Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By RQS Editorial Team

Cannabisodlare kan välja mellan olika odlingsmedier och tekniker för att uppnå en framgångsrik skörd. Vill du odla i jord, kokos eller fortskrida med en utarbetad hydroponisk setup? Vilka är för- och nackdelarna med var och en, och vilken ska du välja? Eftersom valet av rätt odlingsmedium är ett viktigt steg på vägen mot att odla fantastisk cannabis, tänkte vi ge dig en guide för att göra processen enklare.

HUR MAN VÄLJER RÄTT ODLINGSMEDIUM FÖR CANNABIS

Ett odlingsmedium är där dina cannabisplantor utvecklar sitt rotsystem. Många odlare gör det simpelt med krukor med jord, men du kan också använda kokosfiber, perlit, stenull eller gå över till en fullfjädrad hydroponisk installation.

Något som är viktigt att veta är att det verkligen inte finns något "bästa" sätt att odla. Varje medium har sina för- och nackdelar, även om du kanske föredrar det ena framför det andra baserat på dina preferenser och resurser. Så länge dina plantors rötter kan komma åt vatten, näringsämnen och syre kommer de att växa.

Låt oss nu ta en titt på skillnaderna mellan varje odlingsmedium.

JORD/KOMPOST

 • Svårighetsgrad: Lätt
 • Kostnad: Låg

Att odla i jord är det enklaste sättet att få igång några fina gräsplantor, men tro inte att det betyder att jord ger sämre resultat än andra metoder. Långt ifrån! Många odlare säger att jord berikad med högkvalitativ kompost ger dem det bästa gräset, även om skörden inte är riktigt lika stor som med kokos eller hydro.

Den största fördelen med jord är att den är förlåtande och nybörjarvänlig, och du kan fortfarande odla cannabis av högsta kvalitet. Jord är också allmänt tillgänglig och relativt billig.

FÖRDELAR NACKDELAR
Frön, en kruka, lite jord och lite kärlek är allt du behöver. Bra för nybörjare! Jämförelsevis högre risk för skadedjursangrepp, mögel och svamp.
pH-fluktuationer är vanligtvis mindre allvarliga eller problematiska. Plantor ger lägre skörd jämfört med andra odlingsmetoder.
Många kommersiella jordar innehåller tillräckligt med näringsämnen för 3–4 veckors tillväxt. Plantor växer långsammare, så det kan ta längre tid att upptäcka odlingsproblem.
Jord är den bästa metoden när du vill odla naturligt och ekologiskt. Alla jordar är inte optimala för cannabis.
Att odla i jord kan ge dig den bästa cannabisen. -

KOKOS/PERLITE

 • Svårighetsgrad: Medel
 • Kostnad: Låg till medium

Att odla i en blandning av kokos och perlit ger fördelarna likt en hydroponisk odling me enkelheten hos en jordodling.

Eftersom en kokos/perlitblandning inte innehåller några näringsämnen ansvarar du för att ge hydroponiska näringsämnen från början. Den stora fördelen här är att du har full kontroll, och dina plantor kommer att växa lika snabbt som i hydro. Nackdelen: Precis som med hydro måste du noggrant övervaka dina pH-nivåer. Det är också mindre förlåtande för misstag än jord.

FÖRDELAR NACKDELAR
Du kan odla stora växter med mycket bra skörd! Du måste administrera näringsämnen från början.
Du har full kontroll över näringsämnen och pH-nivåer. Du måste övervaka pH och EC-nivåer noggrant: Ett litet misstag som inte åtgärdas över tid kan snabbt leda till problem.
Ingen speciell utrustning behövs. Inte så allmänt tillgänglig som jord. Du kan behöva beställa kokos online.
Kokos är en förnybar resurs. -
Kokos/perlit är (nästan) lika enkelt som att odla i jord. -

STENULL

 • Svårighetsgrad: Medel/hög
 • Kostnad: Medium

Tidigare endast använt inom byggen, där det upplever utbredd användning som isoleringsmaterial, har stenull blivit ett toppmedium för trädgårdsodling. Precis som perlit och kokos är det ett så kallat "inert" odlingsmedium som inte innehåller några näringsämnen. Rockwool är gjord av sockervaddsliknande fiber spunnen från basaltsten och har utmärkta fuktbevarande egenskaper. Du kan hitta stenull för odling i en mängd olika former och storlekar, från mindre block och kuber till stora plattor.

