Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter

En guide för att avläsa dina cannabisblad och behandla din plantas hälsoproblem.


Växtsjukdomar, näringsbrist, skadedjursangrepp och många andra odlingsproblem visar tydliga symptom i cannabisen blad. I den här guiden tar vi upp de olika växtproblemen som kan manifestera sig i dina cannabisblad. Vi kommer att lära dig hur du avläser tecknen så att du snabbt kan identifiera och åtgärda de vanligaste problemen med cannabisodling.

Lövens funktion

Precis som för alla andra växter är bladen nyckelkomponenter i cannabisplantans livsuppehållande system. Det gröna pigmentet heter klorofyll och gör att bladen kan fungera som solpaneler. Denna solljus-samlande roll är, som du säkert vet, avgörande för fotosyntesen.

Bladens undersida är täckt av små klyöppningar: mikroskopiska hål som öppnas och stängs som en dörr. Koldioxid kommer in, syre och vatten kommer ut. Bladen kan också absorbera näringsämnen som göder cannabisplantan i en process som kallas bladmatning.

Typer av cannabisblad

Det finns tre huvudtyper av cannabis. Dessa är ofta officiellt samlade under namnet Cannabis sativa L.; för praktiska ändamål hjälper det dock att göra skillnader mellan sativa-, indica- och ruderalis-växter.

Med detta sagt är det mesta av cannabis du stöter på nuförtiden en hybrid av två eller tre av dessa typer. Det du vanligtvis ser i ditt odlingsrum är gräsblad som uttrycker en blandning av egenskaper. Cannabisens blad är handflikiga och det kan finns 3, 5, 6, 9 eller 11-flikar per blad. De kommer i även olika former, så väl tunna och smala som breda och runda.

Sativa Cannabis LeafSativa

Sativa-blad är långa med smala flikar, vissa som utvecklar så många som 13 flikar. Vanligtvis kommer sativa-plantor att ha en ljusare, limegrön nyans, vilket indikerar en relativt låg mängd klorofyll. Man tror att minskat klorofyll delvis är ansvarigt för den längre blomningsperioden för sativa-sorter.

Indica Cannabis LeafÍndica

Indica-blad är korta och breda, vanligtvis med 7–9 feta flikar. Dessa blad är ännu större när de tillhör de tyngre indica av afghanskt ursprung. Friska indicablad kännetecknas av sin mörkare, djupare nyans av grönt. Detta är ett tecken på att bladen innehåller mer klorofyll, vilket tros påskynda blomningscykeln för indica-sorter.

Ruderalis Cannabis LeafRuderalis

Ruderalis-blad är ganska tunna och utvecklar bara 3–5 smala flikar. De flesta odlare beskriver dem som jämförbara med bladen på unga sativaväxter, både i form och färg. Dessa växter är dock speciella, eftersom de naturligt har utvecklat en förmåga att blomma oberoende av de timmar av ljus de får.

Fläkt och sockerblad

Förutom de olika bladtyper som motsvarar cannabis sativa, indica eller ruderalis, kan vi också skilja bladen åt beroende på var de finns på växten. De största bladen på cannabisplantan, med den typiska fingerformen, kallas fläktblad. Den andra typen av blad, som är små och inbäddade i blommorna, kallas sockerblad.

 • Fläktblad

Fläktbladen är som vi nämnde de stora bladen som utvecklas under den vegetativa tillväxtfasen. De fungerar som solpaneler, absorberar ljus och omvandlar det till energi för att plantan ska växa. Dessa blad kan också fungera som nödförvaring för vissa näringsämnen som tex kväve. Om växten inte kan få dem från jorden kan den dra lagrad näring från bladen. När detta händer, som vi kommer att förklara i detalj snart, kommer bladen att börja gulna.

Fläktbladen innehåller endast spårmängder av THC, CBD och andra cannabinoider.

HOJAS DE ABANICO

 • Sockerblad

Sockerbladen kan hittas inbäddade i och ikring knopparna. Deras yta är täckt av vita trikomer som liknar florsocker, vilket är inspirationen till deras namn. I huvudsak är sockerbladens funktion att ge struktur åt knopparna så att de håller ihop.

Sockerblad är rika på cannabinoidladdade trikomer, men kan introducera en hård smak när de röks. Därför brukar odlare oftast trimma bort dem från knopparna. Även om de är mindre optimala för rökning, är sockerblad perfekta för att göra hasch eller cannabissmör.

HOJAS DE AZÚCAR

Vad kan du lära dig av antalet blad-flikar?

Din växt kan också kommunicera med dig via antalet blad-flikar den har på sina blad. Under normala omständigheter producerar cannabisblad mer än tre flikar.

