Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds


By Luke Sumpter


Du började odla gräs med höga förhoppningar. Nu ser en av dina plantor sämre ut. Du kanske frågar dig själv, "Varför dör min cannabis?".

Så vad kan du göra åt det? Först och främst – få inte panik! Att stöta på hinder är en oundviklig del av att odla cannabis. Efter att ha lugnat ditt sinne och accepterat situationen är det dags att göra saker rätt. Det finns en mängd anledningar till att din marijuanaplanta kan se lite sjuk ut, och varje problem har en unik lösning. Nedan går vi igenom exakt hur du återupplivar en gräsplanta, med fokus på åtta viktiga steg.

Väck liv i din döende cannabisplanta

För att avgöra vad som gjorde din planta sjuk i första hand, och för att åtgärda problemet, rekommenderar vi att du för en cannabisdagbok. Att registrera dina observationer kan verkligen hjälpa dig att slå huvudet på spiken när det gäller att koppla symtom till deras orsaker och lösningar. Använd det här praktiska verktyget för att registrera din plantas tillväxt och beteende under odlingsveckorna, såväl som alla symptom du stöter på, alla skadedjur du ser och eventuella brister du kan misstänka.

Med det sagt fortsätter vi med en lista med steg för att identifiera och återuppliva en sjuk marijuanaplanta. I slutet av den här guiden kommer du att vara utrustad med allt du behöver veta för att återuppliva sjuka plantor.

Steg 1: Analysera symtom

Sjuka eller stressade cannabisplantor uppvisar ett brett spektrum av symtom.

Hastigheten med vilken symtomen uppstår är redan symptomatisk. Uppstår de över en natt, eller är det något som byggt över tid?

Nedan är några av de primära symtomen som sjuka cannabisplantor visar, samt snabba och enkla sätt att bota dem.

 • Gula blad

Gula löv kan uppstå av en mängd olika anledningar, såsom problem med vattning, näringsämnen och belysning.

Övervattning

Nybörjarodlare tenderar att ta hand om sina växter lite för mycket. I ett försök att tillgodose alla deras behov vattnar de för ofta, vilket övermättar mediet varje gång. Detta kan kväva rötterna och göra dem mottagliga för patogener som rotröta.

Hojas amarillas

Undervattning

Motsatsen till ovanstående, undervattning beror främst på försummelse. Växter blir vanligtvis för torra när odlare åker på semester eller när en värmebölja slår till. Under extremt varma förhållanden kan miss av en eller två dagars vattning allvarligt påverka en plantas vitalitet.

Hojas amarillas

Kvävebrist

Detta väsentliga makronäringsämne fungerar som en nyckelkomponent i aminosyror (byggstenarna i proteiner) och en viktig del av klorofyllmolekylen - pigmentet som gör fotosyntes möjlig. En brist på denna nyckelmolekyl på grund av dålig gödsling resulterar i kvävebrist och efterföljande gul färgning av bladen. Denna fula färg börjar längre ner och rör sig uppåt i växten.

Lyckligtvis finns det gott om kvävekällor att välja mellan. Börja med att applicera en flytande tångbladspray enligt produktinstruktionerna. Framöver, applicera Easy Grow Booster Tablets för en balanserad källa till näringsämnen under hela den vegetativa fasen.

Hojas amarillas
 • Stretching

Stretching, alltså att växten sträcker på sig för mycket utan att fler grenar och noder växer fram på stjälken, kan göra att cannabisplantor blir strukturellt svaga och riskerar att välta. Medan vissa sorter naturligt sträcker sig mer än andra, beror detta symptom mest på miljöfaktorer. Om dina plantor börjar bli "beniga" eller om dina vegetabiliska växter börjar sträcka sig överdrivet, är chansen stor att du helt enkelt behöver flytta om dina lampor.

En brist på exponering får växter att nå ut mot den tillgängliga ljuskällan i en handling av desperation.

Överdriven värme kan också göra att plantorna blir gängliga. Placera en termohygrometer i ditt odlingsrum – ett användbart odlingsverktyg som mäter både temperatur och luftfuktighet. Du vill sikta på dagtemperaturer på 19–20 °C och 13 °C på natten. Använd fläktar för att reglera detta, eller luftkonditioneringsenheter i mer extrema miljöer.

Tänk på att de flesta cannabisplantor går igenom en "bloom-stretching" under de första veckorna av blomningen, där de betydligt skjuter i höjden. Detta är i sig inte en dålig sak, men plantor som redan är långa under sena vegetationen kan löpa större risk att välta när de väl börjar blomma. Så ha stödstrukturer redo om det behövs.

