Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Steven Voser

Tre enkla steg för att bemästra cannabis fröplanta-stadie.


Cannabisplantor kan vara svåra att hålla vid liv, särskilt för nybörjarodlare. Med en gedigen förståelse för plantor och deras behov kan dock det viktiga fröplanta-stadie kännas mycket mindre hotfullt. Fortsätt läsa för tre enkla steg för att odla friska plantor.

Steg 1: Välj Rätt Genetik, Behållare Och Medium För Dina Plantor

När du skaffar dina frön, se till att aktivt leta fram rätt sort för dig; din erfareet och skicklighet som odlare, budget, odlingsutrustning, preferenser för smak och effekt, och om du vill odla inomhus eller utomhus, kommer att avgöra vilken sort som ger bäst resultat för dig.

När det gäller mediet rekommenderar vi alltid att odla i en lätt, väl luftad och lätt sur jord med ett pH på 6,3–6,5. Vi rekommenderar att du använder mellan 20–50 % perlit i ditt medium för att hjälpa till med markluftning och kvarhållning av näringsämnen. Ju mer näringsämnen du planerar att ge dina växter, desto mer perlit bör du tillsätta till din jord för att hjälpa till med dränering och förhindra näringslåsning.

Kom ihåg att vattna precis runt stjälken på dina plantor, och bara när jorden har torkat helt (se avsnittet om över-/undervattning nedan för mer info). Tänk också på att plantor (särskilt autoblommande varianter) är extremt känsliga för näringsämnen. Plantera dem aldrig i stark (näringsrik) jord och börja inte göda dem förrän de har växt 3–4 uppsättningar av ordentliga löv.

När det gäller att välja krukor rekommenderar vi följande tillvägagångssätt för autoblommande och feminiserade plantor.

Rätt Krukor För Autoblommande Cannabisfrön

När du odlar autoblommare rekommenderar vi att du planterar dem direkt i deras sista kruka. På grund av deras korta livscykel är det bäst att undvika att utsätta autoblommare för påfrestningar genom någon form av onödig stress, inklusive omplantering. Även om den exakta krukstorleken du använder kommer att variera beroende på vilken sort som du odlar och storleken på ditt odlingsutrymme, använder de flesta autoodlare krukor mellan 5–15L.

Rätt Kruka För Feminiserade Cannabisfrön

Om du odlar feminiserade frön är omplantering inte så mycket av ett problem eftersom dessa plantor har tid att återhämta sig från stressen. Genom att använda Easy Start groningskrukor kan du bidra till en robust hälsa redan från början. Du vill omplantera dina plantor precis innan de börjar växa ur sina startkrukor. Vi rekommenderar vanligtvis att de omplanteras när de har odlat uppsättningar av äkta löv som breder ut sig för att täcka hela omkretsen av deras nuvarande behållare.

Härifrån flyttar de flesta inomhusodlare sina växter direkt till 12L-krukor, men du kan gå över eller under det för att passa just din sort och odlingsuppställning. Tänk på att du kan (och bör) kruka upp feminiserade fotoperiodplantor några gånger för att maximera utvecklingen, vilket innebär att du inte behöver omplantera dina plantor till en jättekruka direkt.

Video id: 720194751

En Anmärkning Om Cannabiskrukor

Pot Parts

Från billiga plastkrukor till sofistikerade smarta krukor, odlare är bortskämda med val när det gäller att välja rätt behållare för sina cannabisplantor. Och även om det är möjligt att odla bra gräs i billiga plastförökningsbehållare, finns det ett par saker du bör tänka på när du väljer krukor för dina gräsplantor.

 • Dräneringshål

Se till att dina krukor dränerar väl för att skydda dina plantor mot svamp-patogener och rotröta. Om dina krukor inte redan innehåller hål (eller någon annan typ av nät för att tillåta avrinning), måste du göra hål i dem själv.

 • Luftning

En av funktionerna hos en plantas substrat är att fungera som en plats för luftväxling mellan rötterna och miljön. Smarta krukor som RQS Fabric Pot hjälper plantans rötter att andas genom att låta mer syre nå dem. Detta leder till snabbare, mer kraftfull tillväxt, friskare växter och en bättre skörd.