Stenull används oftast inom hydro. Växternas rötter får stöd från stenull medan droppare förser med vatten och näring.

FÖRDELAR NACKDELAR
Stenull stödjer en steril odling med låg risk för skadedjur, sjukdomar och angrepp. Du måste ge näringsämnen från början.
Likt hydro eller kokos har du full kontroll över pH och näringsnivåer. Du måste titta på pH och näringsnivåer.
Du kan gro cannabisfrön i stenulls-kuber. När du omplanterar kan du bara behålla plantan säkert i sin kub. Du kan inte odla organiskt.
- Du måste blötlägga stenull i lågt pH-vatten före användning.
- Stenull är inte naturligt och bryts inte ned biologiskt. Återanvändning av stenull rekommenderas inte.

HYDRO

 • Svårighetsgrad: Medel/hög
 • Kostnad: Hög

Det finns olika typer av hydroponiska uppsättningar som används för att odla cannabis. I vissa system är plantor i krukor fyllda med ett hydroponiskt odlingsmedium som lersten, perlit eller stenull, med droppare som fördelar vatten och näringsämnen till växten.

Du kan också hitta uppsättningar som inte alls använder ett fast odlingsmedium. I dessa system är plantor upphängda ovanför en tank och endast rötterna når ner i vattnet/näringslösningen. Vissa system kan använda en kombination av dessa, med plantorna i ett fast medium och rötterna suspenderade i en tank. Enkla droppinstallationer är relativt prisvärda, medan mer utarbetade system som använder sig av pumpar och annan utrustning kan vara ganska dyra.

FÖRDELAR NACKDELAR
Dina plantor kommer att växa sig stora snabbt för maximal avkastning. Du måste bibehålla rätt pH och näringsnivåer.
Du har kontroll över pH och näringsnivåer i din cannabis. Du måste tömma din tank och rengöra ditt system då och då.
Du behöver inte göda lika mycket (om du har ett recirkulerande system). Du måste ge hydroponiska näringsämnen från början.
Låg risk för skadedjur och jordbaserade sjukdomar. En hydroponisk installation kommer att kosta mer än några krukor och en påse med jord.
- Ditt gräs kanske inte smakar så "naturligt".

VILKET ÄR DET BÄSTA ODLINGSMEDIET?

Sammanfattningsvis finns det verkligen inget "bästa" odlingsmedium för din cannabis - var och en har sina egna styrkor och svagheter. Många gånger kommer saken avgöras beroende på kostnaden, vilket vinsten då som oftast faller till jordodlingar.

 • Överväg att odla i jord/kompost om du precis har börjat odla cannabis eller helt enkelt vill gå den mest naturliga vägen.
 • Överväg att odla i kokos/perlit om du redan är säker på att odla i jord och känner att du vill uppgradera. Att odla i kokos innebär att skörda nästan alla fördelar med hydro, men det är fortfarande i princip lika enkelt som att odla i jord.
 • Överväg att använda ett hydroponiskt system om du vill ha den snabbaste tillväxten, största skörden och full kontroll över de flesta aspekter av din odling. Med många hydroponiska uppsättningar är du fri att använda ett inert odlingsmedium som du väljer (lersten, perlit, stenull, etc.), så det finns gott om utrymme för lite trädgårdsexperiment.

HUR MAN ODLAR CANNABIS MED JORD, KOKOS, HYDRO ELLER STENULL: MER LÄSNING

Är du fortfarande nyfiken på vilket odlingsmedium du ska välja? Här är några artiklar som vi rekommenderar att läsa:


Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37823 recensioner