Antalet kan variera beroende på genetiska skillnader och en plantas ålder. Den första uppsättningen äkta löv producerar bara en flik, och den andra uppsättningen producerar vanligtvis tre. Men följande bladuppsättningar bör innehålla mellan sju och nio flikar vardera.

Vissa sorter och enskilda plantor skiljer sig från denna norm och producerar allt mellan fem och tretton flikar per blad. Denna mängd är ingen anledning till oro, och ett tecken på en frisk planta.

Men om din mogna planta börjar kärna ut löv med bara tre flikar eller en flik, kan det vara ett tecken på stress. Kolla in huvudorsakerna till trefliksblad nedan och vad du kan göra åt det.

¿Qué puedes descubrir en base al número de hojas?
 • Ljusstress

Cannabisplantor kommer ibland att börja producera treflikade löv när de utsätts för ljusstress. Plantor i allmänhet blir väldigt inställda till sin miljö. De vänjer sig snabbt vid sin miljö och varje större förändring kan göra att de känner sig hotade och stressade.

Om du plötsligt byter ljuskälla, reagerar cannabisplantor ibland med att producera treflikade löv. En plötslig förändring av typen av ljus, eller styrkan, kan få en växt ur balans.

Oavsett om din lampa gick sönder eller om du funderar på att byta ut den mot en ny, försök att köpa en modell som är så lik din gamla lampan som möjligt om du är mitt i en odlingscykel.

 • Fluktuerande fotoperioder

Fotoperiodväxter kräver en längre period av mörker för att komma in i blomningsfasen. Detta efterliknar hur de reagerar på den tillgängliga solen i naturen när årstiderna förändras.

Inomhus måste odlare hålla sina odlingsrum helt mörka i tolv timmar per dag för att kickstarta blommningen. Även en kort ljusläcka – så lite som femton minuter varje natt – kan få cannabisplantor att bli stressade och reagera genom att producera treflikade blad.

Håll ditt odlingstält förseglat mot utomhusljuskällor. Om du odlar i ett rum, kan du behöva sätta upp mörkläggningsgardiner eller persienner för att förhindra att gatubelysningar stör din gröda.

Fotoperiodos fluctuantes

 • Återvegging

Ibland väljer odlare att plantera om sina plantor. Efter att ha skördat några knoppar tvingar sina plantor de tillbaka till ett vegetativt tillstånd under några veckor. Detta ger några distinkta fördelar:

 • Du kan hoppa över groning eller kloning helt
 • Plantor växer sig mycket buskigare
 • Du kan spara din skördade planta och använda den till en annan skörd direkt

Återvegging orsakar naturligt viss mängd stress för cannabisplantor. Ibland visar de detta genom att producera treflikade löv. Under sådana omständigheter är dessa läckra löv helt normala och förväntade.

 • Genetik

Om du har odlat olika sorter av cannabis, kommer du att vara medveten om hur olika vissa sorter är från varandra. Dessa distinktioner inkluderar smak, lukt, effekt, storlek och form.

Vissa sorter är till och med genetiskt benägna att producera löv med tre flikar, kända som "ankfotssorter". När dessa sorter producerar få flikiga blad är de alltså inte ohälsosamma, så oroa dig inte!

 • Miljöstress

Eftersom cannabisplantor är känsliga för miljöförändringar kan nästan alla variabler – när de tas till en extrem gräns – orsaka stress, vilket får dem att producera treflikade löv. Förändringar i luftfuktighet, temperatur och andra faktorer kan orsaka att detta fenomen uppstår.

Sikta på att bibehålla miljöförhållandena nedan för att minska risken för treflikade löv.

 • Temperatur

Upprätthåll dessa temperaturer under varje steg av odlingscykeln:

Fröplantsstadiet: 20–25 °C
Vegetationsfasen:  22–28 °C
Blomningsfasen: 20–26 °C
 • Fuktiget

Sikta för dessa luftfuktighetsnivåer under varje fas:

Fröplantsstadiet: 65–70%
Vegetationsfasen: 40–70%
Blomningsfasen: 40–50%
 • Vattning

Att vattna dina cannabisplantor är en smal balansgång att gå. Medan övervattning kan leda till rotsjukdomar, kan undervattning orsaka stress och treflikade löv. Som en allmän regel, vattna dina plantor när de översta centimetrarna av jorden är helt torra. Om du väntar längre än så kommer du att stressa upp dina plantor.

Att avläsa tecken på växthälsoproblem hos cannabis

Det som skiljer erfarna odlare från nybörjare är de förstnämndas förmåga att "avläsa" sina cannabisplantor. Blad tenderar att skicka starka signaler till odlaren och informera dem om plantans hälsa och välbefinnande. För att snabbt åtgärda odlingsproblem är det viktigt för odlaren att veta hur man avläser tecknen.