 • Krukstorlek

Att hålla små plantor i stora krukor ökar risken för övervattning, eftersom din växts rötter inte kommer att vara tillräckligt stora för att extrahera allt vatten från deras substrat. Allt vatten som stannar i substratet kommer effektivt att dränka rötterna och locka patogener och skadedjur in till trädgård/odlingsrum.

Steg 2: Använd Rätt Groningstekniker

Cannabisfrön behöver fyra saker för att gro: fukt, värme, mörker och tid. För att säkerställa att du odlar friska plantor, gro dina frön med någon av följande tekniker.

🧻 Pappershandduksmetod

Paper Towel

Lägg dina cannabisfrön försiktigt mellan några fuktiga pappershanddukar och lägg allt i en plastbehållare med lock. Förvara behållaren på en varm, mörk plats (temperaturer mellan 20–25°C är idealiska). Lämna en liten spricka i locket så att frisk luft kan komma in.

💧 Vattenglasmetod

Water Glass

Lägg bara dina frön i ett glas med vatten och ställ glaset i ett skåp i 24–48 timmar vid 20–25°C. När du ser de första tecknen på pålrötter som spirar från dina frön är de redo att planteras. Om dina frön inte gror efter 48 timmar i vatten, byt till pappershandduksmetoden. Förvara inte fröna under vatten i mer än 48 timmar, annars ruttnar de.

Dina frön är redo att planteras när de har spruckit upp och släppt en liten, vit pålrot. Plantera dina grodda frön ungefär 3–5 millimeter djupt med pålroten nedåt. På så sätt behöver dina plantor inte omorientera sig.

🦁 RQS Starter Kits

Starter Kits

Alternativt kan du använda RQS Autoflowering or Feminized Starter Kit för att ge dina frön de perfekta förhållandena från början. Detta kit innehåller startkrukor fyllda med perlit och nyttiga bakterier, samt ett minidrivhus och lampor för att blåsa liv i dina frön.

Steg 3: Bemästra Fröplanta-stadiet

Nu när dina plantor är i sin jord börjar den verkliga utmaningen. Cannabis i fröplanta-stadiet är extremt ömtåliga; beväpnad med inget annat än sköra rötter och en liten uppsättning hjärtblad (den första uppsättningen av små rektangulära blad), kan mindre stressfaktorer ta ner dina plantor på bara ett par timmar. Genom att ta dig tid att förstå dina plantor och deras specifika behov kommer du dock automatiskt att veta hur du kan optimera deras miljö och hjälpa dem att växa till starka vegetativa plantor.

Grundläggande: Optimering Av Ljus, Temperatur Och Fuktighet För Cannabis-fröplantor

Fröplantor har mycket speciella behov när det kommer till temperatur, luftfuktighet och belysning, och att missa målet i något av dessa områden kan visa sig vara dödligt för sådana små växter. För bästa resultat rekommenderar vi att odla plantor i ett minidrivhus där du enkelt kan skapa den perfekta miljön för dem att blomstra i.

🌡️ Temperatur

Cannabisgroddplantor gillar dagstemperaturer på 20–25°C och nattemperaturer som är ungefär 4–5°C kallare. Höga temperaturer kommer att stressa dina plantor och hämma deras tillväxt, vilket i ett så tidigt skede kan visa sig dödligt. Torra löv med upprullade kanter är ett tecken på värmestress. Med tiden kan dina plantor också utveckla andra symtom, inklusive blekt lövverk och röda eller lila stjälkar. Värmestress kan också orsaka svaga, vissnande löv med nedåtvikta spetsar.

Kalla temperaturer, å andra sidan, kan frysa en plantas celler och påverka dess förmåga att transportera och använda näringsämnen, vatten och syre. Detta kommer att resultera i hämmad tillväxt och så småningom död om det inte hanteras på rätt sätt. Vissnande lövverk, långsam tillväxt och dålig växtturgor är några tecken på att temperaturen i ditt odlingsrum eller minidrivhus är för låg.

