Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Även om du inte har så mycket erfarenhet av cannabisodling sen tidigare, bör du ändå överväga att testa metoden lågstressträning. Lågstressträning (LST förkortat) är ett enkelt och metodiskt sätt att öka din skörd samtidigt genom att kontrollerar höjden och formen på dina växter.

Vad är lågstressträning och varför gör vi det?

Som en skördehöjande träningsmetod tillåter LST odlare att få ut det mesta av sitt tillgängliga utrymme och ljus. Enkelt förklarat innebär denna träningsteknik att försiktigt böja och binda ner cannabisväxternas grenar och stjälkar. Vi gör detta av två skäl: För det första växer cannabis normalt en stor huvudstam som utvecklar en stor, långsträckt cola. Detta tillkommer tillsammans med andra, mindre sidogrenar med något mindre knoppar. Den naturliga tendensen för cannabis att växa till denna "julgran"-form är känd som apikal dominans. Med LST är målet att bryta denna apikala dominans och istället platta ut lövtaket för att låta allt växa på samma höjd.

Detta för oss till den andra orsaken bakom LST: bättre ljusfördelning. Genom att böja och säkra växter på ett sätt som bryter den apikala dominansen och jämnar ut höjden på lövtaket, kommer alla områden av växten att exponeras för större ljusfördelning, vilket skapar fler livskraftiga knopplatser och större skördar i slutändan! Inte bara det, men LST kräver inte ens att du ändrar din odlingsutrustning för att uppnå fantastiska resultat. Allt du behöver är lite kunskap och några viktiga verktyg.

Vídeo aneu: 569373769

Historien bakom lågstressträning

Om du är bekant med att odla cannabis, vet du att dessa växter normalt utvecklar några feta knoppar mot toppen av plantan, med flera mindre knoppar nedanför. Detta gäller inte bara cannabis, utan även många andra blommor, frukter och grönsaker som används av människor uppför sig på samma vis.

Under århundraden har trädgårdsodlare utarbetat sätt att få ut mer av sina plantor med enkla träningstekniker. Dessa tekniker kan involvera toppning och beskärning, såväl som böjning, ScrOG och alla möjliga andra metoder. Även om de alla skiljer sig något, säkerställer var och en optimal användning av ljus, utrymme och resurser.

Lågstressträning är en modern variant av en gammal teknik som används för att tvinga fruktträd att växa i en platt struktur. De gamla egyptierna tros ha använt liknande metoder för att odla fikonträd horisontellt för mer än 3 000 år sedan. En metod som kallas spaljéra blev sedan mycket populär i 1600-talets Europa och gjorde spaljéträd (dvs noggrant klippta och formade) häckar av fruktträd till en vanlig syn. Metoden användes också i stor utsträckning i äppel- och päronodlingar - inte bara för bättre skördar, utan mer som ett sätt att försköna landskapet.

¿Qué Es El Entrenamiento De Bajo Estrés?

LST: En träningsteknik som dina cannabisplantor inte har något emot

En viktig del av denna träningsteknik ligger helt klart i dess namn; "låg stress" är det som skiljer denna metod från "hög stress"-tekniker som topping. Medan den senare tekniken innebär att man skär av växtens huvudsakliga odlingsspets i ett försök att omfördela tillväxthormon, är LST mycket skonsammare. Detta minskar inte bara risken för att överstressa din växt, utan det innebär också mindre tid lagd på att vänta på att din växt ska återhämta sig och anpassa sig till höga stressförändringar. Med LST utförman ingen beskärning eller trimning, även om denna metod ofta används tillsammans med andra, mer hårda tekniker. Sammantaget svarar växter som genomgår LST mycket positivt och kommer att belöna dig för dina ansträngningar och finess med friska, rejäla skördar av enorma knoppar.

Vad du behöver för LST

För att korrekt utföra LST på dina växter behöver du följande utrustning:

  • Gummibelagd växttråd/mjuka växtband
  • Tunna trä-/bambupålar
  • Liten handborr
  • Silvertejp

Även om denna metod kräver lite förnödenheter, avråder vi verkligen från att använda vanligt snöre för att hålla nere dina växter. Vanligt snöre eller tråd är ofta för tunt eller hårt och kommer att skära in i stjälkarna och göra mer skada än nytta. Det är mycket bättre att söka efter speciella växtband som är anpassade för jobbet.

Low Stress Training o LST (trenzado de bajo stress)

Förbered din behållare för LST

Vi hänvisar hela tiden till att binda ner stjälkar och grenar, men i vad?! Allt du behöver göra är att borra flera hål runt kanten på din odlingsbehållare. Nu kan du ögla banden genom hålen och runt grenarna för att hålla skotten säkert på plats.

För ännu fler stödalternativ fungerar några tunna trä- eller bambupålar med en längd på cirka 30 cm bra för att hålla allt på plats. Och slutligen, eftersom olyckor kan hända när vi böjer grenar, skaffa lite tejp så att du kan lappa ihop eventuellt brutna grenar.

Så nyttjar du LST för dina cannabisplantor

Låt oss komma till de intressanta bitarna: hur man LST:ar sina cannabisplantor!

Cómo Aplicar el LST

Bryta apikal dominans

Till att börja med handlar det om att bryta den apikala dominansen. Så börja med att böja huvudstammen försiktigt ner mot behållarens kant. Använd den mjuka växttråden och de förborrade hålen och bind fast stammen ordentligt på plats. Ta da! Du har precis plattat till baldakinen och gjort plats för framtida horisontell tillväxt. På så sätt kommer ljuset att nå många fler knoppar, vilket i sin tur kommer att resultera i en större skörd.