Vídeo aneu: 265566531
 • Hämmad tillväxt

Hämmad tillväxt kan få växter att se sjuka ut och även påverka skörden. Flera variabler kan göra att tillväxten avstannar. Här är en snabb lösning för var och en:

Brist på näringsämnen Du kommer också att se andra tecken på näringsbrist. Applicera regelbundna doser av Easy Boost och tillsätt mykorrhizasvampar som en rotdränk
Kalciumbrist En brist på detta näringsämne, i synnerhet, kan orsaka hämmad tillväxt. Du kommer också att märka missfärgade unga skott och krullade nya tillväxter. Applicera ett Cal-Mag-tillskott enligt produktinstruktionerna.
Brist på ljus Sikta på en ljuscykel med 18 timmar på och 6 timmar av under den vegetativa fasen. Se till att dina odlingslampor inomhus är korrekt inställda..
Omplanteringsstress Minimera antalet gånger du omplanterar under växtcykeln. Omplantera helst friska plantor direkt i deras slutliga, rymliga behållare.
Crecimiento atrofiado
 • Underutvecklade knoppar

Även kända som "popcornknoppar", är dessa små, luftiga, underutvecklade blommor inte direkt imponerande. Använd tipsen nedan för att undvika sannolikheten för popcornknoppar:

Cogollos subdesarrollados
 • Vita puderaktiga fläckar

Vita puderaktiga fläckar på fläkt- och sockerblad indikerar närvaron av mjöldagg, en svampsjukdom som kan skada växter i de senare stadierna av angrepp. Symptomen på denna patogen inkluderar hämmad tillväxt, förvrängda löv och infektion av nybildade vävnader. För att slå ut den här mögeln innan saker går för långt kan du överväga följande alternativ:

 • Torka regelbundet av bladen med en våt pappershandduk
 • Applicera en neem bladspray
 • Blanda 1 matsked bakpulver i 4,5 liter vatten och applicera lösningen som en bladspray
Manchas blancas polvorosas

Steg 2: Se över din bevattningsplan

Även om båda tillstånden kan få växter att se ut som om de är på väg att dö, finns det flera saker du kan göra för att återuppliva dem.

 • Håll koll på din journal

Först och främst kan användningen av en cannabisodlingsjournal hjälpa dig att hålla reda på ditt vattningsschema. Genom att anteckna när du senast vattnade och hur mycket du gav, får du en bra uppfattning om hur mycket de tål. Om dina plantor utvecklar symtom på övervattning eller undervattning måste du justera hur mycket eller hur ofta du vattnar dem.

Hur man återupplivar en övervattnad växt

De viktigaste symptomen på övervattning inkluderar:

Sjunkande löv

Bromsad tillväxt

Gula blad
Börja med att förbättra dräneringen på alla möjliga sätt. Ta bort din behållare från eventuella fat fyllda med vatten. Lägg dem på ett lager av grus eller lersten för att hjälpa överskottet att rinna av från botten av krukan.

Sluta sedan vattna dina växter så ofta! Kolla din journal för att se var du gjorde fel. Notera i din journal hur lång tid det vanligtvis tar att nå detta tillstånd i din miljö.

Du kan också väga dina krukväxter när de är helt torra kontra helt mättade, och sedan använda denna information för att mäta hur mättade dina krukor är vid varje given tidpunkt. Notera dessa siffror i din dagbok och hänvisa till dem för att avgöra när det är dags att vattna igen.

Cómo revivir una planta regada en exceso
 • Hur man återupplivar en undervattnad planta

Undervattnade plantor får ett ganska sjukt utseende, men du kan enkelt återuppliva dem om du fångar det tidigt nog. Håll utkik efter dessa nyckelsymptom:


Extremt torr jord
Vissnande löv
Krispiga, torra blad

Återigen, lösningen här är ganska uppenbar: dina plantor behöver mer vatten! Kontrollera din dagbok och skriv in ytterligare ett par vattningssessioner under veckan. Börja med att mätta hela odlingsmediet så att cirka 15 % av vattnet rinner ut ur botten. Och följ sedan "fingertestet" framåt för att slå in din timing. Om du inte hittar tid att hänga med med vattning, överväg droppbevattning för att hålla dem konsekvent hydrerade.

Om dina plantor fortsätter att lida av undervattning måste du ompröva storleken på dina krukor. Mogna plantor i underdimensionerade krukor suger snabbt upp allt vatten. Om detta fortsätter att hända, plantera om till en större behållare.

