Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds


By Steven Voser

Ta reda på hur mycket sol din cannabisplanta behöver och hur du bäst nyttjar den.

Ju mer solljus, desto bättre; det är den gyllene regeln för att odla gräs utomhus. Tyvärr har inte alla tillgång till en terrass, balkong, uteplats eller trädgård som får full sol hela dagen. I den här artikeln tar vi en närmare titt på cannabisens passionerade förhållande till solen och visar dig hur mycket solljus dina utomhusplantor behöver för att producera en fantastisk skörd.


Varför behöver cannabis solljus?

Cannabisplantor använder fotosyntes för att omvandla ljusenergi från solen till kemisk energi för att underblåsa deras tillväxt. Dina gräsplantor använder alltså energin de suger upp från solen för att omvandla vattnet, koldioxiden och mineralerna de får från sin miljö till syre och energirika sockerarter för att utveckla friska rötter, grenar och lövverk.

Vad är skillnaden mellan solljus och artificiellt ljus från odlingslampor?

Huruvida solljus "slår" artificiella odlingsljus är en urgammal debatt i cannabisvärlden, med stolta, lojala legioner på båda sidor. På RQS är vi övertygade om att det inte finns någon ersättning för Moder Natur, men vi förstår att odling inomhus under artificiellt ljus också har många fördelar.

Step 1

Vi älskar personligen att odla under solen eftersom det är gratis och det finns helt enkelt ingen industriell lampa som kan replikera solens kraft. Men att förse cannabisplantor med 10–12 timmars fritt solljus kan vara en utmaning för den genomsnittlige hemmaodlaren, särskilt när du försöker hålla dina plantor utom synhåll från nyfikna ögon.

Det är där inomhusodling verkligen lyser; inte bara tillåter det dig att driva riktigt privata odlingar, att odla under ljus har också den extra fördelen att du får mer kontroll över din plantas miljö och ljuscykel.

Step 1

Sunlight vs Artificial

Hur mycket solljus behöver cannabisplantor utomhus?

Cannabisplantor är gladast när de får mellan 10–12 timmars direkt solljus per dag. Som du sannolikt har sett med dina egna ögon, växer gräsplantor väldigt kraftigt och behöver därför massor av solenergi för att få fart på sin tillväxt.

Det är dock möjligt att odla friska cannabisplantor utomhus med minst 6 timmars oavbrutet solljus. Tänk bara på att dessa plantor kommer att växa långsammare och kan därför ge lättare och mindre skördar än plantor som får optimala mängder sol.

Kan du odla cannabis med indirekt solljus utomhus?

Om du läst igenom några odlingsforum hittar du massor av odlare som svär att de har klarat av att skörda med bara 1 eller 2 timmars direkt solljus per dag. Cannabis är trots allt en robust planta som tål ganska tuffa förhållanden när den växer i naturen.

Men när du odlar gräs hemma vill du ge optimala förhållanden för att maximera storleken och kvaliteten på dina skördar.

Om de odlas i skuggan kommer dina plantor att sträcka sig efter solen och utveckla långa, gängliga grenar, färre knoppar som även är lättare och luftigare med mindre kåda.

När blommar cannabisplantor utomhus?

Utomhus kommer fotoperiodiska cannabisplantor att blomma efter sommarsolståndet, när dagarna blir kortare och nätterna blir längre. På norra halvklotet sker detta gradvis efter junisolståndet, vilket vanligtvis inträffar den 20 eller 21 juni, beroende på år. På södra halvklotet kommer cannabisplantor gradvis att börja blomma efter decembersolståndet, som äger rum den 20 eller 21 december.

Tänk på att utomhusplantor kommer att börja blomma gradvis, eftersom dagtimmarna kommer att minska mycket mer gradvis än inomhus, där du genom en knapptryckning tvingar dina plantor att gå från veg till att blomning.

Sunlight and darkness

Sunlight hours

Finns det någon skillnad mellan solljus i ekvatorn och på ställen närmare de två polerna?

Ja, det är väldigt stor skillnad mellan solljus på halvklotet och ekvatorn (eller intertropiska zoner mellan Kräftans vändkrets och Stenbocken).

Med tanke på jordens bana lutar dess poler mot solen under olika tider på året; det norra halvklotet är närmast solen på junisolståndet, medan det södra halvklotet är närmast solen under decembersolståndet. Ju närmare en pol är solen, desto mer direkt solljus får den, och desto längre dagar på motsvarande halvklot.

Ekvatorn förblir dock ständigt på samma avstånd från solen. Därför får den konstant 12 timmars solljus året runt.

När ska man odla och skörda cannabis på norra och södra halvklotet

Utomhusodlare på norra halvklotet kommer vanligtvis att gro sina frön mellan våren och försommaren, beroende på var de befinner sig. Längs den iberiska halvön, till exempel, kan odlare börja i början av mars och lyckas odla två fulla skördar av autoblommare i augusti. Längre norrut måste dock odlarna börja lite senare för att undvika frost, regn, hagel eller andra ogynnsamma förhållanden.

Odlare på södra halvklotet, å andra sidan, kan starta sina odlingar så tidigt som i september, och kommer vanligtvis att skörda mellan mars eller maj, även om vissa sativas kan vara klara i början av juni (beroende på genetiken och det lokala klimatet).

När du odlar utomhus är det viktigt att veta vilken genetik du arbetar med och hur de kommer att reagera på att planteras under olika tider på säsongen. Om du till exempel odlar stora sativa, kanske du vill börja odla lite senare för att undvika att plantorna blir för stora. Om du arbetar med snabba autoblommare, å andra sidan, försök att få dina frön i jorden så tidigt som möjligt för att pressa två skördar i en växtsäsong.

Growing calendar

Celandar

Hur man odlar gräs utomhus längs ekvatorn och i tropikerna

Som nämnts tidigare får områden längs ekvatorn stadiga 12 timmar solljus under hela året. Om du har turen att bo i ett område på ekvatorn, kanske du kan odla cannabis utomhus året runt (om vädret tillåter, förstås). I dessa områden kan fotoperiodiska sorter bete sig på samma sätt som autoblommare, och blomma automatiskt när de når mognad.

Stenbockens och Kräftans vändkretsar, å andra sidan, får upp till 10,5 och 13,5 timmar solljus per dag efter sommar- och vintersolståndet (respektive). I dessa områden kanske du också kan odla cannabis året runt, beroende på vädret, och du kanske upptäcker att dina fotoperiodsorter blommar baserat på ålder snarare än en förändring i ljuscykeln.

Förstå tropiska cannabissorter

Även om cannabis kan ha sina rötter i Asien, har plantan lyckats sprida sig och anpassa sig (tack vare människors hjälp) till nästan alla hörn av världen.

Sorter som har anpassat sig till det unika klimatet och ljuscykeln i tropikerna och ekvatorn gror vanligtvis mycket tidigare än de som är anpassade för att växa längre norrut eller söderut.

De kan också stanna i veg mycket längre och till och med fortsätta att utveckla löv när de blommar, vilket leder till att de producerar långsträckta och luftiga knoppar.

Kom bara ihåg att även om ekvatoriska fotoperiodsorter kan uppföra sig på samma sätt som autoblommor, är de inte riktiga autos. Autoblommande sorter innehåller specifika gener från Cannabis ruderalis som får dem att blomma baserat på hormonella förändringar som utlöses av ålder. Fotoperiodiska ekvatorialsorter har inte denna gen, och därför kan deras blomning fortfarande utlösas av ljusförändringar (så minimala som de kan vara längs ekvatorn eller i tropikerna).

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37835 recensioner