Tips: Vissa odlare väljer att först toppa huvudstammen och sedan böja ut de sekundära skotten åt sidan. På så sätt kommer växten att anta en mer spindelliknande-form. Men även om du utför standard LST – utan toppning – så kan du överväga lite lätt avlövning för att öka ljusgenomträngningen.

Forma och underhålla dina plantor

En sak att tänka på gällande LST är att man alltid vill behålla ett plant tak, där ingen gren är högre än den andra. När det kommer till formning är det viktigt att böja skott utåt och bort från huvudstammen. Det här är inte världens viktigaste grej, men det är bra att ha en önskad form i åtanke snarare än att bara böja plantan på måfå. Det kan självklart fungera, men som nybörjare är bättre att göra lite grundläggande planering för att undvika fallgropar.

Dessutom kan ibland olyckor inträffa, om du av till exempel misstag bryter en gren när du böjer den. Men bli inte rädd! Växter är faktiskt mer robusta än man kan tro. Så länge en gren inte lossnat helt kan du alltid fixa sådana missöden med lite tejp. Det kommer att ta en vecka eller så att läka, men det kommer inte att vara världens undergång.

Det är även bra att komma ihåg att LST inte är något du gör en enda gång och sedan är du klar. Denna teknik kräver konsekvent underhåll. Anledningen till detta är att din planta kommer att fortsätta växa oavsett vilken form du har format den till. Med tiden kommer fler skott att växa fram och bladen blir större. Av denna anledning kommer du att vilja justera om dina böjar då och då för att se till att taket håller sig jämnt.

Var och när bör man använda LST

Vissa tror att LST endast är för inomhusodlare - men det är långt ifrån sant! Glöm inte att växtträning är inte precis något nytt och det började som en utomhusmetod från början. Om du bor i ett kallare klimat som Storbritannien och andra delar av norra Europa kan utomhus LST vara ett bra sätt att öka skörd under sommarsäsongen, även om du inte är välsignad med mycket solsken. Likaså kan LST också vara ett användbart verktyg för att hålla dina utomhus-cannabisplantor lågprofilerade. En växt som du bundit ner för ett plattare tak kommer inte bara att ge dig bättre skörd, utan kommer även att dra till sig mindre uppmärksamhet jämfört med en hög cannabisplanta någonstans ute i det vilda som bara väntar på att bli upptäckt!

Angående när du ska börja med LST är svaret enkelt: så snart som möjligt. När din planta är bekväm i sitt vegetativa stadium, kommer den att vara grundad och redo för manipulation. Du vill inte börja för tidigt innan växten har etablerat ordentliga noder, men du vill inte heller vänta. Det finns bara en gång då LST kan vara genuint problematisk och det är när din planta redan är i full blomning. I det här skedet kan plantans stjälkar vara för stela för att böjas, och du riskerar potentiellt att bryta av en gren som bär dina dyrbara knoppar. Bortsett från detta kan du dock starta LST när som helst under den vegetativa fasen. Ju tidigare desto bättre.

Low Stress Training o LST (trenzado de bajo stress)

Vad sägs om LST och autoblommor?

Autoblommor växer snabbt och kräver ingen förändring i ljuscykeln för att sätta igång blomningen, vilket innebär att de inte har mycket tid att återhämta sig från träningsmetoder med hög stress som topping och avlövning. Med LST kan dock växter fortfarande dra nytta av den optimala ljusexponeringen, och de behöver inte tid att återhämta sig eftersom det inte orsakar någon verklig skada. Även om gamla autos sannolikt inte skulle hålla bra till LST, är den nya generationen mer än kapabel att hantera det.

Faktum är att LST kan vara ett bra sätt att öka skörden på dina självblommande sorter! Men kom ihåg att autos kommer att blomma efter cirka 4 veckor, så redan när du sår dem så borde du bestämt dig för om du vill bruka LST eller inte! Kom igång så tidigt som möjligt för bästa resultat.

Här är de 5 bästa sorterna att använda LST-metoden med:

1. Chocolate Haze

Chocolate Haze är en absolut njutning för smaklökarna, med inslag av choklad, sötma och jordighet som lyser upp tungan när den röks eller förångas. Blommornas unika terpenprofilen gavs till denna sort genom korsningen av föräldrasorterna OG Chocolate Thai och Cannalope Haze. Chocolate Haze är en sativa-dominant sort med 95 % sativa-genetik och bara 5 % indica-genetik. Detta resulterar i ett potent rus som är cerebralt, energigivande och mycket motiverande. Laddat med ett THC-innehåll på 20 %, tar detta rus dig med storm och är ofta källan till några mycket intressanta och djupa samtal.

Chocolate Haze kan odlas framgångsrikt både inomhus och utomhus, och är en stark kandidat för LST-metoden. Inomhusplantor som odlas i odlingsrum eller tält kan belöna odlare med en skörd på mellan 475–525 g/m². Utomhusplantor som odlas i trädgårdsbäddar eller krukor kan ge skördar på upp till 500 g/planta och är redo för skörd i slutet av oktober. Chocolate Haze uppskattar ett milt klimat och har en blomningstid på 9–10 veckor.

Chocolate Haze

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37823 recensioner