🌫️ Luftfuktighet

När deras rötter fortfarande är unga och utvecklas, absorberar cannabisgroddplantor vatten via osmos i sina blad. För att optimera denna process är det superviktigt att hålla den relativa luftfuktigheten på 65-70 %.

Luftfuktighetsnivåer under 20 % kommer allvarligt att hämma tillväxten av dina plantor och kan få dem att utveckla symtom som liknar vissa näringsbrister (gula eller fläckiga löv). Luftfuktighetsnivåer över 60 % kommer å andra sidan att få dina växter att utveckla våta fläckar som kan få blad att vissna eller ruttna, samt attrahera svampar och/eller andra patogener och skadedjur. När dina plantor går in i den vegetativa fasen bör du hålla den relativa luftfuktigheten på 50 %.

The Basics

💡 Ljus

Plantor är känsliga för ljus och kommer att brännas under starka HID- eller LED-lampor. Precis som vuxna plantor kommer groddplantor att utveckla brända, skrynkliga löv när de lider av lätt stress. Alternativt kommer plantor som inte får tillräckligt med ljus att växa sig höga och gängliga och riskerar att välta.

För bästa resultat rekommenderar vi att du odlar dina plantor under en 18/6 ljuscykel med hjälp av CFL-lampor med ett blått ljusspektrum under de första 10–14 dagarna. När de har utvecklat friska äkta löv och minst 2–3 noder kan du ställa dem under starkare HID- eller LED-lampor för att börja grönska.

Bemästra cannabis fröplanta-stadie i tre enkla steg

The Basics

Odla Fröplantor Utomhus

Utomhusodlare har uppenbarligen inte friheten att kunna ändra temperatur eller luftfuktighet med ett knapptryck. Om du är en utomhusodlare har du istället tre alternativ för hur du kan hantera fröplanta-stadiet:

 1. De flesta odlare väljer att hålla sina små plantor inomhus under CFL-ljus under de första två veckorna för att skydda dem från naturens påverkan.
 2. Alternativt kan du hålla dina plantor utomhus under dagen (så länge temperaturen ligger konstant mellan 20–25° C) och bara flytta dem inomhus på natten för att skydda dem från kyla, regn, etc.
 3. Slutligen kan du hålla dina plantor utomhus permanent i ett minidrivhus, växthus eller polytunnel för att ge skydd och ge dig friheten att driva upp luftfuktigheten och manipulera temperaturen.
The Basics

Så vattnar du dina cannabisfröplantor

Hur ofta du ska vattna dina cannabisfröplantor beror på en mängd faktorer. Det bästa sättet att främja dina fröplantors hälsa är att påbörja dem i ett högkvalitativt och ordentligt luftigt medium. Du vill odla dem i väldränerande krukor (tygkrukor eller Air-Pots fungerar bäst) och, om möjligt, under standard CFL-lampor som hänger cirka 25-45 cm från toppen av dina krukor.

Den typ av odlingslampor du använder, storleken på dina krukor, den exakta jordsammansättningen samt temperatur och relativ luftfuktighet i ditt odlingsrum/trädgård kommer direkt att påverka hur ofta du bör vattna. Kom bara ihåg att kunskapen om när och hur mycket vatten du ska ge varje fröplanta kommer med tid och träning.

Bästa sättet att vattna cannabisfröplantor

Cannabisfröplantor tycker om varma och fuktiga (men inte blöta) omgivningar. Under de tidigare dagarna av sin livscykel tar fröplantorna upp vatten via sina blad då deras rotsystem fortfarande inte är fullt utvecklade.

 1. Spraya dina fröplantor regelbundet (3-6 gånger om dagen beroende på temperaturen i ditt odlingsområde). Se till att täcka dina fröplantor med en plastkupa eller påse för att hjälpa till att bevara fukt då det underlättar deras förmåga att ta upp vatten via deras hjärtblad och första äkta blad.
 2. Vattna inte dina fröplantor direkt vid stammen. Häll istället vatten runt plantan i en cirkel cirka 3 cm från stammen. Detta kommer att främja hälsosam rottillväxt då rötterna uppmuntras att växa utåt i eftersökan på vatten och det förhindrar även fuktansamlingar vid stammen (viket kan skapa en grogrund för pythium, gråmögel och fusarium - svampar som orsakar "avdämpning").