Gula cannabisblad

Blad som blir gula är vanligtvis ett säkert tecken på att något är fel med din cannabisplanta. Detta kan hända av olika anledningar, allt från sjukdomar och skadedjur till problem med näringsämnen. Observera dock att gula blad i de senare veckorna av blomningen är normalt. Detta är den enda gången du inte behöver oroa dig för det.

ÖVERGÖDNING

Att ge för mycket gödningsmedel gör ofta att cannabisbladen blir gula. Lyckligtvis är det här problemet relativt lätt att upptäcka: Bladen blir först gula eller bruna, men endast i spetsen, vilket är ett typiskt tecken på näringsbränna. Först i de senare stadierna av övergödsling kommer hela bladet att gulna.

What Cannabis Leaves Can Tell You

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Håll dig till lämpliga näringsnivåer. Fröplantor och unga plantor kräver väldigt lite gödsel.
 • Var försiktig när du använder färdiggjorda jordblandningar. Dessa innehåller ofta näringsämnen i 3–4 veckor. Börja gödsla först när näringsämnena i jorden är uttömda.
 • Gödsla mindre än tillverkarens rekommenderade mängder. Börja med ½ eller ¼ och arbeta dig uppåt efter behov.
Hur man åtgärdar
 • Minska gödselmängden och frekvensen.
 • "Spola" din cannabis för att skölja bort överflödiga näringsämnen som kan ha byggts upp i jorden.
 • Efter spolning, gödsla med lämpliga näringsnivåer

ÖVERVATTNING

När cannabisen övervattnas kan det leda till alla typer av odlingsproblem. Rötterna kvävs och kan inte komma åt syre som plantan behöver och det är mer sannolikt att mögel, svamp och skadedjur dyker upp. Många gånger blir bladen gula under de senare stadierna av fortsatt övervattning.

Så här förebygger du:

Vattna bara när det behövs, använd inte för mycket.

Låt jorden torka ut mellan varje vattning.

Vattna efter storleken på dina plantor. Unga plantor med ett litet rotsystem dricker inte lika mycket som stora plantor.

Hur man åtgärdar

Sluta vattna och låt jorden torka ut.

Justera din vattning, vattna inte lika ofta.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Vattna bara när det behövs, använd inte för mycket.
 • Låt jorden torka ut mellan varje vattning. 
 • Vattna efter storleken på dina plantor. Unga plantor med ett litet rotsystem dricker inte lika mycket som stora plantor.
Hur man åtgärdar
 • Sluta vattna och låt jorden torka ut.
 • Justera din vattning, vattna inte lika ofta.

NÄRINGSBRIST

Näringsbrist, i synnerhet kvävebrist, är en av de vanligaste anledningarna till att löv gulnar. När substratet saknas, drar växten näringsämnen från bladen, vilket gör dem gula i processen.

Känn till att en näringsbrist inte nödvändigtvis betyder att du inte göder dina växter tillräckligt. Många gånger beror en näringsbrist på felaktiga pH-värden i vattnet, eller till och med från övergödsling. När plantan inte kan komma åt näringsämnen, även om de är närvarande, kallas detta näringsämneslåsning.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Se till att ge tillräckliga näringsnivåer baserat på tillväxtstadiet.
 • Säkerställ korrekta pH-nivåer i din vatten/näringslösning (jord: 6,0–7,0, hydro: 5,5–6,5).
Hur man åtgärdar
 • Administrera nödvändiga näringsämnen om brist beror på undergödsling.
 • Tillför näringsämnen via bladmatning för snabbare botemedel.
 • Om bristen beror på felaktigt pH eller näringsämneslåsning från övergödsling, måste du åtgärda dessa först. I den situationen, spola din planta med vanligt pH-balanserat vatten och ge sedan lämpliga näringsämnen.

SKADEDJUR

Vanliga skadedjur, som svampmygg eller kvalster, kan leda till att cannabisblad blir gula. Se till att du vet vilka som finns på dina plantor, då de orsakar olika problem och kräver olika lösningar.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Håll ett öga på din cannabis för att upptäcka ett skadedjursangrepp tidigt. Använd en lupp eller ett mikroskop för att kontrollera dina löv.
 • Använd neemolja eller snigelfällor för att minska risken för skadedjursangrepp
 • Sterilisera din jord om du får den från okända källor.
 • Använd nyttiga insekter (rovkvalster, nyckelpigor, etc.) för att hålla skadedjur borta.
Hur man åtgärdar
 • Använd bladsprutning, insekticid såpa och neemolja för att bli av med vanliga cannabisskadedjur naturligt.
 • Svampmygg är ett tecken på hög luftfuktighet och övervattning. Vattna mindre och låt jorden torka ut. Täck sedan jorden med sand eller perlit för att förhindra att svampmyggen kommer igen.

