Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds


By Steven Voser Reviewed by: Mr José

Skördetid är utan tvekan varje odlares favoritdatum i kalendern. Men eftersom skördetidpunkten i hög grad kan påverka styrkan och effekterna av ditt gräs, är det avgörande att du skördar dina knoppar vid rätt tidpunkt.


Hur man avgör när cannabis är redo att skördas

Fröbankar ger ofta grova uppskattningar av skördedatum för sina sorter, vilket kan fungera som en måttstock när du kan förvänta dig att dina plantor är redo att skörda. En sorts genetik kan också ge dig en uppfattning om hur lång tid det kommer att ta för dina växter att nå mognad.

Sativa-sorter tar vanligtvis längre tid att blomma än indikas, förmodligen för att de härstammar från varma områden med långa somrar. Vår Shining Silver Haze har till exempel en blomningstid på cirka 11 veckor (vilket fortfarande anses vara kort för en Haze-sort) medan vår Special Kush 1 bara tar 7-8 veckor att blomma.

Det bästa sättet dock att veta om dina växter är redo att skörda är genom att helt enkelt titta på dem. Mogna cannabisplantor utvecklar ett antal kontrolltecken, inklusive:

1. Gulnande löv

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

Gulnande löv är vanligtvis ett tecken på näringsbrist eller ett patogen/skadedjursproblem under den vegetativa tillväxtfasen. Men under blomningsfasen är det mycket vanligt för cannabisplantor att utveckla gulnande blad. Detta börjar vanligtvis i fläktbladen (d.v.s. de stora, breda bladen under knoppar och noder) och sprider sig gradvis till mindre blad närmare blommorna då dina plantor använder näringsämnen som lagrats i de äldre bladen och koncentrerar all sin energi på att utveckla större, tyngre, knoppar.

Hos friska, mogna cannabisplantor kommer du att se att det är bladen längst ner som börjar gulna först. När plantorna sedan fortsätter att mogna kommer äldre blad mot mitten och toppen av plantan att följa efter och börja gulna. Om de lämnas helt åt sig själva, kan cannabisplantor så småningom också utveckla gula sockerblad och knoppar när de långsamt närmar sig slutet av sin livscykel – självklart vill du undvika detta och skörda dina plantor medan deras blommor fortfarande är livfulla och gröna.

Obs: Beroende på genetiken du jobbar med kan du också se dina växter utveckla rosa, lila och till och med djupa svarta nyanser när de mognar. Detta bestäms till stor del av genetik och miljöförhållanden (svalare temperaturer under blomningen kan uppmuntra växter att utveckla lila blommor).

2. Orange pistiller

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

Kommer du ihåg de vita hårstrån som började växa ut från dina blommor när de började mogna? Dessa är blommans pistiller, och de är faktiskt könsorganen hos kvinnliga cannabisplantor utformade för att fånga upp pollen som släpps ut i luften av manliga plantor. När blommorna mognar kommer dessa pistiller att ändra färg och förvandlas från blekt vita till orange/bärnstensfärgade. De flesta odlare skördar sina blommor när ungefär 90 % av en växts pistiller har blivit orange, eftersom THC-koncentrationen anses vara som högst vid denna tidpunkt.

3. Fylliga blomfoder

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

Blomfoder är de lökar som hyser en kvinnlig cannabisväxts pistiller. De är den mest hartsartade delen av en cannabisväxt och, förutom att de utgör strukturen hos cannabisblommor, kan de vara en bra indikator på en växts mognad. I allmänhet blir cannabisblommor fylliga när blommorna mognar och blir obefruktade under långa perioder.

När dina cannabisplantor börjar blomma, bör du märka att deras blomfoder blir betydligt "fetare" med tiden. När de ser fina och fylliga ut och sticker ut eldiga orange pistiller, är det dags att ta fram ditt mikroskop och inspektera din växts trikomer för en slutgiltig bedömning om det verkligen är skördetid.

4. Mjölkaktiga/bärnstensfärgade/klara trikomer

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

Det bästa sättet att veta att dina cannabisplantor är skördeklara är att titta på deras trikomer med hjälp av ett mikroskop eller en juvelerarlupp. Trikomer är hartskörtlar och utgör den frostiga, klibbiga beläggningen som finns på cannabisblommor. Isolerat och under ett mikroskop ser enstaka trikomer ut som små glas-svampar, pärlor eller hårstrån. När cannabisblommor mognar går deras trikomer från kristallklart till mjölkvitt och slutligen bärnstensfärgat.

De flesta odlare väljer att skörda sina blommor när cirka 70 % av deras trikomer har blivit mjölkiga eller grumliga, vilket signalerar topp THC-produktion. 15 % bör förbli klara, medan 15 % borde ha gått förbi att vara mjölkaktig och bli bärnsten.

Skördade vid denna tidpunkt tros blommor ge ett mer potent mentalt rus, medan blommor som skördas senare tros vara rikare på CBN (cannabinol) och därför producera ett mer avslappnande, fysisk stenande. Knoppar med mestadels klara trikomer anses vara mindre potenta och ha mer klarsynta effekter.