När du vattnar dina cannabisfröplantor

Kom ihåg—det finns inget universellt vattningsschema. Hur och när du vattnar dina plantor kommer att variera beroende på faktorerna som nämndes tidigare. En bra tumregel är att endast vattna dina fröplantor när jorden har torkat ut. Du kan sticka ner ditt finger cirka 2 cm ner i jorden för att testa om den är torr eller inte.

När det är dags att vattna dina fröplantor, så är det bäst att göra det under tidig morgon innan du sätter på dina odlingslampor. Det kommer göra att plantan tar upp mer vatten under dagen när den växer. Dessutom kommer värmen från solen eller dina odlingslampor göra att en del vatten avdunstar, vilket kommer att hjälpa till att förhindra ansamlingar av oönskade bakterier och svamp.

Hur ofta bör du vattna dina cannabisfröplantor?

Vattna dina fröplantor när jorden är torr. Det kan vara var 3:e till 7:e dag beroende på:

 • Din jords sammansättning och hur mycket vatten den bevarar.
 • Temperaturen och den relativa luftfuktigheten i ditt odlingsutrymme.
 • Vilken typ av belysning du använder. CFL- och LED-lampor producerar mindre värme än MH/HID-lampor, som tenderar att torka ut jorden snabbare.
 • Storleken på dina krukor.
 • Hur mycket vatten du ger dina fröplantor när du vattnar dem (se nedan).

Hur mycket vatten ska du ge dina fröplantor

Återigen, det finns inte något tillvägagångssätt som passar alla för att vattna cannabisfröplantor, och den exakta mängden vatten du ger dina plantor kommer att bero på storleken på dina krukor. I de flesta fall kommer du inte att behöva ge din fröplanta mer än 2-5 dl vatten åt gången.

Seedling Water

Hur Man Förhindrar Rotbrand

Vi har alla varit där; dina plantor ser helt friska ut, så plötsligt hittar du dem böjda över kanten på sina behållare. Inom 24 timmar (eller ibland mindre) har de krympt och dött.

Detta fenomen, som i dagligt tal kallas "rotbrand", orsakas av svampar som Pythium, Botrytis och Fusarium. Även om dessa svampar kan ligga vilande i marken, växer de och trivs i alltför våta förhållanden. Övervattning och hög luftfuktighet är till exempel några av de vanligaste orsakerna till rotbrand.

Tyvärr, när dina plantor visar de första tecknen på rotbrand (en slapp och missfärgad stjälk), finns det inget du kan göra för att rädda dem. Vi rekommenderar bara att du tar bort de drabbade plantorna från ditt odlingsrum, eller förökningsapparat, snarast för att undvika spridning av svamparna.

För att förhindra avfuktning, se till att hålla koll på temperaturen och den relativa luftfuktigheten i ditt odlingsutrymme och undvik att övervattna dina plantor. Se också till att både din jord och krukor dränerar ordentligt.

Slutligen, för att minimera risken för ett Pythium-, Botrytis- eller Fusarium-angrepp ytterligare, se till att alltid använda ny jord eller sterilisera din jord genom att baka den i ugnen tills den når en temperatur på 85° C.

Related story

Hur Man Undviker Näringsproblem

Friska cannabisplantor ser livfulla och gröna ut, och varje form av missfärgning på en plantas blad eller stjälkar kan vara ett tecken på näringsstress.

Kom ihåg att cannabisfrön är proppfulla med näringsämnen för att hjälpa dina plantor att gå igenom det första skedet av sitt liv. När dessa näringsämnen tar slut är det dags för dig att gå in och ge dina plantor de tillsatta näringsämnena de behöver för att grönska och blomma ordentligt.