ROTRÖTA

Rotröta är, som du kanske förstår från namnet, ett allvarligt tillstånd som påverkar grunden för din cannabisplanta. För det mesta orsakas det av syrebrist i rotzonen på grund av övervattning. Hög luftfuktighet och temperaturer i odlingsrummet kan också vara orsaker till rotröta, tillsammans med kontaminering av odlingsområdet (eller vattenreservoaren) av skadliga bakterier eller svampar.

När bladen blir gula av rotröta tar det vanligtvis lite tid innan fenomenet visa sig helt. Det kan uppstå som stora, oregelbundna gula fläckar, eller så kan det bara påverka kanterna. Bladen kommer också att smula sönder och vissna samtidigt.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Övervattna inte dina cannabisplantor.
 • Se till att du dränerar tillräckligt i dina planteringskrukor.
 • Håll temperaturen i ditt odlingsrum svalt och luftfuktigheten i schack.
 • Håll ditt odlingsområde rent och sterilt.
Hur man åtgärdar
 • När du odlar i jord, plantera om i planteringskärl med färsk jord.
 • Erhåll syre till rötterna. H₂O₂ tillsatt vatten kan hjälpa.
 • Tillsätt nyttiga rotbakterier till ditt vatten.
 • Om du odlar i hydro, använd en kraftfullare pump som kan leverera mer syre.

PH-FLUKTUATIONER

Ibland, som vi nämnde tidigare, kan gula löv vara ett resultat av pH-fluktuationer runt rötterna på din cannabisplanta. Detta kommer att stressa plantan och göra att fläckar uppstår. För det mesta kommer den gulaktiga, brunaktiga delen uppstå i mitten av lägre, äldre blad.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Se till att ditt vatten/näringslösning har rätt pH. För jord är det optimala pH-värdet mellan 6,0–7,0. För hydro, se till att pH-värdet ligger mellan 5,5–6,5.
Hur man åtgärdar
 • Spola din planta med vanligt, pH-balanserat vatten.
 • Efter spolning, se till att ditt vatten/näringslösning alltid har rätt pH-nivå vid gödsling.

SVARTPRICKSJUKAN

Svartpricksjukan, på engelska kallad "leaf septoria", visar sig som gulbruna fläckar på bladens övre och undre sidor. Det är en svampsjukdom som orsakas av sporer och är särskilt benägen att bryta ut i våta och fuktiga förhållanden.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Kontrollera fuktighetsnivåer och temperaturer i ditt odlingsrum.
 • Säkerställ god luftcirkulation.
 • Håll ditt odlingsrum rent. Ta bort döda lövverk och ogräs, eftersom dessa är en grogrund för svampar.
 • Beskär dina växter för att förbättra luftcirkulationen.
 • Återanvänd inte gammalt substrat, eftersom det kan innehålla svamp och andra patogener.
Hur man åtgädar
 • Ta bort infekterade blad.
 • Om möjligt, separera infekterade plantor från andra.
 • Förbättra luftcirkulationen i ditt odlingsrum. Låt fläktarna blåsa en mild bris över dina plantor.

Krulliga löv

Bladen på din cannabis kan krullas av olika anledningar. De kan böjas nedåt eller uppåt, rullas upp på kanterna eller krullas och smulas sönder på oregelbundna sätt. Dessa är de vanligaste orsakerna till krulliga löv:

VÄRMESTRESS

Värme kan torka ut bladen och få dem att krulla. I en typisk odlingsmiljö inomhus beror värmestress på att plantorna är för nära odlingslamporna.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Håll dina plantor på säkert avstånd från dina odlingslampor.
 • Håll plantor borta från element och annan elektrisk utrustning i odlingsrummet.
 • Om du odlar utomhus i en varm miljö, se till att dina plantor är skyddade från solen under den varmaste tiden på dagen.
Hur man åtgärdar
 • Öka avståndet mellan dina lampor och plantor.
 • Använd svalare odlingslampor, som LED eller CFL.

ÖVERVATTNING

När löv krullar sig på grund av övervattning kommer din cannabisplanta att få ett "tungt" utseende, som om något håller på att dra det nedåt. Bladen kommer att böjas nedåt i en båge och bilda en "örnklo".

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Lyft krukan och kontrollera dess vikt. Vattna endast när krukan är lätt.
 • Vattna bara så mycket som behövs.
 • Låt jorden torka ut mellan varje vattning.
 • Säkerställ att krukan har bra dränering.
Hur man åtgärdar
 • Minska din vattenanvändning.
 • Justera ditt bevattningsschema (läs: gör det mindre ofta).

