Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Max Sargent


Är din cannabisplanta för hög? Stretchiga, spinkiga växter kan vara till besvär av många anledningar. Från att falla omkull till att bränna sig på din belysningsrigg, plantor med okontrollerad tillväxt är inte önskvärda.

En högre planta betyder inte nödvändigtvis en större skörd. Faktum är att höga cannabisplantor kan vara ett tecken på att de är olyckliga – särskilt att de inte har tillräckligt med ljus. Förutom att få dina plantor att sträcka sig, kommer brist på ljus att påverka storleken och kvaliteten på din slutliga gröda negativt.

Så, hur hindrar du cannabisplantor från att växa sig för höga? Det finns många alternativ till ditt förfogande, och några kommer även att bidra till att öka din skörd!

Varför bör du stoppa en cannabisplanta från att bli för hög?

Det finns många goda skäl att stoppa cannabisplantor från att växa sig för höga. Oavsett om det är för att maximera potentialen för ett odlingsutrymme eller för att hålla odlingen dold, måste du se till att dina plantor inte växer ohämmat.

Här är några anledningar till att tygla en cannabisplantas tillväxt:

Sekretess och säkerhet

Stora plantor kommer att dra till sig mer uppmärksamhet – både genom storlek och lukt.

Blommande sträckning

Vissa plantor kan fördubblas under det tidiga blomningsstadiet. Om du inte har förberett dig för detta kan du upptäcka att du inte har tillräckligt med utrymme i ditt odlingsutrymme.

Lika ljusfördelning

Högre plantor kommer att få mycket ljus vid krontaket, men mycket lite nära basen. Detta innebär att de nedre knopparna knappast kommer att utvecklas, vilket minskar din skörds potential.

Ge ljus till mindre plantor

Om du odlar flera sorter så kommer vissa att vara mindre än andra. Om du inte kontrollerar höjden på de högre, kommer de att hindra de mindre plantorna från att få tillräckligt med ljus.

Förhindra brännskador från ljuskällor

Om dina växter blir för höga och kommer för nära lamporna kommer de att brännas. Detta kan hämma den totala tillväxten och kommer att förstöra de viktigaste colas på toppen.

Varför blir min cannabisplanta lång och smal?

Om dina gräsplantor blir för höga så måste du först identifiera varför det händer. Annars kanske du råkar använda fel lösning, vilket kommer att påverka din tillväxt negativt.

¿Por qué mi marihuana crece demasiado alta y flacucha?

Orsaker till att dina gräsplantor kan bli för höga inkluderar:

Felaktigt ljusavstånd

Om dina lampor är för långt borta från dina plantor kommer de att sträcka sig i ett försök att komma närmare. Detta är ett naturligt beteende som är härstammar från instinkten att försöka växa över konkurrerande växtliv.

Svagt ljus

Om dina lampor inte är tillräckligt starka, kommer dina plantor att sträcka sig upp till dem oavsett hur högt eller lågt de är placerade - de kommer att jaga ljus tills de är nöjda.

Röddominerande ljusspektrum

I naturen växer cannabisplantor under våren och sommaren. Vid dessa tider, när solljuset är som starkast, utsätts växter för blått och vitt ljusspektrum. Under hösten försvagas solljuset och går in i ett rött spektrum. För att ge dina plantor gott om foto-energi, se till att du använder rätt ljusspektrum för respektive utvecklingsstadium.

Du har hållit dem i vegetation för länge

Cannabisplantor från fotoperiod som hålls i det vegetativa stadiet kommer att fortsätta att växa. Så om du planterar dem för länge och inte kontrollerar det, kommer de att växa sig väldigt stora och otympliga.

Genetik

Vissa sorter av cannabis gillar att växa sig höga och spinkiga – till exempel lantras sativa. Även om dessa kan kontrolleras, om du verkligen är begränsad för höjden, är många indica-varianter mer lämpliga.

