.

Bland andra djur är myror särskilt angelägna om att äta pålrötterna från grodda frön. För att hålla dina frön säkra, använd fågelnät, myrfällor och andra förebyggande åtgärder som neemolja eller snigelfällor. Kontrollera dina frön ofta så att du kan upptäcka angrepp och agera innan de blir ett problem.

17. Jorden är för fast

Om din jord är packad för fast, kan detta förhindra att ditt frö skjuter i höjden. Kompakt jord berövar fröna syre, och dålig dränering ökar risken för sjukdomar och mögel. Använd dina (rena) händer och täck dina frön med bara ett lätt lager jord.

18. Jorden är för lös

När jorden är för lös, omger för mycket luft fröet, och därför kan det inte absorbera fukt ordentligt. När du har placerat dina frön, klappa lätt ner jorden med fingrarna. När du lägger till perlit för att göra din jord luftigare är cirka 10–20 % lagom.

Soil

19. Jorden är för "het"

Att jorden är "för varm" betyder att den innehåller för mycket näringsämnen. Detta är särskilt viktigt för fröplantor, eftersom dessa egentligen inte behöver näring alls. Av den anledningen är det bäst att inte göda dem under de första veckorna av tillväxt.

Många kommersiella jordar är "för varma" för groning eftersom de innehåller nivåer av näringsämnen som är bättre lämpade för mogen cannabis. Använd "lätt" eller ogödslad såjord när du gror.

20. Trånga krukor

Efter att du har grott dina frön kommer rötterna på dina cannabisplantor att vilja ha gott om utrymme att växa, så se till att du använder tillräckligt stora krukor. Odla även bara ett frö i varje kruka så att de inte konkurrerar om tillgängligt ljus eller näringsämnen i jorden.

Om ditt utrymme eller dina resurser är begränsade är det bättre att odla färre plantor som kan blomstra än att odla för många i ett trångt område.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Odlingsguide Ämnessökare

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37754 recensioner