ÖVERGÖDSLING

Det första tecknet på övergödsling, eller näringsbränna, är en liten krispig spets på bladen. Om övergödsling fortsätter blir hela bladet krispigt och brunt i sin tur.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Se till att du bara gödslar plantan med den nödvändiga mängden näringsämnen.
 • Göd inte fröplantor och mycket unga plantor som om de vore fullvuxna.
 • Ge mindre än den rekommenderade dosen. Mindre är ofta bättre! Börja med ½ eller mindre av vad tillverkaren säger, speciellt när du odlar autoblommande sorter och andra mindre varianter.
Hur man åtgärdar
 • Spola dina plantor med vanligt, pH-balanserat vatten.
 • Efter spolning, göd bara plantan med den nödvändiga mängden näringsämnen.

KYLA

Ibland kan cannabisblad krulla sig på grund av kalla temperaturer.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Se till att temperaturen är rätt i ditt odlingsrum (ca 21 °C är bäst).
 • Håll dig till köldbeständiga cannabissorter.
Hur man åtgärdar
 • Använd ett kraftfullt odlingsljus för att öka temperaturen i ditt odlingsutrymme.
 • Om möjligt, flytta dina plantor till en plats där de är bättre skyddade från vind och väder.
 • Installera ett värmesystem i ditt odlingsutrymme.

Torrt och krispigt

I vissa fall, om din planta går utan justeringar efter att bladen börjar krulla, kan de börja bli torra och krispiga. Som många ägare av krukväxter vet är detta ett tecken på att omedelbar behandling behövs.

VÄRMSTRESS

Som vi nämnde tidigare betyder detta vanligtvis bara att dina växter är för nära dina odlingslampor. Men värmestress kan också uppstå om du odlar utomhus eller i ett växthus i varma temperaturer. Bladen kan även bli torra och krispiga i de sena stadierna av värmestress.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Använd LED eller CFL istället för HID-belysning.
 • Om du odlar utomhus, använd tyger eller andra träd frö att skugga och skydda dina plantor.
 • Säkerställ tillräcklig luftcirkulation. Om du är inne, installera fläktar.
Hur man åtgärdar
 • Flytta dina plantor längre från dina odlingslampor.
 • Sänk temperaturer i ditt odlingsutrymme. 
 • Om det behövs, installera luftkonditionering i ditt odlingsrum.

LAMPBRÄNNA

Lätt brännskada föregås ofta av blekning, vilket innebär att bladen börjar blir vita. Ibland har dock lätt brännskada redan inträffat när blekningen börjar. Om lamp- och värmeproblem inte åtgärdas kommer bladen att bli krispiga och dö. Det här är ganska lätt att upptäcka, eftersom lätt brännskada vanligtvis uppträder på bladen närmast ljuskällan.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hur man förebygger
 • Håll dina plantor på ett säkert avstånd från dina odlingslampor.
 • Rådfråga tillverkaren för rekommenderat hängavstånd.
Hur man åtgärdar
 • Minska näringsmängden och frekvensen.
 • Öka avståndet från dina växter till dina odlingslampor.

ÖVERGÖDSLING

Det börjar med med torkade bladspetsar, men långvarig näringsbränning kommer att bli tydligt när hela blad blir torra och krispiga. Detta är det sista stadiet av övergödsling. Bladen, och därmed din cannabisplanta, håller på att dö. Det betyder dock inte att du inte kan rädda dem.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Använd mindre näringsämnen, speciellt om du odlar autoblommande växter. Använd ½ eller ¼ av den rekommenderade dosen.
 • Gödsla inte fröplantor. Börja gödsla först när din planta har 4–5 riktiga cannabisblad, eller när din planta har nått en höjd på 15–20 cm.
 • Om du använder förgödslad jord, gödsla inte under de första 3–4 veckorna. Efter den tiden, börja göd med en låg dos av näringsämnen.
Hur man åtgärdar
 • Spola dina plantor med vanligt pH-balanserat vatten.
 • Ge tillräckliga näringsnivåer beroende på din plantas storlek och ålder. Fortsätt göd i det nedre intervallet och öka endast om det behövs.

Vissnande löv

Vissnande löv kan, precis som missfärgade och fläckiga löv, orsakas av många saker. Här är de vanligaste problemen som odlare bör vara medvetna om:

UNDERVATTNING

Det främsta tecknet på undervattning är en hängande växt med vissnande löv och grenar. Om växten inte får vatten efter den tidpunkten kommer bladen att börja torka ut.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Se till att dina växter får tillräckliga mängder vatten.
 • Vattna vid första tecken på att plantan vissnar.
Hur man åtgärdar
 • Ge tillräckligt med vatten så att hela underlaget är mättat. Vänta helst tills du ser cirka 20–25 % avrinning.