Hur man kontrollerar en cannabisplantas höjd i det vegetativa skedet

Det vegetativa stadiet är i allmänhet det bästa stadiet för att tygla din plantas tillväxt. Det beror på att du har råd att skada den, och den kommer att återhämta sig innan den börjar blomma. Under blomningsstadiet kan dock skador bara leda till minskad skörd. Så vänta inte med att agera!

 • Böj- eller lågstressträning

Lågstressträning (LST) och böjning är bra metoder för att hålla sträckning under kontroll. I själva verket är de bara bra praxis. Inte bara kommer de att hålla plantorna lägre till marken, utan de kommer att öka ljusgenomträngningen till samtliga knopplatserna, vilket resulterar i större skördar.

Genom att binda ner huvudstammen i sidled blir sidan av plantan ditt lövtak. Detta ger en mycket större total yta som utsätts för starkt ljus. Som sådan styr både böjning tillväxten och möjliggör större och mer jämlik knopputveckling över hela växten.

Det är en metod som bäst används från ganska tidigt. För autoblommande växter är det särskilt bra, eftersom de inte hanterar högstresstekniker bra.

Entrenamiento de bajo estrés o doblar las plantas
 • Toppning

Detta är en mer aggressiv träningsmetod. Topping innebär bokstavligen att skära av toppen av plantan, där huvudcolan skulle börja växa. Genom att göra detta återhämtar sig växten genom att odla inte en utan två nya huvudcola. Dessa tenderar att växa utåt snarare än uppåt. Så återigen kontrollerar du inte bara plantans höjd, du får också mer knopp!

Se bara till att du gör detta under det vegetativa skedet, annars kommer du bara att hugga av din huvudknopp!

Topping
 • ScrOG

Screen of green (ScrOG)-metoden innebär att du odlar dina plantor genom en nätskärm och binder ner dem. Då kommer de, istället för att växa uppåt, börjar växa utåt. Återigen exponerar denna teknik maximal yta för ljus.

ScrOG
 • Topping före blomning

Att låta dina plantor växa orörda under den vegetativa fasen och sedan toppa precis innan blomningen styr också höjden. När dina växter är på väg att gå in i blomningsstadiet toppar du alla grenar. Detta har effekten att tygla den blommande sträckningen; istället för att fokusera energi på att sträckas ut, uppmanas växterna att producera nya blommor.

Ibland måste förblommans toppning innebära en fullständig beskärning före blomman. Om dina växter fyller odlingsutrymmet under den vegetativa fasen, kommer det garanterat inte att finnas tillräckligt med utrymme för blomning. Det är dags att aggera drastiskt. Beskär plantorna aggressivt till halva storleken och växla dina lampor till en 12/12 blomcykel.

Oroa dig inte, cannabis är väldigt tålig och kan till och med återhämta sig från att ha reducerats till en stjälk med bara ett eller två blad kvar. Försök att inte ta det så negativt på grund av tidsförlust och minskad slutskörd. Alla lektioner är bra lektioner på vägen till att bli en gräsodlingsexpert.

Topping previo a la floración
 • Flytta höga växter till kanterna

Om det är för sent och några av dina växter har sträckt sig, kan du helt enkelt testa att flytta dem för att undvika lättare brännskador. Ljusets intensitet är starkast i mitten, så genom att flytta plantorna åt sidan är det mindre troligt att de bränner sig. Dessutom kommer mindre plantor att få mer ljus, vilket gör dem mindre benägna att sträcka sig.

En sak att vara medveten om är dock att om de högre växterna redan sträcker sig, kan det bara förvärra problemet att flytta dem från det mest intensiva ljuset.

Detta kan göras under antingen den vegetativa fasen eller blomningsstadiet.

Så här kontrollerar du höjden i blomningsstadiet

Helst kommer du att märka att din cannabisplanta är för hög under det vegetativa skedet, och du kommer att göra något åt det då. Men livet är inte alltid idealiskt! Som nämnts kan vissa sorter fördubblas i storlek under det tidiga blomningsskedet, medan andra knappt förändras alls. Om du aldrig har odlat en viss sort tidigare, kanske du inte vet hur benägen att sträcka sig under blomningen den är. Som ett resultat kan du finna att ditt odlingsutrymme plötsligt är överväldigat och i behov av en åtgärd.

