Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter


Verkar det som att dina cannabisplantor borde blomma vid det här laget? Oroa dig inte, det finns flera anledningar till att dina växter tar sin tid - de flesta av dem är ofarliga! Det kan helt enkelt vara en fråga om att justera luftfuktigheten, se till att ditt odlingstält är tillräckligt mörkt eller att helt enkelt ha lite mer tålamod. Med det sagt, det finns andra mer oklara skäl till varför de inte blommar. Om dina plantor är sena att blomma, fortsätt läsa för att ta reda på vad du kan göra åt saken.

När börjar fotoperiodens blomningsstadium?

Blomningsstadiet börjar vid olika tidpunkter beroende på vilken typ av planta du odlar. Fotoperiodsorter, alltså de flesta sorter som odlas idag, är beroende av årstidernas växlingar (antal soltimmar) för att veta när det är dags att börja blomningsstadiet. Om du odlar inomhus och ställer in ljuscykeln till 12 timmar på och 12 timmar av så borde de börja blomma.

Men hur svarar cannabis på specifika ljusmönster? Tja, under det vegetativa skedet vet de att de ska använda sin solljusenergi för att fokusera på att bygga rejäla stjälkar, vidsträckta löv och robusta grenar. När ljuset skiftar förstår de dock att det är dags att istället lägga samma energi på att utveckla knopparna som täcker grenarna och stjälkarna.

Inomhusodlare har nästan fullständig kontroll över ljuscykeln. Istället för att behöva anpassa sig till tidpunkten för solen kan de välja att förlänga den vegetativa fasen efter behag. Vissa odlare gillar att driva det vegetativa stadiet i månader – vilket resulterar i stora och mogna plantor, när de görs på rätt sätt. Andra föredrar att starta blomningsprocessen i förtid, vilket möjliggör mindre men mer frekventa skördar.

Hur tvingar du en fotoperiodväxt att blomma?

Om du odlar fotoperiodväxter har du förmågan att tvinga dem in i blomningsfasen närhelst du finner det lämpligt. Innan du påbörjar blomningsstadiet, se till att dina vegeterande växter har vuxit tillräckligt för att ge en bra skörd. Större baldakin ger fler knopplatser och ger därför bättre skörd.

När du är redo behöver du bara göra en sak: ändra ljusperioden. Ställ in din timer för att köra en 12/12 ljuscykel som efterliknar sensommaren och tidig höst. Detta miljöskifte kommer att lura din planta och tvinga dem till reproduktionsläge.

  • Ingen exponering av extra solljus eller ljusläckor

Även om detta fungerar för det mesta, stöter en del odlare på vissa problem. Först och främst måste du kontrollera att dina plantor inte får överflödigt ljus. Se till att lampor utanför ditt odlingstält eller odlingsrum inte läcker in i odlingsmiljön. Allt från gatubelysning till nattljus kan trigga dina plantor och få dem att tro att det fortfarande är tid att vegetera.

  • Härma deras naturliga livsmiljö

Om dina plantor fortfarande vägrar att blomma, kan du ta saker ett steg längre för att efterlikna höstens drag. Sänk temperaturen något i ditt odlingstält och förbättra ventilationen för att få ner fuktnivåerna. Du kan även justera deras ljustimmar för att imitera årstidernas växlingar, till och med ge dem lite mindre ljus (ungefär 11–10 timmar bara) om de inte reagerar tillräckligt snabbt. Detta miljöskifte kommer också att signalera till din gröda att den måste blomma snart.

  • Chocka dina plantor med mörker

Om miljöförändringen inte fungerade kan det vara dags att vidta några mer intensiva åtgärder. Detta innebär att låta dina plantor stå i mörker i allt från 24 till 48 timmar i sträck. Detta kan låta som om det skulle vara skadligt för dina plantor, men den tidsperioden är tack och lov inte tillräckligt lång för att skada tillväxten. Den bör dock vara tillräckligt lång för att övertyga dina plantor om att det är dags att börja blomningsfasen.

  • Stör inte dina plant i mörkret

Med allt detta i åtanke bör du även komma ihåg att inte ta hand om dina plantor, eller ens kolla in hos medan de befinner sig i mörkertimmarna. De gör mycket internt arbete under dessa tidsperioder och använder all energi som de samlade in under dagen, så alla manipulationer som görs under denna tidpunkt kan leda till problem senare. Om det är något du verkligen måste justera med dem, vänta ändå tills det är dags att tända lamporna igen.

Varför tar vissa plantor längre tid än andra?

När det kommer till fotoperiodiska sorter har inomhusodlare nästan fullständig kontroll över när deras plantor går in i blomningsstadiet. Genom att helt enkelt slå på ljuscykeln till 12 timmar på och 12 timmar av, kan kultivatorer sätta igång blomningen när de vill.

De flesta odlare väljer att vänta tills deras vegeterande plantor når en respektabel storlek, och detta varierar från sort till sort. Vissa plantor - mestadels de som avsiktligt avlats för hastighet - mognar snabbt. Andra tar längre tid att nå en bra höjd, som särskilt stora exemplar av sativa. Om du vill vänta på att dessa stora plantor ska mogna i den vegetativa fasen, kommer du oundvikligen att vänta längre på blommor.

Indicas, som först hittades i Hindu Kush-bergen, är genetiskt kopplade till att börja blomma snabbare, eftersom denna egenskap skulle tillåta dem att fortplanta sig snabbt innan svåra väderförhållanden får de att dö.

