Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

De bästa kompanjonsplantorna för din cannabisträdgård

De bästa kompanjonsplantorna för din cannabisträdgård

Lär dig hur du använder dessa cannabiskompanjoner i din trädgård.


Kompanjonsplantor fungerar som ett naturligt skydd för din värdefulla cannabisskörd gentemot skadedjur och vissa sjukdomar. Dessa allierade arter lockar rovdjur till trädgården som kan rensa skadliga arter på nolltid.

Att placera dem mellan dina cannabisplantor kan även hjälpa till att stoppa spridningen av mögel och andra svampar som kan förstöra skörden. Många arter förbättrar också markhälsan genom att stärka markstrukturen och fixera kväve från atmosfären.

Kompanjonsplantor skyddar inte bara växter, de ökar även välmåendet i hela trädgården genom att bidra till biologisk mångfald. De kommer att locka pollinerande arter för att hjälpa till med din uppsättning av grödor. De har också sina egna användningsområden. Skörda dina kompanjoner i slutet av säsongen och använd de som ingredienser i måltider och örtté.

Kolla in några av de mest populära och effektiva kompanjonerna för cannabis nedan.

ARVAR

Cerastium tomentosum, annars känd som silverarv, växer i en mattliknande formation. Denna snabbväxande planta sprider sig över jordytan och fungerar som en täckgröda. Den hjälper till att bibehålla fukt och skyddar mikrobiella livsformer från UV-strålar.

Så fröna direkt i eller runt trädgårdsbädden tidigt på våren, men täck inte över dem med jord. Målet är att sprida frön över ett väldränerande medium i ett område som får full sol - växten trivs i söder- eller västerläge. De tål ett brett pH-värde, även om cannabis föredrar något mellan 6,0 och 7,0.

Fröna kommer att gro efter 14–21 dagar. Tunna ut plantorna när de har blivit fullt etablerade så det återstår 20 cm mellan varje växt. De kommer att nå mognad inom ett kort tidsspann av 40 dagar och når en maximal höjd på 25 cm. Arvens små blommor blir ungefär 2 cm i diameter och kommer ut på försommaren, med en mycket lätt och söt arom.

Toppa av dessa växter efter blomningen. Använd dem som ett kompostlager eller lägg dem i komposthögen. Rotmassan för denna härdiga lövväxt kommer att överleva under jord vid temperaturer under -20 °C och växer upp igen nästa år.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Använd som täckningsgrödor i trädgårdsbäddar och behållare.
 • När: februari
Companion Plants for Cannabis

SOLROS

Dessa tornande jättar bidrar med en verklig skönhet i alla trädgårdar, växer till 3 m i höjd och har ljusgula blommor. De hjälper till att skydda dina cannabisväxter mot bladlöss, vita flygare, sniglar och skogssniglar genom att dra till sig dess uppmärksamhet.

Så frön direkt i trädgårdsbäddar och krukor. De trivs i fuktig men väldränerande jord och full sol, men gärna skyddad mot hårda vindar. Solrosor utsöndrar ett allelopatisk ämne i jorden som kan hämma tillväxten av närliggande växter - använd dem som hinder och gränser.

När plantorna har dykt upp, tunna ut dem till ett mellanrum på 60 cm från varandra. De börjar blomma omkring 60–95 dagar efter grodd. Efter att blomhuvudena har fyllts med frön har du två alternativ. Du kan antingen skörda dessa läckra godbitar eller lämna dem för att locka fåglar, vilket också kommer att hålla skadliga insekter i schack. Solrosor har ingen distinkt doft.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Används för att skapa hinder, vind- och skuggskydd vid gränserna till trädgårdsbädden eller i närheten av en behållare.
 • När: mars
Companion Plants for Cannabis

RINGBLOMMA

Ringblomma - Calendula officinalis - producerar underbara ljusorangea blommor och aromatiska löv. Dessa blommor drar åt sig bladlöss och avleder dem från din cannabisgröda. Denna snabbväxande gröda kommer som en årlig eller tvåårig blomma, och frodas hela säsongen tills den första hårda frosten landar. Ringblomman tål dålig jord men föredrar väldränerande jord av krita i lerig eller sandig konsistens.

Så frön direkt i trädgårdsbäddar och krukor under sen vår. Tunna till 20 cm mellanrum för mindre växter, eller 30 cm för att låta dem nå sin verkliga storlek. Växten når en topphöjd på 50 cm, gillar delvis sol och sitter bekvämt under ett varierande lövtak.

Plocka bort de utblommade blommorna under säsongen för att uppmuntra växten att öka sin blomproduktion. Spara blommorna för att skapa din egna kosmetika, men även balsam och extrakt.