Cómo revivir una planta poco regada

Steg 3: Analysera din gödning

Cannabisväxter behöver vissa mängder makronäringsämnen och mikronäringsämnen för att överleva och frodas. Men att tippa skalan för långt åt båda hållen kan resultera i brist eller toxicitet. Om du misstänker symtomen på något av dessa tillstånd måste du utvärdera ditt gödningsschema.

 • Kolla med din dagbok

Om du har använt en dagbok hittills kan du helt enkelt öppna sidorna och titta tillbaka på dina tidigare gödningstider och -kvantiteter. Har du registrerat några ändringar i ditt gödningsschema? Missade du en session?

 • Dubbelkolla NPK-förhållande

Om ditt schema ser normalt ut bör du kolla in produkten du använder för att se till att den uppfyller kraven din planta har. Cannabis behöver en mängd näringsämnen för att hålla sig frisk, men det beror på makronäringsämnena – kväve, fosfor och kalium (NPK) – för större delen av sin näring.

Cannabisplantor kräver en annan balans av makronäringsämnen under olika stadier av odlingscykeln. De behöver större mängder kväve för att underblåsa bladväxten under den vegetativa fasen, och större mängder fosfor och kalium för att etablera och utveckla blommor.

Symtom på brister kan dock uppstå även när du göder dina växter med alla de rätta näringsämnena. Ett tillstånd som kallas näringslåsning uppstår när jordens pH blir för surt eller alkaliskt vilket gör att rötterna inte kan ta upp viktiga näringsämnen.

Symptomen på näringsämneslåsning liknar de som uppstår vid en normal näringsbrist. Växter får ett gult och brunt utseende, och deras blad kan krypa ihop. För att fastställa orsaken till problemet krävs en pH-testare. Använd den här enheten för att testa ett prov av din jord och använd en pH-justerande produkt för att få värdet till mellan 6,0–6,5.

 • Hur man åtgärdar övergödning

Att göda din växt med för mycket gödselmedel kan leda till näringsbränning. Eftersom kväve är ett primärt näringsämne i de flesta produkter, tar näringsförbränning ofta formen av kvävetoxicitet. De viktigaste symptomen på detta tillstånd inkluderar:

Extremt mörkgröna blad

Böjda bladspetsar

Djupt röda eller lila stjälkar och grenar

Blomfoderspetsar dör

Den första åtgärden är att omedelbart dra in på gödning. Fortsätt att spola ditt odlingsmedium med pH-balanserat vatten för att ta bort en del av överskottssalterna. Följ upp detta med en enzymatisk linjerengöring. Framöver rekommenderar vi att du använder en TDS-mätare för att mäta delar per miljon (PPM) av din lösnings avrinning för att säkerställa att du inte övergöder.

Cómo remediar el exceso de fertilización

Steg 4: Analysera ditt växtmedium

Om dina plantor ser sjuka ut bör du ta en ordentlig titt på deras växtmedium. Symptomen på näringsbrist och övervattning kan verkligen bero på dålig jord.

Vissa jordar och kompost är formulerade för specifika växtarter. Se till att du inte av misstag tog upp en påse med ett för surt odlingsmaterial!

Vissa komposter och matjord är helt enkelt dåliga. De som är för kompakta gör det svårt för rötterna att tränga ner och expandera. De minskar också dränering och luftning och ökar risken för svampinfektion. Om din kompost verkar för kompakt, överväg att kruka upp i en bättre jordblandning.

Om du odlar med en fotoperiod-sort, skapa din egen superjord för att få liv i den igen. Du måste ta ett annat tillvägagångssätt om du arbetar med en självblommande sort. Dessa sorter föredrar mindre gödsel. Använd vårt recept för autoblommande krukjord, som innehåller en perfekt blandning av torvmossa, kompost, perlit och vermikulit.

Om du har plats i din trädgård, fungerar kompostering som ett utmärkt sätt att återanvända trädgårdsavfall och köksrester. Förvandla dessa material till näringsrik jord under flera månader för att öka fertiliteten i ditt odlingsutrymme. Om du inte har en trädgård kan du sätta upp en liten masklåda under diskbänken för att förvandla dina matrester, tepåsar och äggskal till maskavgjutningar och applicera dem som en närande toppgödsel på plantor som kämpar med brister.

 • Se upp för aminopyralid

Du plockade upp den bästa komposten du kunde hitta. Den har ett perfekt NPK-förhållande för den vegetativa fasen, massor av organiskt material för att ge näring till nyttiga mikrober och perlit för förbättrad struktur. Din växt ser dock fortfarande sjuk ut. Om du har kontrollerat pH och är säker på att du vattnar och göder korrekt, kan du ha att göra med en dold fiende.