VINDBRÄNNING

Detta är mer av ett problem om du odlar utomhus där din planta blir utsatt för väder och vind. Det kan dock även hända inomhus när dina plantor står för nära en kraftfull fläkt.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Se till att det är tillräckligt avstånd mellan dina plantor och fläktarna i ditt odlingutrymme.
 • Kör inte fläktarna på max. En mild bris är optimalt.
 • Plantera bland större kompanjonväxter för naturligt skydd.
 • När du odlar utomhus, välj ett område där din planta utsätts för minst väder och vind.
Hur man åtgärdar
 • Minska fläkthastigheten eller flytta fläktarna längre bort från dina plantor. 
 • När du odlar utomhus, montera vindskydd för att skydda dina plantor.

VERTICILLIUM

Verticillium eller vissnesjuka är ett allvarligt tillstånd som orsakas av svamp som finns i marken. Kort förklarat, de angriper dina cannabisrötter och lämnar dem nära döden utan något botemedel. Det visar sig som en gulning och skrumpning av de nedre bladen, följt av att delar av plantan plötsligt vissnar. Det bästa du kan göra är att börja med förebyggande åtgärder; på så sätt har den inte en chans att förstöra din skörd.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Använd endast färsk och steril jord.
 • Undvik varma och fuktiga förhållanden, eftersom de främjar svamptillväxt.
 • Säkerställ god dränering vid odling i jord.
 • Överväg att odla jordfritt istället (kokos, hydro...)
Hur man åtgärdar
 • Ta bort infekterade plantor och jord.
 • Separera friska plantor och hoppas att svampen inte har spridit sig.

Färgade löv

Cannabisblad kommer vanligtvis i gröna nyanser, allt från ljusare limegrön till djupare skogstoner. Men ibland kan de också få andra färger, beroende på sort och vissa miljöfaktorer. I de flesta fall behöver du inte oroa dig! Dessa färger bidrar till karaktären hos vissa sorter och är mycket uppskattade av cannabisentusiaster.

Det finns dock vissa fall där löv som får en annan färg kan vara ett tecken på ett allvarligt problem.

KVÄVETOXICITET

Övergödning kan orsaka olika förändringar av bladen, men kvävetoxicitet kommer specifikt att göra bladen väldigt mörkgröna. Detta kan hända om du använder ett gödselmedel med rikligt med kväve för den vegetativa fasen och glömmer att byta ut det under blomningen.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Övergöd inte din cannabis. Specifikt, håll ett öga på kvävenivåerna.
 • Använd rätt näringsämnen beroende på växtstadiet (vegetering, blomning)
Hur man åtgärdar
 • Minska mängden näringsämnen du göder dina plantor med.
 • Använd ett annan cannabisgödsel med mindre kväve.

LILA LÖV ÄR OK

Rödaktiga och lila löv är vanligtvis inget att oroa sig för. Faktum är att vissa sorter är framställda för att visa vackert lila löv och knoppar. Vissa sorter kan visa de vanliga gröna färgerna i början, men kan bli röda eller lila efter kallare nattemperaturer.

What Cannabis Leaves Can Tell You

VITA LÖV

Bladen på vissa cannabissorter har ett gnistrande vitt utseende på grund av lager av mjölkaktiga trikomer som täcker dem. I de fallen är det ett tecken på en knopp av god kvalitet. Det finns dock också fall där vita löv beror på något allvarligt.

What Cannabis Leaves Can Tell You

MJÖLDAGG

Mjöldagg är ett lager av vitt, pulverformigt mögel som kan uppstå på cannabisbladen. Det kan se ut som vita fläckar eller knölar, eller om att någon har spillt mjöl på bladen. Om den lämnas obehandlad kan mjöldagg orsaka allvarlig skada på dina plantor.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Håll svala temperaturer i odlingsrummet.
 • Säkerställ god luftcirkulation.
 • Övervaka fuktighetsnivåer för att undvika våta och fuktiga förhållanden.
 • Håll odlingsområdet rent.
Hur man åtgärdar
 • Ta bort infekterade växter och odlingsmedium.
 • Använd bladsprej med två teskedar cidervinäger till 1 liter vatten. Alternativt kan du blanda 60 % mjölk och 40 % vatten för att spraya dina växter. Använd kommersiell fungicid som en sista utväg.

Hål och missfärgning

Om du upptäcker hål i löven, eller märker oregelbundna fläckar och bladmissfärgning, kan skadedjur vara ditt problem. Ett skarpt öga, tillsammans med en juvelerares lupp, det hjälper dig att upptäcka dem innan de kan göra mer skada.

LAVGRUVARLARVER

Lövgruvarlarver gräver "tunnlar" genom löven och lämnar karakteristiska gulaktiga eller vita märken som liknar formen av en mask.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Radskydd hindrar vuxna lövgruvarbetare från att komma till dina plantor.
 • Klibbiga fällor fångar dem också.
Hur man åtgärdar
 • Applicera bladsprej med neemolja och/eller insekticid såpa på drabbade områden.