1. Gödning av plantor

Cannabisplantor är superbräckliga och kan lätt "brännas" i näringsrik jord. I allmänhet rekommenderar vi inte gödning under fröplantfasen. Låt istället dina plantor ta det lugnt i sina Easy Start-krukor tills de är redo att omplanteras och börja grönska.

De flesta bloggar och forum kommer att berätta att dina plantor är redo att grönska efter två veckor, men det är långt ifrån sant; Det tar vanligtvis cirka 3–4 veckor från grodd till att din planta förbrukat all energi som lagras i fröet, även om vissa plantor utvecklas snabbare än andra. Men i stället för att gå efter klockan, rekommenderar vi att du omplanterar och börjar plantera dina plantor när de har utvecklat minst tre noder och 4–5 uppsättningar av ordentliga löv.

2. Övergång till det vegetativa stadiet

När du har transplanterat dina plantor i deras nya krukor, ge dem 3–7 dagar att anpassa sig. Kom ihåg att transplantation är en stressig process, och dina plantor kommer att behöva lite tid för att återhämta sig. Om du göder dina plantor för tidigt efter omplantering kommer de sannolikt inte att ta upp alla sina näringsämnen från sitt medium, vilket kan orsaka problem (som näringsämneslåsning) längre fram.

När du är säker på att dina plantor har återhämtat sig från omplantering, börja göda dem med en mild näringslösning. Ett NPK-förhållande på 4:2:3, till exempel, är en bra utgångspunkt för plantor som precis börjar att gå in i vegetationsfasen.

3. Näringsbränna

Odlare får vanligtvis näringsbränna när de göder sina plantor för tidigt eller när de övergår till den vegetativa fasen (antingen för att de omplanterar sina plantor i stark jord eller för att de börjar göda med ett för starkt gödselmedel). De första tecknen på näringsbränna är mörkgröna blad med brända spetsar. Om den inte behandlas får näringsbrännan också att bladen krullas uppåt.

Lyckligtvis, till skillnad från några av de andra plantproblemen som vi har nämnt i det här inlägget, är det möjligt att åtgärda näringsbränning. Lägg helt enkelt undan näringsämnena i minst en vecka och vattna dina växter med vanligt, pH-balanserat vatten. När din planta börjar växa mer friskt, grönt bladverk, lägg långsamt tillbaka gödselmedlet.

När du börjar göda dina plantor rekommenderar vi att du ger dem hälften av den rekommenderade dosen av gödselmedel under den första gödningsveckan. Detta ger plantorna tid att anpassa sig till sin nya kost.

4. Att odla ekologiskt

På RQS är vi stora fans av ekologisk cannabisträdgårdsskötsel. Ingen mängd kemiska näringsämnen skulle någonsin kunna jämföras med den komplexa blandning av mikroorganismer som finns i organisk jord.

När man odlar ekologiskt ligger fokus på att bygga en levande jord från början, snarare än att odla i ett stillastående medium och pumpa den full med kemiska näringsämnen en gång i veckan. Även om det är mycket mer praktiskt, är smaken av ekologiskt gräs svår att slå. Kom bara ihåg att ekologiskt odlade plantor vanligtvis inte ger samma avkastning som deras icke-ekologiska syskon.

HOW TO AVOID NUTRIENT PROBLEMS

Hur Man Förebygger Skadedrag Och Insekter

Skadedjur och insekter kan förstöra plantor på mindre än en dag. För att förhindra att detta händer är det superviktigt att hålla miljön runt dina plantor ren och vid optimala temperatur- och luftfuktighetsnivåer. Undvik övervattning och kom ihåg att läsa på om vanliga cannabisskadegörare så att du kan upptäcka och behandla dem tidigt. Några vanliga skadedjur att hålla utkik efter inkluderar:

1. Svampmygg

Dessa små, svarta, flugliknande insekter livnär sig på dina plantor och lägger sina larver i våt toppjord.

2. Spindkvalster

Spindelkvalster är svarta eller röda och lever på undersidan av löv och spinner ibland skyddande nät runt friskt lövverk. De älskar varma, torra förhållanden.

