Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds


By Steven Voser

Fixa stretching hos cannabisfröplantor och förhindra att det händer igen.


Precis som bebisar är cannabisfröplantor superbräckliga och behöver massor av öm kärleksfull omsorg för att blomstra. Tyvärr stöter många odlare på samma problem under de tidiga stadierna av sina cannabisväxters liv; deras plantor växer långa, stretchiga och svaga stjälkar. Detta i sin tur kan leda till en mängd problem som gör att din gröda riskerar att leverera undermåliga resultat.

Nedan kommer du att lära dig hur du förhindrar och fixar stretching hos cannabisplantor.

Förstå fröplantsfasen

Frön är som små genetiska tidskapselbomber. Vad detta betyder är att de bara har ett jobb och bara får en chans att klara det. De är förprogrammerade för att överleva. Ett frö innehåller absolut allt en framtida växt behöver för att komma igång. När den väl har aktiverats med fukt och mörker kommer den att utlösa groning, och när det väl kommer igång finns det ingen återvändo.

En planta behöver ingen gödning under de första goda dagarna av sitt liv. Från sin genetik bär den redan alla viktiga näringsämnen som behövs för att omfamna livets mirakel. Plantor har en liten reserv för att hjälpa till att etablera sig i sin odlingsmiljö.

Under optimala förhållanden kommer fröskalet att spricka upp och en pålrot kommer ut och gräver omedelbart längre ner på jakt efter en vattenlivlina. Snart kommer du att se en grodd stiga upp från jorden, sträcka ut sina första babyblad (hjärtblad), och sedan kommer du att börja lägga märke till den första uppsättningen av riktiga löv. Bladen har ett lika viktigt jobb som pålroten, men de är på jakt efter en annan matkälla - ljus. Enkelt förklarat så använder en växt ljus för att berarbeta vad den tar upp från jorden.

How to Prevent and Fix Stretching in Cannabis Seedlings

De perfekta ljusförhållandena för cannabisfröplantor

För att odla friska fröplantor är det viktigt att ge dem rätt mängd och typ av ljus så snart de bryter ut ur skalet. Cannabisfröplantor gillar att få cirka 16 timmars ljus per dag med en intensitet på 375 lumen och 4000 lux.

För att uppfylla dessa krav rekommenderar vi att du använder en 12 W CFL-lampa per 1–2 plantor. Håll lampan 5–7,5 cm (2–3 tum) från toppen av plantorna och övervaka deras tillväxt noggrant, se till att plantorna inte kommer i kontakt med lamporna.

Att odla dina plantor under ljus med en hög andel rött ljus kan få dem att sträcka sig. Blått ljus, å andra sidan, hjälper till att hålla internodalt avstånd till ett minimum och uppmuntrar växter att växa snyggt och tjockt från början.

Vad orsakar onormal stretching?

Onormal stretching i fröplantsfasen är ett tecken på stress. Den i särklass vanligaste situationen som får plantor att sträcka sig och tippa över är dåligt ljus.

På samma sätt som pålrötter gräver efter vatten och näring, kommer den övre delen av växten att sträcka sig kraftigt om den inte får tillräckligt med ljus. Det är en överlevnadsmekanism där en växt använder all sin lagrade energi för att ta sig över konkurrerande flora. Vid inomhusodling är det ingen konkurrens, men plantan kommer att uppfatta det så. Att till exempel lämna krukan under en fönsterbräda i skuggan kommer sannolikt att utlösa detta beteende. Saker och ting kan bli ännu mer dramatiska under artificiellt ljus.

Detta kan verka lite förvirrande för nya inomhusodlare, eftersom de kanske tror att de ger mer än tillräckligt med ljus till sina växter. Men tänk på följande: Att placera en 200 W metallhalogenlampa (MH) relativt långt från krukan kommer att vara mindre effektivt än en 20 W CFL-lampa placerad några centimeter från bladytan. Även om CFL är mycket svagare än MH, sjunker ljusintensiteten avsevärt ju längre bort växterna är från källan.

Dessutom har plantor mycket små och få blad. Den totala ytan som är tillgänglig för att absorbera ljus är mycket liten. Så i huvudsak kommer den 200 W-lampan att stråla över ett mycket stort område, men plantan kan bara använda en liten bråkdel av den. CFL placerad rakt över plantan kommer å andra sidan att kunna ge det mesta av sina 20 W direkt.

How to Prevent and Fix Stretching in Cannabis Seedlings

Andra potentiella orsaker till stretchiga cannabisfröplantor

Förutom dåligt ljus finns det en handfull andra faktorer som kan få dina cannabisplantor att sträcka sig. En vanlig orsak till långa plantor är dåligt näringsinnehåll i jorden.