LARVER

Larver kommer att äta stora hål i dina knoppar och löv.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Spreja växter med neemolja.
 • Använd parasitgetingar eller bönsyrsa för att hålla larverna borta.
Hur man åtgärdar
 • Ta bort larverna för hand.
 • Använd Bacillus thuringiensis för att naturligt bli av med larver.

TRIPS

Trips är små mörka eller gulaktiga insekter. Larverna, eller nymferna, kan se ut som små maskar. De livnär sig på klorofyll och orsakar omfattande oregelbundna gula/vita fläckar på cannabisblad.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Bladspray med neemolja.
Hur man åtgärdar
 • Insekticid såpa.

BLADLÖSS

Tillsammans med trips är bladlöss de vanligaste cannabisskadedjuren. Dessa små saftsugande insekter finns i olika färger och är några av de mest destruktiva cannabisskadedjuren som finns. Du måste använda en juvelerarlupp för att se dem! Tecken på ett angrepp inkluderar gulning, märken och fläckar på bladen.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Bladspray med neemolja.
 • Tillför nyckelpigor (de livnär sig på larverna).
Hur man åtgärdar
 • Spraya insekticid såpa. Upprepa en gång var 2-3 dag tills angreppet är under kontroll.

ÅTERVEGETATION

När blomningsperioden för cannabis med fotoperiod avbryts eller stoppas, vanligtvis på grund av ljusproblem, återgår den till det vegetativa stadiet. Denna "re-vegging" orsakar betydande plantstress och leder till udda växtmönster med ovanliga bladformer.

Revegetering kan ske av en slump, men det kan också vara avsett. En teknik som kallas monsterbeskärning, till exempel, innebär att plantera om växter för en andra skörd.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Se till att du kan erbjuda en oavbruten mörkerperiod på 12 timmar för blommande cannabis. Se till att förhindra ströljus från gatlyktor etc.
Hur man åtgärdar
 • Korrigera ljusschemat för din blommande cannabis.
 • Alternativt, låt plantan förnya sig och få den att blomma om som vanligt vid ett senare tillfälle.

Konstiga mönster och fläckar

Det kan finnas flera andra orsaker till att cannabisblad uppvisar ovanliga mönster istället för en jämn grön färg.

TOBAKSMOSAIKVIRUS

Den främsta av dessa skäl, enligt vissa, är tobaksmosaikviruset. Det är en sjukdom som ibland ses i tomater och andra grönsaksgrödor, men åsikterna går isär om TMV kan infektera cannabis.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Håll odlingsområdet rent.
 • Om du röker tobak, tvätta händerna innan du går in i ditt odlingsrum. Byt helst skor och kläder också.
Hur man åtgärdar
 • Kassera infekterade plantor och frön.
 • Sanera hela ditt odlingsområde, tillsammans med all utrustning (inklusive krukor).
 • Starta en ny odling i en ren och desinficerad miljö.

MUTATIONER

Cannabis, liksom andra växter, kan visa mutationer på bladen. Vissa av dessa mutationer initieras av uppfödare för att bättre kamouflera växten eller göra den mindre identifierbar som marijuana; andra gånger är mutationer en mindre defekt som är inneboende hos vissa sorter.

Bortsett från de vanliga, knotiga bladuppsättningarna som förekommer på unga plantor är utbredda bladmutationer, som ett jämnt antal fingrar eller fula missbildningar, mycket sällsynta. Kraftiga mutationer tyder på svag genetik och dåliga avelsmetoder.

What Cannabis Leaves Can Tell You

ALBINO

Albinism är en extremt sällsynt mutation i cannabis. Med vita löv och vita knoppar är dessa plantor mest en nyfiken nyhet. Snarare än konstiga utseenden är odlare vanligtvis mer angelägna om knoppkvalitet, smak och styrka.

What Cannabis Leaves Can Tell You

LÖVKNOPPAR

Detta är en sällsynt mutation där knopparna inte kommer fram vid de noder där stjälkarna kommer från. Istället växer de direkt på mitten av bladen. Eftersom dessa "lövknoppar" är små, tar de flesta odlare bort dem innan de tar upp för mycket näring.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Så här förebygger du
 • Undvik dålig genetik. Köp dina cannabisfrön från en pålitlig källa.
 • Undvik att stressa upp plantor (överskottsvärme och ljus, återvegetering, skadedjur, svåra förhållanden).
 • Odla i en kontrollerad miljö för att begränsa växtstress.

BLADSPREJNING

Vissa cannabisproblem, som vi har nämnt här och där, kan fixas med bladsprejning. Sprejen kommer i direkt kontakt med själva bladen, vilket är det snabbaste sättet att ge näringsämnen till cannabisplantor.