3. Minerare

Dessa små, slanka, bevingade insekter lämnar oregelbundna snigelspårliknande fläckar på friska löv.

4. Vit mjöldagg

Som namnet antyder är vit mjöldagg en typ av mögel som bildas som ett vitt, mjölliknande pulver på bladen på dina plantor.

5. Pythium och Fusarium

Dessa svampar kan vara svåra att upptäcka, men vita fläckar på våt toppjord kan vara ett tidigt tecken på deras närvaro.

Cannabisplantor gillar varma, fuktiga förhållanden. Tyvärr älskar även skadedjur och sjukdomar dessa tillstånd. Att hålla saker extra rena och odla dina fröplantor i ett minidrivhus kan hjälpa till att förhindra angrepp.

Hur Man Förhindrar Gängliga Fröplantor

How to prevent stretchy seedlings

Plantor sträcker sig för att komma närmare sin ljuskälla. För att hålla dina plantor från att utveckla onaturligt långa, tunna stjälkar, odla dem under blå spektrum CFLs som ligger ungefär 5 cm från toppen av plantorna. Undvik också att hålla dina plantor mörkt i 24 timmar efter groning (ett vanligt råd på odlingsforum), eftersom bristen på ljus kommer att tvinga dina plantor att sträcka sig onormalt.

Förstå När Och Hur Du Omplanterar Dina Fröplantor

Tyvärr är omplantering av plantor långt ifrån en exakt vetenskap; snarare än att följa en strikt kalender eller ett strikt schema, handlar det om att vara uppmärksam på din planta och veta vilka ledtrådar du ska hålla utkik efter.

Som vi nämnde tidigare är en bra tumregel att omplantera fröplantor när deras blad helt täcker omkretsen av deras behållare. Efter ungefär en vecka, försök att kontrollera dina plantors rötter. Om du helt kan ta bort en planta och all dess jord är den redo att omplanteras.

Kom ihåg att vara mycket försiktig när du hanterar dina plantor och omplanterar dem. Varje liten skada på deras rötter kan resultera i stor stress som, för så unga och ömtåliga växter, kan ta ett tag att återhämta sig från.

Video id: 275636482

Förstå Fröplantstadiet

Inuti det mörka, hårda skalet rymmer cannabisfrön all nödvändig genetisk information för att gro och växa till stora, läckra växter. När de utsätts för fukt och värme kan frön absorbera vatten från sin omgivning. Denna process är känd som imbibition, och det är nyckeln till liv för alla växter.

När vatten väl kommer in i ett frö, aktiverar det speciella enzymer som utlöser tillväxten av pålroten (den lilla vita roten som dyker upp ur fröna när den gror ordentligt). Denna rot börjar tränga djupare under jorden på jakt efter mer vatten medan fröet skickar ett skott upp och ut ur jorden på jakt efter ljus.

Cannabisfrön innehåller redan två hjärtblad (eller embryonala blad) som lossnar och trycker ut fröhöljet från skottet. Efter att hjärtbladen dyker upp kommer cannabisväxter att utveckla sin första uppsättning riktiga löv. Dessa kommer att växa ut ur huvudstammen och har bara ett finger.

Under de tidiga stadierna av sitt liv får cannabisplantor all sin energi från förråd inuti fröet. När deras rötter utvecklas kan de absorbera vatten via sina löv. När dina växter har utvecklat sina första uppsättningar av äkta löv (det vill säga löv med minst 5–7 fingrar), betraktas de inte längre som fröplantor och är officiellt i det vegetativa stadiet.

Kom ihåg att snabb tillväxt och levande, grönt lövverk är tecken på friska plantor.

Börja Odla!

Nu när du känner till teorin bakom att odla friska cannabisplantor är det dags att smutsa ner händerna. Kom ihåg att investera i ett av våra startkit för de bästa och mest pålitliga resultaten, och fortsätt läsa vår blogg för fler tips om hur du odlar spektakulärt gräs hemma.

Let's Get Growing

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Odlingsguide Ämnessökare

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37754 recensioner