Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds


By Steven Voser

Röda eller lila stjälkar i cannabis kan vara ett tecken på stress, näringsbrist, patogener eller helt enkelt genetik. Fortsätt läsa för att lära dig när du ska bry dig om röda stjälkar och när du inte ska göra det.

Over and under-watering


Röda eller lila stjälkar orsakade av genetik eller ljus

Du kan bli orolig första gången du ser röda eller lila stjälkar på dina cannabisplantor. Men du behöver inte alltid vara det. Det finns otaliga sorter av cannabis på planeten, och några av dem kan utveckla otrolig pigmentering.

Lila sorter med mycket mörka bladverk, till exempel, utvecklar ofta lila stjälkar också, speciellt om du odlar dem i lite kallare temperaturer. Så länge dina plantor ser friska ut annars, finns det vanligtvis ingen anledning att oroa sig.

Utöver genetik är ljusexponering en annan viktig orsak bakom missfärgade stjälkar stark. Om du använder träningsmetoder som LST eller avlövning, kanske du märker att de exponerade stjälkarna på dina växter blir röda, rosa eller lila med tiden. Detta är helt normalt och bör inte vara anledning till oro så länge dina lampor är tillräckligt distanserade och dina växter ser friska ut i övrigt.

STRESS

Röda eller lila stjälkar orsakade av stress, näringsbrist eller miljön

Tyvärr kan röda eller lila stjälkar i cannabis också vara ett tecken på stress. När så är fallet kommer dina växter vanligtvis att uppleva några andra symtom som kan hjälpa dig att minska grundorsaken till problemet.

1. Patogener

Vissa svampar, som Fusarium eller Botrytis, kan påverka färgen på dina växters stjälkar och bladverk. Fusarium påverkar plantor, attackerar deras stjälkar och får dem så småningom att välta eller "fukta av". Det kan ibland få stjälkar att se mörkbruna, röda eller något lila ut. Botrytis, å andra sidan, påverkar större växter och bildar en karakteristisk brun linje längs de drabbade stjälkarna och grenarna, berövar dem näring och får dem att dö.

Både Fusarium och Botrytis kan spridas från en planta till en annan och bör tas om hand så snart som möjligt. Kolla in våra tidigare inlägg om Fusarium och cannabismögel för mer information om hur man hanterar dessa dödliga patogener.

2. Näringsbrist

Näringsbrist orsakar ett brett spektrum av symtom, inklusive gulning/torkning av nytt och gammalt blad och missfärgade stjälkar och blad. Röda och lila stjälkar är i synnerhet några av de tidiga tecknen på fosforbrist, följt av bruna, uttorkade löv. Magnesiumbrist, å andra sidan, tenderar att göra att bladskaft (stjälkarna som fäster ett blad på en stjälk) blir röda.

Om du är orolig för att dina plantor kan ha en näringsbrist, kolla in det här inlägget för bilder, beskrivningar och lätta steg att följa för hur du identifierar och botar varje näringsbrist i cannabis.

Kom ihåg att näringsbrist inte bara orsakar missfärgade stjälkar; de orsakar också tecken på hämmad tillväxt, skadat blad och mer. Se till att identifiera vilken typ av brist som påverkar dina plantor med hjälp av vår guide och åtgärda den så snart som möjligt.

3. En anmärkning om pH

Att ha rätt pH i din jord och näringslösning är viktigt för friska växter. Tyvärr är det också något som många odlare kämpar med.

Cannabis gillar lätt sur jord (vi rekommenderar att hålla den omkring 6,5 för bästa resultat). Om din jord är antingen för sur eller för alkalisk, kan dina växter förlora friskt lövverk och utveckla näringsbrister när de kämpar för att ta upp näring från dina gödningsmedel. Om dina plantor har röda eller lila stjälkar och andra tecken på näringsproblem, se till att kontrollera dina pH-nivåer.

För en tydlig bild av pH-värdet i din jord rekommenderar vi att du investerar i pH- och konduktivitetstestare. Dessa verktyg ger noggranna avläsningar av ditt jord-pH samt den elektriska ledningsförmågan hos dina näringsämnen, vilket betyder att du kommer att kunna se hur väl dina plantor absorberar sin gödning.

4. Temperaturfluktuationer

Plötsliga temperaturförändringar kan ofta orsaka förändringar i pigmentering hos cannabisväxter. Sval nattemperatur kan i synnerhet leda till att dina växter utvecklar mörkrött eller lila lövverk och stjälkar. Detta är ännu vanligare i lila sorter; Faktum är att odlare ofta utsätter lila sorter för svalare nattemperaturer med avsikt för att verkligen framhäva den lila genen.

Om dina växter blir röda eller lila efter en särskilt kall natt, övervaka dem noga under de följande dagarna. Om de fortsätter att växa normalt, så finns det inget att oroa sig för. Om du däremot märker en långsam tillväxt eller andra tecken på stress, höj temperaturen i ditt odlingsrum (eller överväg att flytta in dina plantor om du odlar utomhus).

5. Stress

Cannabisväxter reagerar på stress på otaliga sätt. Ibland kan missfärgade stjälkar vara ett tecken på omplanteringschock, värmestress, övervattning eller till och med ett insektsangrepp. Det är därför, om du ser lila eller röda stjälkar, viktigt att du är uppmärksam för att identifiera grundorsaken till missfärgningen.

Nedan hittar du en checklista över potentiella stressfaktorer som kan få dina plantor att utveckla röda eller lila stjälkar:

🌱Rotchock: Omplantering kommer som en stor chock för rotsystemet. Om dina växter utvecklar röda eller lila stjälkar efter att de omplanterats, bör en god dos TLC hjälpa dem att återhämta sig snabbt.

🕷Skadedjur eller farsoter: Vissa cannabissorter är mer benägna att drabbas av skadedjur och farsot än andra. Om dina plantor har missfärgade stjälkar och även lider av skadade blad, hämmad tillväxt och tecken på mögel, knott eller spindlar, måste du agera snabbt. Kolla in det här inlägget om vanliga cannabissjukdomar för mer information om hur man upptäcker och behandlar vanliga cannabisskadedjur.

🌡Temperatur- eller luftfuktighetsproblem: Om temperaturen eller luftfuktigheten i ditt odlingsrum känns dålig kan det vara en del av ditt problem. Justera temperatur/fuktighet om du misstänker att det kan stressa din växt.

💡Ljus/värme stress: Även om cannabis älskar varmt väder och mycket sol, kan för mycket värme eller ljus skada den. Om dina cannabisplantor utvecklar brända eller gula, blekta eller krullade löv några dagar efter att du först märkt deras missfärgade stjälkar, kan de uppleva ljus- eller värmestress. Var snabb med att ta itu med dessa problem, eftersom de kan ha en förödande effekt på dina växter och avsevärt minska storleken och kvaliteten på din skörd.

Over and under-watering

Kom till botten med röda och lila cannabisstjälkar

Som vi såg tidigare är röda eller lila cannabisstjälkar inte nödvändigtvis en anledning till oro. Om dina plantor plötsligt utvecklar missfärgade stjälkar, kom ihåg att övervaka dem noga och se upp för andra symtom på att missfärgningen inte orsakas av genetik eller ljusexponering. Besök också odlingsdelen av vår blogg för mer detaljerade artiklar om hur man odlar cannabis, hanterar näringsbrister, skadedjur, värmestress och mer.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37835 recensioner