Vad kan man göra med cannabis fläktblad och sockerblad?

Så, vilken nytta har bladen utöver att indikera sjukdom?

Tja, även om fläktbladen bara innehåller spårmängder av THC eller CBD och finns det flera sätt att effektivt återanvända dem. Till att börja med kan cannabisfläktblad bli juiceade tillsammans med andra hälsosamma ingredienser för att dra nytta av en mängd näringsämnen och cannabinoidsyror. Även om fläktbladen inte kommer att ge dig ett rus, kommer de att bidra till en hälsosam kost. Alternativt, för en superlätt buzz, kan du göra fläktblads-te. Tillsätt lite kokosolja för att låta cannabinoiderna binda till fettet, så får du en skön lugnande dryck att njuta av.

Fläktbladen är också idealiska för att göra cannabiskrämer och salvor. Om du har tillräckligt med löv kan du framgångsrikt extrahera cannabinoiderna och filtrera bort överflödigt växtmaterial för att skapa din egen hemmagjorda hudvårdslinje. Slutligen kan fläktblad helt enkelt läggas till en komposthög för att stödja din nästa odling. När allt kommer omkring, vad är bättre än att odla cannabis med cannabisbladkompost?

Och glöm inte; sockerblad kan också användas! Även om de allmänt anses vara för sträva för rökning, gör deras tunga trikom-laddning dem perfekta för att göra om till hasch eller cannabutter. Till skillnad från fläktblad är sockerblad mer fullproppade med cannabinoider, så du kan få en riktigt bra känsla av sockerbladshasch om du har tillräckligt med råmaterial.

I princip kan alla delar av cannabisplantan användas på ett bra sätt. Inget mening med att slösa bort något!

Vad kan bladfärg säga dig om THC- och CBD-nivåer?

Vi vet att bladens färg och form kan berätta en historia. De informerar oss om en plantas genetik, sockernivåer, hydrering, näringsstatus och till och med vilka typer av skadedjur som har gnagt vid dem.

Intressant nog kan cannabisbladens färg och form också informera oss om vilka typer av cannabinoider de producerar. Det är teoretiskt att ljusare nyanser av grönt och tunnare småblad pekar på högre nivåer av CBD, medan tjockare småblad och mörkare gröna nyanser tyder på högre nivåer av THC.

 • Forskning visar att löv kan berätta om kemikalierna i cannabis

Dessa resultat härrör från en forskningsartikel[1] publicerad i tidskriften HortScience. Författarna till tidningen börjar med att utmana idén om "indica" och "sativa" klassificeringar. Även om dessa kategorier inte har någon grund i vetenskap, visar det sig att det kan vara möjligt att bedöma den kemiska sammansättningen av en cannabisplanta genom att se på hur den ser ut.

Forskarna undersökte de visuella variationerna mellan totalt tjugoen olika cannabissorter. Sammantaget identifierade och mätte de trettio variationer under de vegetativa och blommande stadierna och under skörden.

Efter att ha kategoriserat växterna utifrån hur de såg ut gjorde de en kemisk analys för att se vilka cannabinoider varje växt producerade. Intressant nog hittade de en konsekvent korrelation mellan hur varje växt såg ut och om de var höga i THC, CBD eller innehöll måttliga nivåer av båda cannabinoiderna.

Hög-CBD-plantor

Plantor med höga nivåer av CBD visade nyanser av ljusgrönt och hade tunnare flikar ("fingrarna" på cannabisbladen) och ett högre antal primära och sekundära tandningar (de rakhyvelliknande formerna på sidan av flikarna). Dessa växter hade också tätare och hartsartade trikomer och en ökad resistens mot Botrytis cinerea - en svampväxtpatogen.Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience

Plantor med måttliga nivåer av CBD och THC

Plantor som innehöll måttliga nivåer av både CBD och THC visade också unika färger och former. Dessa plantor hade djupgröna nyanser och medelstora småblad. De hade fler primära och sekundära serrationer, mindre täta och hartsartade trikomer och mindre resistens mot Botrytis.Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience

Hög-THC-plantor

Slutligen hade plantorna med hög THC-halt blad med en mörk grön nyans, breda blad, täta och hartsartade trikomer och mottaglighet för Botrytis.

Baserat på sina resultat drog författarna slutsatsen att dessa visuella markörer kan fungera som ett preliminärt sätt att identifiera skillnaden mellan kemovarer (kemiska varianter) innan de utför kemisk analys.Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
External Resources:
 1. Identification of Phenotypic Characteristics in Three Chemotype Categories in the Genus Cannabis in: HortScience Volume 56 Issue 4 (2021) https://journals.ashs.org
Ansvarsfriskrivning:
Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37835 recensioner