Hur du avgör storleken på dina plantor

Plantstorlek beror på två primära faktorer: behållarens storlek och sortens genetik. Vissa sorter är genetiskt mindre, idealiska för diskret odling, och kommer att förbli små oavsett deras miljö.

Andra växter kommer att växa till över 3 meter när de odlas direkt i marken eller i stora behållare. Men odlare kan också tämja dessa plantor med hjälp av träningstekniker och genom att odla dem i mindre krukor.

För att få en grov uppskattning av storleken på en specificerad sort, kolla in profilen för sorten som tillhandahålls av fröbanken du köper från.

Hur lång tid tar det för knoppar att synas?

Innan du oroar dig för att dina plantor inte blommar, måste du först ge dem tillräckligt med tid för att göra övergången. Efter att ha ändrat ljuscykeln i ditt odlingsrum, måste du vänta tålmodigt under de kommande 2–3 veckorna innan dina plantor börja visa synliga tecken på blomning.

Vad som händer under den första blomningsveckan och hur knoppar bildas

Håll ett öga på noderna – skärningspunkten mellan huvudstammen och grenarna – för att se framstegen. I de tidiga stadierna kommer du att märka små vita hårstrån som sticker ut från dessa områden. Strax efter kommer dessa små strukturer att börja utvecklas till fylliga och hartsartade knoppar.

Du kommer också att märka en förändring i tillväxthastigheten efter att blomningen påbörjats. Innan det börjar växa ut några knoppar, sträcker cannabisväxter sig mot ljuset och kan uppnå en imponerade höjd väldigt snabbt. I synnerhet kan sativas potentiellt fördubbla sin storlek under den tiden. Indica-växer sträcker sig också avsevärt, men inte alls lika mycket. Men generellt sett, om du märker att dina plantor växer på detta sätt, vet du att du är på rätt väg.

Odla plantor vid ekvatorn

Att odla cannabis inomhus tar bort de flesta av de variabler som naturen kastar på utomhusodlare. Även om de är fria från fluktuationer i ljus, regn och ogynnsamt väder, är inomhusodlare fortfarande föremål för klimatfaktorer som temperatur och luftfuktighet. Cannabisodlare som lever i ekvatorialområden påverkas särskilt av höga fukthalter, vilket kan bli ganska problematiskt när man odlar gräs – särskilt under blomningsstadiet där kompakta knoppar kan bli en grodd för fuktälskande patogener.

Cannabisplantor som har utvecklats nära ekvatorn kan också ha egenskaper som gör att de tar längre tid att blomma. Sativa-arter som har specialiserat sig i dessa regioner kan behöva en starkare knuff för att få dem att inse att dagarna blir kortare.

Ljuscykeln ligger kvar på cirka 12/12 vid ekvatorn med mycket liten säsongsvariation. Om dina sativa från denna region kämpar för att ta sig igenom till blomningsstadiet, var extremt strikt med ljusexponering inomhus. Begränsa alla läckor, stör inte dina plantor under deras nattetid och minska mängden belysning till 10 timmars ljus på och 14 timmar av för att verkligen tvinga blomningen att börja.

Related story

Blomningsfasen

Varför blommar inte dina cannabisplantor: Är de hanar?

Oroa dig inte. Du är inte den första att göra detta misstag om de är så. Hanplantor producerar inte blommor. Istället bildar de bollformade pollensäckar vid noderna. Om du ser en hane i ditt odlingsutrymme, ta bort den så snart som möjligt för att undvika befruktning av dina andra plantor.

När börjar autoblommor blomma?

Till skillnad från fotoperiodiska sorter, blommar autoblommande plantor baserat på en intern klocka. De utvecklades på nordliga breddgrader med kortare växtsäsonger. Deras förfäder hade inte råd att vänta och vara beroende av yttre signaler för att reproducera. Autos har jämförelsevis kortare livscykler och börjar vanligtvis blomma efter fem veckors tillväxt.

Hur man tvingar autoblommor att blomma

Självblommande växter initierar blomningsperioden själva. Cirka fem veckor efter att de har grott, driver deras genetik dem in i blomningsfasen under förutsättningen att de har att göra med en kort och riskabel växtsäsong.

Många odlare uppskattar denna unika anpassning. Det ger mycket kortare odlingstider och snabba skördar som gynnar både diskreta och kommersiella odlare.

Men i sällsynta fall misslyckas denna interna mekanism. Vissa genetiska fel gör att autoblommande sorter hänger kvar i den vegetativa fasen. Även om detta kan orsaka nöd hos odlaren och slösa lite tid, kan du fortfarande rädda dessa plantor.

Först och främst bör du vänta lite längre. Ofta behöver dessa plantor bara lite tid för att komma ikapp och så småningom fattar de att det är dags att ställa om. Men om dina plantor fortfarande inte visar några tecken på blomning efter ytterligare tre veckor, måste du vidta andra åtgärder. Att minska livscykeln till 12/12 ger vanligtvis tillräckligt med stimulans för att tvinga dessa envisa exemplar in i blomningsfasen.

Hur vet jag när min autoblomma börjar knoppa?

Återigen, om du vill veta exakt när dina autoblommor börjar knoppa, måste du hålla ett öga på noderna. Så fort du ser små pistiller dyka upp på dessa platser, ta det som ett tecken på att du har cannabinoidrika blommor på väg.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37823 recensioner