Ttichomes Colours

Hur man skördar marijuana

När du har bekräftat att dina cannabisplantor är mogna är det dags att skörda! Medan de flesta odlare har sina egna sätt att skörda som kan variera något, innebär grunderna för att skörda gräs bara:

  1. Att klippa ner dina levande plantor.
  2. Klipp bort fläkt- och sockerblad från blommorna (våt-trimmning). Du kan hoppa över detta steg om du föredrar att torr-trimma dina plantor.
  3. Hängning av hela plantor eller separata grenar för att torka i ett mörkt, torrt rum.
  4. Klippa bort fläkt- och sockerblad (du kan hoppa över detta om du våt-trimmat dina växter). Läs mer om skillnaderna och fördelarna med våt vs torr-trimning här.
  5. Härda dina blommor i glasburkar för att förbättra deras smak och styrka.
Vídeo aneu: 540076385

Den bästa tiden att skörda cannabisplantor

Genom att veta hur skördetiden påverkar styrkan och effekterna av dina blommor, vet du exakt när du ska skära ner dina växter för att säkerställa att din knopp har de effekter du mest önskar. Kom ihåg att i allmänhet, ju senare du skördar dina knoppar, desto mer avslappnande blir deras effekter. För en mer detaljerad diskussion om huruvida du ska skörda dina knoppar tidigt eller senare på säsongen, klicka här.

Kan du skörda cannabis med mjöldagg?

Mjöldagg är en svamp som ofta påverkar cannabis och andra växter. Som namnet antyder bildar den ett vitt, mjölliknande pulver på cannabisblad och knoppar. Även om det kan behandlas när det upptäcks på vegeterande växter, måste alla cannabisblommor med vit mjöldagg kasseras eftersom de innehåller svampsporer som kan vara extremt skadliga för människor om de konsumeras.

Om du upptäcker mjöldagg under vegetativa cykeln, var snabb med att behandla dina växter med en kombination av insekticid tvål och neemolja eller Propolix Fungicide. Kolla in vår guide för att förebygga och behandla cannabismögelinfektioner för en detaljerad genomgång av hur man avvärjer vit mjöldagg och andra cannabismögel. Kom ihåg att de flesta cannabismögel är extremt effektiva på att producera sporer, så du måste följa instruktionerna i vår artikel exakt för att minimera skadorna de orsakar.

Om du däremot upptäcker mjöldagg på blommande cannabisplantor, finns det en del saker du kan göra för att undvika att svampen sprider sig, istället för att avliva de infekterade plantorna . Medan vissa odlare försöker rädda de knoppar som inte är synligt påverkade av svampen, skulle vi rekommendera detta eftersom även opåverkade knoppar sannolikt innehåller svampsporer.

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

När ska man skörda cannabisfrön

Medan sinsemilla (fröfri) cannabisodling revolutionerade odlingen av cannabisblommor för rekreations- och medicinskt bruk, odlas inte alla cannabisplantor för sina knoppar. Uppfödare, fröbankar och hampfröproducenter behöver pollinera sina kvinnliga växter för sin verksamhet. Och precis som opollinerade blommor måste cannabisplantor som odlas för frön också skördas vid rätt tidpunkt för att säkerställa frön av högsta kvalitet.

Kom ihåg att pollinerade cannabisblommor tar längre tid att mogna än opollinerade blommor. Det finns också mer utrymme för fel när man skördar cannabisfrön, då allt för tidig skörd kan påverka deras groningshastighet. Det bästa sättet att testa om en pollinerad cannabisplanta är redo för skörd är att inspektera ett av dess frön. Mogna frön kommer att ha en stor, fyllig form och en mörkare brun nyans med svarta tigerränder. Omogna frön, å andra sidan, kommer att se mindre ut och ha en blekgrön eller beige nyans, utan ränder.

Hur man skördar cannabispollen

Medan de flesta hobbyodlare kommer att avliva han- eller hermafroditväxter, uppskattar cannabisuppfödare dem för deras pollen, som kan innehålla genetiken för starka, motståndskraftiga hybrider. För att säkerställa att pollenet du skördar är av högsta kvalitet, är det viktigt att samla det så snart en hanväxt öppnar sina pollensäckar. Detta inträffar vanligtvis några veckor efter att hanväxter börjar blomma. Det enklaste sättet att skörda pollen är att ta bort hela hanblommor och torka dem i en förseglad behållare under flera dagar. De torkade blommorna kan sedan skakas över en mikronskärm för att skilja pollen från växtmaterialet. För att lagra pollen, bevara det och särskilt skydda det mot fukt, blandar många uppfödare sitt pollen med mjöl.

Vad händer om du inte skördar cannabis?

Om cannabisplantor lämnas oskördade kommer de vanligtvis att slutföra sin livscykel och vissna bort. I naturen, när detta händer, skulle frön från en pollinerad hona släppas ut i luften och marken, vilket banar väg för den kommande generationen av cannabisplantor. Dessutom har cannabisväxter en medfödd önskan att föröka sig. När de inte får befruktning från manligt pollen upplever vissa växter förhöjda nivåer av stress, vilket kan resultera i hermafroditism - ett tillstånd där de producerar hanblommor i ett desperat försök att självpollinera. Om denna strävan visar sig framgångsrik leder den till bildandet av sämre knoppar som innehåller ett stort antal frön. Denna process är allmänt känd som "rodelisering".

Få igång din skörd!

Nu när du vet hur man effektivt skördar cannabisblommor, frön och pollen, är det dags att gå tillbaka in i trädgården. Se till att ha den här artikeln till hands för att hjälpa till att identifiera mogna cannabisblommor och skörda dina knoppar vid rätt tidpunkt för att säkerställa att de har den styrka och effekter du är ute efter. Kom även ihåg att bokmärka vår blogg för fler tips om cannabisodling.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37835 recensioner