Förutom att de lockar bort vissa insekter från cannabisväxter, avvisar de andra från trädgården med sin skarpa doft. Skadedjur som mjöllöss och kålfluga - som annars skulle knapra på dina cannabisväxter - tål dem inte.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Interplantation mellan cannabisplantor i trädgårdsbäddar med rekommenderat avstånd. Placera 1–2 växter bredvid cannabisen i stora behållare.
 • När: februari – april
Companion Plants for Cannabis

FODERLUSEN

Lätt att odla och effektivt för att förbättra marken, foderlusern fungerar som en pålitlig och attraktiv kompanjon. Som baljväxt arbetar arten med bakterier i jorden för att föra ner kväve från atmosfären - ett viktigt näringsämne som är drivkraften bakom god tillväxt. Inokulera frön med kvävefixerande bakterier före sådd för att garantera denna effekt.

Foderlusern ökar också vattenpenetrationen i det växande mediet, håller rotsystemet hydratiserat och ökar turgiditeten hos dina växter. Annars känd som Medicago sativa, kommer denna djuprotade perenn att ge en fantastisk struktur i din jord.

Foderlusern rotar sig mycket snabbt, så du behöver endast sprida frön på markens yta. Sprid frön på våren (april till maj) i svala regioner och på hösten i varmare klimat. Du kommer se groddar dyka upp efter cirka tio dagar. Tunna ut dem efter behov för att undvika trängsel.

Arten föredrar ett något varmare klimat och har imponerande motståndskraft mot torka. Den trivs i full sol och svagt sur till neutral jord. Se till att behålla groddarna när du tunnar ut fröna, det är en bra källa för vitaminer och mineraler, och passar bra i en sallad.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Så som täckskörd i trädgårdsbäddar och krukor.
 • När: april – juli
Companion Plants for Cannabis

RÖDKLÖVER

Denna fleråriga och buskiga växt arbetar även med kvävefixerande bakterier i jorden för att dra in stora mängder av grundämnet från atmosfären. Gör dig redo för starka, friska och stora cannabisplantor.

Rödklöver besitter fantastiska rödrosa pompom-blommor som kommer att locka pollinerande arter till din trädgård. Så frön tidigt på våren i kallare klimat och hösten i varmare områden. Så frön 1 cm djupt och 5 cm från varandra i lutande jordar med ett lätt surt pH. Rödklöver kräver full sol för att växa optimalt och klarar sig bra runt kanterna på trädgårdsbädden och bredvid krukväxter.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Sås direkt i krukor och bäddar som en levande jordklädnad.
 • När: april
Companion Plants for Cannabis

DANSK KÖRVEL

Dansk körvel fungerar som en utmärkt kulinarisk ört och hjälper också till att hålla skadliga insekter i schack. Bladlöss lockas till den milda anisdoften och håller dem borta från ditt gräs.

Så direkt i kompostrik jord redan i mars. Fröna kommer att gro inom ungefär en vecka och når fröplanta-storlek strax efter. Tunna ut dem så de är belägna 30 cm från varandra. Dansk körvel tolererar både direkt sol och delvis skugga men gillar konstant fukt.

Dansk körvel självfröar notoriskt och har förmågan att överskrida trädgårdsbäddar. Ta bort blomhuvuden i tid för att undvika ett fullständigt övertagande. Du kommer att ha en mängd unga löv som är redo att skördas efter cirka nio veckor. Lägg dem i sallader och fiskrätter för en trevlig kick.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Plantera i separata behållare bredvid dina cannabiskrukor, eller interplantera i upphöjda bäddar och växthus.
 • När: mars – augusti
Companion Plants for Cannabis

VITKLÖVER

Vitklöver har en skadedjursbeständig levande bark som låser in fukt och ökar kvävehalterna i jorden. Den krypande perennen kommer att jobba sig över ytan på trädgårdsbädden utan någon vägledning.

Förutom att förbättra markhälsan kommer denna levande matta att undertrycka ogräs och sparar dig mycket tid i trädgården. Inokulera frön med rhizobia-bakterier för att säkerställa att dina växter fixerar kväve. Så frön under våren, helst i lätt sur jord som är rik på fosfor och kalium, i ett soligt område i trädgården.

Håll jorden konstant fuktig för att förhindra att vitklövern torkar ut. Ett enkelt droppbevattningssystem fungerar bra i detta fall.

Dina växter kommer att producera sötluktande vita och rosa puffbolls-blommor mellan maj och oktober. Dessa fantastiska blommor lockar fjärilar och bin. Små mängder blad och blommor är gott att blanda ned i sallader eller sauté tillsammans med kyckling eller ett veganalternativ.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Så som en levande kompost runt basen på dina cannabisväxter. Fungerar särskilt bra i stora tygkrukor.
 • När: mars – april
Companion Plants for Cannabis

PEPPARMYNTA

Pepparmynta växer så lätt att du måste kämpa för att hindra den från att ta över. Av denna anledning bör du bara odla pepparmynta i behållare. Den skarpa aromen hjälper till att avskräcka skadedjur så som myror, loppor, bladlöss och till och med möss, och den hjälper till att maskera den uppenbara skunkiga doften av gräs.