Mer exakt, cannabisplantor drar nytta av nitrathärlett kväve. Till skillnad från ammoniakhaltigt kväve är nitrat-kväve mycket lättare för växter att absorbera och ger en kortare, buskig vegetativ tillväxt. Om dina plantor sträcker sig trots idealiska ljusförhållanden, rekommenderar vi starkt att du kontrollerar innehållet av ammoniakkväve i din jord och gödselmedel.

En annan orsak till långa plantor är värme.

Medan cannabisplantor gillar varma, fuktiga förhållanden, kan för mycket värme göra att en växts blad växer långsammare än stjälken, vilket resulterar i hög och stretchig tillväxt. För att främja en sund planttillväxt rekommenderar vi att du håller temperaturen i ditt odlingsrum eller kupol på 19–20 °C under dagen och ungefär 13 °C på natten.

Slutligen kan cannabisplantor också sträcka sig om de får för mycket eller inte tillräckligt med ljus per dag.

Medan vissa odlare väljer att hålla sina plantor under 24 timmars konstant ljus per dag, rekommenderar vi att hålla sig till 16 timmar. Plantor är ömtåliga och att ge dem för mycket ljus kan orsaka stress och stretching. Kom ihåg att de mörka timmarna är lika viktiga för att dina unga plantor ska utveckla friska rötter och andas.

Hur man förhindrar att cannabisfröplantor sträcker sig och faller omkull

Stretchiga cannabisfröplantor kan vara jobbigt att hantera och omskola. Deras stjälkar kan vara mycket ömtåliga, och när de väl börjar grönska kan deras lövverk vara utanför centrum på grund av den konstiga sträckningen de genomgick som plantor.

För bästa resultat rekommenderar vi att du planterar om dina stretchiga plantor djupare i jorden, korrigerar din belysning och kontrollerar kvävenivåerna i din jord och/eller gödningsmedel (som nämnts ovan). När du är säker på att du har skapat den rätta miljön för dina plantor, sätt tillbaka dem under lamporna och övervaka deras tillväxt. Med tiden bör den begravda övervuxna stammen gro rötter.

Om möjligt kan du överväga att odla dina plantor utomhus i direkt solljus. Det finns helt enkelt ingen ersättning för Moder Jord, och fröplantor i direkt solljus kommer att växa friska, starka stjälkar med korta internoder. När dina plantor har utvecklat 2–3 mogna löv, flytta gärna in dem igen, se till att hålla lamporna på rätt höjd för att förhindra ytterligare sträckning.

Om du måste odla dina plantor inomhus, använd utrustning som beskrivs ovan för att säkerställa att de får tillräckligt med direkt ljus med rätt intensitet.

Snart bör du märka att dina plantor utvecklas friskare. Korta internoder och kompakt, grönt lövverk är alla tecken på att dina plantor växer perfekt.

Obs: Vissa odlare försöker binda sina stretchiga plantor till en påle. Vi rekommenderar inte den här metoden, eftersom den inte gör något för att bekämpa den svaga, övervuxna stammen eller svårigheten den kommer att ge längre fram i tillväxten.

How to Prevent and Fix Stretching in Cannabis Seedlings

Gallra ut din cannabisfröplanta för att förhindra stretching

Gallring är en vanlig jordbruksteknik som ofta glöms bort bland cannabisodlare. Som namnet antyder handlar gallring om att minska konkurrensen mellan dina plantor genom att "tunna ut" antalet.

Cannabisplantor växer mycket snabbt och kommer naturligt att konkurrera med varandra om utrymme, ljus och näringsämnen. Så även om du kanske har lärt dig att tro att fler plantor naturligt kommer att översättas till större, bättre skördar - så kanske det inte är fallet. Faktum är att många erfarna odlare väljer att avliva sina svagaste plantor och bara odla de växter som visar den hälsosammaste tillväxten. På så sätt fokuserar de sitt arbete på de plantor som mest sannolikt kommer att producera de bästa blommorna.

Gallring hjälper också odlare att upprätthålla ett jämnt tak över sitt odlingsrum, vilket bättre utnyttjar en begränsad mängd ljus och utrymme. Slutligen kan gallring hjälpa dig att undvika skadedjur och andra plågor, eftersom det är mindre troligt att du får ett trångt odlingsutrymme.

För att gallra dina plantor, håll helt enkelt ett öga på dina plantor under de första 1–2 veckorna av deras liv, och behåll bara de exemplar som visar den friskaste, snabbaste tillväxten.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37835 recensioner