Aminopyralid, enklare känd som AP, orsakar tusentals trädgårdsmästare sorg varje år. Denna herbicid tar sig igenom matsmältningskanalen hos kor och hästar och förorenar ofta kompostförråd. Om dina växter ser gula ut, försvagade och det unga lövverket verkar förvrängt, är det troligen AP.

Försök att undvika denna situation genom att kontakta din kompostleverantör. Fråga dem var de hämtar sin gödsel ifrån och om de testar för AP. Ännu bättre, börja att bygg din egen komposthög så att du inte behöver ta chansen. Tack och lov bryter mikrober ner AP efter cirka ett år. Dessutom påverkar herbiciden inte medlemmar av gräsfamiljen. Varsågod och plantera lite sockermajs och använd den som vanligt nästa säsong.

Cuidado con el aminopyralid

Steg 5: Analysera din miljö

Flera miljöfaktorer dikterar växternas hälsa. Cannabisväxter trivs inom ett specifikt temperatur- och luftfuktighetsfönster. När dessa faktorer fluktuerar kan växter börja se sjuka och improduktiva ut. Du kan använda en digital termohygrometer i ditt odlingsutrymme för att mäta temperatur och luftfuktighet samtidigt.

 • Fuktighet

Relativ fuktighet (RH) avser mängden vatten som finns i luften vid en viss temperatur. Svampsjukdomar frodas när luftfuktigheten blir för hög, och de är särskilt förtjusta i den våta och klibbiga miljön hos cannabisblommor. För att undvika dessa sjukdomar och symtomen som åtföljer dem, sträva efter följande RH-nivåer:

Fröplantor och kloner: 65-70%
Vegetativa fasen: 40–70%
Blomningsfasen: 40–50%

Du kan kontrollera luftfuktigheten inomhus med fläktar, ventilation och luftfuktare/avfuktare. Även om du inte kan kontrollera vädret utomhus, kan du reglera luftfuktigheten i växthus och polytunnlar med samma inomhustekniker.

 • Temperatur

Cannabisväxter mår också bäst när de odlas inom ett visst temperaturintervall. Förhållanden som är för varma eller för kalla kan göra att de blir stressade och förkrympta. Sikta på följande dagtemperaturer:

Fröplantor och kloner: 20–25 °C
Vegetativa fasen: 22–28 °C
Blomningsfasen: 20–26 °C

Kommer plantor att återhämta sig från värmestress?

Cannabisplantor blir avsevärt stressade när de utsätts för höga temperaturer under långa perioder. Symptomen på värmestress inkluderar hämmad tillväxt, ett torrt och visset utseende och/eller böjda löv. Du kan rädda dina stressade växter och reglera temperaturen i ditt odlingsutrymme med följande metoder:

 • Placera oscillerande fläktar i ditt odlingsutrymme
 • Installera en luftkonditioneringsenhet
 • Installera ett avluftningssystem
 • Flytta dina plantor utomhus till en fräschare, mer fläktande plats.

Om du vill ta bort eventuellt extra arbete kan du rigga upp fläktar eller luftkonditionering till en temperatursensor för att automatisera temperaturregleringen.

¿Pueden recuperarse las plantas del estrés térmico?

Steg 6: Analysera din utrustning

Du kan också behöva justera några saker i din utrustning för att rädda en sjuk växt. Kolla in två av de vanligaste utrustningsfallgroparna nedan.

 • Ljus

Cannabisväxter behöver ljus för att skapa energi, och de underpresterande kraftigt när de berövas tillräcklig exponering. Sträckande och spinkiga växter får sannolikt inte tillräckligt med ljus. Förutom att hålla tillräckligt avstånd från källan (30–70 cm för 200–400 W LED och 50–80 cm för 450–600 W LED), måste du överväga hur många växter du kan odla med din installation.

120W ≈ 0.5m² ≈ 1 planta
200W ≈ 0.8m² ≈ 2 plantor
280W ≈ 1m² ≈ 4 plantor
350W ≈ 1.5m² ≈ 6–8 plantor

Återvegetering

Ibland kan för mycket ljus orsaka problem. Fotoperiodväxter kräver en mörk cykel på 12 timmar eller mindre för att lura dem att tro att årstiderna förändras. Om de utsätts för ljusläckor kan blommande växter växla tillbaka till det vegeterande läget - en syn som får många odlare att flippa. Eftersom oavsiktlig återvegetering kan påverka skörden negativt och stressa växter, måste du förhindra att det uppstår genom att försluta ditt tält och täcka över eventuella läckpunkter.