När du har sått dessa frön en gång i början av våren kan du skörda de smakrika löven flera gånger under säsongen. Odla dem i rik och väldränerad jord på en solig eller delvis skuggig plats. Växterna gror efter 10–16 dagar och blommar på sensommaren.

Toppa dessa växter efter blomningen. Den fleråriga arten kommer att förse dig med välsmakande löv - perfekt för örttéer - år efter år.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Plantera i isolerade krukor för att förhindra att de växer för mycket
 • När: februari – juni
Companion Plants for Cannabis

LAVENDEL

Aromatiskt rika blommor och underbart lila nyanser - lavendel lyser upp dina trädgårdsbäddar. Dessa iögonfallande buskar fungerar som botaniska trafikljus som avleder skadedjur från ditt dyrbara gräs. Dessutom kommer de också att få in ett stort antal vänliga pollinerare.

Lavendel njuter mest i en varm medelhavsmiljö, även om den fortfarande kommer att växa i det kallare regionerna. Fyll miniväxthus med rik kompost och så frön; täck med ett milimetertjockt lager av vermikulit. Håll temperaturen mellan 21–25 °C, så kommer de att träda fram genom marken under de kommande 21 dagarna. Transplantera dem i trädgårdsbäddar eller krukor med fritt dränerande jord och utsätt dem för så mycket sol som möjligt, lämna ett gap på 30 cm mellan växterna.

Låt inte den underbara örtlukten reta dig hela säsongen. Beskär dina växter i slutet av säsongen och samla blomhuvudena. Torka ut dem för att göra ett lugnande och välsmakande té.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Plantera i gränsen till trädgårdsbäddar och i krukor bredvid cannabisbehållare.
 • När: februari – juli
Companion Plants for Cannabis

KORIANDER

Denna snabbväxande, mångsidiga ört ger din trädgård en tillfredsställande smakkälla. Förutom smaken genererar koriander en skarp arom som avlägsnar dåliga insekter samtidigt som den drar till sig välgörande arter.

Skadliga spinnkvalster, potatisbaggar och bladlöss kommer gärna att kringgå din cannabisträdgård efter att ha fångat en doft av denna ört. Däremot så är parasitsteklar ganska förtjust i lukten och hjälper till att hålla skadedjurspopulationer i fjärd.

Det är en känslig växt som inte gillar att bli omplanterad. Så frön direkt på sin slutliga plats i trädgården på ett djup av 1 cm. Gör det i full sol mellan april och juli och förvänta dig att se dem dyka upp 12–21 dagar senare. Tunna ut dem till 25 cm från varandra.

Du skördar de smakfulla bladen cirka 60–75 dagar efter sådd. Lägg dem i soppan tillsammans med en klick hemlagad cannabissmör för en lugn eftermiddag.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Interplantera med din cannabis i bäddar eller stora tygbehållare. Odla i separata krukor om du använder små behållare.
 • När: mars
Companion Plants for Cannabis

KAMOMILL

Ganska, aromatisk och funktionell. Varför skulle du inte vilja att denna fantastiska blomma växer tillsammans med dina cannabisplantor? Genom att vara extremt lättodlad kommer kamomill att studsa tillbaka på samma plats år efter år för att uppfylla sina uppgifter som cannabiskompanjon.

Så kamomill längs gränserna till upphöjda bäddar och i stora krukor tillsammans med cannabisplantor. Örten kommer att öka produktionen och essensen av eterisk olja i närliggande växter och samtidigt avskräcka irriterande flugor och myggor.

Så frön direkt i väldränerad jord i full sol från april och framåt. Efter 20–30 dagar, tunna ut dina växter för ett mellanrum på 15 cm.

Lämna inte dina kamomillblommor efter din cannabisskörd. Bladen och blommorna blir till ett läckert och lugnande té och en bra ingrediens i en hemmagjord hudrengöring.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Odla som gränsgrödor/insektsavskräckare som omger bäddar och växthusgångar.
 • När: Så inomhus sex veckor före sista frostdatumet.
Companion Plants for Cannabis

RÖLLIKA

Röllika producerar underbara lövtak av tätt packade vita blommor. Visst, den är en god kompanjonsplanta, men bara dess utseende är en utmärkt anledning till att inkludera detta exemplar i din trädgård.

Anekdotiska trädgårdsrapporter konstaterar att röllika hjälper till att öka produktionen av eterisk olja hos närliggande växter. Om nu denna trädgårdsfolktro är sann, så kan plantan kanske hjälpa att frambringa din cannabis fulla potential. Röllika lockar också en armé av rovdjurskryp med aptit för bladlöss, såsom nyckelpigor och guldögonsländor.