 • Höj odlingslampor så högt som möjligt

I det här skedet är dina alternativ begränsade, och förhoppningsvis kommer uppåtgående tillväxt snart att ta slut. Så med det i åtanke kan ett av dina bästa alternativ vara att flytta dina lampor högre och bara försöka undvika ljusbrännan. Plantor kommer inte att sträcka sig hela vägen genom blomningsstadiet.

Beroende på ditt odlingsutrymme kanske detta inte är möjligt.

Eleva las luces de cultivo lo máximo posible
 • Minska antalet ljustimmar per dag

Växter behöver ljus för att växa (du vet säkert detta). Därför kommer en minskning av en växts tillgång på ljus att minska dess förmåga att växa. Du vill inte minska det för mycket, då förstör du bara din skörd. Men att ta ner det till 11 eller till och med 10 timmar om dagen bör förhoppningsvis minimera stretching vid denna tidpunkt.

 • Lollipoppa dina plantor

Lollipopping är en av få träningsmetoder som är utformade för att användas under blomningsstadiet. Det kan inte bara förhindra att din planta växer för högt, utan det kommer även att minska luftfuktigheten och risken för mögel, och det kommer förhoppningsvis att öka din skörd också. Tänk bara på att om du använder det för att kontrollera tillväxten måste det göras innan stretching. Det kan inte avhjälpa det när det väl har hänt.

För att lollipoppa, ta bort all den lägre tillväxten av plantan. Även om du kanske tror att allt är värdefullt, kommer bladen och knopparna längst ner att nästan inte få något ljus alls, men de kommer fortfarande att äta ta upp växtens energi. Faktum är att cannabisplantor naturligt fäller lägre löv som använder mer energi än de producerar. Detta påskyndar bara den processen.

Haz lollipopping a tus plantas
 • Progressiv skörd

Om dina plantor är för höga och bränns, är det bäst att skörda de övre knopparna så snart som möjligt. När deras trikomer börjar bli mjölkiga, skär av dem. Det kanske inte är idealiskt, men det är förmodligen det bästa alternativet. Genom att göra detta kommer de lägre colaerna att få mer ljus och förhoppningsvis producera knoppar av högre kvalitet.

Cosecha progresivamente
 • Sänk ljusintensiteten

Om du inte har möjlighet att flytta dina lampor högre och dina växter redan har töjt sig, kan ett av de enda alternativen som finns kvar vara att minska intensiteten på lamporna för att minska ljusbrännan. Om det kommer till detta stadium, kan du behöva acceptera en viss brännskada eller minskning av din skörd.

Men ansträng dig för att balansera kraftminskningen och växternas höjder, så borde du kunna komma ifrån dig ganska oskadd.

 • Supercropping under blomningen

Detta är en desperat åtgärd som bara bör genomföras som en sista utväg. Det innebär att drastiskt böja den högsta grenen av din växt, i blomningsfasen.

Din planta kommer att lägga energi på att återställa den delen, så det kan vara skadligt totalt sett.

Men om det kommer till det här stadiet handlar det om skadekontroll. Det är troligt att om du lämnade dem på, skulle du steka din planta - så bli inte upprörd över det som inte kunde ha varit!

Om du gör detta tillräckligt tidigt, kommer de nedre grenarna och knopparna att växa sig längre och större, och kommer förhoppningsvis att kompensera för din förlust.

Related story

Blomningsfasen

Supercropping durante la floración

För höga cannabisplantor: Lär dig av dina misstag

Varje odling är en enorm inlärningsupplevelse, och så länge du noterar vad som gick fel är det ingen skada att misslyckas. Faktum är att så länge vi är uppmärksamma, finns det inget som helst misslyckande. Med det i åtanke, hur kan vi förhindra stretching och onödigt höga plantor nästa gång?