 • Krukstorlek

Krukstorlek kan begränsa potentialen för en cannabisplanta. Mindre krukor betyder mindre plantor. Dessutom ökar en mindre kruka dramatiskt chanserna för undervattning, eftersom det inte finns tillräckligt med medium för att hålla tillräckligt med fukt. Om din planta ser olycklig ut kan du hjälpa till att återuppliva den genom att helt enkelt sätta in den i ett större bo.

Tamaño de la maceta

Steg 7: Inspektera dina plantor på tecken för skadedjur

Naturligtvis är skadedjur en av de främsta anledningarna till att cannabisplantor börjar se sjuka ut. Symtomen på ett skadedjursangrepp kan variera mycket, från hål i löv till gulning och vissnande.

 • Bladlöss

Bladlöss är vanliga cannabisskadegörare som suger växtsaft från blad och förökar sig snabbt.

Pulgón
Symtom
 • Stora antal på undersidan av bladen
 • Växtsaft läcker
 • Gula och förkrympta växter
Lösningar
 • Introducera nyckelpigor till odlingsutrymmet
 • Applicera neemolja
 • Applicera insekticid såpa
 • Lövgruvarbetare

Lövgruvarbetare är små djur som bygger tunnlar ner i cannabisbladen och äter den inre vävnaden.

Minadores de hojas
Symtom
 • Vita, slingrande spår på lövytor
Lösningar
 • Ta bort drabbade blad
 • Applicera neemolja
 • Använd nät utomhus
 • Använd parasitgetingar som biologisk kontroll
 • Svampmygg

Svampmygg är kortlivade flugor som riktar sig mot cannabisväxternas rötter.

Moscas del mantillo
Symtom
 • Gulnande och vissnande löv
 • Hämmad tillväxt
 • Symtom på näringsbrist trots rätt utfodring
Lösningar
 • Vattna mindre ofta
 • Sätt upp gula klibbiga fällor
 • Applicera neemolja
 • Strö kiselgur i jorden
 • Distribuera Bacillus thuringiensis-bakterier
 • Spindelkvalster

Spindkvalster finns på undersidan av löv, där de gör hål växtvävnaden för att kunna äta.

Ácaros araña
Símptomes
 • Ous visibles en la part inferior de les fulles
 • Fulles grogues
 • Cabdells subdesenvolupats
Solucions
 • Lava les plantes amb una mànega
 • Poda les zones afectades
 • Polvoritza les plantes amb sabó insecticida
 • Aplica olis essencials diluïts, com a romaní, eucaliptus i menta

Steg 8: Ge dina växter viktiga näringsämnen och näringstillskott

Om inte din cannabis ser sjuk ut av övergödning, kan applicering av en rad näringstillskott hjälpa till att kickstarta utvecklingen efter en period av hämmad tillväxt.

Organiskt
material
Tänk på kompost, gödsel, maskgjutning och kompostmaterial. Tillsätt dessa i din jord med långsam frisättning för samhällen av nyttiga mikrober.
Melass Sockerrörsmelass är en utmärkt näringskälla för mikroskopiska organismer i jorden. Genom att ändra ditt sätt att göda dem kommer du att bygga en stabil fauna som kommer att gynna din växt i gengäld.
Enzymer Dessa mikroskopiska proteiner hjälper till att katalysera reaktioner. Att applicera enzymer i jorden hjälper till att påskynda tillväxten, öka skörden och främja ett friskare rotsystem.
Mykorrhizasvampar Dessa arter av symbiotiska svampar länkar till växtrötter och hjälper dem att få tillgång till näringsämnen i jorden. De hjälper till att förhindra att plantor blir sjuka och kan hjälpa de med näringsbrist att studsa tillbaka.
Rhizobakterier Dessa rotlevande bakteriearter hjälper till att minska risken för rotsjukdomar och är kända för att hjälpa till att förbättra cannabisskörden.

Ser sina cannabisplantor ser sjuka ut? Ha lite hopp!

Så du tror att din marijuanaplanta håller på att dö? Att oroa sig kommer bara att göra det värre! Nu är du utrustad med en massa kunskap och är mer än redo att anta utmaningen.

Använd mängden information ovan för att återuppliva dina sjuka plantor. Genom att göra det kommer du att veta exakt hur du kan förhindra en liknande situation i framtiden och hantera den med lätthet om den skulle uppstå igen. Cannabisodlare blir väldigt skyddande över sina plantor; vi förstår de känslor av besvikelse du kan uppleva. Men i verkligheten kommer ett par gula löv inte att göra mycket för att hindra din skörd!

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37835 recensioner