Så frön i väldränerad jord på en relativt torr plats under varm sol. Röllika gillar inte våt mark och kommer att prestera dåligt om den sås i vattenloggad jord. Placera de med ett mellanrum på 60 cm. Plantorna dyker upp cirka 21 dagar efter grodd. Använd dina röllikaplantor till att göra ett fint té i slutet av växtsäsongen.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Odla direkt bredvid cannabisplantor - de trivs tillsammans.
 • När: Så 8 veckor före sista frostdatum.
Companion Plants for Cannabis

DILL

Dill är verkligen läckert. Verkligen. Du känner igen den anisliknande smaken från kycklingrecept, soppor, sallader och inlagd gurka. Oavsett om du odlar cannabis eller inte så behöver du några dillplantor i ditt liv.

Denna medlem av sellerifamiljen ser vacker ut när den planteras mellan cannabis och ger skydd mot vissa larver och spindelkvalster under hela växtsäsongen.

Så frön direkt i marken precis efter den sista frosten. I svalare områden, så dem 1 cm djupt och tunna sedan ut plantor för 30 cm mellanrum. I varmare klimat, så helt enkelt frön direkt ovanpå fridränerande frökompost. Sikta på att odla din dill i full sol, men håll marken fuktig. Dill tenderar att skjuta till blom på grund av stress orsakad av torr jord. Skörda lövverket sju veckor efter sådd och tillsätt i sallader och soppor.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Direkt mellan eller bredvid dina cannabisväxter.
 • När: mars – juli
Companion Plants for Cannabis

CITRONMELISS

Citronmeliss (Melissa officinalis) kommer att komma tillbaka till din trädgård varje år. Denna härdiga och mångsidiga ört överlever under jordens vinterfrost och studsar tillbaka med full kraft på våren.

Detta växtbaserade kraftverk och medlem av myntafamiljen drar pollineringsarter in i din trädgård för att ta hand om dina grödor. Växten håller också myggor borta, vilket gör trädgårdsskötsel till en mycket trevligare upplevelse.

Nästan för kraftfull, citronmeliss tar över en hel bädd. Så frön i krukor för att förhindra oönskad tillväxt. Sprid dem ovanpå jorden och täck lätt med frökompost. Tunna ut till 30 centimeters mellanrum och placera i full sol eller delvis skugga.

Skörda över hela växtsäsongen för att ge ett läckert och uppfriskande té. Plocka av blommor för att uppmuntra till mer vegetativ tillväxt.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Citronmeliss bör begränsas till separata krukor placeras nära dina cannabisväxter för att undvika överpopulation.
 • När: mars – maj
Companion Plants for Cannabis

BASILIKA

Kanske den bästa aromatiska örten (exklusive cannabis, naturligtvis), basilika ger enorm smak till sallader, pizzor och pastarätter.

Precis som med cannabis så känner människor ofta lukten av basilika innan de ser den. Örten fyller luften med en kraftfull doft som driver bort skadedjur så som bladlöss och sparrisbaggar. Det kommer också att locka olika pollinerande arter som kommer att öka den biologiska mångfalden i din trädgård.

Sprid frön i stora krukor som innehåller väldränerad jord. Placera dem i full sol och förvänta dig att se fröplantor dyka upp under de kommande 20 dagarna. De föredrar lätt sur jord och ganska torra förhållanden. Toppa plantorna och skörda bladen under hela säsongen för att uppmuntra snabb och kraftig vegetativ tillväxt.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: I krukor och bäddar vid sidan av cannabisväxter, särskilt effektiva tillsammans med dill för att möjligen förbättra terpenproduktionen.
 • När: februari – juni
Companion Plants for Cannabis

GURKÖRT

Gurkört är en rik näringskälla både för människor och växter. De vackra blåa och nektarrika blommorna hjälper din lokala bipopulation att trivas. I slutet av säsongen, använd hackade växter som en kompost i sig eller lägg dem bland din vanliga kompost. Höga nivåer av kalcium och kalium hjälper dina växter att frodas.

Gurkört trivs i full sol och gillar att ha rymlig plats. Så frön i stora krukor från mars och så pass att varje växt får cirka 30 cm utrymme. Vattna regelbundet under torra perioder för att hålla växter svulstiga och starka. Skörda ofta de gurksmakande bladen under hela säsongen för att ge en uppfriskande touch till sommardrycker.

Så använder du dem i din cannabisträdgård:

 • Var: Sida vid sida med cannabisplantor för att locka till sig goda insekter.
 • När: mars – maj
Companion Plants for Cannabis

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

Categories
eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37835 recensioner