 • Använd mindre krukor

Krukstorleken avgör delvis den maximala möjliga storleken på en växt. Ju större en planta växer, desto större blir rotsystemet. Så om din senaste skörd blev för hög, minska storleken på dina behållare nästa gång - detta borde begränsa deras tillväxt. Det bästa med det här alternativet är att det inte kräver ingrepp under odlingen och inte utgör något hot mot dina växters hälsa (så länge som krukorna inte är extremt små).

 • Håll odlingsbelysning på optimalt avstånd

Att hålla odlingslampor på perfekt avstånd från din gröda kommer att hindra dem från att sträcka sig, särskilt under det vegetativa skedet. Du vill ha dem mer eller mindre så nära du kan komma dem utan att riskera lätta brännskador. Se bara till att flytta lamporna högre när plantorna växer!

 • Tänk på typen av ljus

Olika typer av ljus ger mer eller mindre kraft, och faller in i olika spektrum. Att använda rätt styrka och ljusspektrum kommer att uppmuntra dina plantor att växa sig tjocka och starka snarare än att stiga uppåt på jakt efter ljus.

Ten en cuenta el tipo de luz
 • Undersök dina sorter

Om du köper ett kommersiellt cannabisfrö, eller om du vet vilken sort som du odlar, kommer det att finnas information tillgänglig om genomsnittliga höjder – både inomhus och utomhus. Detta kommer att berätta hur hög en växt kommer att bli om den odlas under optimala förhållanden.

Om en växts genomsnittliga höjd ser ut att pressa den för din odling, överväg att ta ett mindre exemplar för att ha lite extra utrymme i händelse av stretching. På det hela taget växer indicas lägre och buskigare, medan sativas blir höga och spinkiga.

 • Vänta inte för länge med att blomma

Som sagt, ju längre du vegeterar växten, desto högre kommer den att växa sig. Så byt vid rätt tidpunkt. Om den blir för stor, toppa den, låt den återhämta sig och växla sedan till blomning. Du har mycket utrymme att leka med medan du fortfarande är i det vegetativa stadiet.

Eftersom växter kan fördubbla sin storlek under tidig blomning, titta på den maximala höjden som anges för sorten och byt sedan till blomning när den är hälften så stor. Det kan mycket väl komma in under denna förväntning, beroende på sorten, men det är osannolikt att den blir mycket högre än så.

 • Fundera på att odla i ett högre odlingsutrymme

Detta är en lyx som många helt enkelt inte har. Men om din skörd blev för hög för ditt odlingsutrymme förra gången, överväg att använda ett större utrymme nästa gång. Att ha mer utrymme tillåter inte bara extra stretching, utan kommer även att hjälpa till med ventilation, vilket gör en hälsosam gröda mer sannolikt.

Viktigt att tänka på gällande höga cannabisplantor inomhus

När växter blir höga inomhus finns det två viktiga saker att hålla utkik efter.

 • Fuktighet

Cannabis avdunstar en betydande mängd vatten. Marijuana föredrar en relativ luftfuktighet (RH) på 50–65 %. När de blir för stora kan fukten bli ett problem då växterna hela tiden släpper ut vattenånga i luften. Vatten samlas sedan på löv och andra ytor i odlingsrummet, vilket kan orsaka mögel och andra problem.

Om luftfuktigheten blir ett problem kan en avfuktare eller ökad effekt från frånluftsfläkten att hjälpa. Avlövning kan också öka luftflödet för att kontrollera luftfuktigheten. Ta endast bort fläktbladen på lägre och mellannivå. Detta har den extra fördelen att det ökar ljusgenomträngningen till de lägre blommande grenarna.

 • Temperatur

Precis som med luftfuktighet, när plantorna blir för stora, kan temperaturen i odlingen stiga. Minskat luftflöde och överdriven höjd kan driva upp temperaturen och placera plantorna för nära odlingslamporna. Cannabis trivs när temperaturen är i genomsnitt 25 °C. När temperaturen överstiger detta är det mer sannolikt att växterna sträcker sig. Höga temperaturer kan också påverka blad- och blomformationer, såväl som slutlig knoppsmak och styrka.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Odlingsguide Ämnessökare

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37754 recensioner